Ciutadans: Constitucionalistes?

"Ciutadans sembla opinar que la Generalitat no hauria de gestionar les presons: però per evitar-ho caldria que promogués una reforma de l’Estatut i que el poble català l’aprovés en referèndum"

El Partit polític Ciutadans, liderat per Albert Rivera, es defineix com a constitucionalista; concreta aquesta opció en la defensa aferrissada de la Constitució de 1978 i de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya de 2006. Aquest és el seu marc d’actuació, diuen. I en presumeixen com si ells haguessin tingut alguna cosa a veure amb l’aprovació de la Constitució o l’Estatut. Però estan en el seu dret a definir-se com vulguin. Un altra cosa és que les forces polítiques  que varen treballar perquè l'Estat espanyol disposés d’un marc legal que trenqués amb la dictadura franquista o que varen participar més recentment en dotar Catalunya d’un nou marc jurídic d’autogovern restin callades davant una operació d’apropiació indeguda. 

 

El que cal, abans que res, per defensar un determinat ordenament jurídic és saber de què es parla. Ciutadans, davant la moció de censura contra Rajoy, va quedar tan fora de joc que va reaccionar amb propostes situades fora de la legalitat . Així, primer, va demanar al govern del PP que convoqués eleccions desconeixent que un cop la moció de censura s’estava tramitant  era ja impossible dissoldre les Càmeres (art. 115.2 de la Constitució ). A continuació va anunciar la presentació una moció de censura pròpia ignorant que Ciutadans no disposava de la desena part de diputats del Congrés, mínim exigit per fer-ho ( art. 113.2 de la Constitució).  Dos bons exemples que il·lustren el grau de coneixement i respecte que Ciutadans té envers la legislació: quan una acció política legítima, com una moció de censura, trenca amb l’itinerari somniat per Ciutadans cap a una suposada victòria electoral es perden els papers, es fa el ridícul i s’oblida el respecte a la legalitat. 

 

A Catalunya, Ciutadans es declara defensora de l’Estatut de 2006. Però em sembla que no parlem del mateix Estatut. Ciutadans es nega a cantar l’himne nacional de Catalunya, Els Segadors, establert com a tal a l’article 8.4 de l’Estatut. I es nega a participar a la Festa nacional de Catalunya, l’Onze de Setembre, fixada  a l’article 8.3 del mateix Estatut. I mai els haureu escoltat referir-se a bandera, himne i festa com a nacionals malgrat l’article 8 els defineix com a “símbols nacionals”. Ciutadans mai no ha acceptat que l’article 131 de l’Estatut atorga a la Generalitat competència exclusiva en matèria d’ensenyament no universitari . Fa ben poc, en el marc de la seva campanya contra el sistema d’immersió lingüística, va intentar que l’Estat intervingués en aquest àmbit sense tenir legitimació per fer-ho, fins el punt que durant l’aplicació de l’article 155 de la Constitució el mateix Govern del PP va haver de reconèixer que no podia modificar allò que l’Estatut  i la Llei d’Educació de Catalunya estableixen. 

 

Però ara hem tingut un nou exemple sagnant de manca de respecte a la legalitat. Ciutadans s’oposa al trasllat dels presos polítics independentistes a presons catalanes, malgrat la legislació penitenciaria ho preveu, perquè les institucions penitenciàries depenen de la Generalitat, que és la única Comunitat Autònoma que disposa d’aquestes competències. Ferien bé en llegir l’article 168 de l’Estatut que regula el Sistema penitenciari i reconeix a la Generalitat “la competència executiva de la legislació de l’Estat “ que inclou  “la totalitat de la gestió de l’activitat penitenciària a Catalunya, especialment la direcció, l’organització ,el règim, el funcionament, la planificació i la inspecció de les institucions penitenciàries de qualsevol tipus situades a Catalunya”. 

 

Ciutadans sembla opinar que la Generalitat no hauria de gestionar les presons: però per evitar-ho caldria que promogués una reforma de l’Estatut i que el poble català l’aprovés en referèndum. Si això no es produeix  s’ha d’acatar l’Estatut. Però de les opinions de Ciutadans es desprèn un tuf discriminatori més que evident: atès que la Generalitat gestiona les presons, els presos catalans serien els únics de tot l’Estat espanyol que no podrien ser traslladats a centres penitenciaris del seu territori, a prop de les seves famílies, no fos cas que rebessin un tracte privilegiat. Lamentable. Però en el cas dels presos d’ETA, Ciutadans tampoc vol l’apropament al País Basc, encara que les presons d’Euskadi son gestionades per l’Estat espanyol....Prefereixo no entrar a valorar, des d’un punt de vista exclusivament humanitari, l’actitud dels diputats i diputades de Ciutadans en relació a uns presos que han estat els seus companys i companyes al Parlament  i que simplement haurien d’estar en llibertat ;deixem-ho aquí. 

 

Ciutadans no és un partit constitucionalista. I no hauríem de fer-li el favor de donar per bona la seva autodefinició. Difícilment es pot presentar com a partit defensor de la Constitució qui l’octubre de 2013 prefereix abandonar la sala de sessions del Parlament de Catalunya abans que votar una moció de condemna del franquisme. Ciutadans ni coneix l’ordenament jurídic ni el respecta. Ciutadans és un partit nacionalista espanyol ubicat a la dreta del PP: i sembla que alguns dels seus votants ho comencen a veure.

 
Comentaris
terrassenc
FAECS = FAES + Cs
Quinto Máximo
Son feixistes i prou.
vendetta
son espanyols
Falangito Farlopero
Fascistas y cocainómanos. Mala combinación para la humanidad.
skamarla
I no cal ni parlar que el famós 155 no et dóna dret a dissoldre el Parlament (l'esmena que ho permetia es va rebutjar durant la tramitació de la constitució), ni que fer un referèndum no és cap delicte perquè era al codi Penal i l'en van treure. I la rebel·lió requereix violència; i la Constitució especifica que està per sota de la Carta de les Nacions Unides, que reconeix el dret a l'autodeterminació. Són feixistes, i ja està.
Ramon
Més amunt un èinstein conclou que "són feixistes i prou". I es queda tan ample. Realment, no en som prou. Però no en som prou des d'un punt de vista, no quantitatiu, sinó qualitatiu.
flama
Cs es simplement un partit toxic, format per persones toxiques que sempre estan enfadades i nomes volen destruir. La rabia no els deixe viure, deuen ser molt desgraciats, no s enten que prefereixin patir tamt podent gaudir de les seves Ñs.
Ramon
Dir-los "constitucionalistes" és propaganda. Igual que dir-los "unionistes". Constitucionalista, com unionista, és un concepte general que pot ser defensable, lícit, democràtic. Però no en aquestes circumstàncies. Per tant hem de dir-los espanyolistes, espanyols o alguna variant despectiva igual que ells ens diuen catalufos, tractorios, catanazis. No els hem de dir ni constitucionalistes, ni no nacionalistes, ni unionistes, ni menys encara feixistes o qualsevol variant incloses les analfabetes.
Ramon
Dir-los feixistes és el primer pas per acabar, com acabem sempre, posant-li el cul a les esquerres espanyoles perquè, si no, "vuelven ellos". I ja ho sabem, que ERC es deleix per fer-ho. Però afortunadament ERC és minoritària dins el sobiranisme.
Narcís ( ja no diuen res de treure les diputacions, atès que ja hi són les delegacions autonòmiques? ja no diuen res de regenerar, quan donen suport a Andalusia, madrid i etc...?) (massa saben que malparlar d’allò català dóna rèdits dins i defora i .. a viure que són 2 dies ! )
D'aquesta " cosa " o partit (?! ) què cal dir que no delatin sos tipus .. algú els ha sentit parlar mai del govern de la societat o número de càrrecs o quantitat de servidors públics necessaris per al bon funcionament d'aquella? o de la gestió dels afers públics pel que fa a qüestions laborals o econòmiques/ financeres o d'obres públiques o de defensa de l'usuari/ consumidor o de . . . ? PD : només de " es que el catalán, lo catalán, los catalanes .. que si naps, que si cols . . . . !
Ramon
En lloc de palesar la indigència política de respondre qualsevol cosa dient-los feixistes, uns minims, per déu. Constitucionalistes en som tots. Fins i tot l'èinstein aquell d'ERC que redactava constitucions psicodèliques en el temps lliure. Colono's es diu constitucionalista no perquè defensi una constitució en abstracta sinó perquè defensa aquesta constitució conreta, que nega Catalunya com nació, que ens obliga al castellà i que rebutja explícitament l'autodeterminació.
Ramon
La constitució del 78 ens va ser imposada sota amenaça d'involució ultra via cop militar, se'ns va dir que o acceptàvem allò o tornaria el franquisme, la porcada del Periódico d'aquell sis de desembre era: ADIÓS, FRANCO, ADIÓS! En quaranta anys també podia haver set que haguéssim canviat de parer, però ni tan sols és això: aquell text ja contradeia el sentiment nacional del moment de votar. Vam votar-hi SÍ sota amenaça, sota xantatge. No, Colono's no és "constitucionalista" en abstracte.

envia el comentari