Quin és el pla?

"No pot ser que fer República es redueixi a recordar molt fort els presos i jugar al gat i la rata amb els sectors més lumpen de l’unionisme a base de posar i treure llaços i creus"

Si se li pregunta a qualsevol governant europeu que acaba de prendre possessió quin és el pla del seu govern, segurament les respostes no diferiran gaire de país a país. “El pla és governar bé, deixar el país una mica millor del que l’he trobat, i a les pròximes eleccions tenir més vots que a les anteriors per poder tornar a governar bé i tornar a deixar el país una mica millor del que l’he trobat, i així anar fent cada quatre anys fins que, inevitablement, un dia el meu adversari em guanyi unes eleccions i jo i els meus haguem de cedir el govern i començar a pensar en com el recuperem”. Més o menys, aquest és el pla de qualsevol governant. La política democràtica convencional és així d’avorrida i poc èpica.

 

Imagino que Quim Torra i en general els polítics independentistes catalans es deixarien tallar un braç per poder formular una resposta semblant davant la mateixa pregunta, però no poden, per mil motius. Perquè el mandat dels seus votants (conseqüència de les seves promeses electorals, per cert) va molt més enllà del governar bé, perquè hi ha presos polítics pendents d’un judici que els pot deixar quinze, vint o trenta anys a la presó, perquè les eines d‘(auto)govern estan disminuïdes i sota vigilància... No, no hi ha espai per a la normalitat, ni per una resposta anodina i convencional a la pregunta.

 

Cosa que encara la fa més pertinent. Quin és el pla? No en sabem res. D’una política guiada per fulls de ruta escrits i aprovats públicament, amb dates i fites marcades a sang i foc en el calendari i amb un escrutini permanent i quasi malaltís dels graus de compliment, hem passat a l’absència absoluta d’un pla conegut. D’un extrem a l’altre. Certament, dins de l’independentisme hi ha un consens ampli sobre la necessitat de no tornar a encotillar l’acció política dins d’un full de ruta rígid, amb dates concretes i descripcions detallades. Però els polítics independentistes farien bé de recordar també que el creixement exponencial de la base social del moviment ha tingut molt a veure amb la capacitat d’iniciativa política. En el període que va del 2012 al 2017 –amb l’1 d’octubre com a culminació d’aquesta estratègia d’èxit–, l’estat ha anat sempre al darrere i a remolc de les iniciatives de l’independentisme, fossin civils (les grans manifestacions)  o polítiques (el 9N, les plebiscitàries del 27S, el “referèndum o referèndum” que va portar a l’1 d’octubre...). La iniciativa era sempre de l’independentisme, que era qui proposava les batalles en els terrenys que li eren més favorables. I per això les guanyava, per cert.

 

Els darrers mesos els polítics independentistes han dit que la prioritat total era la recuperació del Govern i l’aixecament del 155. I que aquesta era la condició necessària per tornar-s’hi a posar. Doncs bé, ja som en aquest escenari. No cal que tornin a escriure un full de ruta, ningú no els ho demana, però sí que tenen l’obligació d’intentar recuperar la iniciativa política. No pot ser que fer República es redueixi a recordar molt fort els presos i jugar al gat i la rata amb els sectors més lumpen de l’unionisme a base de posar i treure llaços i creus. Polítics, entitats, quin és el pla?
Comentaris
Espectador
No es necessari explicar al detall , quin es el plan (quan comences una batalla no li expliques el plan al teu enemic ) anar amb un lliri a la mà (característica molt catalana ) no condueix a res .
Espectador
L'independentisme ha descobert un aspecte fonamental que desconeixia en els seus inicis .i es que els seus líders no estaban preparats per cap acció auténticament determinant . El problema actualment persisteix . perquè creure que amb polítics com Tardá Campuzano Tremosa (l'escolanet del De Guindos etc s'aconseguirà l'independència es fer volar coloms . O apareixen nous polítics ben aviat o malament rai .
rsalva
Perquè estan a la presò i a l'exili els liders i lideresses independentistes ? Per exercir el dret d'autodeterminació. Cal convertir el seu procés judicial en el reconeixement d'aquest exercici. És un judici polític contra els drets democràtics del nostre poble i el resultat del judici ho ha de revertir per poder exercir-lo sempre com Escòcia o el Quebec. és una oportunitat d'or que cal aprofitar posant tota la carn a la graella aquí i a nivell internacional.
maniPDD-consultes-9N-plebiscitaries-1O-21D-continuem
El pla és convèncer més catalans però ningú diu com. Al meu entendre hi ha 3 línies de treball fins les properes plebiscitàries, les municipals. 1.-Que l'independentisme proposi votar una solució federal d'inspiració alemanya abans de les municipals 2.-Que l'independentisme asseguri que si s'arriba al 50% a les municipals hi haurà un procés segur, estable i amb oferta de cooperacio permanent amb les Espanyes 3.-Que el procés constituent s'acompanyi d'accions socials de l'AMI -ANC-Generalitat
continuem
les propostes són a partir del que hem de donar per descomptat: sortida de presos i retorn amb alguna mena de llei d'amnistia -180 diputats-, recuperació de les lleis socials catalanes i dels 45 punts presentats per complir la llei.
Victor
Doncs el meu pla seria, recuperar les institucions, treure els presos i ajudar als represaliats i exiliats, eixamplar la base i aconseguir passar del 50% dels vots a les properes 3 eleccions a les que ens enfromtarem l'any vinent. Deixar-nos de batalletes inútils de si aquest s'ha tornat autonomista i l'altre fa més República que el de més enllà. La clau de volta de tot és el 51%.
Ciura
El pla era eleccions i bloqueig, però van preferir la seva menjadora i els mitjans la seva subvenció, tu també Voltas. Ara de que us queixeu? Hem salvat la unitat d'España i de franc. No ens mereixem aquesta classe política.
Pepet
El pla es diu populisme barat i esperar que saparegui la verge de fatima en forma de ue obligant espanya a pactar un referendum pero aixo nomes es fer volar coloms i mentrestant els mitjans del regim a posar la cassola
Pla
Tenint en compte que l'estat continuarà l'agressió fins que consideri que ha aixafat l'independentisme: 1-Mantenir el ritme d'actes reivinducatius del tipus que sigui. 2- Evitar que les cúpules d'erc i pdcat caiguin a la roda de hamster que el psoepp prepara. 3-Coordinar efectivament totes les forces indepes d'aquí i d'allà per aguantar, colpejar, i continuar construïnt república.
A.Duran
Voltas: Com pots preguntar a un politic, militant d'un partit dels que coneixem, Quin ès el pla? I ell que sap, de plans... Solament en te un de pla. Continuar cobrant la messada.
terrassenc
Tant Puigdemont com Junqueras han dit que acatarien el TC, completant la traïció del mes d'octubre al seu votant i deixant-lo sense cap opció real. Els dirigents europeus estan encantats (recordem el cas grec) i segurament és gràcies a la pressió alemanya que els polítics d'aquí i d'espanya volen vendre la mentida d'un 'apoyaré 2.0'. No hi ha un moviment polític que defensi la República Catalana, qui ho faci, arrasarà.
Narcís
Davant d'un estat incomplidor de la constitució .. trencador del consens .. trepitjador del pacte .. prevaricador de qualsevol codi i llei d'enjudiciament .. vessador de sang àdhuc llevador d' ulls .. sembrador i atiador de zitzània mitjançant l'abús/ opressió .. mentider, difamador , injuriador i calumniador .. . . . . . només faltava aquesta !! PD : ara no toca publicar aquestes preguntes .. toca respostes .. i depèn de tots .. així no fumem !
Al autor
El plan es engañaros una y otra vez, para que les votéis, prometiendo daros algo que no es suyo ni vuestro, la soberanía, que es de todos los españoles. Pobres pardillos...
Albert
Ciura totalment d'acord amb tu jo soc de la cup i vaig votar que no a la eleccio de torra voltas i companyia ara que ja teniu la subvencio i teniu govern ja torneu a bordar colla de botiflers com apretaveu perque la cup s'abstingues o no te'n recordes nomes espero que un dia la cup tingui majoria dins els sector independentista i alleborens amb tota aquesta colla de autonomista botiflers com tu ferran espada el punt avui i l'ara sus acabi la menjadora i us toqui anar a treballar de veritat
Ramon
Jo no crec pas que l'independentisme hagi crescut gens ni mica des del 2010 ençà. Tant quantitativament -majoria absoluta folgadeta-, com qualitativament -que és d'on plora la criatura-, som els que n'érem arran el tomb d'aquell moment. No hem minvat. Però tampoc no hem crescut, perquè Espanya ha segellat noves fuites amb els indignats primer i la consegüent Comuna Pudent després. I ha mobilitzat el lerrouxisme sembrat i conreat durant tant de temps pel PSC i que ara n'ha fet collita Colono's.
Pitarra
30 anys de presso es mereixen els politics catalans i no per els tribunals de Madrit sino per trair el poble catala. La historia els dexeira al seu lloc com a mentides i covars. Mentres el poble es jugava la vida ells anavan de farol, vergonya.

envia el comentari