Honor contra tirania

"Òmnium és tan gran que Cuixart ha mantingut les seves funcions fins el punt que va ser ell, tot i estar empresonat, qui va comunicar, per carta, a Quim Monzó que havia estat guardonat"

"Tirania" ha estat l'últim mot que ha fet servir Quim Monzó en el discurs d'acceptació del Premi d'Honor de les Letres Catalanes. Una intervenció que ha convertit en protagonista el bibliobús que proporcionava llibres a l'escriptor en la seva adolescència i que, molts anys més tard, li va servir per prendre consciència de la tragèdia social i cultural que implicava que aquell mateix vehicle ple de lletres fos el que va traslladar gran part dels intel·lectuals catalans cap a un exili dramàticament incert després de la Guerra Civil. Per això el bibliobús, com a símbol de la cultura i la llibertat, és incompatible amb la tirania que identifica Monzó.

 

Tot l'acte, al Palau de la Música, ha transpuat llibertat. Llibertat com la que s'exigeix per als que, com Jordi Cuixart, han de mantenir el seu compromís des d'una cel·la a sis-cents quilòmetres de la família. Òmnium és tan gran que Cuixart ha mantingut les seves funcions fins el punt que va ser ell, tot i estar empresonat, qui va comunicar, per carta, a Quim Monzó que havia estat guardonat. I, malgrat això, amb tota la tragèdia que implica, tant ell com Marcel Mauri han ofert un discurs d'inclusió dins d'un país obert i col·laboratiu. Catalunya no només és això, però sobretot és això.

 

Al Palau de la Música un país s'ha conjurat, una vegada més, per sobreviure. Les lletres de Quim Monzó i l'esforç d'Òmnium en són la prova.

 

 
Comentaris
terrassenc
Sí, la Cultura Catalana no ha suportat mai tirania, per això ja el 2010 ja vàrem dir que "Som una Nació, Nosaltres decidim." L'autodeterminació és als pobles el que la llibertat és a les persones, el dret més basic i irrenunciable. I la llibertat és simple: ningú té el dret de poder dir-li a un altre el que ha de ser o fer.
Mol bo articla Salvadó
Dons, com sempra, Salvadó, dons un articla assapsiunal, dons, una visió real dal fexisme i franqusme al que vivim, dons. Magradaría ca en Pera Sanches, dons et numbrasi ministra, dons. Grasias Salvadó
CaterinaCh
A nes, la historia del bibliobus de la rupblica que va dur escriptors i politics a l exili es una recerca que publica Quim Torra, fa uns anys, mn el nom de "El bibliobus de la llibertat". Tot un homenatge, tambe, al nou president.
pepet
A qui voleu enganyar amb aquest cabas de demagogies nomes als fanatics del proces ,parlar de franco als premis de la llengua catalana fa posar vermell i el senyor monzo diu tirania com si vivissim al dictadura doneu pena
Narcís ( Catalunya mereix l'estima de tothom . . qui no la hi dóna n'és per interessos espuris/ bastards ! )
Si ' tirania ' n'és abús de poder .. n'és ser d'un poble oprimit .. . . . n'és obvi som dessota d'aquesta ! Si ' despotisme ' n'és tirania ensems amb brutalitat exercida per poder absolut contra nostra poble/ nació ( vinga codi penal, vinga codi civil, vinga codi . . . del tot tergiversat/ deformat/ depauperat/ depravat al lliure albir del botxí ! ) .. n'és obvi som dessota d'aquest ! PD : la " llibertat " n'és sagrada així la sobirania de Catalunya !
Bacoretta
Al de "Molt bo articla Salvadó": El fantasmon aquest ens ha fet una demostració del pichitabarnil que ens volen imposar el naranjitos i demés sangoneres arreplegadess de tabarnia a l´ escola.

envia el comentari