Trobar el moment

"Els diputats catalans a Madrid, com sempre, han anat a remolc d’una iniciativa d’un partit que va crear una banda terrorista (els GAL)"

La política oficial té una frase recorrent: “cal saber trobar el moment”. Els moments poden ser de “glòria” o desaprofitats. A Catalunya, si repassem la nostra història, en tenim molts més dels segons que dels primers. De fet, sembla que tinguem la mà trencada per deixar passar les oportunitats. Alguns ho atribueixen a la fatalitat històrica, però cal acceptar que en els instants crucials la resolució dels nostres homes més representatius gairebé sempre ha quedat encallada. Acostumem a fallar per dalt.

 

Els darrers anys no han estat una excepció i hem anat desaprofitant els “moments”. Les dates que ho certifiquen conformen una llista notable: onzes de setembre del 2012 o 2013, 9 de novembre del 2014, 27 de setembre del 2015 o 1 i 27 d’octubre del 2017. En tots ells s’obria una finestra d’oportunitat per a la proclamació de la independència de Catalunya. O, com a mínim, la possibilitat de posar l’estat espanyol contra les cordes. Què van decidir fer els dirigents del país? Dir que no era el moment. Però, en realitat, no és res més que una excusa per amagar un fet dramàtic: no saber estar a l’alçada del moment.

 

Això és el que passa quan hom no porta la iniciativa i va a remolc dels esdeveniments. És a dir, quan esperes el moment sense saber crear-lo. Són els comparses de la política. Acompanyen però mai dirigeixen. Però, què volem esperar d’una gent que, bona part d’ells, arriba a diputat sense ser conegut ni entre els seus propis votants? Persones d’un perfil tan baix estan incapacitats per saber destriar els instants decisius de la nació.

 

Ara, mentre escric aquestes ratlles, ja sabem que ha caigut el govern del PP. Els diputats catalans a Madrid, com sempre, han anat a remolc d’una iniciativa d’un partit que va crear una banda terrorista (els GAL) i titlla sovint l’independentisme de xenòfob o supremacista. El tal Sánchez els ha promès diàleg, una mica de comprensió i poder fer fora a Rajoy. L’escenari immillorable per tornar a l’escenari desitjat per alguns barruts que van prometre que deixarien l’escó de la carrera de Sant Jerónimo després de 18 mesos. Qui dia passa, any empeny. I la mesada no es toca.

 

Amb un govern definitiu a la plaça de St. Jaume i un govern d’esquerres a Madrid, ens diran que s’obre una etapa de diàleg mentre aquí s’anirà “implementant la república” acompanyada del festival groc que emmascara el fracàs i l’estafa d’una classe política i dels seus “voceros” mediàtics. En definitiva, una normalitat autonòmica guarnida d’homenatges i referències continuats a l’1 d’octubre per intentar mantenir entretinguda a la parròquia. No vull ni pensar en el desplegament que farà el tripartit processista amb motiu de la commemoració del primer aniversari d’aquell referèndum. Algú recordarà també aquella llei de transitorietat on es deia  que aplicarien els seus resultats 48 hores després de la seva celebració?

 

Anem tan desorientats  a l’hora de saber valorar el moment polític que l’actual president de la Generalitat, en una de les primeres entrevistes que va concedir i davant de la pregunta del periodista Jordi Basté de RAC1 sobre en quin moment ens trobàvem respecte a la independència, va contestar: “estem en el moment de poder tornar a trobar el moment”. Voleu algú més perdut? Continuar fent confiança als qui han demostrat una incapacitat absoluta per no saber ni crear ni interpretar els instants crucials d’una nació, ens fa còmplices de la situació actual. Ens ho podem continuar mirant tot llepant-nos les ferides o bé comencem a exigir que pleguin els ineptes i els aprofitats.
Comentaris
Porc rural
Molt ben dit!!
Te raó
qui els pot sustituir que no agafi la vía cómoda i no malbarati els moments?
Y tambien a remolque de ERC-Terra Lliure y de Bildu-ETA
Sin olvidarnos de nuestros hermanos recogenueces del PNV. Lo mejor de cada casa.
Nike
Hem de organitzar-nos i hem de exigir als vividors i professionals de la política d' ERC i del PdCat que no traeixin als votants de l'1 d'octubre i del 21 de desembre. I si ho fan. hem de superar-los i fer-los desaparèixer tot creant quelcom nou. Ara, fem que BCN sigui CAPITAL D'ESTAT, fem la REPÚBLICA CATALANA.
Espectador
Els polítics catalans actuals , i tot el seu aparell de partits , ja han acabat el seu cicle vital .ERC , PDCAT etc no han complert res del que es van comprometre i han de desapareixe del mapa o NO hi haurà independència !! Prou comèdia .Ara començará la época del "diàleg " per perdre temps com sempre .Del nauseabund PSC no val la pena ni parlar-ne , El PSOE va instaurar el 155 .
Frank Dubé
Espot: Portem des d'el 1972 predicant en un desert ple de turistes. Sembla que Catalunya vol el que tenim. Bona gent maltractada votant a bona gent mal formada.
G
Jo aniria molt més enrere. Des de quan els catalans hem necessitat que un rei espanyol signi l'aprovació del president de Catalunya escullit democraticament? Per què hem permès que un govern espanyol controli els nomenaments de consellers prohibint-ne la publicació al DOGC? Per què votem? Com és que ens manan els que no hem votat? Sí, en som complices, per aceptar-ho, per permetre-ho, but no more!!!
m´agradaria saber
¿si eres capaç de fer l´amor i fer croquetes alhora?
toni
Quin article més penós. Espot, guanya les eleccions i fes tot això que dius,. I fins que aquest moment de glòria no t'arriba, deixa d'insultar els polítics escollits democràticament. Es poden equivocar, i tu explica-ho, però dir-los aprofitats és un insult que no es mereixen.
Que pleguin i que vingui l'Arrimadas?!?
L'adversari és molt potent i nosaltres massa bona gent... No estem ben equipats ni tenim prou tropa ben preparada, valenta i decidida per a aquesta gran escomesa!
adolf
A Catalunya hi ha centenars de persones que per les seves circumstàncies personals estan disposades a assumir sacrificis i inclús la presó, aquestes son les que tenen que representar-nos a les institucions , i el que no estigui disposat que es retiri. Hi ha qui es creu que assolir un càrrec institucional es només per gestionar, doncs en aquests moments no.
terrassenc
Sí, les coses no s'han fet gens bé, però si més no, Espanya es va partir el 2017 amb la declaració de la República Catalana i el 2018 el bloc del 155 ha saltat a troços i la política espanyola s'ha partir entre dretes i esquerres. Ningú farà la República per nosaltres, però si insistim, i crec que insistirem, l'Europa del segle XXI és el millor escenari possible. Cal forçar als polítics a fer el que la gent vol i despatxar els mentiders.
Ramon
Aixó sulamén damostra, dons, una vagada mes, dons, quels catalan som tan i tan supariós a la resta dal mon, Mol bo articla Santiag Aspot
KIM
Solamente los catalanes podemos salvarnos. Basta de tanta política de sumisión. Tenemos que proclamar la República Catalana ya, o seguiremos siendo siervos de los colonos.
Calen nous partits
ERC i el PDEcat estan completament amortitzats. Han portar Catalunya a una derrota històrica. I es valen de que no hi ha altres opcions electorals disponibles. Calen partits nous i cremar els vells.
Què fàcil senyor Espot!
El senyor Espot és d'aquells que diuen: "Aixequem-nos i...aneu-hi!". Si té la solució màgica que la posi en pràctica a veure quanta gent el segueix perquè el ridícul de la seva "gran" formació Catalunya Acció ho diu tot. Dels que estan a la presó i l'exili veig que no en diu res...
Broc
No m'agrada gens la teva actitud derrotista ni com ho dius ,Espot. No et tornaré a llegir.
Jordi (Català i Suís)
Per al lector "Què fàcil senyor Espot ¨": no hi ha solució màgica ni no màgica. Els Catalans fa 304 anys que són ocupats i colonitzats pels Espanyols. I aquesta realitat és obviada pels partits independentistes. És una guerra total per la supervivència i ells ni se n'adonen. Si te n'adones fas altres coses. Els Catalans mai no assoliran la Independència si no arrisquen. I sembla que els polítics independentistes no volen arriscar primer de tot la mesada i no volen anar a la presó.
Jordi (Català i Suís)
Els Espanyols han encetat una guerra oberta i sense embuts amb els Catalans. I els polítics independentistes fan com si res. Tenir exiliats i empresonats hauria d'haver produït una revolta general de la població per "mettre à genous l'Ocupant Espagnol". Res: llaços grocs i manifs que no duen enlloc mentre els Espanyols us insulten, estomaquen i empresonen. Més clar difícil.
Per riure des del Brasil....
Ahir la Globo va fer la primera cagada presentant les imatges a la tv del falangista Rivera com a Pedro Sanchez nou primer ministre. Avui la segona cagada és presentar-lo com del Partit Nacionalista Basc !!! La Globo és la més potent de totes les tvs i ja veieu com les caguen. Com diuen els Brasilers: "això no és un país, és un acudit" o "tot ho fem equivocat". Tota l'Amèrica "Latrina" és la mateixa porqueria: heritatge dels Portos i Espanyols i del Catolicisme.
Lol
Mercè
Quanta amargor, derrotisme, ràbia interior i ressentiment hi ha en les paraules de l'Espot. No penso llegir-lo més.
Jordi (Català i Suís)
L'Espot com en Xavier Roig i potser alguns pocs més, són les veus lúcides catalanes que fa anys i panys que parlen del que ningú vol veure. Malgrat les crítiques d'alguns lectors l'Espot i en Roig tenen raó. La prova: els Catalans continuen sotmesos a les lleis dels Espanyols i són obligats a parlar i a dominar llur llengua. I això des de fa 304 anys malgrat haver votat la Independència l'any passat.
Anna Armendares
L´Espot sempre fidel a ell mateix. Passen una pila de coses, amb una pila de gent a la presó o a l´exili i ell només veu covards i mentiders. No conec la seva vida pero em fa l´impressió d´una persona plena de rancunia i amargor. Quina pena, estem vivint moments unics que ens han d´omplir d´orgull i de dignitat, i de reconeixement amb tots els politics i lluitadors com els Jordis i ell sempre amb aquesta mala bava. Pobre home ¡¡
un de pas
Aquest article, amb seny, diu que és impossible sortir d'espaÑa sense trencar la llei espaÑola, i buscant aquest equilibri, els polítics catalans, ara a la presó i a l'exili, ens han deixat amb un pam de nas. ara tenim uns màrtirs sense República. I mentre esperem que ens vingui un príncep groc a salvar-nos? Fa 304 anys que estem sotmesos i expoliats per l'estat espaÑol. .. Per acabar amb el règim de 78,il·legalització del PP, per corrupte i associació criminal. República catalana ja
Vicens
" Cal trobar el moment... i derogar el Decret de Nova Planta del 1716". Amic Santiago: Articles com aquest teu són els que agraden de llegir a tota aquesta colla de catalans bords que viuen a Catalunya. No els cal que siguin ells els de tocar-nos els collons. Ja ho fem prou bé entre nosaltres! Cap bon Català, té dret a menysprear a un altre bon Català, per no pensar com ell. Santiago no és aquesta la manera de ser millor Català.. Una forta abraçada amb el millor sentiment Català!
Carles Viñals Casado
El Sr. Espot ens ha fet el retrat fidel de la ja prolongada actuació dels polítics catalans i, com és el seu dret i també el seu deure, l'ha criticada argumentadament. Sis comentaristes el titllen de derrotista i bocamoll, però no deu anar gaire errat des del moment que altres 11 hi estan d'acord, a més dels 3 excel.lents comentaris de'n Jordi (català i suís). La veritat és una medecina amarga que molts solen rebutjar, però mai no he confiat en les virtuts curatives de l'aigua ensucrada.
vendetta
cuanta razon sr espot compatriotas hay ke levantarse cada dia tiene ke ser 1-o
federalista
res de nou un fanatic mamarratxo dient bajanades, i despres quan es presenta aquest mamarratxo, i altres com ell treu 0 escons 0 senyors 0 hahahaah, en fi que si el pp 4 i no son res que si ciutadans 36 que si psc 17, res 4 gats i aquest paio 0'0000 escons , si es veu que te la poblacio al darrere si hahahahahaahahahahaa.
ciutada del mon
n'hi ha per ahi un imbecil racista i etnicista, no el jordi suis no, aquest es nomes supremacista un altre, que parla de brasil, que deuria estar tancat, insulta als llatinoamericans, als espanyols, als portuguesos a mig mon, a aquesta gente racista nazi i supremacista, perque els deixeu escriure en un diari se suposa democratic i modern, cal cot denunciar a aquesta gent miserable, racista i feixista perque els tanquen, a preso, no donar-lis veu cot, si es democrat i neutral es clar.
ciutada del mon
que passa cot ., que el nazi i feixista de M que insulta als llatinoamericans, als espanyols i als portoguesos es amic teu, perque eixe mal nascut feixista i el tal jordi suis no son mes que escoria humana res mes.
Vicens
... reflexió prou encertada sr. VIÑALS, faltaria més que no fos així, em de ésser crítics, sens dubte i saber entendre als altres de pensar diferent de nosaltres, també! Tenim polítics que se l'han jugada i ara son a la presó i a l'exili. Què en diem d'Ells? De moment als catalans ens costa sang, suor i llàgrimes, però fem la nostra amb intel·ligència; que no amb violència! Evitem-ho; què no hi hagi morts!!!
Excuses de mal pagadors acomodats i porucs.
Molts catalans tenen un complexe d'inferioritat brutal respecta a la força armada espanyola, i això es perquè no han llegit gaire, i perquè els hi agrada viure comodament,...Rússia, per posar un exemple, es molt més poderós que Espanya, i Finlàndia va guanyar en la lluita armada la seva independència, això si, amb una ajuda de un altre poderós estat com Alemanya, de padrins guardaespatlles, de segur en trobariem varis, de diners per pagar en tenim, 16.000 milions cada any, menys excuses.
...SIEGFRIED...
...PARA EL QUE SE REFIERE A AMERICA...DENTRO DE NADA...EL ESPAÑOL SERA LA LENGUA MAS HABLADA EN EL MUNDO...
Jordi (Català i Suís)
Lectors Catalans: heu copsat els insults dels Espanyols i Botiflers que embruten la web i CAT ? Nazi, feixista de M, supremacista, mal nascut feixista, "escoria humana", ... tot plegat amb un repugnant idioma que imagino que en diuen llengua catalana. No cal pensar-hi gaire per tal de trobar-hi els membres de la Colònia Espanyola. Això sí: tots ells són ciutadans del Món i federalistes. Però llurs tripes els diuen de fotre'ns a la presó. Així són els Espanyols.
Narcís ( Déu me'n guard de ser contra vós perseguit per aquest estat .. però crec de ser molt injust amb nostres representants ! )
No sé si té raó o no la té .. no sé si n'és la millor eixida o no .. no sé si aquesta determinació és la més intel·ligent o no .. no sé si davant botxí : que tant se li'n fum la cultura, els coneixements, la sapiència .. que tant se li'n fum els llibres, els toms, els volums, les enciclopèdies .. que tant se li'n fum la veritat, el bé, el fonament/ justificació i el dret ( i el natural ) .. que tant se li'n fum l'humanisme/ amor .. . .li sembla poca cosa el que sofreixen nostres compatriotes !
Laia
Cap empatia per a les preses i per als presos, i per als exiliats, sr. Espot. Vostè només sap treure tot el seu verí en els seus articles confegits des del ressentiment.
federalista
i acabaras a preso jordi suis, fes-me cas que acabaras a preso, i ben aviat, pero no passa res els fanatics feixistes, i xenofobs on millor estan es tancats, dona el mateix que sigan catalans espanyols o japonesos, els tanquem per feixistes i xenofobs per res mes jordi suis.

envia el comentari