Què vol dir "fer república"?

"La identitat és un pou sense fons perquè dinamita el gran èxit de l'independentisme català: la transversalitat. El fet que aquells amb orígens diversos ens hem unit sota una bandera política, no racial"

"Els teus governants són uns bandolers,

companys de lladres.

Tots busquen els suborns,

van darrere els obsequis.

No defensen els orfes,

no admeten el plany

que els adrecen les viudes."

 

Isaïes, 1,23.

 

Ja tenim president i sento les esbroncades, els tuits llegits matusserament per l'Arrimadas, les cites d'articles inquietants que generalitzen sobre nacions i ètnies, i frases sobre la fabulosa integració dels immigrants dels anys 60 a la permeable societat catalana. Fet que, malgrat ser cert, m'esgarrifa perquè sona a etapa clarament passada. Haver de defensar que a Catalunya no es margina a ningú pel seu origen (quan a Madrid hi ha gent detinguda per les seves idees) em sembla innecessari i groller. De mala educació. Però tenim president, al cap i a la fi. Ciutadans (un partit basat en la defensa d'una identitat nacional concreta) ha de fer bullir l'olla jugant el partit en aquest terreny: el de la identitat. No en el de l'economia, les classes, les llibertats polítiques o la justícia social. En la identitat, que és allò que ha fet gran el partit d'Albert Rivera. No és una crítica, eh? No és pas Ciutadans qui ha delimitat el terreny de joc, sinó els partits independentistes engegant un procés que, al final, es podia destil·lar en una lluita d'interessos entre els que senten Catalunya com la seva nació i els que senten Espanya. Però, malgrat que aquesta lectura sigui possible, és certa?

 

La majoria de vegades quan parles amb defensors apassionats (viscerals, diria jo) de la independència, no és l'amor a la catalana terra el que els mou. Montserrat, els castells i la senyera no són el motor de tot aquest engranatge tan ben parit que ens ha portat a muntar un referèndum i executar-lo malgrat la repressió. Allò que ens empeny és un missatge molt semblant a la cita inicial d'Isaïes. La frustració de viure en un Estat capaç de tolerar, acceptar i metabolitzar la corrupció i la tirania. Segurament a Catalunya hem trobat una manera certament revolucionària de dir prou. Hem construït la possibilitat de la independència com un mecanisme de protesta contra una mena de política que ens avergonyeix. Aquí, al país, un partit hegemònic ha hagut de canviar de nom i un expresident s'ha amagat en un forat després de ser assenyalat per la corrupció. Som enormement intolerants amb la corrupció i tot això es mescla dins la gent fins que s'excreta en forma d'independentisme irreversible. Per això els gestos autoritaris de l'Estat han incentivat el moviment. Perquè suposa un pas més en el relat que molts han assumit sobre Espanya. És a dir: que és un sistema corrupte i tirànic que imposa la seva injustícia segons la voluntat del Gobierno. Per a moltíssima gent independentista, que l'Estat empresoni polítics catalans i legisli en contra nostra és part d'una mateixa dinàmica que fa que M. Rajoy no hagi de passar comptes dels casos de corrupció malgrat les proves en contra seva. Aquesta és la pedra angular de tot aquest moviment de resposta "agressiva" contra l'statu quo. No la identitat.

 

Ciutadans s'hi aferra com a projecte de partit hegemònic. La identitat és un pou sense fons perquè, sobretot, dinamita el gran èxit de l'independentisme català: la transversalitat. El fet que aquells amb orígens diversos ens hem unit sota una bandera política, no racial. Aquest és el forat on Ciutadans vol ficar-hi la falca per fer rebentar les costelles del vaixell. I ho fan perquè (insisteixo) tenen un projecte polític propi (i legítim) que és guanyar les eleccions a Espanya. Els independentistes, però, han de tenir molt present el vers d'Isaïes. La lluita és contra la tirania (en totes les seves facetes). És l'ambició de la gent per tenir un país millor. Destil·lada, això sí, en la independència. Ha de ser aquest l'objectiu del president Torra. Fer un país on els catalans sentin realitzades les seves esperances republicanes a través de lleis socials dignes, ètiques i a favor de la gent.
Comentaris
Ramon
Només tenim dret a l'autodeterminació, només tenim dret a la independència, només tenim dret a "fer república", perquè som una nació. Sense nació, sense identitat nacional, ni som res ni tenim dret a res de tot això. Que hi pot haver qui vulgui la independència per d'altres raons? Home, sí, és clar, tres o quatre, però has de fer-los diputats!
terrassenc
Una república és una forma d'estat, i un estat és una col·lectivitat, poble o nació que decideix regir-se per les seves pròpies lleis sense subordinar-se a les de cap altra estat. Com les persones som lliures de fer el que volguem amb la nostra pròpia vida, els pobles tenen dret a fer-se les seves pròpies lleis, se'n diu autodeterminació. Quan tornem a dependre només de les nostres pròpies lleis, serem lliures en la República Catalana, abans, NO. Polítics: poseu-vos les piles!
Ramon
La sola idea que hi pugui haver qui se sumi a la independència per causes distintes de la nacional ja m'horroritza. Primera perquè condiciona una cosa tan bàsica i necessàriament transversal com la llibertat del teu país a un objectiu ideològic partidista. I això és antidemocràtic. Segona, perquè qui hi posa aquesta condició sol fer-ho per imposar un futur barreja d'extremismes estrambòtics amb populismes progres que ens fan mal de cara a aconseguir complicitats i reconeixements. I tercera...
Ramon
I tercera, en l'hipotètic i poc plausible supòsit que a còpia de comprar-los la cabra als arcadis oliveres, les monges antisistema, pudents, okupes i cupaires cremacontàiners , aconseguíssim ampliar la majoria independentista, que ni de conya passarà, la hipoteca política de l'estat català serà una losa letal: si fem el que volen, s'enfonsa el país, i si no ho fem, què?, es desdiran i tornaran a sumar amb colons i botiflers?
Ramon
Ara mateix, un cupaire està definint pel C33 aquesta xuminada de "fer república" com tenir empresa pública a dojo. Quin horror. Quin horror que hi hagi qui vol la independència per això. Com també seria horrorós que hi hagués qui volgués la independència per just el contrari. Totes les televisions són com televisions d'un país que ens ha declarat la guerra. Menys TV3, que és plural però mai no hi ha cap veu que defensi ni la nació ni la democràcia occidental normal i corrent.
ciutada del mon
lo que no vol dir es insultar als suposats veins mes de 40 millions de espanyols, inclosos als menys 3 millions o mes de catalans , dir que son espoliadors no tenes vergonya son no se que aixo no es fer republica, be si es fer republica del odi , i la xenofobia, del etnicisme i del supremacisme i ja lo que posa la titella del pastisser, als llibres de que si els espanyols son africans bebrbers i ells els catalans indepres es clar els altres son espanyols, son blancs i europeus ratlla el delicte
ciutada del mon
i lo que ja es de traca es veure-lo parlar amb la pobre magrebi de una raca segons ell inferior a la espanyola bereber, potser la titella del pastisser li estava encomanant les feines que la pobre dona , deuria de fer-li al seu llar, o donant-li la lista de la compra , no ho se que ho digui la titella del pastiser de que parlava amb la infradona magrebi segons ell que quedi clar jo no soc racista soc universalista.
Ramon
República a efectes pràctics és simplement que el cap d'estat s'escull per votació directa o indirecta. I jastà. República no implica res més. En realitat, la majoria de les repúbliques del món són impresentables satrapies mentre que, en canvi, TOTES les monarquies excepte les islàmiques són democràcies exemplars. Deixeu-vos estar de romanços: substituir "independència" per "república" només és una jugada d'ERC de cara a conxorxar-se amb la Comuna Pudent. ERC ha fet un gir de 360º.
Gir de 360º
Què vols dir, Ramón ?. Donar un gir de 360º, 720º, 1080º o qualsevol altre múltiple de 360 és quedar-se on estàs. Si haguessis posat 180º el sentit de la frase hauria estat molt diferent. Si no saps mates no et capfiquis en segons quins jardins.
Narcís ( de la mateixa manera que un ésser humà o identitat personal cerca el respecte àdhuc l'estima .. una comunitat amb identitat nacional també ha de ser respectada i estimada !)
Les ' lleis socials més dignes, ètiques i a favor de la gent ' a ca nostra, a Catalunya, comencen respectant la terra que un hom trepitja i si ha trobat menjar/ poder viure .. estimant-la ! PD : si no podem ser catalans políticament i oficial a Catalunya .. on ?
Tú lo has dicho con otras palabras: com NO som una nació, NO tenim dret a l'autodeterminació, NO tenim dret a la independència, NO tenim dret a "fer república". ¿Quién te ha dicho que Cataluña es una nación?, ¿Quim Torra el fascista?.
Albert Vila
"Fer república" no vol dir es de concret; és una manera d'indefinició a la vista de què podràs caçar en el futur. Fer república? Quina república: la del Partit Republicà de Trump? La del Partit Republicà Radical d'Alejandro Lerroux? La república de Saddam Hussein? No sembla pas que cap d'aquestes accepcions convingui a les aspiracions polítiques de Catalunya: és, simplement, una manera d'emmascarar l'aspiració independentista i garantir, gràcies a l'ambigüitat, qualsevol acomodació futura.
Ciutadà del mon tens la gran oportunitat de treballar per un futur millor pels teus fills, per tu i pel teu pais
si vols cambiar el mon cambia el teu entorn. Una mica més de cultura. o ens faria mal tampoc.
Ramon
Exactament això és el que volia dir. ERC torna als seus orígens republicans espanyols i palanganers de les esquerres espanyoles. O si ho prefereixes, torna a ser la dels tripartits. Per això, perquè en sé una mica de geometria i sobretot perquè tinc el mal vici d'equivocar-me poquet, he dit amb tota la intenció que ERC ha fet un gir de 360 graus.
Ramon
N'hi ha un que no sé que em diu en la llengua de Súmate. Si vol res, ja m'ho repetirà en la llengua de Catalunya.
Ramon
Els que van trigar 60 anys a dir-se independentistes critiquen Convergència per trigar-ne 30. Els que recriminaven Jordi Pujol perquè "no parlava d'independència" quan ni ells ho feien, ara et salten: "No som independentistes, som republicans" (Ernest Maragall). Els que trobaven que la paraula "estat" era ambigua, ara "fan república" perquè això sí que els ho poden comprar els,pudents. ERC va néixer sent un error i ha acabat sent un horror.
Eufemisme
"Fer república" vol dir continuar amb el prusés sine die. De tant en tant els guardians del prusés van canviant de eufemisme perquè tot sembli nou. Però no ho és.
Ramon
Abans he dit que república només implica que el cap d'estat es vota directament o indirectament. En realitat, ni això. La majoria de les repúbliques del planeta són satrapies que el cap d'estat ni tan sols es vota. O que es vota en eleccions fraudulentes com la que hi haurà ara a la Veneçuela dels de la Colau. "Fer república" no vol dir gairebé res. Però substituir "independència" per "fer república" sí que vol dir molt. Vol dir que ERC ha fet un gir de 360º.
Ramon
Ah, for instance, ho dic al que ha trepitjat la pell de plàtan que havia deixat expressament. "Donar un gir" és una castellanada. Nosaltres, els catalans, ja ho saps, som molt garrepes. No donem res. Ni donem petons, ni donem llàstima, ni donem fàstic, ni donem abraçades. ni donem un passeig. Nosaltres, els catalans, fem.
Ramon
Acusar que Jordi Pujol "no parlava mai d'independència" és senzillament idiota. Sobretot quan la fa ERC, que tampoc no es definia independentista (i ERC sí que potser podia i hauria d'haver-ho fet abans). El retret que jo li faig a Jordi Pujol no és que no es digués independentista sinó que, en això com en tantes altres coses, fes massa de la necessitat virtut. És obvi, que CiU no s'havia de pronunciar per la independència. Però potser tampoc no calia que la rebutgés.
Ramon
Jo suposo que negar explícitament la hipòtesi independentista no pretenia enganyar Espanya: ells prou que sempre van saber-ho, que el redreçament nacional identitari era allò que més podia fer per acabar fent factible la independència. Jo suposo que la idea era dificultar el rebrot lerrouxista. I això ho compro. El que no compro d'aquell missatge és el mal que feia entre els catalans. Perquè n'hi va haver molts, que no van entendre la intenció i van comprar la cabra. Ara li passa el mateix ERC.
Ramon
Perquè a ERC també li passa ara. O almenys això és el que vull creure per no malpensar d'ERC més del que ja hi malpenso. Jo vull creure que ERC renega de la nació, de la identitat i fins i tot de la normalització del català, perquè es pensa que així farà independentistes entre immigrants poc o gens integrats. La intenció fins a un cert punt la puc comprar. Però de cap de les maneres no compro que sigui aquest el discurs global del partit. Tot això si de cas que ho diguin a Can Zam.
Ramon
En el seu moment m'hi vaig cagar en l'Operación Reformista i me'n vaig alegrar del seu fracàs. Perquè era tres quarts del mateix. Fer de la necessitat virtut. Com va fer Convergència en tantes i tantes coses. Però ja dic, ERC tres quarts del mateix. Arraconar fins i tot la llengua per penetrar a Can Zam em sembla un propòsit en va però que puc entendre'n la intenció. La catàstrofe és que els únics que acabin comprant el missatge siguin catalans.
Ramon
L'Operación Reformista no va fer catalanofília espanyola sinó hispanocentrisme entre nacionalistes catalans. ERC no ha fet colons independentistes sinó catalans que reneguen de la nació, de la identitat i fins i tot de la normalització del català. L'estratègia d'ERC de cara a Can Zam ha sigut un fracàs. Però l'efecte que ha tingut en files pròpies ha sigut una catàstrofe. I mal m'està ho dir-ho però mira que vaig dir-ho!
Gir de 360º
No ets creïble Ramón i l'explicació que dónes no quadra. Si ERC ha girat 360º des del tripartit. A què graus estava ara d'aquest tripartit i quants ha girat per congraciar-se amb els pudents?. Només cola si vols dir que mai ha canviat de posició, el que no és cert.

envia el comentari