Aprendre dels errors

"La República que necessitem s’ha de bastir sobre unes bases sòlides i una obertura d’esperit"

Fa dos mesos, en una entrevista radiofònica, el President Puigdemont reconeixia que el 10 d’octubre havia comès un error i que s’havia d’implementar la República. Efectivament va ser un gran error hipotecar la progressió d’un projecte sòlid, legítim, just i absolutament necessari a unes promeses vagues de diàleg, desant al calaix el mandat de l’1 d’octubre. Sembla mentida que, a hores d’ara, es volgués fer creure a la gent que la reacció de l’Estat espanyol no era previsible. La cruesa de la situació actual és una confirmació de com actua l’Estat espanyol quan detecta les febleses dels qui posen en qüestió el règim del 78.

 

Quan hom vol avançar, els errors ens han de servir per aprendre i reconstruir. La situació és la que és: tenim presos polítics, exiliats, un Parlament sota setge, una repressió descomunal contra membres de la societat civil i, per si no fos prou, els autors i coautors del 155 fent i desfent a les institucions catalanes com els hi plau i sense l’aval de les urnes. Aquesta realitat no es pot defugir i l’hem d’afrontar col·lectivament i constructivament. I és precisament per això que em sembla malèfic i contraproduent gosar qualificar de traïdors i botiflers aquella gent que porta defensant netament els valors del republicanisme des que tenen ús de raó.

 

La República que necessitem s’ha de bastir sobres unes bases sòlides i una obertura d’esperit. En aquest sentit, l’1 d’octubre és una pedra angular. És el dia on vam defensar junts les urnes i vam exercir col·lectivament el dret a decidir el nostre futur. I és a partir d’aquesta manera de ser i de fer que arribarem a construir els consensos imprescindibles que ens permetran sumar, cada vegada més, amb tota aquella gent que vol viure en país més democràtic, just, respectuós amb la llibertat d’expressió i els drets fonamentals dels ciutadans que el conformen. Ho saben fins i tot els repressors i fabuladors de l’Estat espanyol.

 

Al cap i a la fi, ens agradi o no, la República serà el fruit de tots els ciutadans de Catalunya, també, naturalment, d’aquells que avui en són detractors. La República no es pot construir ni des del pensament màgic, ni pot estar condicionada a lideratges unipersonals. L’etapa en la qual ens trobem requereix un lideratge col·legiat, al servei d’un bé comú, per protegir-nos eficaçment dels atacs sistemàtics de l’Estat espanyol contra el nostre, cada dia més minse, autogovern. Atacs a tots nivells, als mestres, als cantautors o rapers, als pallassos i als estibadors, a la llengua, al medi ambient, a les escoles i als hospitals, als càrrecs electes i als líders socials, als qui vesteixen de groc, en definitiva, a qualsevol dels nostres conciutadans. Protegim-nos i defensem les nostres institucions i els nostres drets. Deixem la tàctica i el regat curt, posem les llums llargues i dotem-nos, urgentment, d’un govern efectiu per fer la República!
Comentaris
terrassenc
Amén. La República Catalana va néixer l'1-O, ara cal que els polítics es facin dignes d'ella, la gent, ja ho hem fet.
Kadra
L'únic error comès va ser no cridar a la resistència. Espero que a la propera vegada això s'hagi entès. No hi ha hagut traïció de líders (encara) però si una aposta per una via purista i de difícil comprensió i realització. Gandhi, Luther King o Mandela no van fugir a l'estranger.
Elisa per Kadra
No van fugir...per això els varen empressonar o assasinar...no volem martirs! Volem polítics que portin el nostre poble cap a una república!
Narcís ( aquest pobre llàtzer d'estat amb els partits que el manen només cerca sa bona vida posant Catalunya com ninot de pim pam .. ni sap què n’és dignitat, ni orgull, ni honor, ni amor propi ni autoestimació .. que sí dolenteria moral, comoditat perversa i consciència putrefacte!)
N'és obvi que aquest estat no representa gens ni mica nostra nació / PPCC que sí exclusivament la seva o violadora de la nostra ! PD : aquests miserables no se n'amaguin més en mots com igualtat i solidaritat per a seguir alentir- nos-en anul·lant-nos-en lleis i piratejant-nos-en rendiments .. no valoren res, no agraeixen res ni reconeixen res ( a l'inrevés : més ens blasmen/ embruten i trepitgen ! ) !
terrassenc
@Kadra. En Junqueras tampoc.
Kadra
@Elisa, dubto que la por a ser assassinat sigui la raó per la qual Puigdemont i els altres hagin marxat. Haurien d'haver anat a treballar aquell dilluns a la Gene (Junqueras també, a treballar no a recollir les coses) i la gent hauríem d'haver anat a defensar-la. I veuríem si devant les càmeres del món la policia espanyola o l'exèrcit hauria assaltat l'edifici. I en cas que si, de totes maneres hi hauria uns altres a Europa defensant la causa. Però no s'hauria perdut la integritat.
Kadra
"no volem màrtirs, volem polítics que ens portin..." crec que aquesta frase tan repetida ens fa oblidar la raó de ser de tot plegat. Se suposa que primer de tot volem la independència, ja sigui amb o sense polítics, màrtirs, etc. I a més ningú no ens ha de portar enlloc, hi hem de voler anar nosaltres. Dubto que els 2 milions haurien defensat físicament la Gene. Però haurien estat prou com pq l'assalt no+ fos possible amb massacre i x tant no es fes. Com a Berlin, Riga, etc.
Nuria de Mexic
Felictats Tayssir. Quina doferencia amb la senyora Simona Levi, que des de la seva equidistancia i el desconeixement del que es Catalunya dona llicons sobre politica catalana. Vosté es exemple del caracter transversal i democratic del pais. Vosté treballa per la republica i la democracia, amb serenor pero amb determinació i sapiguent que es una lluita que no te data de termini i que demana intel.lgencia i sacrifici. Ho assolirem amb molts Tayssirs, no amb les presses de les Simones.
No us enganyeu
La república catalana ni va néixer ni existeix. Només viu a la premsa groga, en telePrusés i en la imaginació d'uns quants, però no en les institucions. I molt menys en les institucions internacionals.
Mol be dit Taichí
Tuancarnas, dons, al prututipu da indapandisntista, dons, un catalá am mils i mils d'anys da tradisió rapublicanam dons

envia el comentari