Alt risc

"Puigdemont és la guerrilla, l’esgrima constant amb l’estat, l’àtom descontrolat, el pas endavant permanent"

No facin cas de les aparences, ERC i Junts per Catalunya tenen un diagnòstic de fons molt semblant, per no dir quasi idèntic, sobre el que va passar a la tardor i el que cal fer a partir d’ara. Allò que els separa no és el diagnòstic, que, insisteixo, és compartit –“paciència, perspectiva i perseverança” són paraules de Puigdemont, no pas de la ponència política d’Esquerra–, allò que els separa és la situació personal dels seus líders: mentre Oriol Junqueras és presoner de l’estat i només pot escriure cartes, Carles Puigdemont manté la seva capacitat d’iniciativa política. Pot reunir els seus diputats, pot ser entrevistat per les ràdios i televisions de tot Europa, pot planificar el desplegament internacional de la causa republicana, i fins i tot segurament podrà governar de facto Catalunya a través d’un president interí que li reconeixerà l’autoritat. Per dir-ho encara més cru: la situació de Junqueras ens entristeix i ens fa sentir absolutament impotents, i la de Puigdemont dóna esperança en el futur i fins i tot proporciona victòries tàctiques, com la doble negativa (belga i alemanya) a extradir per rebel·lió. És possible que, com diuen, Junqueras tornés a triar presó en comptes d’exili si pogués tornar enrere, però ben segur que el seu partit preferiria tenir-lo a Brussel·les o a Ginebra.

 

Què vol dir diagnòstic compartit? Consciència que molt probablement això va per llarg, i reconeixement que la pròxima vegada que s’intenti assaltar la fortalesa caldrà anar-hi molt més preparat. I que cal centrar-se en això, en preparar-se, cosa que no té res a veure amb tornar a l’autonomisme. Per això tenen un acord de govern des de fa mesos, perquè no tenen cap discrepància estratègica insalvable sobre com continuar avançant. En aquest sentit, la ponència política d’ERC que s’acaba de donar a conèixer no deixa de ser, sense pretendre-ho, un favor que Esquerra li fa a Junts per Catalunya. Un “va, vinga, ja em menjo jo el gripau de dir-ho”. Amb aquesta ponència, ERC tria ser la veu de la consciència de les debilitats del moviment, i li deixa a Junts per Catalunya el paper més agraït, el de ser la consciència de les fortaleses. Probablement és el paper que li escau millor a cadascun, donada la situació dels seus líders. En el curt termini, doncs, les dues forces hegemòniques de l’independentisme competiran menys que mai en clau esquerra/dreta, sinó que a ulls dels electors ho faran en altres eixos diguem-ne més psicològics: realisme/il·lusió, prudència/atreviment, etc. S’ha acabat la cursa de “a veure qui és més independentista” que explica tantes coses de la tardor.

 

ERC renuncia conscientment a competir pel nucli reescalfat del moviment i se’n va a treballar políticament a les fronteres amb altres forces polítiques, a les zones de contacte, allà on cal matisar més, escoltar més, cedir més. És una estratègia d’alt risc, perquè tu te’n vas a les zones de frontera amb la intenció d’arrossegar els altres cap a tu, però els altres també juguen i pots acabar arrossegat. I també et pot passar que en determinats moments ni la teva pròpia base social entengui el que fas. En qualsevol cas, algú ho ha de fer, i Junts per Catalunya ni sap fer-ho ni pot, perquè podria arribar a entrar en una contradicció greu amb el paper de Puigdemont: ell és la guerrilla, l’esgrima constant amb l’estat, l’àtom descontrolat, el pas endavant permanent. Crec que el President a l’exili li pot estar ben agraït a Esquerra. Ha dit el que ell no pot dir, i farà el que ell no pot fer.
Comentaris
terrassenc
Sí, els convergents haurien d'estar agraïts als d'esquerra, però no crec que ho facin. No ho van fer a les eleccions del 21D, on Puigdemont es va aprofitar del silenci forçat d'un Junqueres empresonat per capgirar els resultats (ERC s'esperava uns 40 diputats i va acabar amb 10.000 vots menys), de manera que jo diria que ara anirem un altre cop a eleccions per tal que els convergents tornin a fer la pinça amb el Gobierno i que el seu avantatge sigui mes clar.
Puigdemont no és la guerrilla, és un bandoler
Del partit nyerro, que vetllaba pels privilegis d'una vella classe rural, feudal i clerical. El partit nyerro va substituir Rocaguinarda (nomenat capità dels Tercios d'Espanya a Nàpols) per un altre element més sanguinari: Joan Badia Tallaferro, eliminat 5 anys després pels seus, quan va perdre el sentit de qui manava realment. Endevines a qui s'assembla Puigdemont?.
Ramon
El candidat d'Espanya per presidir la Generalitat era Oriol Junqueras. I la seva presó (que havia de ser de dies) formava part de la campanya electoral.
Marc
Estic totalment d’acord amb l’article.
Ramon
Bé, pinta que ja som en campanya electoral. Estupendíssim.
Generositat per generar confiança perduda
Esquerra va trencar la confiança i la unitat d'acció la fatídica nit del 26 d'octubre deixant al President sol. És just que ara facin ells aquest coratjós pas d'honestedat per intentar restablir la confiança. Si JuntsxCat el feia, ERC podia estar temptada de repetir allò de les 155 monedes. Generositat per generar confiança perduda
Espectador
Actualment només hi han dos figures polítiques a Catalunya Puigdemont i Paluzie .La direcció de ERC es absolutament mediocre i els seus suposats lìders , son grisos , grisos ,grisos . La força del poble està ben viva ..........però s'està cercan una solució "alemana " . que consisteix en que Urkullu (un castellà del nord ) sigui el intermediari perquè Catalunya formi part d'una confederació espanyola , i això es el que vol ERC .
Maribel
Eduard, des de l'admiració que et tinc, voldria expressar el meu desacord amb el teu article. Falta sentit comú. Aquest viratge es deu a coses internes que estan passant entre el "gobierno" i ERC. Estic convençuda, si no és així algú m'haurà d'explicar perquè ERC no tenia aquest discurs abans??. Jo no crec que llavors, a la passada tardor, fessin comedia prosant l'altre argument. Moviments de "gobierno" i ERC segur. Ells desitgen un intercanvi amb Esp...és bona gent. Però la solució és fora.
Albert
L'article és prou correcte, estaria bé mencionar que la ponència és només una proposta i que ara està en procés d'esmena de la militància, un cop votades les esmenes, es votarà el text final i s'aprovarà.
kiko
Boltas, no hablas de lo fundamental, el cambio de estrategia, el miedo de ERC a "Ulsterizar" Cataluña en palabras de TArda, intentando relacionar las movilizaciones pacíficas con terrorismo. El problema es que ERC son independentistas de salon, una elit con buenos sueldos y un estatus que no quieren perder en la desovediencia y la unilateralidad. La historia muestra que la libertad de los pueblos se gana con sacrificios que ellos no estan dispuestos a hacer.
Ramon
Apel·lar a l'interès electoral del PdCat! Ui com deuen pintar les enquestes!
Groc
Ramon no t'esforcis . Es nota que ets molt de dretes No seras un "quinta columnista" de Ciutadanos?
Martona
Uf, Voltas, segurament ho fas amb bona intenció, però sembla un relat artificial i preparat per ajudar a ERC davant l'opinió pública. Ja han passat molts gestos i molts fets que demostren que ERC pensa en clau de partit i, sobretot, que hi ha molt de ressentiment cap a en Puigdemont que els ciutadants no hem de perquè pagar.
JFK
Sr. Voltas, això que diu vostè no té cap sentit, si fos així, no s'hauria anat a unes eleccions il·legals, i tornar a mentir a la gent per segona vegada. El fet que ERC no volgués fer la llista única ja ho diu tot, la seva obsessió per repetir un tripartit és l'eix de la seva actuació. Sr. Voltas, qui va impedir la investidura de Puigdemont va ser ERC. Els polítics van portar als independentistes (alcaldes, mestres...) a ser perseguits per l'estat. ¿I ara què, ja ús u fareu?
RPB
M'agrada el to de l'article, però no n'estic tan segur que el que digui sigui cert. No em desagradaria i ho podria entendre. És clar que TOTS som indispensables per guanyar la República. Però fa mesos que no veig GENS CLARA l'estratègia d'ERC. Espero que el sr. Voltas tingui raó en la seva anàlisi, però la intuïció no m'ho corrobora. Ho anirem veient.
Al Ramon
Ramon , ets com ets o t´esforçes a ser-ho?.
M.Rosa
Molta tristor xls empresonats, i més x en Junqueres
Esparrall
Si ara mateix no estessim patint l'agressió espanyolista, l'article faria riure. És clar que si! La millor defensa contra això ?s seguir parint estratègies de pissarrî ...
Gironina
Al.lucino amb aquest article i alguns comentaris, patir el sindrom d'estocolm pel Sr.Junqueras (no oblidem que hi ha altres presos) no justifica tirar la metda sobre el MHP, Els que ens vendran seran els d'ERC i si no, al temps
Xavier
A buscar feina al món real Estan tots remenant la perdiu per salvar les seves nòmines A la política a servir, 4 anys i al carrer República i punt
Josep
Com va dir aquell anglès: paraules, paraules, paraules. Adéu sense rancúnies ERC. Hola CUP, teniu un nou votant.
Desdelaselva
Nam.
Aurembiaix
L'independentisme català és l'únic moviment político-social que fa front, de manera desacomplexada, al neofranquisme de C's i al postfranquisme del PP. Tinguem-ho clar.
Núria
Eduard, en general sempre la claves. Avui no n'estic tan segura. Crec que ets.molt benèvol amb ERC. No caldria anar a buscar més sense mantindre el to combatiu. Molta gent els va votar i es senten ben enganyats. Ho sento però no comparteixo eo teu relat aquest cop. La gent que està al.poder d'ERC haurien de ser combatius i mantindre's a prop de la CUP i de JXC i no de l'unionisme. No compro aquesta història. Estic realment decebuda amb ERC.
Maria
Molt d,acord amb la Maribel, Martona i JFK. Decepció total amb ERC. I què en deu pensar l, Oriol des de la presó?
Antoni Rafanell Amat
No vull desmerèixer i article del Voltes, potser té molta part de raó .... però el poble català vol que anem junts a republica i la independència ... suma és mutiplica !!!! *
Ramon
Que espaterrant, que ERC apel·li de fet a Convergència per autoavalar-se. Que espaterrant, que abracadabrant i sobretot que fals! Però torno a dir-ho, això és molt bon senyal.
Gebre
No cola.
Ramon
Un post anterior afirma que els d'ERC són mediocres i grisos, grisos, grisos. Això és pura evidència. Tanmateix, tot i ser greu no és aquest el problema més greu d'ERC. El pitjor d'ERC és que participa de la hiperlegitimació progre de la resta d'esquerres existents a Catalunya. Tara antidemocràtica que els duu a sentir-se sempre més propers a les esquerres espanyoles que a una Convergència que figura que és "la dreta" (tot i no ser ni veritat ni res dolent).
Ramon
No ens en sortirem mai de la vida si, damunt de patir la colonització que patim -que fa que Espanya ja comenci el partit amb trenta punts d'avantatge-, tenim unes esquerres que, lluny de ser com les esquerres de les democràcies, parteixen dels pressupòsits hiperlegitimats de superioritat ètica i de no reconeixement de l'adversari ideològic en pla d'igualtat democràtica que arrosseguen les esquerres espanyoles. Així és impossible. Així ha sigut impossible. I així continuarà sent impossible.
Narcís ( cap partit s'escudi en les necessitats de la gent, en ses penes i infelicitats per ' jugar ' a política sinó empenta pro la llibertat d'aquest poble .. poble que serà constantment insultat, escarnit, maltractat, befat, infamat, difamat, injuriat i calumniat així com anihilat i espoliat! )
Fer manetes amb partits que no han arriscat res donant màxim de suport a partits democràtics mortificats per aquest estat .. n'és absurd ( aquests partits, verament pseudopartits, són simples " abonats a menjadora " sota excusa del bé comú del poble, pitjor, sota excusa de la plebs, ço és, no enganyen ningú ! ) ! PD : a hores d'ara els partits honestos, nobles, respectables i honorables són qui tenen electes inhabilitats, embargats, exiliats i empresonats per defendre justament aquest poble !
Ramon
Molta alegria perquè Catalunya compti amb la veu comparativament lliure dels exiliats, oi que no se n'hi nota, a l'articulista?
Ramon
Per cert, quan he dit que Espanya volia Junqueras de President no em referia només a l'Espanya d'esquerres, no. Fins i tot Aleix Vidal Quadras va manifestar obertament aquest desig: Junqueras president i Puigdemont exiliat de per vida, van ser les seves paraules exactes. Aquest era el pla. Pla que va esguerrar-lo el resultat del 21-D. Però, ja ho vaig pronosticar, els derrotats d'aquell meravellós dia intentarien guanyar en els despatxos el que havien perdut en el terreny de joc.
Joan de canayamars
Junqueras es va equivocar decidint quedar-se. ERC i part del Pdcat volen govern "efectiu' (vendre's) perquè tenen molt quadres polítics que col.locar. Els que som autònoms no tenim aquestes servituds. No es pot vendre un poble per quatre duros ( lloc de feina a la administració)
depredador
Se ve que un cuarto de Catalunya son los unicos que siguen pensando en lo mismo, algo imposible, siempre hablais de todos los caralanes, y no es cierto, no todos piensan igual os habeis apropiado del pensamiento del resto de catalanes, y dejar de fantasear de exiliados(huidos es más apropiado) y de presos politicos(ideales NO, hechos)
Òscar
Crec que la situació és molt complexa. Crec que es vol evidenciar l'autoritarisme creixent d'Espanya. Hem de deixar de banda la immediatesa i entendre que tots ens necessitem. Crec que hem de deixar de banda expressions com trair. Ningú vol trair aquest mandat. Es vol ampliar la base social. Si arribem als tres milions d'independentistes, la independència serà inevitable! Més confiança. La necessitem.
No sé, no sé
em sembla senyor Voltas que estar estiran massa el xicle. Jo penso que Erc no es tant neta com sembla en les seves aspiracions politiques. Hi ha molta gent a la fosca que es molt dogmática i Junqueras es només la cara amable. Hi había gent que sempre deia que la república sería d’esquerres o no sería.
Sr. Volta’s no ens ha pogut vendre la moto
pero ells es volen vendre el país. I don’t think so! per aquí no pasarem. Les enquestes d’erc deuen ser desasperants. Si us plau no ens tracti de xaiets, erc ha fet tot el posible per enfonsar el president. L’HI HA NEGAT L’INVESTIDURA!!
Anna
El "com sempre" del sr. Junqueras i ER C no passa per donar peixet a JxCat, ans el contrari. Avui discrepo de l'article. El dia 30/01, ERC no va voler investir Puigdemont, i ara tampoc.
Azalea
L'únic mitjà democràtic per a conèixer la "voluntat" d'una nació és el referèndum. El Govern va complir amb un mandat democràtic i amb un desig de la immensa majoria dels catalans i catalanes. VISCA LA REPÚBLICA CATALANA! Visca el nostre LEGÍTIM MHP Carles Puigdemont!
1410
És cert que JxC i ERC tenen un plantejament idèntic, per molt que la lluita entre ells s'amaguin millor uns que els altres. Però fins ara, si ERC va aturar la investidura del gener, JxC va posar en marxa el compte de la legislatura. Totes dues accions beneficien el Regne d'Espanya i fa perdedors els majoritaris independentistes, tal com va passar el Primer, el 3, el 10 d'octubre, i el 8 de novembre. Els interessos de classe sí que compten, abans la submissió al Regne que la revolució democràtica
Pere
Au sí, una altra jugada mestra. No cola...

envia el comentari