Visca Tabàrnia!

"Tabàrnia posa en evidència els unionistes que, orfes de referents, s'adhereixen a aquesta pallassada com si realment fos un projecte de país"

Ens encanten els jueus fent acudits de jueus. Especialment si són de moments terribles de la seva pròpia història. I en tenen un grapat per triar i remenar. Ens fascina la seva intel·ligència i la capacitat d'ironitzar sobre la seva pròpia tragèdia. L'humor forma part de la seva estructura cultural, potser com a conseqüència d'haver-les passat putes durant segles. Una mena de cuirassa per relativitzar les coses i no dramatitzar malgrat les circumstàncies apocalíptiques. Paradoxalment, aquest patró que admirem, ens costa aplicar-lo quan és la nostra pròpia situació que es torna funesta. És evident que, avui en dia, els catalans estem patint una situació d'assetjament esgotadora i polifacètica. Els professors (part d'un sistema educatiu d'èxit), la policia (reconeguda a tota Europa arran dels atemptats de La Rambla), els nostres polítics (protegits pels jutges belgues, alemanys, suïssos, britànics...) estan sent perseguits, atacats i humiliats per una mena d'ens profundament nacionalista, poderós i implacable. Però, fins i tot així, fins i tot ara (o especialment ara), no hem de rendir-nos i censurar l'autoparòdia.

 

Perquè l'independentisme és una ideologia tan satiritzable com qualsevol altre pensament humà. Tan dèbil com totes les opinions polítiques i tan vulnerable a la ironia com el comunisme o el capitalisme. Recordo com em punxaven els acudits de La vida de Brian contra els moviments independentistes. L'sketch del Front Popular de Judea contra el Front del Poble de Judea o aquell ultra famós gag "Què han fet els romans per nosaltres?". Aquesta és la sàtira que hem de defensar malgrat les adversitats. És la ironia que hem de protegir perquè ens fa més intel·ligents. Perquè esmola el nostre instint, el nostre sentit de l'humor i ens ajuda a repassar mentalment què estem fent malament i què podem fer millor.

 

Per això val la pena Tabàrnia. Per això és tan collonut que existeixi. Perquè és un gran acudit sobre el Procés i, de fet, una gran sàtira sobre els dos costats del Procés. Perquè ridiculitza l'independentisme i posa en evidència els unionistes que, orfes de referents, s'adhereixen a aquesta pallassada com si realment fos un projecte de país. Perquè m'agrada que Boadella faci el bufó a alta mar, perquè m'agrada que els unionistes s'ho hagin empassat i perquè sóc un ionqui de la sàtira i la comèdia incòmoda. Perquè m'encanta molestar i ser molestat. I perquè em torna boig que una cosa sorgida d'un pou de subcultura com Forocoches hagi esdevingut un moviment independentista defensat per anti-independentistes. Visca Tabàrnia!
Comentaris
Narcís ( i d'aquests no ningú .. què cal dir que no sapiguem ? ) ( qui pot parlar de tallar, de separar, d'amputar un ' cos nacional ' que només cerca ser, existir amb tot el que implica ?) ( estem ben guarnits si l’humanisme o solidaritat .. n’és per facilitar la “ violació de ca nostra “!)
Ras i curt : 1. mai he sentit un acudit de jueus .. i si fos així de ben segur no l'escoltava ( qui pot fer imitació burlesca/ irònica de tant de mal .. provocat per tercers ? ) ! 2. l'independentisme no és cap ' ideologia ', si més no, no pas sent dessota aquest estat .. és pura ' legítima defensa ' , damunt, pacífica ! i 3. a ca nostra no hi ha ' dos costats ' .. hi ha democràcia i aquesta ens alliberarà ( o, per ventura, hom parlava així quan n'érem minoria ? ) !
Comparar la situación de los indepentistas en Cataluña con las situación de los judios en Alemania ...
... o es un chiste malo, o demuestra que al autor de la comparación le falta un hervor, por decirlo de forma delicada.
Chimichanga
No encertes amb la conclusió, xaval. I això que anaves bé. Perquè Tabarnia és un gran acudit sobre el Procés i, de fet, una gran sàtira sobre els dos costats del Procés. Perquè ridiculitza l'independentisme però no posa en evidència el unionisme sinó al propi secessionisme en ser Tabarnia una simple caricatura de la presumpta República catalana. Tabarnia és un mirall d'aquesta república fallida, no de si mateixa.
Ricard
L'autonomisme, del qual abominen tant el PP com Ciudadanos i, també, l'independentisme, sí que ha resultat un experiment fallit gràcies a sentències com la del Constitucional allà pel 2007. Els que s'ho han carregat, PP principalment, i els que els encoratgen a dur-ho fins les darreres conseqüències están duent a terme una recentrelització que tots sabem que està destinada al fracàs perquè no es podrá mantenir en el temps, igual que el franquisme. Sobre la independència està tot per demostrar
Ja et val, noi
No m'agrada gens Tabarnia. I el teu article encara menys.
Groc
I l'insignie figura dels Tabarnesos, l'Arcadi Oliveras, defensant als mitjans la posada en llibertad dels membres de la Manada ... Tabarnia = Sodoma i Gomorra ?? Quin fàstic ... i quines "tragaderas" han de tenir les votants de C's si aquests son els seus valors .. Quin fastic
Carlos
Pues a mi me gusta mucho eso de Tabarnia por que ayuda a visualizar que de: "Som un sol poble" na de na. Aquí hay dos comunidades nacionales enfrentadas y Tabarnia es el gérmen de un Ulster catalán si llegara el caso. Es decir, un enclave español en la "República catalana". Por cierto, el cierto paternalismo y condescendencia del autor respecto al movimiento no me los trago. Es lo suficientemente inteligente como para apreciar la carga de profundidad que es Tabarnia para los sobernistas.
Mol be dir Uriol
El teu articla, dons, es un calcu da tot el questaba dien un burrachou ala cafeteria , dons, mol bo articla. La vritat, el burrachu es aspresaba una miqueta milló
Mol be dit Uriol
Dons, Uriol, el teu mensatje, dons, mol be astrustuat, dons com t'an ansañat a l'escola catalana, vistimista, manipulado, mantidé y pluramique, dons, jo crec que tu tindrías mol bonsa calificasións, tu
Ebrenc
No he llegit el article, no ho faré, com no llegeixo res de la burrada esta de tabarnia, com mes ne parlem mes importancia li donem. que vagin al metge.
RPB
Tabàrnia bàsicament és un intent de fer paròdia de l'independentisme. Però molts dels tabarnesos són, senzillament, espanyolistes anticatalans que porten una palla mental q no se l'acaben, i enlloc de dir q van en contra de Catalunya i punt, en tant q espanyolíssims que són, defensen Tabàrnia. Però com que l'humor requereix intel·ligència i d'aquesta no en gasten massa, la majoria d tabarnesos cauen en contradiccions com: per defensar Tabàrnia cal pressuposar una Catalunya independent! Així q...

envia el comentari