Quina mena de gent ens governa?

"Em pregunto a veure quins dels 135 diputats del Parlament de Catalunya s’han guanyat la vida a partir d’alguna cosa que hagin creat de zero"

“Catalunya és un país d’emprenedors”, “la petita i mitjana empresa són els motors econòmics del país i generen riquesa”, “els autònoms són la base de l’economia catalana i cal cuidar-los al màxim”… Aquestes són només algunes de les expressions que podem escoltar per boca de dirigents polítics, siguin del color que siguin, quan parlen de les coses del nostre feinejar col·lectiu. Sigui des del faristol del Parlament, sigui en declaracions davant a premsa o sigui en fòrums econòmics o empresarials adopten aquell posat d’expert quan parlen d’economia productiva. Fins i tot, fan servir gràfics o estudis de grans especialistes per demostrar la veracitat de les seves afirmacions. Sempre els acaben quadrant els números que defensen. Un misteri que s’hauria d’estudiar en les facultats del ram…

 

Que Catalunya té una estructura econòmica on el pes d’aquests sectors que anomenàvem al principi és la clau de tot plegat, no és cap secret per ningú. Qui vetlla pels seus interessos? Com deia abans, si fem cas del que sentim per part dels representants polítics, tots ells es desviuen pels problemes d’autònoms, botiguers, pymes o microempreses i afirmen saber com solucionar-los. Haurem de sospitar que alguna experiència al respecte en tenen. Vull dir que hauran patit en les seves pròpies carns el que suposa liquidar un IVA trimestral, un impost de societats anual o el pagament de nòmines d’assalariats. Aquest seria un bon començament per inspirar confiança a aquells que practiquem aquestes obligacions.

 

Mentre faig aquests raonaments, em pregunto a veure quins dels 135 diputats del Parlament de Catalunya acrediten haver actuat com aquells pels quals afirmen que es preocupen. Vull dir quants d’ells s’han guanyat la vida a partir d’alguna cosa que hagin creat de zero, tal com ha fet el gruix de l’economia catalana. Per trobar-ne la resposta, res millor que anar a la web del Parlament i mirar l’apartat anomenat “Formació i activitat professional” de les seves dades biogràfiques respectives. Hi trobem de tot. Militars, mestres, entrenadors d’esquí, natació o taekwondo, funcionaris de tota mena, assalariats de La Caixa o Adif en excedència, professors universitaris i, fins i tot, un guàrdia civil. Per haver-hi, n’hi ha fins i tot una colla que no han tingut mai activitat professional coneguda. És el que es dedueix quan aquest apartat del qual parlem està en blanc en les fitxes d’aquests diputats a qui vosté (lector) i jo els paguem el sou.

 

De tots ells, només he pogut trobar-ne tres que manifestin haver tingut alguna iniciativa empresarial. Sergio Sanz (C’s) és arquitecte amb estudi propi, Santi Rodríguez (PP) va fundar una empresa d’enginyeria l’any 1992 a la qual encara està vinculat i un tal Jean Castel (C’s), a part de ser auxiliar de Guàrdia Civil, també ha estat emprenedor, gerent i administrador d'empreses relacionades amb el sector financer i immobiliari. La Benemérita pedrera d’empresaris. ESADE ja pot tancar.

 

Després d’aquesta recerca, entendrem millor la distància que separa a la gent del carrer de la classe política. Més que res perquè un Parlament hauria de reflectir també la seva diversitat més enllà de les sigles de partit o d’ideologies. Resulta preocupant que el nervi econòmic del país estigui tant orfe de representació. Es veu que només es poden dedicar a la cosa pública aquells que, o bé poden gaudir d’una excedència, o bé els que decideixen fer de l’escó la seva professió. O sigui, els que no arrisquen res.

 

Amb tot, no m’ha deixat de sorprendre que els únics tres emprenedors que tenim a l’hemicicle català formin part del front espanyol. Ens havien dit que el cos electoral independentista estava també format en gran part per aquests sectors de la nostra economia productiva. Com pot ser que ni JxC, ni ERC, ni la CUP hagin confiat en cap dels seus representants? A partir d’aquesta absència podem entendre una mica més el perquè del fracàs estrepitós de la suposada proclamació d’una república. Si cap d’ells no ha fundat ni una botiga, veig difícil que puguin fundar un estat.
Comentaris
MFX
T'has deixat l'Iceta! Alto, les seques!
per "MFX"
entenc que parla dels partits de casa, no dels partits espanyols-i per altre part, quan diu els 135, entenc que també inclou l'Iceta, que tampoc estat cap emprenador-estic totalment d'acord amb l'article-molts són a dins el partit (o partits) des de ben joves i no és que no siguin emprenadors, és que MAI HAN TREBALLAT més enllà de dins el partit-són polítics professionals, per això primer per ells és el partit, el seu modus vivendi-Haurem de fer canviar aquests polítics sí volem la República
Jordi
I l'arquitecta deu esperar que li regalin un concurs per a dissenyar C. de C. l'altre els equiparà i el darrer els organitzarà i atalaiarà. I els catalans ho pagarem i els omplirem.
JEBiC
Potser al Parlament no hi ha "emprenedors, autònoms..." precisament perquè es dediquen a fer feines productives en comptes d'estar en càrrecs polítics
Araceli
Crec que aquest article es enganyós, no tothom pot ser emprenedor, i no haber montat mai una empresa no et fa pitjor polític, pots estudiar, tenir una carrera i no tots l'han feta dins del partits, hi han molts diputats advocats, metges, professors, enginyers...etc. que han treballat a empreses o donan classes, abans de dedicarse a la política, en tots el partits. També hi han que només han viscut dins del partits (a tots) ..
Marta de Sabadell
Hahaha anem bé doncs !!! Visca Catalunya lliure !!!
Jordi Estelada
La pregunta de l'article prometia... però després llegint traspua ressentiment d'algú que s'ha vist exclòs d'aquest món que ara tant critica. De fet, els sobiranistes tenim un dels millors: el sr. Raül Romeva, el currículum del qual supera el de tots els paràsits del Congreso i Senado espanyols posats junts però, ai las, el tenim empresonat!
la política és un servei al Poble, NO viure del Poble tota la vida.
hauria de sortir una llei d'obligat compliment en la qual, tothom, només si pogués estar dos mandats com a màxim (sense l'oportunitat d'enllaçar-ho en un altre càrrec, encara que fos diferent) i fer-ho extensinble a qualsevol càrrec, per després reemprendre la seva antiga vida laboral. FORA POLÍTICS PROFESSIONALS-PARÀSITS!!!!
Narcís ( són espanyols/ espanyolers/ espanyolíssims qui cerca viure-hi de nassos amb la ' menjadora politiquera '! ) ( d’altra banda, n’és prou sabut que un cop xuclats pel nou modus vivendi .. molts se n’obliden del poble!) ( haver estat o ser emprenador amb sou públic . . . . .!)
Ras i curt : 1. l'IVA i el Impost de Societats ens ho fum aquest estat així protesti's a aquest !2. Els assalariats són sol·licitats, sia per excés de feina, sia per treballar amb més comoditat/ sense angoixa, sia per gaudir de lleure àdhuc no fúmer brot .. que no per obligació ( ça com lla, no comparem treballs d'esforç, de sacrifici, de resistència, de duresa, de rendiment fins el patiment i, què dir-ne, de respecte zero a qualsevol Conveni amb treballs " de gestió " o .. ni això vol fer? ) !
Hauriem de rescatar les lleis catalanes previews a 1714
Només es podía ser al carrec un temps llimitat( penso que eren 3 anys), Es feía una auditoria dels bens quant entraven al carrec i quant en sortien, algunes posicions eren donades per sorteig, no s’hi podía refusar i era considerar un honor poder ser servidor public. Si algú en sap més, estaría molt bé fer ne un article.
Ja veus Espot
El president legítim a Berlín, tres consellers legítims a Brussel·les, una altra consellera legítima, i rica gràcies a la caixa de resistència, a Escòcia, diversos polítics a presons madrilenyes i Marta Rovira i Anna Gabriel a Ginebra. És clar que tots aquests no governen ni a casa seva. A veure si treus alguna conclusió coherent.
Sintu
Pel q sé el Molt Honorable President Carles Puigdemont, va muntar l'ACN (Agència Catalana de Notícies )
fart del totxo i el ciment
El que ens calen són més pagesos i menys totxo i ciment, que el paisatge actual fa cada vegada més fàstic.
Marca Barcelona
Emprenedors? Jo el que hi veig aquí són molts ESPECULADORS. Des de ja fa força temps. Especialment al "Femer Barcelona". La indústria fa temps que va tocar el dos a la Xina i rodalia perquè ho varem permetre.
..SIEGFRIED..
..CAMBALACHE..

envia el comentari