Un nou 98?

"Espanya, a prop de perdre l’última colònia. I vés a saber si, fins i tot, el respecte de la UE"

Així ho qualificava Arcadi Espada ahir mateix a Twitter: la decisió del tribunal alemany d’ahir, que ni tan sols admet a tràmit (matís important) la consideració de la demanda d’extradició per rebel·lió, és un nou 1898 per a Espanya. Una desfeta total, venia a dir. Més subconscientment, ens parlava de la pèrdua d’una nova colònia. Però els problemes d’Espada amb el seu subconscient són problemes a tractar amb un professional.

 

Jo diria que Espada podria no equivocar-se tant. No es tracta només d’una humiliació del sistema judicial espanyol, d’un desmentiment de tants discursos polítics que assenyalaven “colpistes”, o d’una obertura d’una possible (i més que desitjable, quasi inexcusable) investidura de Puigdemont. No, no mirem només a curt termini. Fem una mirada més profunda, mirem a llarg: què significa aquesta decisió en termes de “procés” o de conflicte Catalunya-Espanya de cara als anys futurs? Què ens diu sobre la “dimensió desconeguda” que havia d’anar darrera d’una DUI, i que ara ja anem coneixent?

 

Ras i curt, si aquesta línia jurisprudencial europea (no només alemanya sinó també escocesa, suïssa, belga, etc) es confirma i pren cos, o sobretot si acaba condicionant algun canvi en la instrucció de Llarena o en la jurisdicció espanyola, vol dir el següent: que en el futur fer un referèndum unilateral, declarar la independència al Parlament i desobeir algunes lleis de l’Estat no comporten cap delicte de rebel·lió o de sedició. Poden comportar inhabilitacions i incórrer en altres faltes o delictes, però cap d’ells relacionats amb capo violència quan aquesta no ha existit. És a dir: mentre el procés polític es mantingui explícitament pacífic, com a mínim fora d’Espanya ningú no ens podrà empresonar en base a simples interlocutòries fantasioses. No cal dir la rellevància que té això de cara als futurs anys. Poca broma.

 

A curt termini, és un gol de xilena de Puigdemont i els seus. És un cop dur per a la reputació d’Espanya, és un símptoma clar de les probables prevaricacions de Llarena i de Lamela, i és un desmentiment polític en tota regla a Rajoy, Aznar, Rivera, Arrimadas, Sánchez i tots els que s’agafaven a una autoritària manera de veure la llei i els fets. És un advertiment a tot el feixisme latent, disfressat d’”estat de dret”, que aflorava els últims mesos a l’Estat. Per cert: també és una desautorització del discurs del monarca.

 

Espanya, a prop de perdre l’última colònia. I vés a saber si, fins i tot, el respecte de la UE. Dubto que més es perdés a Cuba.
Comentaris
Ciudadanos de Hitler, nens rics que s'han fet vells visquen de l'herencia franquista
Treure a la vergonya humana Arcadio Espada de la COPEderastas de España, ho trobo de mal gust, gust a WC I RAVAL DELS NENS. Ara, l'ultima colònia del imperi criminal, de lladres i borratxos d'ecspanya, ja esta arribant. El feixisme del Espada de Franco no té nom, es pura rabia de gos, de malalt mental, de franquisme del GARROTE VIL. Realment els ricatxos de Carreras, Espada, etc, SON L'ESCORIA CRIMINAL DEL FRANQUISME i els teorics sanguinaris de la banda terrorista de Ciudadanos de Hitler
Usted no es jurista
Su artículo lo demuestra. No tiene ni idea. Por cierto, nada cambia con lo que ha pasado. Puigdemont es sólo una persona, un delincuente y así será juzgado.
Advocat
No tiene ni idea diu el feixista violent i criminal espanyol. Tranquil home criminal que españa ja tothom sap que es un DICTADURA CRIMINAL, amb el tricorni criminal del PP-PSOE-NAZIUDADANOS DE HITLER. Temps al temps que el franquisme costara d'aniquilar d'aquesta españa incivilitzada, criminal, golpista, lladregota i gandula. Nomes volen esser espanyols els incivilitzats, els borratxos, els criminals, els lladres, els intolerants i els violents, ho entens criminal espanyol?
A advocat
Lávate la boca y deja de decir palabrotas. Pobre fanático, qué equivocado estas.....
Pere Grau
A "Vd. no es jurista". L'article 10, §2 de la Constitució espanyola, accepta com a vinculants els Pactes Internacionals de Drets Humans de la ONU, amb prioritat pel damun de la legislació nacional. Aquests Pactes justifiquen i cobreixen la legalitat del referéndum a Catalunya, encara que el govern espanyol vulgui ignorar-ho. No va ser il·legal el referèndum sinó la seva prohibició. I per tant Puigdemont no és cap delinqüent, però sí que ho són Rajoy i Sáenz de Santamaria. Punt.
Ramon
No ho sé, si aquell malalt -perquè el cas d'Arcadi Espada és mèdic- ens equipara a Cuba perquè també ens té per colònia. Jo més aviat crec que deu tenir la darrera Cuba per Espanya. Com una província més. Recordo un concurs de TVE que van preguntar per quin havia set el primer tren espanyol. El concursant va dir que el de Santiago de Cuba a no sé on, Matanzas? Els guionistes tenien per bo el Barcelona-Mataró. Però van acabar donant-li la raó.
A Pere grau
Ni se le ocurra columpiarse. Del mismo modo que va a ser difícil sostener la "violencia" y justificar un delito de rebelión, (en el juicio oral seguramente se rebajará la calificación del delito a sedición a los encausados). Cataluña no es ni ha sido jamás una "colonia" en el sentido que expresa la ONU que permite el "derecho de autodeterminacion de pueblos. España es soberana y la integridad territorial de los estados está garantizada en todos los tratados firmados por España. No insulte.
Ganàpia
Anem amb compte. L'animal ha estat ferit. I té por. Unes condicions per provocar qualsevol desgràcia. Salvant les distàncies, la pèrdua de Cuba va acabar portant al 36. Em fa por que per quedar-se Catalunya renunciïn a Europa. Erdogan no queda pas tan lluny...

envia el comentari