Rebels, com ho van ser Moragues o Companys

"L'instrument de la rebel·lió té una llarguíssima tradició a Espanya. Tanta, que és l'excusa que ha fet servir el poder de Madrid per executar des del general Moragues, el 1715, fins al president Companys, el 1940"

Més greu que apunyalar una persona és posar urnes a disposició dels ciutadans, segons el Codi Penal espanyol. Té molt més càstig limitar (o només intentar-ho) el poder de les elits madrilenyes que no pas l'agressió mortal, premeditada i per diners d'un assassí a sou. Per això aquesta societat s'arrisca al trauma intergeneracional que suposa que als seus representants legítims els condemnin a penes que sumaran dècades pel delicte de rebel·lió.

 

L'instrument de la rebel·lió té una llarguíssima tradició a Espanya. Tanta, que és l'excusa que ha fet servir el poder de Madrid per executar des del general Moragues, el 1715, fins al president Companys, el 1940. Des del punt de vista de l'Estat -i al marge dels règims polítics concrets- la rebel·lió és un supòsit a esclafar sense miraments i amb la màxima capacitat d'exemplarització. De fet, no és un delicte individual. Es tracta d'horroritzar amb les represàlies tots els que puguin simpatitzar amb el moviment polític a reprimir.

 

Tot plegat, evidentment, molt lluny dels conceptes de ciutadania i democràcia. Justament el que ha motivat la revolta pacífica i democràtica que ha acabat deixant dos milions llargs de catalans a mercè d'un Estat que es vol venjar d'ells. Per això calen lideratges nous i una estratègia compartida.
Comentaris
Ramon Peiron
Lideratges nous? Ja en tinc 60 i en ma vida havia vist de tan a prop un líder excepcional com és Carles Puigdemont. I ara mateix no en veig cap que se li pugui comparar ni de lluny a 1.000 km a la rodona al seu voltant.
Ramon
Ser català i espanyolista és com ser negre i soci del Ku-klux-klan. Menys un cop cada vint anys que llavors és com ser jueu i nazi.
Carles Viñals Casado
Si Llarena imputa a Puigdemont "malversació de cabals públics" per finançar un referèndum, el jutge Schomburg pot preguntar a qui estimi pertinent si no és imputable aquest mateix delicte al govern espanyol per l'existència legal i finançament públic de la "Fundación Francisco Franco," i si el govern i els ciutadans alemanys conceben com a possible l'existència al seu país d'una "Fundació Adolf Hitler"sufragada, a més, pel seu govern amb els diners de tots els alemanys. De debó que m'agradaría.
Carles Viñals Casado
El delicte de rebel.lió que Franco perpetrà amb ARMES i MORTS i Tejero i Milans intentaren el 1981, no equival a fer un referèndum d'autodeterminació, per molt il.legal que sigui, i on la sola violència visible provingué de la PN i la GC. Desobediència sí, però ni rebel.lió, ni res a veure amb "alta traïció", si no és retorçant al límit la idea bàsica que, al marge de subtileses legals hom té d'aquest delicte, que implica col.laboració amb l'enemic i normalment restringit a temps de guerra.
Carles Viñals Casado
L'única cosa al que puden aferrar és a la violència, està clar que els CDR han protagonitzat accions violentes i que l'ANC i Òmniun amb el suport del govern català també, això si que vaig poder tot perquè extradeixin al president Carles Puigdemón, una pena
Mol cla
Ramon, es veu com t'agrada que et llepin el cul els independentistes
El referèndum "il·legal"
No oblidem que arribà després d'anys d'intentar pactar-ne un amb l'estat espanyol i que juristes (no només catalans!) afirmaven que era possible dins la constitució. És l'estat espanyol qui, interpretant les lleis al seu gust, el va considerar inviable. A canvi, suspendre l'estatut, li va semblar legal. També era legal l'apartheid a Sudàfrica, la lapidació de les dones adúlteres, la mutilació genital femenina, les estrelles groques pels jueus, les execucions públiques, la santa inquisició etc..
Ramon
En realitat em delecta molt més una altra cosa també relativa als culs però els vostres.
Ramon
Sí, som en ple bombardeig d'Espartero. Però el bombardeig d'Espartero sempre ve després que les forces nacionals s'hagin desunit perquè vegada rere vegada els intents d'alliberar la nostra pàtria dóna la casualitat que coincideixen en el temps amb revoltes dels que volen "decidir-ho tot" i que es neguen a sumar amb qui no sigui prou anticapitalista.
Em fa mal el melic de tant mirar-lo
Rebels, com ho van ser José María Torrijos el 1831 (afusellat amb 48 companys) o Fermín Galán i Ángel García Hernández a Jaca l'any 1930 (afusellats), o el general Sanjurjo en 1932 (145 caps i oficials van ser detinguts, jutjats i deportats a Villa Cisneros, a la colònia espanyola de Rio de Oro), etc
Ramon
Rebel no vol dir necessàriament just. Ni necessàriament injust. Depèn. Jo crec que la nostra causa és justa. Però l'indiscutible és que, justa o no justa, és natural. Nothing wants to die.
Anys d'intentar pactar un referèndum
Segons deia Tardà http://elmon.cat/politica/tarda_hem_animat_podemos_a_no_rendir-se_amb_el_referendum_159499: "fins a divuit vegades, una de les quals de forma solemne portant a les Corts del Regne d'Espanya una iniciativa del Parlament de Catalunya que tenia el suport del 80% de la cambra". D'aquí es desprèn que, en realitat, només s'ha demanat una vegada. La resta s'ha demanat la cessió de la competència per convocar referèndums via l'article 150.2 de la CE i com una carta en blanc.
federalista
i rebels tambe com el franco, tejero, milans del bosch., i demes colpistes varis tots colpistes contra l'ordenament legal vigent, com els liders indepres catalufos sediciosos, pelo moxo ara tancat en alemany, i ben aviat a espanya a estremera, o el vice carpanta junqueras tancat a espanya i per molt de temps espere.
Ramon
Que sí, que sí, que ja ho hem dit. Que també hi ha qui es rebel·la per instaurar una dictadura feixista. O comunista. Rebel no significa necessàriament quelcom dolent. Ni tampoc necessàriament quelcom bo. Depèn de per què et rebel·les. O de contra què et rebel·les. O fins i tot de les formes. La lluita de nosaltres, els catalans, és inatacable des de cap de les tres perspectives.
Una altra pel·lícula que ja he vist
Rebel sense causa. [[(Títol original: Rebel Without a Cause) - USA - 1955 dirigida per Nicholas Ray i protagonitzada per James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo, Jim Backus, Ann Doran i Corey Allen]]. El títol resumeix perfectament totes les formes de rebel-lía possibles dels secessionisme catalá, que representa una mica menys de la meitat dels catalans i un 40% dels residents a Catalunya.
Ramon
Així com la causa pretesament "antisistema" és puto fum perquè ni tan sols gosen dir-nos cap exemple real de què proposen perquè no n'hi ha ni n'hi ha hagut mai cap o perquè sí que n'hi ha però ni gosen dir-nos-lo de tan impresentable, la causa de nosaltres, els catalans, és una cosa que te l'entén tothom perquè va amb la vida mateixa. Som una nació i ens neguem a ser assimilats, castellanitzats per una altra nació. I ni que de Catalunya no n'hi diguis nació t'ho entendran. Nothing wants to die.
Ramon
Que els colons espanyols fan costat a Espanya? Doncs igual que els colons marroquins de la Marxa Verda no deuen voler la independència del Sahara Occidental. Igual que als xinesos facturats al Tíbet ja també els deu estar bé el sotmetiment d'aquest país. I no veig que això serveixi d'excusa ni als nostres progres en el primer cas, ni a tants cantants i actors en el segon, per qüestionar sengles drets nacionals. Els catalans som sobiranistes potser 95 de cada 100.

envia el comentari