La consistència democràtica del sistema espanyol

"Que a la llei no es doni la raó a un col·lectiu, per molt majoritari que aquest sigui, no fa la llei menys legitimada per imposar-se"

¿No saben els que diuen no voler violència que ni amb ella aconseguiran el que anhelen? És que no ha quedat clar que els dirigents de l'independentisme, quan s'han vist davant els jutges, han hagut d'utilitzar com a argument de defensa que tot era una farsa i que com a màxim pretenia arribar fins al punt en què forcés a l'Estat a una negociació sobre la millora de l'autogovern? No entenen que és precisament en aquest estira i arronsa on qualsevol possibilitat d'acord es va esfumar?

 

A hores d'ara, sobre el que hem viscut planeja un dubte i és si els que parlen de presos polítics creuen de veritat que en un país de la Unió Europea tal situació es pot produir, o només ho diuen per seguir mantenint viva la flama de l'esperança o dempeus el mur de contenció enfront d'un eventual incendi al carrer. Perquè ha estat tant el temps que han repetit el mantra que poden haver acabat creient-ho. Encara que no sé si és més greu, que el creguin o que fingeixin creure-ho. Que intel·lectuals desprestigiats en el seu gremi diguin que això que passa avui a Espanya és com el franquisme no fa real la invenció. Subjectes de tota mena, més propers a l'esquerra que a la dreta han recordat aquesta veritat en dies passats: no hi ha presos polítics a Espanya. I el convenciment va des Diego López Garrido a José Sacristán, sense oblidar que Javier Pérez Royo pot ser crític amb alguna decisió judicial, però en cap cas ha negat la consistència democràtica del sistema espanyol, tan perfectible com qualsevol altre del seu entorn i, com tots ells, sotmès a diversos controls jurisdiccionals més enllà de les seves fronteres, el que sens dubte confirma la seva homologació justament per les garanties que comparteix amb el conjunt d'Europa. És a dir, que si un jutge prevarica, ja li arribarà el moment de respondre’n, però que just per això no es pot invalidar Espanya com a part d'un engranatge europeu en què tot i tothom hi té ombres.

 

Al cap i a la fi, què esperaven? Malgrat que a Espanya el pes de la correcció política alenteix els processos, i en ocasions indueix a les seves institucions a adoptar mesures correctives tendents a nul·les, en el moment en què es posa en marxa arrasa amb la mateixa contundència que qualsevol altre. Arrasa i més arrasarà. Cap Govern pot aturar això, al final no pot ni amb gendres reals als quals interessés ajudar...

 

No, que a la llei no es doni la raó a un col·lectiu, per molt majoritari que aquest sigui, no fa la llei menys legitimada per imposar-se sobre la població en general. El mecanisme per a la cobertura de les minories és el control de la llei (que la majoria ha decidit) pels garants del pacte constitucional en el qual les majories i les minories estan contemplades. Catalunya és minoria a Espanya, però a Catalunya ¿qui és la minoria? Aquest joc entre minories segons contextos, que no té res a veure amb els ens polítics dotats de capacitat de decidir, si no amb les persones de carn i ossos que els integren, és el que acabarà jutjat pel TC i després, potser a Europa . Això és justament el que nega tot el que s'està dient, no sé bé amb quina finalitat, però és el que permet intuir que la resta d'aquest temps no serà fàcil.
Comentaris
Kadra
La Xina també és una democràcia, segons els paràmetres xinesos. El nivell de vida mitjà ha augmentat molt i es pot parlar de gairebé tot si no critiques la cúpula del partit o la política religiosa o vols la llibertat de Tibet, Hong Kong, etc. A l'altre extrem les millors democràcies tampoc no ho són tant. P.ex, dubto que Regne Unit o Canadà acceptin celebrar un referèndum per sortir, o no, del capitalisme. Tot és relatiu, i tots som lliures d'anar on bufa el vent o ser fidels a uns valors.
Pitxolí
1. Davant el jutge, els dirigents indep. han fet trampa per div. raons, una de les quals (no la més import.) és que estaven davant d'un jutge trampós. 2 La relac. de tensió entre Esp. i Cat. no és de la mateixa naturalesa que la relac. entre dif. grups de ciutadans de Cat. (el raonam. basat en l'analogia, té els seus perills). La relació Esp.-Cat. implica una qüestió territorial i té una dimensió històrica (iniciada quan la població era culturalment molt homogènia) que la singularitzen.
Thunder
Sea. Montserrat el problema no és si en donen la raó si jo que és més greu, fan un mal ús de la llei per justificar la injustícia. I aquest fet és opinable constatable i criticable. Ah i gràcies als juristes del constitucional del 2010 ens trobem on ens trobem avui.
la llei no pot ser una gàbia
La democràcia està sempre per damunt de lleis injustes. La llei espanyola (La Constitución) és una gàbia, una presó per als catalans. Ni som espanyols i ni ganes. MARXAREM DE LA PRESÓ ESPANYOLA!!
Com es pot tergiversar tant la realitat
i poder sortir del llit cada matí?
Hkl
No entenc què vols arribar a expressar Nebrera. Més clar, sis plau, o res.Fora subterfugis. Bé, segurament ni em llegiràs. El teu public és un determinat poder judicial.
Jordi
I vostè parla de mantra? Sincerament, per llegir un altre cop l’opinió del 155, no cal. Hi ha coses més interessants. El que és una farsa, senyora Nebreda, és que un jutge s’inventi una novel·la i la catalogui d’interlocutòria per la causa que està instruint i jutjant al mateix temps, i tot en consonància amb el dictat del govern del seu ex partit. Això no és un “sistema perceptible”, almenys no pels qui tenim una mica de sentit comú. Això és Espanya, i és una raó, una més, Hi ha presos polítics
Ivan
No son presos politics: Ho diu Jose Sacristan ! ... otia, doncs ja esta no? Suposo que les desenes d'eurodiputats, politics i periodistes que diuen que SI que hi ha presos politics, aquests, davant de'n Jose Sacristan, haurien de repensar-se el que diuen. El sistema espanyol sotmes a controls jurisdiccionals internacionals: Molt be, aviam si fan cas de la Comissio de l'ONU que insta l'Estat espanyol a garantir els drets de'n Jordi Sanchez. Que, Sra. Nebreda, apostem sobre que passara amb aixo ?
Ivan (II)
De quina llei parla ? De la del delicte de rebelio amb violencia de caps contra porres ? O parla de l'article 155, on no apareixen la meitat de les coses que han fet ? O parla de les disposicions de l'Estatut, que l'Estat incompleix cada any ? Quan fins i tot gent del seu nivell exhibeix arguments tan febles per defensar la seva posicio, esdeve encara mes clar que l'Estat espanyol no es una democracia Voste s'ha llegit el que ha escrit ? Davant d'interlocutories inventades, de lle
Fart de fachas
¿Com es pot dir que la democracia espanyola es consistent cuan cada dia no sols amb aixó veiem que es mentida? preten que som ximples que no veiem la nula separació de poders el exemple mes lagrant i repugnant es el Urdangarin i la germana del "preparao".
Desfeta
A tots ens convé respectar lleis i institucions. Res pot funcionar sense un estat. Però una llei tan important com la constitució aprovada fa 40 anys i tan irreformable -llevat quan interessa als partits que l’adminstren...- es va allunyant de la realitat social es va enquilosant i si a mes el partit hegemònica es reserva la facultat d’interpretar-la usurpant el TC al seu favor. Només es podrà defensar per la força. L’estat fa molt temps que no es inclussiu.
L’estat no es acollidor, es imperatiu i rebutja i vol acabar amb la singularitat catalana i basca. L’estat es d matriu racionalista francesa, anhela ser com França, però no te la força de l’estat francés i es defensa en negatiu amb menyspreu i violència. Es decedebor que l’estat no posi en valor els avantatges de ser-ne membre. Ha renunciat a explicar-ho. Perquè? Per electoralisme dels partits dinàstics ? Per disposar d’un “enèmic” que legitimi al partit alfa de l’unitat d’Espanya?
Josep Bruch
"si un jutge prevarica, ja li arribarà el moment de respondre’n", diu vosté. Bé, a cada porc l'hi arriba el seu Sant Martí, al menys així ho diuen, però si l'hi arriba quan l'ase ja esta mort de riure...... Ja m'entèn, oi ? No em parli de democràcia i separació de poders, en aquest país. No n'hi ha.
Ganàpia
N'estem farts d'arguments legals contra un problema polític: Catalunya és una colònia i vol deixar de ser-ho. Mira que és senzill d'entendre!
Narcís ( aquesta bona dona pensa parlar a ' espanyolets mil del carrer '/ españolitos de a pie com els esmenten llurs mateixos ‘ passejadors ‘ o ‘ pren - pèls ‘ o aprofitats fatxenders? ) ( n’és obvi ser un text pensat per poder mostrar o demostrar a saber què per raons d’interessos . . .!)
1. Farsa era pel que fa a ser jutjats penalment, o per ventura, en lloc de ser declaració .. fou proclamació, promulgació, sortí al DOGC i vam actuar amb conseqüència legalment, territorial i econòmica ? 2. Són " presos polítics " com una casa de pagès .. no debades no hi són per ells mateixos que sí com representants de milions que els votaren ! i 3. Qui ha de ser jutjat és l'estat o PPSOE, ço és, qui ha conculcat tota la lletra de la/ sa constitució mitjançant la deslleialtat .. " traïdoria "?
Cartanyà
Ella explica el que a viscut recordeu que va anar a les llistes del PP català O sigui que no cas.
Marco
Crec que el problema d'aquesta senyora és que no sap escriure, i a sobre té unes ínfules gegantines. Sempre vol nedar i guardar la roba, tot mantenint la distància, sense implicar-s'hi gens. Sabem d'on prové i què va intentar en el seu moment. El seus la van arrossegar pel fang. I amb els nostres no s'hi pot incloure perquè la seva mentalitat continua essent tota una altra, la d'una colonitzada de manual. En resum, què aporta aquesta dona en aquest mitjà? Perquè ni se l'entén, ni provoca, ni res
Jordi Stone
El problema de base és que la Llei espanyola conté el dret d'autodeterminació, però el sistema judicial en ple prevarica per dir que no. Veure Pacte Drets Civils i Polítics, Constitució espanyola (art. 1, 2,10, 96 i preàmbul especialment), declaracions Assemblea General NU 2625 principis dret internacional i 50/6, el Conveni de Viena sobre el dret dels Tractats, el Conveni Europeu Drets Humans (especialment art.53). La Constitució cal interpretar-la segons el dret internacional, no segons pl TC
un senyor antic
A aquesta senyora ja li han promès alguna cosa els de C's o el PP...lo que diu no s'aguanta per enlloc, segons molts juristes de prestigi, no només espanyols o catalans sino alemanys, britanics, i altres...us la veieu venir.....
Marc Aureli
Montse, fas servir els arguments d'un mal venedor per amagar les tares del seu producte. Això no va de lleis del embut en les quals els espanyols són especialistes. Ni tan sols que les estratègies dels advocats defensors perjudiquin els arguments polítics independentistes. Això va de democràcia, d'eleccions guanyades que no es poden implementar perquè els grans defensors de la llei per la llei com tu, es passen les seves pròpies lleis pel folre quan ens afavoreixen a nosaltres.
Porca pretesa disquisició.
Al primer dubte i per indicació dels seus advocats podia semblar el que es descriu, però la dignitat dels que han anat darrerament a la presó en base a una argumentació tan injusta que fa cruixir els fan admirablesi molt respectables. i amb la butifarra de pagès, Marta Rovira va deixar testimoni a un escrit de la seva fortalesa i idees i ànims.

envia el comentari