Era tot mentida

"Catalunya no ha estat respectada i l’Espanya plural en què somniaven és senzillament impossible"

Un dels fenòmens més tristos de l’onada repressiva i autoritària que vivim des de l’1 d’octubre és la comprovació de fins a quin punt l’independentisme s’ha quedat sol fent-hi front. No parlo d’Europa, parlo de Catalunya i d’Espanya. Persones, entitats, sindicats, partits que crèiem demòcrates s’han alineat directament amb el búnker, com el PSC d’Iceta i el PSOE de Pedro Sánchez, o bé emeten breus comunicats per complir formalment amb l’expedient, com UGT i CCOO; o bé, a tot estirar, fan tuits d’aquests de “Qué desastre, qué mal todo”, i seguidament continuen aplicant la mateixa agenda política que aplicarien si res d’això no estigués passant, com els comuns i Podemos. (Obro breu parèntesi. Algun dia s’estudiarà com alguns van passar de l’esmena a la totalitat que representaven el 15M i el “cal tombar el règim del 78”, a la inhibició davant del major moviment d’empoderament popular de la història contemporània d’Europa, i al “cal fer fora el PP” com a recepta, en el més pur estil José Zaragoza. Es parla molt de la capacitat de resistència i mutació del gen convergent, però també caldrà començar a parlar de la capacitat de castració i domesticació de les lluites populars del gen d’Iniciativa).

 

Molta gent està desconcertada per aquest abandonament del front democràtic per part de tants agents polítics i socials. Gent que no s’explica com el primer secretari del PSC de Pallach, Raventós i Maragall pot compartir manifestacions amb ultres, falangistes i peperos que demanen a crits l’empresonament del President de Catalunya; que no s’explica com és possible que a 2018 tinguem presos polítics i el president de la Generalitat a l’exili, però UGT i CCOO ni tan sols es plantegin la vaga general; que plora en veure referents democràtics com Serrat fent el joc als que colpegen, prohibeixen i empresonen. És molta la gent que es pregunta com és possible.

 

I la resposta no és difícil de trobar. Per actuar diferent, abans haurien de fer una cosa molt difícil, que demana molta valentia i honestedat intel·lectual: haurien d’admetre que tot era mentida, que hem viscut quaranta anys damunt d’una mentida colossal de la qual ells han estat còmplices per acció o omissió. Admetre que la transició que ells van protagonitzar no va ser modèlica. Que els criminals del franquisme van sortir-ne indemnes i que ara els seus fills biològics i polítics tornen a dominar les estructures de l’estat, si és que mai han deixat de fer-ho. Que la monarquia que es van menjar com a mal menor no era temporal ni ha estat exemplar, i que cada vegada és més agressiva i regressiva. Que la Constitució que van imaginar com un punt de partida (santa innocència!) s’ha convertit en un mur infranquejable defensat precisament per aquells que no la volien; que Catalunya no ha estat respectada i que l’Espanya plural en què somniaven és senzillament impossible; que durant tots aquests anys ells ho han vist tot però no han dit res perquè ja vivien prou bé; admetre, en definitiva, que el problema no és el PP (el PSOE ahir aplaudia Llarena, i C’s demanava més sang), ni un jutge embogit (recordeu que aquest era el moderat, segons la premsa de l’Ibex), sinó que el problema és estructural: un règim sencer que ells van contribuir a fundar i han mantingut viu durant quatre dècades a base de mentides i mitges veritats.

 

Aquesta és la raó per la qual l’independentisme s’ha quedat sol defensant els valors profunds de la democràcia i plantant cara a l’autoritarisme. Ells diran que no, que està sol pel 6 i 7 de setembre, i perquè “les coses no s’han fet prou bé”; però la raó, la raó en majúscules, enfonsa les seves arrels en quaranta anys de renúncies i silencis. Serà molt difícil que ho reconeguin, perquè seria tant com declarar-se culpables. Però és important que sàpiguen que, si ho fan, seran benvinguts a la nova transició, aquest cop sí, republicana.
Comentaris
Postres
No seràn benvinguts.
Saben aquell que diu ....
... un conductor escolta per la ràdio del cotxe que a l'autopista hi ha un boig que va contra direcció. El conductor es comenta a si mateix: només un?, tots van contra direcció!!. Amb la democràcia igual. Quan veus que només tu ets demòcrata és possible que tinguis un problema de percepció.
Espectador
No estic gens d'acord amb l'anàlisi que exposa . El gran problema es que Espanya es així , esta plena de gent que odia Catalunya , perquè en el fons tenen un complexe d'inferirioritat molt gran ,que per raons d'espai no es pot dir aquì . Els sociatas sempre han sigut espanyolistes , i covards (esperen que el PP realitzi la feina bruta ) per desprès "intelectualizar " la represiò amb articles i discursos pseudointelectuals a un " panfleto " ....
CaterinaCh
Hi falta afegir una cosa, que acaba d'explicar quin és el problema. Els espanyols, des de Vox fins a podemos i iniciativa, tenen la seva unitat com un acte de fe, no és possible qüestionar-la, i per això s'uneixen tots, de l'extrema dreta a l'extrema esquerra. Perquè, a diferència del que ens deien ells, que no és d'esquerres ser nacionalista, resulta que quan els toca la seva nació, llavors, la pertinença al grup passa davant de la ideologia, allò que ens critiquen a nosaltres.
Espectador
.....com es i el PAIS . Si en lloc de M. Rajoy hi hagués en Rubalcaba de president del govern. tot seríai igual .
CaterinaCh
....Per això els catalans estem sols, perquè la resta son espanyols i els estem tocant la seva identitat. Així de senzill i així de complex. I si no entenem això, sempre ens guanyaran. Sempre ha estat així, només que abans els catalans no posàvem en qüestió que ells manaven. Ara, quan ho fem, és l'ells contra nosaltres. I som nosaltres qui dividim, quan són ells els intransigents. Espanya és el que és,i si no t'agrada t'aguantes i si cal, et duem a la foguera, com als heretges.
Fat Boy
Saben aquell que diu .... ... un conductor, QUE ES DIU WINSTON CHURCHILL, escolta per la ràdio del cotxe que a l'autopista hi ha un boig que va contra direcció. El conductor es comenta a si mateix: només un?, tots van contra direcció!!. Amb la democràcia igual. Quan veus que només tu ets demòcrata és possible que tinguis un problema de percepció. PERO NO ES VERITAT.
Ramon
Qui no s'explica que els sociates vagin del bracet de la dreta espanyola en manifestacions on es crida per l'empresonament del President de Catalunya, una de tres, o bé té poca memòria o bé té poca edat. Per què la té, ERC, per què la continua tenint, aquesta falsa imatge dels sociates?
Faldut
Saben aquell que diu ...: És possible ... però 2,1 Milions anant tots en contradirecció...? NO COLA NOI!!!!
hoffa
El PSOE i derivats conservant el règim del 78 en calç viva.
Carles Viñals Casado
La més absurda fantasía, el pitjor dels malsons, fets realitat. Els fills dels esclafats per Franco a sang i foc, aplegats en ajut dels hereus del dictador, -PP i C's- i de la monarquia per ell restaurada. Els socialistes (PSOE-PSC); les restes del comunisme (ICV, Podemos, Comuns); els sindicats "de classe" (CC OO, UGT); les icones "progres" (Boadella, Serrat, Sardà)... Sí, Eduard: Era tot mentida i per això estem sols. Les paraules ja no ens serviran de res. Només els actes. Recordem-ho.
Ramon
"Vamo a meté ar Puyó en la carse!" (Delegat a Andalusia del primer govern sociata). ERC arrossega des de la seva fundació, aquell poti-poti, una pulsió patològica a pastelejar amb les esquerres espanyoles i un caïnisme endèmic envers la resta del catalanisme polític. Però els anys 30 almenys aquelles esquerres no eren l'enemic també dins Catalunya mateix, com ho són ara per culpa de la colonització!
T'equivoques Espectador, i molt
A la resta d'Espanya a la majoria de la gent li agrada Catalunya, i molt, i vénen de vacances a dojo. El problema és que el secessionisme se sosté, entre d'altres pilars, pel seu odi a lo espanyol. Això que vosaltres odieu us fa creure o imaginar, que el odiat us odia vosaltres. I no és així. I Espanya no és un tot homogeni, molt al contrari.
Ramon
La catalanofòbia és una forma xenofòbia. Odi al distint. Lògicament, per tant, la intensitat de la "fòbia" té relació directa amb la percepció de la "xeno". Qui ve de vacances i ens lloa sol fer-ho amb l'argument que han sentit parlar molt més castellà que català i que a ells tothom els ha parlat en català en tot moment. Els que vénen de vacances els agrada Catalunya perquè la castellanització ha fet camí. Per lloances així, prefereixo els insults dels que ni de vacances vénen.
Ramon
L'odi a Catalunya és el millor argument electoral dels partits espanyols. Del PP i ara Colono's, per descomptat. Els sociates, en canvi, com que fonamenten les seves eventuals majories en què a Catalunya hagin escombrat, han de fer-ho de manera més sibil·lina però fixa't com no és així quan no necessiten del vot català. És a dir, quan el discurs sociata és autonòmic, digui's andalús, extremeny, madrileny, castellà o sobretot aragonès.
Ramon
No va ser la infinita corrupció, ni la calç viva, ni el GAL, ni el desastre econòmic final, ni pel capitán Khan, no. Tot allò no va fer que els sociates perdessin la Moncloa. Tot allò només va fer que necessitessin del vot de Convergència. Vot que el van aconseguir a canvi d'una puta merda de promesa de millora de finançament. I amb aquell argument, ja sí. Amb l'argument que els sociates "le han dao er 15% der Iva ar Puyó", sí, llavors ja sí que el PP va aconseguir guanyar les eleccions.
Si fill si, tu em poses a la presó pel que penso
i el que odie soc jo. Mentiders!
Joan C.
era mentida fa 500 anys que la corona de castella pogués federar-se amb algú i tractar-lo d'igual a igual, però era veritat que la corona d'aragó si que admet el lleguatge polític de la cobdeferació, una legitimitat política contra una latra legitimitat política, són estructures polítiques diferents, així que una legitimitat s0'oposa a una altra legitimitat,
Aixi va, perquè així s'ha anat muntant
L'evolució de la societat catalana i de l'espanyola en els darrers lustres ha estat tant sorprenent com decebedora, clar que igual es pot dir de les societats europea i occidental en general. Han involucionat en profunditat tot i el seu superficial progrès. S'han deixat els principis, s'han venut tot als diners del neocapitalisme i a la seva ideologia neoliberal, que aparenta externament una cosa i n'és una altre. I a més s'ha tret força, recursos i capacitat de reacció a la societat civil.
Torquemadas espanyolistes
Que "Espanya no és un tot homogeni, molt al contrari."? Tractant-se de la sacrosanta i indisoluble unitat d´Espanya i tant que és un tot indestructible, un dogma religiós, de formigó armat. Repassa el discurs del president del TS i del CGPJ, Carlos Lesmes, a l´acte d´apertura de l´any judicial, i ja veuràs el "tot homogeni" i el to "español y mucho español". No t´enganyis, home, no t´enganyis. Espanya, unidad de destino en lo universal. Ho estem veient cada dia.
Francesc
S'entén la intenció de l'article. Però no s'entén res a Espanya sense explicar el component fundador anti-català en la mateixa existència d'Espanya, El component malalt d'acomplexament, el component profundament racista del règim, dels mitjans, dels politics i del poble ras condicionat.
a " T'equivoques Espectador, i molt"
Clar, noi. Resulta que ens ho inventem tot. Des dels twuits celebrant que morissin catalans en accidents aeris a molts d'altres), als simpàtics"Catalunya, si, pero sin los catalanes" ; els boicots als productes catalans; a les firmes recollides contra l'estatut, etc..Quantes vegades m'han dit allò de "eres muy simpàtico y generoso, para ser catalán". Ah, i no oblidem que ni esquerres ni dretes han defensat mai els catalans ni han demanat respecte. Ves a enganyar a nens de cinc anys!
Per "Saben aquell que diu.."
Podries haver explicat l'acudit a Mandela, ni a Ghandi, ni a Churchill, ni Kennedy, ni Rosa Parks. Saps qui l'hauria explicat molt bé? Hitler, que va explicar en la majoria de discursos que "s'havia d'educar els joves per ser físicament forts i obeir, sense qüestionar la llei del partit", perquè les activitats nazis eren plenament legals, saps?Stalin, Mussolini i Franco tampoc toleraven que ningú s'apartés de "la normalitat". hi hauries encaixat molt bé. Et sents realitzat, geni de la filosofia?
david
És evident que tot era mentida. Una de les primeres és la "C" del "PSC", hipocresia que molts inocentots es van creure. Igual que aquella tonteria de "és català aquell que viu i treballa a Catalunya" que va dir el Pujol. Hi ha més d'un milió de persones que viuen a Catalunya ( o 2 ?.... ) i , evidentment, no són catalans , són colonitzadors, AQUEST ÉS EL PROBLEMA MÉS GRAN que tenim. I sembla que no té solució. Han guanyat ells. Franco ho va deixar tot lligat per desgràcia.
Victor
Brillant com sempre. Certament , i cal que algú li digui a Iceta. No tant sols ens han enganyat amb la seva suposada democràcia durant quasi 40 anys, sino que els socialistes, amb la seva victòria del 82 són els màxims responsables de que les coses no hagin anat diferent. Perquè aquella era l'oportunitat de fer net del franquisme, i no l'inici de la transició on es va fer el que es va poder. I ells no ho van fer.
Pepon
L'últim a deixar l'Españistan, que tiri de la cadena si us plau.
@Per "Saben aquell que diu.."
Ets molt jove, oi?. Et podies haver estalviat el discurset. Només és un acudit del famós humorista Eugenio (1941-2001).
Jordi Català Sobirà
La gent de Pudemus, Colau, Alemany, Domènech... són part del Règim. Han de fer veure que hi van en contra, però els va de faula per anar fent sense fer res, bé, sí, per anar-se col·locant en poltrones. Aquesta gent no és d'esquerres i no ho ha estat mai, el Règim els ha tolerat sempre perquè sap que no representen cap perill per a l'estatus quo.
Manel
Que sí, que la culpa de todo es del resto de España. En Cataluña no se hace nada mal. Somos todos taaaan perfectos. Todo el mundo conduce al revés por la autopista, soy yo el único que va en buena dirección. Vaya tufo a nazi supremacista que hay por aqui.
Narcís ( país veí botxí no té honor, dignitat, amor propi, orgull ni autoestimació .. si n'hi tinguessin mai per mai farien, permetrien, tot el que ens llancen, tot el que ens fumen, tot el que ens fan, ço és, verament fum llàstima tanta inclinació a fer el mal, tanta moral i ètica perversa ! )
Ras i curt : 1. Fa massa temps, massa, del 77 ençà, de ser tot mentida, vegi's totes les caretes que han caigut, vegi's tots els farsants que suren ! 2. El PP agafà el ' poder ' per anar contra Catalunya .. fos només per venjança i alhora negoci ( dur-se'n majoria vots d'espanyols ! ) ! 3. El PSOE ( o altra cara pepera ) no badar boca/ ser-hi d'acord tot esperant ' feina bruta ' la fes aquell i no s'endugués els vots ! PD : no puc creure país veí sigui tan malvat .. que sí ben ' passejat ' !
pep
Eduard : crec que el teu cervell est plé de cucs , aixi com la majoria de comentaristes...qué us haveu fumat?
Molta gent va descubrir que TOT ERA MENTIDA desde la frase; "Cuantas veces tenemos que bombardear BCNA..." i per cert pronunciada per un "socialista" a qui dóna el seu vot Serrat, Sardà, Maruja Torres, "catalanista de seny" -*Espadaler...y muchos màs verdugos.
la cabra siempre tira a la meceta
Per cert això de Serrat ho veig molt normal que doni el seu suport als franquistas de PpsoE igual com el seu amic Sabina està apoyando a los falangistas de C'nos.
Ferran López
Molt bo, l'article. Només dues puntualitzacions: a) el PSC (PSC-PSOE) és conseqüent; és on ha estat sempre; b) els podemites no estan sols culpant el PP en exclusiva; tenen al costat la secretària general d'ERC.
Ramon
Els anys 80 un manlleuenc va voler matar amb verí la seva dona per un atac de banyes i també un fill petit que el creia producte de la relació adúltera. Per tenir coartada, en dosi menor va enverinar el fill gran i a si mateix. Resultat? Doncs que van morir ells dos mentre que la mare i el petit van sobreviure perquè la dosi de verí era tan gran que el cos va reaccionar per regurgitar-la. Que és just el que fa el cos social català amb el PP. Ningú no ens ha fet tant de mal com el PSC.
Els comuns,podemites i erc
ens volen tornar a enganyar amb el pacte del front democratic.

envia el comentari