El preu

"Els partits de la majoria republicana estan fallant estrepitosament en no saber explicar per què creuen que val la pena humiliar-se ara"

Rumiant l’article d’avui, demano a amics i coneguts si em poden passar exemples d’episodis bèl·lics que em puguin ajudar a explicar-me. Concretament, busco històries de turonets. El típic turonet insignificant que cal conquerir o impedir que es conquereixi, potser per accelerar la victòria o potser per demorar la derrota, o per donar temps a una altra companyia de creuar el riu, o vés a saber per què. El típic turonet de merda que s’acaba convertint en l’escenari d’una carnisseria absurda, en la tomba de milers. I que al final potser no era tan important, ni tan decisiu. O sí, o igual és el turonet que acaba canviant el curs de la batalla o fins i tot de la guerra, qui sap. Els amics responen bé, em plouen els exemples.

 

El Govern de la Generalitat és ara un d’aquests turons. L’ocupa el govern espanyol, i es nota: el major Trapero fa fotocòpies, el consell de ministres cessa i nomena alts càrrecs, les inversions estan paralitzades i, per posar només un de les dotzenes de possibles exemples feridors, Íñigo Méndez de Vigo és el conseller d’Educació. Els partits independentistes volen reconquerir el turó però no saben o no s’atreveixen a explicar què en volen fer, o potser els fa vergonya pagar el preu de la reconquesta. Com que els nostres polítics no gosen dir-ho, ja ho direm nosaltres: no hi haurà Govern si el Parlament no es plega a les prevaricacions del jutge i no renuncia a les seves funcions intransferibles (llegeixin el catedràtic Pérez Royo). I no hi haurà Govern si el Rei d’Espanya, el rei de l’a por ellos de la nit del 3 d’octubre, no signa el decret de nomenament del nou President de la Generalitat. És a dir, no hi haurà Govern si el Parlament no s’humilia i si l’independentisme no s’humilia. Aquest és el preu, la humiliació.

 

Val la pena? Doncs depèn. I aquí és on els partits de la majoria republicana estan fallant estrepitosament. No estan sabent explicar per què creuen que val la pena humiliar-se ara. I no hauria de ser tan difícil explicar-ho. Assagem una versió de discurs amb zero èpica però realista fins al dolor: “Hola, val la pena reconquerir el turó perquè si el controlen ells ens poden fer molt més mal encara. Des del turó hi ha poc a construir però molt a destruir, coses que estimem molt i que ha costat molt de tenir, com els nostres mitjans públics o el nostre sistema educatiu. No es tracta de reconquerir el turó per tot allò que nosaltres podem fer si el controlem, no us feu massa il·lusions en aquest sentit perquè l’autonomia està intervinguda i continuarà igual, sinó per impedir que ells desfacin més fàcilment tot allò que poden desfer si continuen dins la cuina. Desenganyeu-vos, el turó hi és, i o bé el tenen ells, o bé el tenim nosaltres. Millor nosaltres”.

 

Si tan poca èpica no els fa el pes als partits, podem suggerir una altra versió del discurs, probablement més propera al mandat dels seus votants: “Hola, val la pena reconquerir el turó perquè serà la posició des de la qual recuperarem la iniciativa política i liderarem l’autodefensa davant de tanta repressió i injustícia; gestionarem aquesta autonomia intervinguda i anèmica al servei de tots els ciutadans sense sectarisme, sí, però també serem l’altaveu institucional del moviment d’emancipació nacional i de la dignitat del poble de Catalunya; treballarem colze amb colze amb el Consell de la República de Brussel·les i honorarem amb el nostre comportament el sacrifici popular de l’1 d’octubre; plantarem cara al govern espanyol i a l’estat, i si cal arriscarem noves imputacions i penes de presó, perquè no hem estat votats només per seure en un Parlament i en un Govern, sinó per continuar perseguint la independència de Catalunya per tots els mitjans pacífics i democràtics que estiguin a les nostres mans, mirant que cada dia siguin més els catalans que vegin la República com una alternativa millor i necessària. No podrem evitar nous escorcolls i detencions i més repressió, l’estat no s’aturarà, però no ens rendirem. Mai”.

 

Conquerir els turons sempre té un preu, a les guerres i a la política, i el preu que es paga és acceptable o no en funció del sentit que tingui conquerir-los. La bona política és omplir de sentit les accions, i saber-ho explicar. Polítics independentistes: facin el favor, si us plau.
Comentaris
Maria
Avui m'ha agradat. I molt! Des de l'u d'octubre molts estem esperant i volem defensar el nostre país. Ens han frenat... per què? Només depèn de nosaltres. Prou humiliació i a per totes!
De Vic.
Hola! Tot ho Res! Hola! Viure ho Morir!
Ramon
Hi ha majoria independentista. Republicana? Sí, és clar. I mamífera. I del sistema solar. I del segle XXI dJC (Johan Cruyff, of course). Però el que hem intentat nosaltres, el que combat Espanya i el que entén el món no anava de proclamar la república sinó de proclamar la independència. Per tant la referència republicana és sobrera. Llevat que ens vulguin colar un republicanisme espanyolista com la R d'ERC.
Ramon
Vaja per déu, he escrit una cosa imperfecta. Segur que serà la que més agradarà.
Carles
El turó ha de ser el nostre Iwo Jima
Victor
Totalmet d'acord. No entenc com hem passat de voler construïr estructures d'Estat a deixar-nos destruïr les poques que teniem, i que tot i així són molt importants. Vinga ja som grandets, ja sabem que els Reis són el pares, i que la República proclamada no existeix. Seguim endavant treballant seriosament i per això una condició necessària és recuperar el Govern de la Generalitat.
xavier
Ja es hora de tornar als carrers a fer forta la nostra republica i ensenyar al mon que el poble de Catalunya no capitulara mai.
Basset
La humiliació no és cap garantia per recuperar el turó. Ells mai defalliran, no perdran mai de vista el seu objectiu, que no és el turó sino l'aniquilament de Catalunya com a nació per sempre més. Se la bufa la Generalitat, el poble, tot... Només volen la victòria definitiva sobre Catalunya i no pararan per molt que ens humiliem. Quan més ho fem millor per a ells, més es riuran. La humiliació no garantitza res. Seguiran fent el que els ixca de la peineta. Visca Catalunya Lliure!
Ferran López
Eduard, se m'acut que si no diuen clarament quines motivacions tenen, molt probablement és perquè les motivacions són inconfessables. És complicat vendre la rendició gratuïta a un poble en lluita.
Mercè
Ja ens ho han robat tot i nosaltres encara els volem donar l'ànima, o lluitem o ens oblidem que un cop vam existir. La situació actual resulta indigna per tots els defensors del colegis l'u d'octubre, pels ferits, pels empresonats, pels exiliats. De que haurà servit tot plegat. Com a bons catalans, hem de fer que sigui rendible tot l'esforç emprat i hem de lluitar fins al final. Ningú va dir que seria fàcil.
Partida 2014
Som molt molt tontos No existeix recuperar el tauró Perquè la seva pretensió no és conqueir el turó és destruir-lo Els serà més fàcil fer-ho quan no estiguin al damunt Allarguem el 155 i comencem una cosa nova des de dins i des de fora Paralitzem lo constitucional
Tercera versió
Hola, hem de conquerir el turonet perqué es la nostra versió menys vergonyosa d’acció després de dinamitar qualsevol oportunitat d’exit que teniem. Ens convertirmerem els vostres guerrers de noble figura (tornarem a sofrir, tornarem a vencer etc) i encara l’hi farem el favor al estat de repartir engrunes que no satisfaràn al populus pero de segur que ens donarà la culpa de les pensions, de la salut i penuries. Mentrestant ens apujaràn les les cargues fiscals perqué l’estado fa fallida.Quin exit!
Lluís Gutiérrez
Si cal reconquerir el turone, però tampoc tenim molta presa. Encara podem allargar-ho una setmana o deu dies. L'enemic, mentre sigui en el nostre turó, no pot conquerir la muntanya més desitjada per ells: es diu pressupost.
Esteve
Ja ho va dir Joan Fuster, o fem política nosaltres o ens la faran ells en contra nostre
MIquelperepau
O tot o res, no !, n' hi pensar-ho......El transatlantic de la Generalitat cal que el comandem nosaltres , i que no el tornin a fotre contra le roques perque allabons ens emprenyarem de veritat. Facin el favor d' agafar, com sigui, el comanament de la nostra institució més secular, ara o decantin't-se i no es presentin a les noves elecccions que ja hi haurà gent que ho vulgui fer. I vostés (erc i pdcat) segueixin fent volar coloms.
Joan Sans
politics espanyolistes, ens hem rendit!!! Arriba ERC!!! QUINA VERGONYADA. NI GOVERN, NI ESTATUT DE MERDA CRIMINAL DEL 155.
pepet
Pero no ens deien que teniem proteccio juridica de la gene ,una altra falacia mes del proces

envia el comentari