Salvem l'Assemblea

"Volia creure que l'ANC es podia renovar però veig que no ens ho permeten. Gent de l'Assemblea, aixequem-nos i posem mans a la nostra Assemblea"

Quin és el problema de l'Assemblea i com es pot solucionar? Per començar, pateix problemes d'estructura normals de qualsevol organització que hagi arreplegat 40.000 socis en quatre anys. S'ha fet gran i s'ha fet poruga; en contrast amb el 2012, ara té molt a perdre. Això s'ha visualitzat en la jerarquització de l'estructura central, amb l'intent de controlar l'energia i efervescència de les bases. Intentes fer alguna cosa a l'ANC i et maten amb reunions improductives i discussions sense fi.
 

Això és la part normal. La part no tan normal és que per navegar aquestes reunions interminables i ineficients no és suficient la força del projecte, sinó la quantitat d'aliats de grups afins. No parlo tant de gent d'un partit contra gent d'un altre, sinó un conflicte entre gent transversalista, que creuen en l'Assemblea com la veu d'un poble divers i gent de partit o senzillament ambiciosa que volen fer-la servir d'eina o d'escala.
 

N'hi ha molts que diuen, i amb raó, que hauríem de foragitar la influència dels partits de l'Assemblea. El problema és com es fa això i què vol dir. Sempre vaig trobar interessant el fet que la gent que ratllava més dels partits eren exactament els mateixos que sempre votaven a favor del mateix partit. En canvi, els que eren obertament afins a un partit o altre, treballaven molt més pels objectius de l'Assemblea. Tots tenim preferències polítiques. Qui estigui dins un grup de política com l'Assemblea i no te les digui, és que les està amagant. L'important no és fer fora “gent de partit”, sinò ser transparent sobre les aliances i sobretot, les obligacions. És evident que això no s'ha fet.
 

L'Assemblea havia de ser assembleària, però quan vaig estar al Secretariat, no ho era pas. En part per la mateixa estructura. 77 secretaris en una reunió, encara que només es parli a cada intervenció un minut i mig pots estar hores per no arribar enlloc. Aquesta estructura senzillament no funciona. Han de ser representatius de les seves assemblees territorials però el que passa en realitat és que voten segons els blocs establerts de bon principi i pels quals aquests representants han estat escollits prèviament a les eleccions. Mira el que va passar en les dues últimes eleccions: en una regió rera altra, els secretaris no van votar els càrrecs segons els vots de la seva regió sinó segons les negociacions de repartiment del poder.
 

Com podria millorar-se l'Assemblea? Amb una junta directiva de 11 persones, una de cada regió, no oblidant-se d'exteriors. Que aquestes 11 persones realment representin les seves regions, i no les seves preferències personals o polítiques. Que les bases realment tinguem la veu que mereixem. Que hi hagi una estratègia política clara i descentralitzada i que les assemblees puguin anar fent sense demanar permís a l'estructura central. Que cada candidat renuncïi a formar part de cap llista política després de tenir càrrec a l'Assemblea. Que les eleccions es facin amb transparència, i de manera igualitària. No té cap sentit que es pugui anar fent campanya durant setmanes, amb tots els mitjans a l'abast, que es pugui postular fins i tot per la presidència, i que de sobte, durant una setmana, hi ha un silenci anormal i gens entés pels socis, i unes regles draconianes que no les enten ningú i que són impossibles de cumplir. Les quals estan sota una representació (normalment esbiaixada) de la comissió electoral formada per secretaris sortints, els quals han pres partit en la confecció de les candidatures presentades.
 

Ah, i ja hem vist que els mateixos de sempre, que no soporten no continuar remenent les cireres, ja han començat a fer circular les seves llistes de candidats. Per què funciona això? Perquè aquests mateixos van crear el procés absurd d'unes eleccions on la gent no pot fer campanya, ningú no coneix els candidats, i ningú no sap a qui votar. Seria molt millor una campanya transparent i oberta, amb totes les cartes a la taula en la qual tothom, i particularment els mateixos candidats hi poden participar i no només les mans que mouen els fils des de darrera de les cortines.
 

El que més greu em sap és que els que volen manipular les eleccions se semblen tant al Gobierno de l'Estat espanyol: no confien en la veu de la gent. No confien en el seu propi moviment popular, no confien en la democràcia. Troben necessari excloure les candidatures que no controlen, limitar la renovació del Secretariat, continuar sense escoltar la veu de la seva pròpia gent. Quin greu. Aquest moviment, i aquesta organització en particular, ha estat inspirador i especial pel seu compromís en la democràcia i per les seves bases, i si perdem això, només estem reconstruint la mateixa merda de la que fugim.
 

Jo he cregut sempre en les bases de l'Assemblea. Jo he vist com treballa la gent, i he treballat, sense esperar cap premi polític o d'altre tipus. Sé que les bases són la força d'aquest moviment i que són reals i potents. Si no he parlat fins ara, és perquè volia creure que l'Assemblea es pugués renovar però veig que no ens ho permeten. Gent de l'Assemblea, aixequem-nos i posem mans a la nostra Assemblea. No deixem que ens la prenguin de nou. Crec que hauríem de fer una nova AGO, refer l'estructura de dalt a baix, agilitzar l'organització i fer net. Jo personalment no vull, ni per estatuts podria, presentar-me al Secretariat, però estic més que disposada a continuar treballant des de baix perquè l'Assemblea es posi de nou de peu, perquè el proper 10 d'octubre (el dia que sigui), estiguem a les portes del Parlament exigint que es cumpleixin els compromisos polítics per recuperar la llibertat d'aquest país que totes i tots estimem.
Comentaris
De què Assemblea parles, Liz?
D'aquella que cada vegada que et triaven a tu els socis com a presidenta, el petit comité triava a un altre, com quan Jordi Sànchez?. Això vols recuperar?.
Miquel-Àngel S. F.
Liz, Em sembla bé aprimar l'estructura del SN... sobre una base renovada, probablement més sòlida, que inclogui els tres tipus d'assemblees.
estrijol
Estic al 100% d'acord amb tu, Liz. Hi ha molta feina per fer i va per llarg. Així que es important partir d'una bona base. I si en ella hi han corcons, això serà impossible.
Marilo
Tota la raó. Cal fer bé les coses bé. És millor rectificar encara que s'hagin d'endarrerir les eleccions 2 mesos que arrossegar els problemes més temps fins que perdem molta més gent pel camí. #SalvemANC
jordi
El problema de la ANC es que, quasi de bon començament, ha estat controlada per un "bunker" de pares fundadors, personatges rebotats de diferents partits i formacions que volen fer política o influir en ella sense passar per les urnes. Aquesta tropa basa la seva activitat en un populisme demagògic fonamentat en la defensa a ultrança d'un unitarisme abstracte que la gent compra , de bona fe, sense analitzar gaire. Son els mateixos que van enlairar Sánchez a la presidència i seguim ...
jordi
Per cert, el "bunker" del que parlava te moltes afinitats amb l'invent de JuntsxCat i el moviment o partit polític en que alguns pretenen convertir-lo.
soc de la base.
No entenc res de "remenar les cireres" en una formació civil on la gent treballa per un objectiu de independència nacional... Accepto quasi totes les propostes que es fan i hi col-laboro en el que puc. En Jordi Sanchez em sembla bé. La Forcadell em semblava be. Només em vaig sentir molt decebuda quan dos dies abans de les eleccions, el diario "el Mundo" va llançar un seguit de calumnies inventades per uns quants PN contra el President Mas, ningú de vosaltres va ser capaç de posar-ho en dubte.
Per tant...
Segons aquesta llógica de la senyora Liz, si no és ER la que domina, tota la resta és manipulació
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU
EL EX-President de L´ANC Va fe Servir L´ANC Con PORTA GIRATORIA Per entra a la Politica entrar en un Partit Politic i deDretes ni mes ni menys . Primer va FE SERVIR L´ANC Per fer GUANYAR LES ELECCIONS A PUIGDEMONT Ja que nomes va demanar EL VOT PER EL Aixo sen DIU SER UN JUDAS UN TRAÏDOR Posar la L´ANC al servei dels interesos electorals del PDECAT QUINA VERGONYA Ja una dita ROMA NO PAGA ALS TRAÏDORS Pero PUIGDEMONT Si els PAGA I MOLT BÉ va paga a Jordi Sanchez
Ricard
Aquesta és la senyora que em té blocat al tweet per dir, i ja fa temps, exactament les mateixes coses que ara exposa en aquest article. Curiós. Curiosíssim. En tot cas, benvinguda a la realitat. Li ha costat veure-la. I clamava al cel.
Què vas dir Liz?
Quan l´ANC va fer un comunicat ( d´un dia) demanan el vot per JxCat , cert que després va demanar el vot per qualsevol opcxcio ) però el mal ja estava fet, que vas dir Liz?.
Jordi
Com a soci de la ANC des de fa cinc anys, vull donar les gràcies al Sr. Pere Pugès (conegut com "l'amo" en els cercles íntims de l'Assemblea) per fer pública la seva llista de recomanats ADICTES AL RÈGIM, ara ja se A QUI NO S'HA DE VOTAR.
JORDI
Per cert, i per a qui no ho sàpiga , el candidat a presidir l'Assemblea per part d'aquest "búnker" sectari es diu Adrià Alsina.
peret de la montanya
Jo visc en un poble no gaire gran a prop de Barcelona i tot-hom sap que l´agrupació local de la ANC son de ERC ( es el que pasa a els pobles petits, tot-hom es coneix ). I esclar ara que ERC s´ens ha tornat " autonomista " i " constitucionalista española ", quina será la postura De l´ ANC ? Friso per saber-ho...
Jo tabé visc....
en un poble petit, i també em sembla que intenten tenir la predominança els de ER, per cert, al meu poble es van decantar a les municipals pel PSC i un engendre de Cs. Total perque PDCAT havien perdut per pocs vots la majoria absoluta..... Sempre han intentat fer fora CD, però al final el PSCmateix els ha fet botifarra. Espero que no se'n surtin. Desitjo que sigui imparcial en quant als partits independentistes i tampoc m'agraden els declaradament anticapitaolistes.... com diu ser el Baños....
Narcís ( cal fer públic res ? ) ( l'ANC només ha de moure's per la llibertat de Catalunya o .. n'és poca cosa? ) ( doncs .. jo no veig bé hagin de dir partit que voten o del que són .. el vot polític és secret .. allò important són els actes, les accions, les actituds ! )
Si us plau, " no traguem els drapets al sol " àdhuc " si hi ha foc, no es vegi el fum " , ço és, l'ANC ens és el cinturó de seguretat de nostra llibertat .. l'espill de nostra societat .. la garantia de que Catalunya és viva .. ! PD: només faltava donar alegries a aquest botxí estat !
Tranparencia
noms i cognoms.
JOC NET, fora politiquillos
La condició primera es que no hi hagin militants de partits. Segona condició, que cap persona de la junta pot acceptar per vida un càrrec polític com ha fet la Forcadell. 3. el mes perillós es el Minoves, un trepa
AMGF
Quan el més difícil serà trobar un candidat a presidir l'ANC amb el perfil que la greu hora actual precisa, (disposat tant ell com el seu entorn a entomar exemplarment la repressió dels tirans i ser conseqüent amb les servituds de la lluita no violenta), hi han bufetades per ocupar-ne el lloc. Molt preocupant.

envia el comentari