La tercera via independentista

"Hi ha un obstacle que no superaran els mateixos que ja estaven bloquejats el mes d'octubre"

Paradoxes de la política, ara és una part de l'independentisme -sobretot en el vèrtex- la que busca una tercera via. Un camí del mig que permeti ocupar la Generalitat autonomista, tutelada des de Madrid però, més o menys, amb algun marge de gestió. I seria des d'aquests estretíssims paràmetres que l'independentisme institucional aplicaria unes suposades polítiques socials que eixamplarien la seva base electoral. El panorama, com es veu, no és meravellós. Però té la virtut de ser l'única opció realista, almenys tal i com estan les coses. Ara bé, queda clar que aquesta tercera via independentista, per motius relacionats amb la coherència i la decència, no la poden aplicar els mateixos que es van comprometre electoralment amb la consecució d'una República Catalana.

 

De l'altre cantó, gran part de les bases socials de l'independentisme i una part de les capes dirigents (Puigdemont i la CUP, però no només ells) són partidaris de mantenir el conflicte en fase aguda, torpedinant la normalització autonomista que intenta aconseguir l'Estat. Aquest panorama, com també es veu, tampoc no és meravellós. Però connecta amb les decisions que es van prendre i amb l'opció que van votar dos milions llargs de ciutadans que tenien com a objectiu la República Catalana. Si s'opta per aquesta estratègia, el que sobra és l'ocupació de la Generalitat autonomista, que passa a ser un objectiu secundari.

 

El gran problema és que ambdues estratègies són excloents. I no hi ha negociació possible que les pugui convertir en complementàries. És aquí on hi ha un obstacle que no superaran els mateixos que ja estaven bloquejats el mes d'octubre.
Comentaris
Maria
Que se'n vagin cap a casa. Aturem Catalunya indefinidament i que ho noti l'economia....TOTS i sense parar fins que se'ls hi estreti el cul al Rajoi i a la Merkel. I s'ha acabat el bròquil. El que mana el poble és el que es decideix.
caesar
Sr. Cot, ERC ha cometido fraude ante su electorado, así de sencillo así de grave. En política los fraudes ante los votantes se pagan muy caro..
Victor
No veig perquè les dues estratègies han de ser excloents. De fet és el que hem estat fent fins el 27 d'octubre i no ens ha anat tant malament. Hem arribat al 48% d'independentistes. Ens falta molt poc per passar del 50% i això segur que no hoaconseguirem només amb una estratègia rupturista excloent el govern diari .
Ramon
Si s'ha de recular, quin remei, reculem. Però sempre i quan ERC en quedi al marge. Ja em sembla el colmo dels recontracolmos que ERC després d'haver-nos forçat a llançar-nos al precipici vulgui ara ocupar l'habitació de Duran al Majestic.
atordit
Vejam. Qui pot convocar el Ple? El President del Parlament. I doncs per què no ho fa?
Tercera vía per ampliar la base? amb quins diners?
si la Generalitat està ofegada i tomben tot el que es vota al parlament. La tercera vía autonomista no existeix com no existeix la tercera vía al estat. Tot es la mateixa cosa. A qui voleu enganyar?
fotli
concísa i certera analisis.
Anselm
Es molt clar que no hi haurà ni diàleg ni voluntat per una part. La via será del poble tancant se en banda, tancant caixa, manifestant-se i aturant el país cometament, ells van a trencar la nostre societat i convivència, no podem permetre-ho, dons trenquem ho tot també i a veure qui pot més, un govern corrupte i decadent o un poble potent
ton c.
hauriem de deixar de autoflagelar-nos, hi han molts csants de sirena com la del sr. Cot, ara surten com els bolets els qui ens volen fer perdre la perspectiva del que estem fent, una vegada més, calma, tot te el seu tempps, i aixó que passa ara i aquí no havía passat mai abans, no deixeu que us entavanin tots aqeust profetes.
XX
El que ha fet ERC amb la investidura és imperdonable. És alta traïció. Si no tenen collons per anar a la presó, que deixin pas. Però vendre la moto autonomista per mantenir sous i cadires és indigne.
Signaries la independència en 8 anys?
Caldrà que les dues estratègies siguin concordants: una passa per fer evident les mancances democràtiques de l'Estat instal.lat a la il.legalitat. L'altra passa per fer evident a més gent que la millor opció per ells és una República pròpia -entenc a mig termini-. A la Índia van estar 17 anys a proclamar la independència des de la declaració. Signaries la independència en 8 anys? Tothom s'hauria de fer aquesta pregunta
Ramon
Si cal aturar Catalunya, aturem-la. Fins al final. Si es para Catalunya espanya s'ensorra.
Groc
Els no independentistes ,no son traidors ,son l'exalencie democràtica. Si jo que soc el mes tonto .Maig de creura tantes opinions de tans independentistes .Mes que tonto amb tornare boig. Els 80 quan una majoria l'onze de setembre anaven a la plantge els tontos com jo ens manifastabam per la Ronde de S. Pere. Felicitats els nous vinguts
A Groc
Em sap greu si m'equivoco, però noi, costa de creure que algú que lluita per la independència de Catalunya des dels anys 80 escrigui un català tan desastrós que he hagut de llegir el comentari tres cops per entendre el que vols dir. Tinc 60 anys i a l'escola ens obligaven a parlar castellà, ningú sabia escriure en català; però he procurat fer un esforç els últims vint anys!
Superar el 48%...serviria d'alguna cosa?
Com podem estar tan segurs de que no arribem? s'ha fet un referèndum amb totes les garanties? qui diu que no arribem? : els mateixos que ens van impedir fer el recompte l'1 O. Comptem com a "NO", tots els del PACMA, Comuns etc..? per què? i sobretot, algú creu qeu si fòssim el 65% l'estat espanyol diria: ara si que sou prous, ja podeu marxar! Ens estem deixar colar una altra estupidesa. I no eixamplarem la base amb un pressupost minso i tota la propaganda espanyolista en contra.
Com pretenen ampliar la base aquests d'ERC?
Amb un pressupost minso, les garanties de llibertats retallades; el parlament que no podrà debatre de segons quins temes; PP, C'S, Comuns i PSC que atribuïran qualsevol incident, error, manca de finançament, accident, desgràcia etc..a l'independentisme i això serà esbombat dia i nit per la premsa afí. És que no han après res? La gent del carrer, crec que si: hem après que aquells que tinguin por (per fonamentada que sigui) han de plegar i no renegar d'allò que ens van prometre. Plegueu!
Jordi
Qualsevol govern de la Generalitat sera escanyat pel gobierno d'espanya. Qualsevol llei social aprovada al Parlament de Catalunya, sera tombada pel tribunal constitucional. Qualsevol pas endavant fet per Genralitat o Parlament per recuperar institucions i implementar Republica, sera perseguit pels del 155. De que estem parlant? Quin govern efectiu demanen?

envia el comentari