Per la via dels fets

"A l’independentisme se li nega el dret a realitzar el seu programa i ara s’entra ja en la fase de negar-li també el dret a defensar el seu programa"

A molts demòcrates d’aquí i d’allà els incomoda reconèixer-ho, perquè fer-ho implica afrontar coses que no volen afrontar, però estem en un procés d’il·legalització de facto de l’expressió majoritària del catalanisme, que és l’independentisme. Sense necessitat d’aplicar la llei de partits, l’estat li està aplicant a l’independentisme català una camisa de força legal amb la voluntat declarada de suspendre els drets polítics de dos milions de ciutadans. Començant, és clar, pels presos: la pura realitat és que si en comptes de perseguir la independència per vies pacífiques, li haguessin engegat un tret al clatell a algú, s’enfrontarien a les mateixes peticions de pena en anys de presó. No sé si tots plegats som conscients de la gravetat d’aquesta equiparació de facto entre la lluita política pacífica i el terrorisme.

 

Desgraciadament no és l’únic exemple. Si el Parlament volgués investir un diputat del bloc monàrquic, ho podria fer demà mateix, això és un fet. I en canvi ja porta dos candidats independentistes vetats, malgrat ser diputats electes en plenitud dels seus drets de sufragi actiu i passiu. Els raonaments polítics del jutge Llarena, a més, abonen el terreny per a persecucions indiscriminades. Si, com diu el jutge, convocar un referèndum et converteix en culpable de la violència que la policia es veurà obligada a exercir per impedir-lo, o si, com també diu el jutge, convocar mobilitzacions per la independència és reiteració delictiva perquè els convocants saben perfectament que la independència només es pot assolir per la via de la rebel·lió, i per tant de la violència (sí, Llarena ha escrit això), el que s’està fent és posar sota amenaça una opció política en el seu conjunt.

 

Si, en paral·lel, els ciutadans i les empreses es veuen investigats i assenyalats públicament per Hisenda en funció de les seves idees; si les amenaces a les xarxes són delicte d’odi o no ho són en funció de si qui les fa és independentista o no; si no es pot reingressar a la carrera judicial perquè ets independentista (Santi Vidal); si fer una conferència sobre el dret a decidir a l’estranger t’assegura l’intent de vet o la presència vigilant de personal de l’ambaixada corresponent, si a un ajuntament, per pagar la quota de l’AMI, se’l pot considerar culpable de sedició o rebel·lió... Si tot això passa al mateix temps, només és possible una conclusió: hi ha una idea que està sent prohibida per la via dels fets.

 

Una democràcia no es caracteritza només perquè qualsevol opció política pugui ser defensada o escrita en un programa, sinó també perquè pugui ser realitzada si obté les majories necessàries. A l’independentisme se li nega el dret a realitzar el seu programa (no hi ha vies legals per fer-ho ni tant sols obtenint el 80% del suport popular), i ara s’entra ja en la fase de negar-li també el dret a defensar el seu programa perquè resulta que és potencialment violent. Fa por intentar imaginar-se quin pot ser el pròxim pas. I sobretot fa por veure la quantitat de gent que calla i fa veure que no passa res.
Comentaris
terrassenc
Això que descriu en Voltas es diu dictadura (l'ús sistemàtic de lleis injustes per coartar llibertats democràtiques). En temps de Franco en deien 'democracia orgánica', ara en diuen 'monarquia constitucional'. Mismos perros...
A l’independentisme NO se li nega el dret a realitzar el seu programa
És clar que mentre es respecti la Constitució Espanyola. Si el secessionisme és capaç de canviar aquesta constitució, i vies per fer-ho n'hi ha, doncs endavant. Si s'elaboren programes electorals irrealitzables només per xocar amb el tren de l'Estat no estem parlant d'opcions polítiques. Parlem d'una altra cosa. De moment el suport popular a Cataluya del secessionisme va pel 47%; quan arribi al 80% que diu Voltas ja veurem.
david
Això no ha anat mai del que és just o injust. Això com en la resta del món animal només té a veure en qui és més fort físicament i/o més espavilat. Els espanyols controlen la part física (policia, exercit i grups neonazis), i quasi tots els mitjans de comunicació.
Ramon
Hem de fer tots com ERC. Que Espanya ataca el nacionalisme català? Doncs neguem ser-ne i ens diem independentistes. Que llavors ataca l'independentisme? Doncs deixem de dir-nos-en i ens diem republicans. Que també ens persegueixen? Llavors republicans però tricolors com Podemos i "l'amic Durruti". I així successivament.
Aurembiaix d'Urgell
La candidata de JxCAT+ERC+CUP ara hauria de ser l'Anna Gabriel.
Arriba un moment que ja es massa tard
tot aquells “mediadors” que cridaven el 2O han desaparegut, muts a la gabia. Els del lliri a la ma, varen deixar escapar l’única força que tenía l’independentisme.
Àngel Drach
Ramon, que diu, home?
Pepet
La incapacitat per canviar la constitucio o la mandra diu ben poc a favor duns politics sobiranistes que prefereixen el populisme a fer la seva feina dins la legalitat vigent ,la constitucio tambe lan votada i acatada ells mandrosos i bananeros
Ramon
Bestieses, he dit. Ximpleries. Les ocurrències d'ERC. Estupideses. Idioteses.
Giramón
Abans de l'1O tenia clar que o si el SÍ no guanyava, el gobierno, ens tancaria totes les víes possibles, tal com que no es tornés a repetir en varies generacions. Doncs va guanyar el SÍ, i com que no vam fer república, es com si hagués guanyat el NO, i es comporten front l'enemic amb mentalitat de guanyador-vençut. Deixeu-vos estar de democràcies, va de victories
Narcís ( n'és obvi que la constitució espanyola no té res d'espanyola que sí d'anticatalana .. i això ho veu qualsevol pels carrers de fora/ espanya, pels mitjans de comunicació i per les ' polítiques ' que ens hi fumen ! )
-- D'aquest estat primitiu i malvat .. què hom pot dir que ell mateix no delati ser? -- És clar que el pensament o desig i conseqüent manifestació així materialització no pot ser rebutjada .. no pas per país veí botxí entrat a mata-degolla , damunt, amb ajut del millor exèrcit d'aleshores o França ! -- Catalunya no va contra ningú, només cerca sa defensa pròpia/ nacional davant tanta delinqüència política aliena ! PD: té raó l'autor .. com pot ser possible riure quan hi ha persones mortificades?
ERDOGAN M. RAJOY
Malhauradement, és així. Peró el pitjor per a mi és que ERC acepta la via inutil de l'autonoimisme, junts, pel que sembla, amb Omnium, tot i saber que no anirem mai enllloc sense república, o si mes no, sense intentar-la, com sembla on s'adreçen aquestes dues entitats.
Jordi Comasobirana
I davant una situació tan greu, es poden seguir defensant posicions partidistes o voler formar govern com si tot fos normal? Als nostres polítics: o us poseu les piles JA o foteu el camp d'una vegada. Haurem de formar una plataforma al marge dels partits inútils que tenim, als quals ja no cal votar més.
El meu nom és cosa meva
Tot al més pur estil Putin: per la via dels fets. Pobre Europa!
ERC marxa enrera fins al PP?
Qui va vetar al Sr. Puigdemont es el Sr. Torrent. NO ENGANYI ALS CATALANS!!!
Ei!
Dues coses: Primera, els independentistes no molestem els espanyols, si en som poquets, allò que "es pot defensar tot sense violència", no val quan es depassa una xifra massa grossa de partidaris. I segona, a Espanya d'ença el 1978 es garanteixen els drets, però si la unitat d'Espanya està amenaçada, aleshores els drets cauen i els hi val tot per a intentar aturar l'independentisme. Ambdues són fets demostrables, no pas suposicions.

envia el comentari