No hay pueblos tontos

"Es va fer molta broma amb la imatge d’una Soraya aparentment piripi vantant-se d’haver “descabezado al independentismo”, però la pura realitat és que sí, que està escapçat"

No hay pueblos tontos, hay pueblos sin dirección política”. La frase ens la va dir un dirigent polític basc a una colla de jovenets que l’escoltàvem embadalits en un sopar a Barcelona, deu fer uns 25 anys d’això, i ressona i torna a ressonar dins les meves oïdes aquests dies. Ara mateix l’independentisme són dos milions de persones perdudes que deambulen sense rumb, preses d’un gran desassossec i sense entendre res, a l’espera que algú amb prou autoritat moral i política torni a marcar un camí. I aquest algú no apareix simplement perquè el moviment està sense direcció política. Es va fer molta broma amb la imatge d’una Soraya aparentment piripi vantant-se d’haver “descabezado al independentismo”, però la pura realitat és que sí, que està escapçat. Ni les entitats ni els partits d’un moviment operatiu poden ser dirigits des de la presó. Tampoc ho poden ser per lideratges provisionals, a l’espera de no se sap què. Cal reconèixer-ho: la repressió ha deixat l’independentisme (provisionalment?) en un estat proper al somnàmbulisme polític.

 

Si el 21D no s’hagués assolit, pels pèls, la majoria absoluta, la situació seria directament catastròfica, però les urnes (sempre les urnes) van donar una mica d’aire a l’últim moment. L’independentisme viu d’aquest aire i del record orgullós de l’1 d’octubre, poca cosa més. I cal ser conscients que un procés de reorganització de les direccions i de consolidació de nous lideratges no és ni fàcil ni ràpid. La foscor encara durarà, i l’estat l’aprofitarà per continuar colpejant. Que ningú esperi distensió, ni tan sols misericòrdia.

 

Sense direcció política, doncs, a curt termini passaran poques coses interessants i engrescadores per als de baix procedents dels de dalt. L’independentisme, si vol mantenir les constants vitals, haurà  de tornar a aprendre a funcionar de baix a dalt i en clau de resistència. Quan tens la iniciativa política, les batalles les tries i les proposes tu, però quan no la tens, no tens més remei que personar-te a les batalles que et proposa l’adversari. Cal, doncs, anar amb tota la força a la batalla antirrepressiva, i a la batalla per la immersió, i a totes i cadascuna de les batalles que l’estat proposi. Caldrà trobar la cohesió per baix, associant-se, trepitjant el carrer, abraçant-se i serrant les dents. Hi ha capacitat organitzava i gent de sobres per fer-ho. Però que ningú no s’enganyi: sense direcció política és impossible guanyar. És clau que partits i entitats es reconstrueixin per dalt, i que ho facin dient-se la veritat a ells mateixos i a la gent. La veritat pot fer molt mal, però sempre, sempre, sempre il·lumina el camí.
Comentaris
terrassenc
La república ha deixat al descobert la mentida i la covardia dels botiflers. Els amics del pont aeri estaven (i estan) en això de la independència per enfonsar-la des de dins, res de bo vindrà d'ells, com a màxim, simulacres, com fins ara. Però la dictadura espanyola indica un estat en descomposició, i els països catalans mai han estat el mateix que castella, galícia o andalucia.
Espectador
La força de la independència la té el poble , la gent , i la gent no s'ha rendit .La afirmació de que la revolució necessita una direcció política , es un mite . Sortiran nous lideratges que no forçosament han de ser persones concretes , podran ser entitats mes difuses i poderosas com las CDR i similars ( que sortiran) .Els partits polìtics tradicionals tenen els días contats perquè son inoperants i estan dirigits per individus acomodaticis .......
Espectador
.....acomodaticis i vulnerables . Els moviments radicals ara i en el futur les realitzaran organitzacions de la societat civil ben preparadas i molt ben informadas , amb sentit estratègic (qualitat que no tenen els actuals dirigents ) i apareixeran ben aviat , perquè ja han vist i sofert , l'enganyifa dels dirigents actuals . No es necessari cap "iluminati" que dirigeixi res . Aquesta serà " la via catalana " de la independència .
Ramon
I tant, que hi ha pobles "tontos".
DESCABEZADOS? CLAR, SEMPRE QUE LA UE I ALTRES ESTATS ELS HO CONTINUIN PERMETENT
Espanya pot fer amb nosaltres el que vulgui, perquè té tota una maquinària estatal (amb aparença d'estat de dret i democràcia) al servei de "la Unidad de la Patria española". Si desobeïm el nostre futur es presó o exili. Ep, fins que altres paisos amenacin amb intervenir...econòmica i, en últim terme, militarment. Algú ens haurà d'explicar com ho aconseguim, però, si no augmentem el suport dins de "la nostra nació ocupada", els altres paisos mai, mai ens donaran suport enfront "la nació ocupant"
david
L'articulista té tota la raó. Encara que no ens agradi les coses estan com ell les descriu. A l'octubre i al novembre nosaltres teníem la iniciativa política. Ara ni això. Cal apendre dels errors de l 'any pasat i reorganitzar-nos.
Ramon
Per regla general, la classe política és representativa de la societat. No hi ha classe política corrupta si el poble no és igual de corrupte. I si eks dirigents són la burrície personificada, senyal que el poble també. Això és així ak 100%? No. Ja he escrit "per regla general".
...SIEGFRIED...
...VIVA MADRID...
Pepet
No ens enganyem lindependentisme no te prou força ni electoral ni mediatica ni judicial per arribar a la republica ,es necessita la inmigracio
Vlad
No hi ha pobles tontos, només hi ha aprofitats i caragirats en aquest moment volent viure de la situació. Només cal repassar els CV de la gent que escriu. Serà divertit veure la baixada de pantalons d'alguns quan la cosa ja no tiri més.
Angels
No perdem la dignitat. Teniu raó la maquinaria europea es corrupta. Fem la nostra vida i oblidem.nos de la gent sense principis morals
Narcís ( aquest estat, tan ‘ valent ‘ ell, sembla ens cerqui una " revolució " de debò així llançar-nos bombes i poder parlar dels catalans de ‘ rebels ‘ i de Catalunya ‘ zona rebel’.. . ‘ aquesta n’és sa grandesa o mostrar-se superior en el mal, mal recolzat amb nostre espoli i l”anticrist’..!)
No està gens ni mica escapçat .. no debades la independència, el procés i tot el que implica fou i continua sent de baix a dalt ( altra cosa és retenir, segrestar i fúmer caps visibles o representants ) ! Per tant : allò que cal són cents de milers sinó milions d'anònims treballant pro la demanda del poble .. començant donant-hi suport a persones íntegres, demòcrates i pacífiques que són mortificades per estat d'allò més malvat, sia per ' moma ' , sia per ' moma de luxe ', sia per fatxenderia !
Perque les cúpules no han tingut mai
un plan seriós. Encara li falta molta maduresa a la clase política. La gent sempre els va endavant.
Joan de canyamars
Els CDRs són les CUP amb un nom diferent. Al meu poble, ens vam organitzar els pares/mares de les escoles per WhatsApp per defensar-les i després ens van demanar de incloure's a un grup de Telegram on hi havia els diferents grups de cada escola agrupats .
ciutada universalista
Mira altra vegada aquest punt. Això és ací, això és casa nostra, això som nosaltres. En ell tots els qui estimes, tots els qui coneixes, tots aquells de qui has sentit parlar, cada ser humà que va existir alguna vegada, hi ha viscut la seua vida. La suma de la nostra alegria i del nostre sofriment, milers de confiades religions, ideologies i doctrines econòmiques, cada caçador i recolector, cada heroi i covard, cada creador i destructor de civilització, cada rei i camperol, cada jove parella ena
ciutada universalista
La Terra és un escenari molt petit en una vasta arena còsmica. Penseu en els rius de sang vessada per tots aquells generals i emperadors de manera que, en la glòria i en el triomf, pogueren convertir-se en els amos momentanis d’una fracció d’un punt. Penseu en les crueltats inacabables comeses pels habitants d’una cantonada d’aquest píxel sobre els habitants difícilment distingibles d’alguna altra cantonada, com són de freqüents els seus malentesos, com es desviuen per matar-se els uns als altr
ciutada universalista
El nostre posicionament, la nostra autoimportància imaginada, la il·lusió de tenir alguna posició privilegiada en l’Univers, són desafiats per aquest punt de llum pàl·lid. El nostre planeta és un punt solitari en el gran embolcall de foscor còsmica. En la nostra obscuritat, en tota aquesta vastitud, no hi ha cap pista que indique que l’ajuda arribarà de qualsevol altre lloc per salvar-nos de nosaltres mateixos.
ciutada universalista
S’ha dit que l’astronomia és una experiència d’humilitat i construcció de caràcter. Potser no hi ha millor demostració de la follia dels prejudicis humans que aquesta imatge distant del nostre món minúscul. Per a mi, subratlla la nostra responsabilitat a l’hora de tractar-nos els uns als altres més amablement, i de preservar aquest punt blau pàl·lid, l’única casa que sempre hem conegut, gran sagan petie molt petit l'alexandre i altres com ell
Ramon
Ara algú se n'ha anat a fer un volt per l'Univers. Quan tornarà ja parlarem. Per a mi la cosa és més senzilla: cal que ens organitzem de manera que puguem defensar els nostres objectius fora de l'abast de la repressió. I al Parlement i a Brussel·les han de treballar en funció del conjunt. Noves maneres de pensar i de fer és el que cal. Tothom s'hi haurà d'adaptar.

envia el comentari