El dret a decidir dels electors

"Una repetició de les eleccions permetria una campanya molt més nítida que la del passat mes de desembre. I allà serien els electors els que podrien determinar i condicionar el futur polític del país"

L'independentisme s'ha paralitzat en una cruïlla estratègica. Una part considera que cal fer una aturada institucional i retornar a un autonomisme tàctic que permeti recuperar les institucions. D'aquesta manera es podria esperar, durant un temps indeterminat, fins que hi hagi una majoria efectiva que, aquesta vegada sí, faci possible una insurrecció guanyadora. És una opció raonable i, de fet, aquest és un diagnòstic que, tot i ser encapçalat per la direcció d'ERC, és força transversal, també entre les bases socials.

 

L'altra opinió -amb Carles Puigdemont com a símbol- dibuixa un escenari de no acceptació de la legalitat espanyola. Es tractaria de mantenir la vigència estratègica del procés, denunciant com a polítics els processos judicials i incrementant la denúncia internacional del règim espanyol. Recuperant les grans manifestacions, si cal. En aquest cas, el control de l'administració catalana és secundari, entenent que, en qualsevol cas, un hipotètic Govern autonomista no tindria un mínim marge polític i financer per actuar. Aquesta descripció de l'escenari també és compartida transversalment i és a la base de l'actitud de la CUP.

 

Dues visions, dues estratègies. És a dir que, en definitiva, una repetició de les eleccions permetria una campanya molt més nítida que la del passat mes de desembre. I allà serien els electors els que podrien determinar i condicionar el futur polític del país. És una possibilitat traumàtica, certament, però també aclaridora en una societat que en els darrers temps ha adquirit un nivell de cultura política molt alt... La base també vol manar.
Comentaris
Carles Viñals Casado
Sr. Cot: Els catalans ja no podem decidir res; els polítics que ens encoratjaren a exercir aquest dret ens privaren d'ell tot just quatre setmanes després de l'1-O, abandonant el camp on estàvem disposats a batren's; les motivacions al.legades, protectorament paternalistes, no poden canviar les conseqüències. Érem 2 milions de combatents disposats a seguir lluitant, però la defecció dels nostres generals ens ha reduit a una massa impotent, privada de comandament i direcció.
Carles Viñals Casado
Quan érem al carrer sota la seva direcció, ningú no preguntava al seu veí si era de PDeCat, d'ERC o de la CUP; primer érem catalans i, només després, d'un d'aquells partits o potser de cap. Ens han demostrat a bastament que, per a ells, primer és el partit i només després i si queda lloc, Catalunya. A partir de llavors i fins avui, tot ha estat una davallada sense previsible aturador.
Espectador
Els electors ja han decidid ....... república independent , tant difícil es d'entendre ? El poble sempre ha estat a l'alçada del desafiament ,la"clase política " no !! . Torrent es un personatge oscurantista ,indecís ,que seria convenient que es retirés a temps .Com es pot permetre que la voluntat de mes de dos milions de persones , estigui segrestada per un personatge incapaç de pendre decisions ? Mala peça al teler !!
Carles Viñals Casado
Ens retreuen que hem estat ingenus i és veritat, però cal precissar que només ho hem estat el poble, en suposar als polítics el mateix esperit d'unitat que ens animava. Ho volíem creure, malgrat ajornaments, dilacions inexplicables i silencis prolongats; responguérem un cop més com un sol home quan ens demanàren revalidar la nostra fe donant-ho tot en unes eleccions imposades pels nostres enemics, i les guanyàrem, perquè, ens digueren, així recuperaríem el que perderem el 28-O.
Carles Viñals Casado
Aplegàrem mig milió al carrer Marina, anàrem 50.000 a Brusel.les, acceptàrem llistes separades al 21-D i ajornem "sine die" la investidura de Puigdemont perquè, oh! ès que algú més podría anar a presó o a l'exili... Cal doncs trobar una vía que no demani gaires sacrificis. I mentre la política catalana esdevé un rosari de retrets i punyalades, per tota solució ens proposen... què? Oh, meravella ! Unes noves eleccions que amb una mica de sort perderem i... problema resolt.
Joan de.canyamars
Acceptar l'autonomisme, és perdre. Defensar la legitimitat democràtica de Puigdemont i no arronsar-se com la Mireia Boya (gràcies Mireia, la teva dignitat es la nostre) és augmentar la base de l'independentisme i posar en contradicció l'estat espanyol fins que implosióni. Vaig votar JxCat per dignitat i no he estat mai de la CUP. Crec que ERC i Pdcat presionen per colocar gent del partit a l'administracio, és una pena. Que hi diguin ben clar que es venen per un plat de llenties. Noves eleccions
Carles Viñals Casado
"Per què un acte de desobediència social tingui resonància i efectivitat reals, el desobedient ha d'acceptar plenament i amb una resignació total el càstig que li infligeixi l'autoritat injusta. Si no estàs disposat a pagar aquest preu, val més que no emprenguis el cami de la desobediència." (Extracte de "La desobediència civil, imatges i fets", de Thomas Harrington, disponible a VilaWeb.) Aquesta i no pas cap altra és la prova de foc de l'autenticitat de les nostres conviccions.
Ramon
Les dues opcions són defensables. Però qui no pot defensar la primera és ERC. ERC és el general que ordena una acció suïcida que ha acabat en sinistre total, que ha fet afusellar tot quant oficial i soldat que no ho veia clar per acte seguit de la debacle rendir-se ell a l'enemic, declarar que l'atac havia sigut simbòlic i oferir-se per presidir un govern titella del territori perdut.
unes altres eleccions, persquè? aquelles ´sí que serien respectades?
quantes vegades més haurem de votar? o és tracta de anar-ho fent, fins que els independentistes les perdin, de tant com han maquillat (tupinada, sense que europa ho noti massa) els resultats els del cop d'estat 155? DONCS JO M'HI OPOSO!! vam acceptar unes d'il·legals convocades per ells, ELS VAM GUANYAR I ARA ELLS NO HO ACCEPTEM...RESISTÈNCIA I PERSISTÈNCIA!!!!
Ramon
Per cert, nacionalistes happyflower, ai, no, que ja no sou nacionalistes, volia dir independentistes happyflower, ai, tampoc, perdó, perdó, que ara ja tampoc no sou independentistes sinó republicans happyflower, i més val que faci d'una vegada la pregunta o aquests ja hauran tornat a canviar de paraula: amb un veí com Espanya continueu pensant que Catalunya no necessitarà exèrcit?
Pepot
Tinc la sensació que els nostres polítics es van arronsar en el moment clau en veure com de conscienciat estava el carrer l'1-O i el 3-O... L'estament polític no es podia permetre cedir terreny a la gent, malgrat el preu que calia pagar per frenar-la... és a dir, la llibertat de la nació com a penyora.
Prou de portar la gent a la fireta
ja hem votat! El que no poden fer es pasar al devant i després acollonir se. Es defensen els drets fonamentals de qualsevol esser humà. El dret a la llibertat.
O Puigdemont, o eleccions
Això mateix. Oi que a Catalunya no fan por les urnes?. Doncs això!
No Salvadó
Ara mateix u mes uryén es avitá que as inrumetan a als ascolas, dons, es la nostra milló arma, dons, tenim ca cuntinuá aburragán als nostras fils i als nostras univarsitaris, dons, aixo es imprascinsipla, dons
Madolors
Totalment d'acord, Cot. Fora caretes i mitges veritats.
Eleccions ja, i prou enganyar als independentistes
Ara, unes noves eleccions ajudarien a definir qui son autonomistes i qui no. Si els que es diuen independentistes i son espanyolistes, ja no podran enganyar més
anna
D'acord en repetir eleccions. Seria com una segona volta. De totes maneres estic d'acord amb o Puigdemont o eleccions. Ja n'hi ha prou de no respectar el nostre vot!
Marc
Ara resulta que fent president a Puigdemont, que va fer la DUI, es va pirar i no la va implementar, ens acosta més a la independència.
Una opinión diferente
El problema es que el derecho a decidir no lo tienen sólo los catalanes independentistas, ¿tan difícil es de entender? Vivimos en una democracia y valen todas las opiniones. Y justo la opinión de menos del 40% de Cataluña no va a condenar al resto. Por lo menos ya todos sabemos que esto está acabado. Al final el nacionalismo es el refugio de los intolerantes y hemos trabajado muchos siglos para que no vuelvan. Dejen de contar mentiras a los 4 gatos que leen este periódico.
Groc
Ramon no cal que tesforcis .El teu enemic es ERC. El "regimen " del 78 va ser el que van lagalitza mes tart que tots els altres. Es lo que vols? Que Deu et conservi la democracia
Un lliri a cada ma
Em fan gràcia, per no dir una , els escarafalls d'alguns independentistes quan tracten de traidors i de ventus els independentistes que questionen la viavilitat d'un president a l'exili o quan parlende la legitimitat de Puigdemon com si fos un precepte diví. I jo em pregunmto, és que totes les forces polítiques de l'independentisme sense excepció no van acceptar de concórrer a les eleccions del 21D, imposades manu militari pel govenr espanyol? No va ser una baixada dee pantalons això? Que algú m
Ramon
Ui quin llenguatge, Groc: "Règim del 78". D'on ho has tret, això? D'on has tret aquest lèxic? Per favor, per favor! I segona, no és veritat que ERC sigués el partit que va legalitzar-se més tard. Els que van legalitzar-se més tard van ser els partits independentistes.
Ramon
De totes maneres, d'haver set legal el republicanisme espanyol d'ERC aquell mateix juny del 77 el més probable és que hagués anat en solitari i llavors no hauria aconseguit ni l'escó que va tenir gràcies a vots que va rebre prestats per maoïstes i pel partit de Francesc Macià.
Ramon
ERC va començar sent un error i ha acabat sent un horror. Entremig, encara. Entremig va ser molt poqueta cosa però poqueta cosa passable. Defensable. Votable i tot. Però els anys 30 i sobretot el segle XXI...
Ramon
SÍ, PARTICIPAR-HI VA SER UNA BAIXADA DE PANTALONS. Per això dic que aquí hi ha hagut postures coherents (López Tena, Santi Vila, la CUP), postures d'una incoherència surreal (ERC) i postures coherents a mitges (la resta, incloent Junts per Catalunya). Participar no deixava de ser secundar la intervenció. Però figurava que era per rebutjar-la guanyant. Què, hem de desaprofitar també els resultats del 21 de desembre? Desaprofitem l'oportunitat de revalidar la legitimitat estroncada pel 155?
155 la dictadura criminal del ICETA Y SUS FRANQUISTAS
Gracias ICETA DE RAJOY. Escuelas para niños catalanes ya y el resto en español la lengua total de Can Brians y de Santa Paloma del Garbanzito. Segregacio total, gracias Heil Iceta
Anna Armendares
Totes dues opcions tenen pros i contres. Aclareixo que mes que Puigdemont (podria ser un altre) es l´ institucio de la Generalitat la que s´ha de preservar i recuperar. En tot cas reflexionem: qui s´en ha sortit millor davant Llarena ?? la Mireia, que no ha dubtat en defensar les seves idees i la declararació de la republica. Analitzem qué dona mes redits i sobre tot mes dignitat. Acceptar els dictats de l´Inquisidor no ha donat resultats. Mantenir-se digne guanya el respecta de l´enemic.

envia el comentari