Mireia Boya a la boca del llop

"Mentre la política catalanista esdevé un joc de navalles i misèries, Mireia Boya ha fet un exercici de dignitat"

Hi ha dies que et reconcilies amb la política. Si ets català o espanyol, o fins i tot europeu, aprofita, que no acostumen a repetir-se, no fos cas que ens acostuméssim a la bona política... El dimecres d’aquesta setmana ha estat un d’aquests dies, amb Mireia Boya donant la cara al Suprem, davant del Gran Inquisidor Torquemada, ai, perdó, volia dir el jutge Llarena, no sé pas en què estaria jo pensant...

 

La Mireia Boya els té ben posats. Es jugava la presó i no ha acotat el cap, ni s’ha vestit amb pell de xai, ni ha renunciat als seus ideals, ni ha mentit. Ha dit la veritat, ha plantat cara, posant-se a un mil·límetre del que el sistema judicial espanyol pot tolerar, i ha afrontat les brutals conseqüències de la seva coherència política amb una dignitat i un valor que l’honoren.

 

Ningú com ella ha tingut la valentia de dir les coses tan clares. Que sí, que volíem proclamar una república de veritat i no de fireta. Que sí, que el 155 és l’autèntic cop d’estat, i no el referèndum. Que vostè, il·lustríssim senyor jutge, era el primer que deia que calia cercar solucions polítiques i no judicials, i que ara està fent política a través del seu jutjat. Que vostès s’estan inventant una Constitució que no existeix. Que l’exili i la presó són infinitament respectables, però que també és cert que aquell govern no tenia un pla per al dia següent. Que de proclamació simbòlica, res de res. I que tard o d’hora la farem de veritat, peti qui peti.

 

Dir tot això, explícitament, amb tot el que està implícit, i dir-ho a la seu de la Santa Inquisició, no és poca cosa.

 

Ho ha dit algú més? No. Ella ha estat la primera, amb una convicció extraordinària. No li han tremolat les cames a l’hora de defensar el que creu i el que ha fet. Amb senzillesa, amb infinita dignitat, sense les ínfules que exhibeixen altres que actuen com a mascles i femelles alfa, sense corbata, sense cotxe oficial, sense blindatges, s’ha ficat a la boca del llop i n’ha sortit, de moment, indemne.

 

És humanament comprensible que tothom busqui excuses, algunes ben inversemblants, quan la trituradora constitucional i legal pretén convertir-te en carn picada i engarjolar-te els propers trenta anys en base a delictes que s’inventen, sí, però també en base a intencions que eren i són evidents.

 

Mentre la política catalanista esdevé un joc de navalles i misèries, Mireia Boya ha fet un exercici de dignitat. Com si anés amb el lliri a la mà, però carregada de raons, de conviccions i d’una determinació invencibles. Tota una lliçó per als que s’han passat mesos o anys fent grans proclames, i no poques fanfarronades, i després intenten sortir per la tangent, vestir-se de Mandela o de Tarradellas, sense voler adonar-se que qui et fa heroi o valent, qui et fa cardenal, sant o màrtir, no ets tu, sinó els altres. I encara no sempre.

 

Clar que en el rerefons hi ha el drama partidista que ho enverina tot i que cada dia s’acosta més a l’abisme. Clar que la CUP té una estratègia, faltaria més. I clar que no cal estar d’acord amb els seus postul·lats per adonar-se’n que el camí no és ni la submissió, ni la baralla soterrada i mesquina, ni somiar truites, ni pensar a fer eleccions cada sis mesos, ni imaginar que un bon dia Europa es llevarà i li dirà què ha de fer a la casta paràsita que fa vuitanta anys va apoderar-se definitivament de l’Estat espanyol.

 

Tanmateix, ja era hora que, després de tants mesos, algú tingués la decència de fer política amb majúscules, anant de cara i dient les coses a la cara.

 

I no és un detall menor que sigui precisament una dona, que toca de peus a terra en una política dominada absolutament, aquí i allà, pels homes, per la testosterona i per la fantasia.
Comentaris
Fat Boy
Per una vegada: "All behind you, Mrs Boya".
Ja sabem qui pot guanyar
les eleccions que venen.
Malfiança
La Mireia Boya és l'ham per pescar peixos més grossos.
Carles Viñals Casado
Març del 1922: Gandhi és jutjat per sedició. Es reconeix sediciós, afirma que ho és per oposició a la dominació anglesa que considera un mal a combatre i declara acceptar la pena més dura que li pugui ser imposada. Cap polític a casa nostra ha estat, davant d'un jutge, a l'alçada del poble davant les forces repressives de l'estat. Només una dona: Mireia Boya, 96 anys després, ha tingut el valor d'imitar Gandhi, aplegant en la seva persona l'honor dels catalans. Gràcies, Mireia.
Black cat
A mi em sembla que estaria bé reclamar a tots els nostres representants polítics la mateixa dignitat de Mireia Boya. O és que no són representants de la república catalana? Si no, que es quedin a casa, ningú els obliga a res. En tot cas, val més que expliquin clarament la seva estratègia. Si no ho fan, potser és que tenen por de la transparència, és a dir, de la veritat i del poble.
esteve
gracies infinitas Mireia tu has dignificat ei vot de 2100000 catalans ....gracies per ser co ets i fer el q d'altres no tenen ..............de fer chapeau
Josep
Molt d'acord amb l'article, excepte en una cosa, que crec que se us ha colat: la Mireia no els té "ben posats", aquesta és una expressió masclista que crec que hauríem d'eliminar del nostre vocabulari (ni tan sols per dir que "té els ovaris ben posats", que no deixa de ser un calc). Dit això, esperem que l'actitud de la Mireia obri una nova via de lluita entre les encausades i els encausats del món independentista.
Narcís ( però .. no li trec cap mèrit ! ) ( el mateix mèrit sinó força menys que la resta de nostres representants mortificats ! )
Ras i curt : mon comentari n'és prou clar a la columna d'en Cot ! PD: no oblidem, a més, que no tenia res a perdre .. massa sap, ha sabut i, malauradament, continua i continuem sabent " de no haver servit de res explicar no existí execució, materialització ni apoderament del territori " , així doncs, respondre una cosa o l'altra n'era el mateix risc ( almenys .. ' caiguem dempeus ' ! ) !
José Miguel
Totalmente de acuerdo con la forma y el fondo del artículo. Espero que nos sirva para distinguir la convicción en los planteamientos políticos de los traficantes de los mismos.
Nuria de Mexic
Gracies Mireia. Aquest es el cami i estem segurs que un noa nova generació de "politics" portará a terme la independencia real.
federalista
per una vegada estic d'acord es l'unica que es creu tot aquest vodevil del pruses de veritat, la pena es que son 4 mai millor dit i sense rentar hahahahahaaa, quan se l'creguin com ella huitanta o noranta diputats pero de veritat parlem hahahahahah inda indapandenchia pel 2781
Pitxolí
Com ve a dir l'article, és una dona qui ha donat mostra de dignit. i fermesa, qui ha salvat el nostre honor. Per això crec que on l'article diu «... els té ben posats», s'hi hauria d'haver afegit «els ovaris». Hauria estat una manera de «visualitzar» (així li agrada expressar-ho a cert feminisme) que és una dona qui ha donat la talla. I aq. visualitzac. em sembla que hauria estat bé (contràriam. al que em passa amb les visualitzac. basades en desdoblam. lèxics, que no suporto.
Joan
Joan, has caigut en el parany de l'actuació del estat, que fa diferències precisament per dividir els catalans. Els empresonats ho varen ser tan se val el que declaressin.
Anna Armendares
Dedicat al "federalista", Mira noi, nosaltres ja estem caminant cap a una republica, que com diu Boya, ja s´ha declarat. Pas decisiu per molt que alguns politics diguen que va ser una broma. Pero tu el federalisme a Espanya (s´en parla desde fa dos segles ¡¡¡) no el veuras mai, encara que visquis 2 segles, Perque el PSOE, que es qui canta aquesta lletania, ja no existeix, es una crossa de la dreta espanyola. Seu i espera.
federalista
sra o srta armendares seu i espere voste quina republica xalada adoctrinada qui la ha reconegut al mon que govern te, qui es el president ja es a l'onu, i la ue, hahaha a vegades pense que esteu de broma ningu pot ser tan imbecil, per a creure lo que vosta ha dit, amb toto el respecte no crec que voste encara que fanatica i adoctrinada puga ser tan imbecil, salut i federalisme.
david
Doncs a veure si a les properes eleccions la CUP treu més de 4 parlamentaris. Als que vàreu votar ERC i PdCat dir-vos que si voleu canvis de veritat no té sentit votar els partits de sempre , que només ens portaran a les misèries de sempre.
Josep
Federalista, ves a classes per aprendre a escriure com cal ja que ni llegint mil vegades el munt de burrades que has posat, s'enten.
PIEP
Felicitats Boya i moltes gracies. Cal actuar així. Comprenc i respecto també els que no hi actuen, poc o molt. No volem màrtirs. Ni els hi demanem...Però potser algú es pot cansar d'anar de xai (?)
Aquest Joan Rovira hauria d'estar a la presó per la seva mala gestió del Park Audivisual, centenars de milers d'euros que es van perdre i estem pagant tots.

envia el comentari