Presidència o clemència

"La pregunta, per tant, és si cal salvar (o, millor dit, intentar-ho) les persones a canvi del reconeixement de la derrota"

Marta Rovira reclama a Junts per Catalunya com fer efectiva la presidència de Carles Puigdemont i em sembla una pregunta encertada i molt convenient. La resposta la sabem tots perquè l'Estat no para de proclamar per cel i terra que farà impossible que Puigdemont -a qui consideren l'enemic públic número u- ocupi ni el despatx de la plaça Sant Jaume ni qualsevol altre. És més, asseguren que no s'aturaran fins que el puguin ficar a la presó. El dilema, en conseqüència, és entre una presidència simbòlica -que ampliaria encara més el radi dels represaliats- o, simplement, l'acceptació pràctica del retorn al tutelatge de l'Estat en espera d'una hipotètica clemència futura cap a les persones concretes que arrosseguen conseqüències judicials duríssimes. La pregunta, per tant, és si cal salvar (o, millor dit, intentar-ho) les persones a canvi del reconeixement de la derrota. 

 

Però l'opció del retorn a l'autonomia encara obre més interrogants dels que tanca. Perquè, d'entrada, no hi ha cap garantia de què l'Estat -de la mateixa manera que fa al País Basc- no vagi apujant les exigències simbòliques a mesura que es van acceptant les anteriors. De fet encara no ha aparegut en escena la petició pública de perdó a la societat espanyola, que és el següent pas de la plantilla basca. Una nova condició que, per ara, a Madrid se li fa impossible d'exigir a causa de la pressió dels exiliats, però que s'activarà en el mateix moment que Puigdemont deixi de ser un obstacle polític.

 

I hi ha moltes més preguntes. Per exemple, la relegació de la independència a l'àmbit de la utopia ha d'implicar la dissolució de l'ANC, o no? S'han acabat les manifestacions massives? El nou govern autonòmic ha de reobrir les delegacions a l'estranger? S'acceptaran les sentències i confiscacions? I, en qualsevol cas, fins a quin nivell repressiu?... 

 

Efectivament, Junts per Catalunya ha de respondre la pregunta de Marta Rovira. Però Marta Rovira i la resta de l'independentisme també han de fer front als interrogants de dos milions llargs de persones que s'han implicat -a fons i des de fa anys- en un projecte democràtic que té dret a uns lideratges clars i conseqüents.
Comentaris
ona
"Presidència simbòlica"?? Tu també, sr. Cot?
Victor
S'hauria d'investir Puigdemont sempre que fos una investidura efectiva. Si no és possible, se li hauria de trovar un paper de representació institucional. I el que finalment fos President efectiu i el Govern que en resultin, no tenen perquè claudicar davant l'Estat i no continuar amb el procés. S'ha de continuar anant a totes i denunciar els abusos de l'Estat espanyol i fer fora el PP.
biohazard
Si PDCat i la CUP volen seguir amb el procés i reptant l'estat i ERC vol portar-se be i recuperar el que ens tornin de l'autonomia, la millor opció es tornar a fer eleccions i que la gent decideixi. Jo vaig votar ERC i no era conscient de que estava votant un partit autonomista. Els espanyolistes no crec que sumin, perquè son minoria.
Jordi Estelada
Com? ens hem de creure el relat imposat pels feixistes de què l'independentisme està derrotat? Va home va! vam guanyar les eleccions! Si els polítics que tenim són uns cagats, haurà de ser la gent la que faci la darrera empenta.
Llull
La presidència efectiva es el nou referèndum acordat. Visca la lógica dels traïdors!
Mar 350
Ni us pas enrera. Puigdemont president o noves eleccions tantes vegades com calgui, fins que la EU vegi que Ñ no es una democracia.
terrassenc
Derrota tenint la majoria absoluta??? Si fan això, els més de 2M de votants republicans votarem a qui ho rebutji i faci el que volem tots: República Catalana.
pater
Sr. Cot, hay que hablar de la otra opción, la única opción que queda, sin miedos, fríamente, la población ha de decidir su futuro, conociendo el precio que se ha de pagar, al igual que han hecho otros nuevos estados.
Eu va dir que Ñ hauria de respectar el resultat del 21D
què hi ha d'això?... no hi ha cap racò on ens hi podem agafar?...no sé si s'està denunciant tot?..el jurista Bondia ahir va dir que podíem demanar ampara (?)(no recordo a quina institució) legal urgent i en 48 hores tenien de dictar sentència del cas....la nostra gent és mou prou?..tenim expert en totes aquestes qüestions?
CALERS
Perdoneu que sigui persistent. Cal tancar l'aixeta del diner. Consumir el minim possible, gastar dins el territori, rebutjar productes foranis, etc,etc,.... En poc temps Moscovisci s'espanta i HEM GUANYAT. Som contribuents NETS, no ho oblideu.
Si no tenim presidencia
tampoc tindrem clemencia, perqué han d’afluixar si ja han guanyat?
Jordi
No estic d'acord que la presidencia del MHP Puigdemont sigui simbolica. Si l'es, aleshores hem d'acceptar que qualsevol govern procedent del 21D ho sera. I per tant Catalunya haura perdut. En canvi, si que penso que la presidencia del MHP Puigdemont suposa una nova confrontacio amb l'estat que poc a poc anira apronfondint en la destruccio de la poca democracia que li queda (si li en queda cap). Ni un pas enrera. Ens veiem aixi perque en fam ver un el 28O.
Yo crec que am una astatua
Dons, yo crec que am una astatua a la siutadela, dons i un patit humanatya, dons, dapadim en Carlas Puixdamún
...SIEGFRIED...
...ESPAÑA O EL MAR...
Joan de canyamars
La Generalitat no té cap poder ni el tindrà, D"això s'en ocuparà el TC i els Montoros de torn, no els hi cal el 155. Que vol dir una presidència efectiva? Acceptar la derrota i que ens donin les engrunes. Per fer això, jo no vull Generalitat. La única sortida es seguint posant l'estat espanyol en evidència democràtica. Puigdemont és el president legítim i es el que ha de ser investit. Si l"estat va tancant polítics però apareixen recanvis, aquesta via ja no els hi funcionarà. Cal trobar la maner
Joan de canauamars
Cal trobar.una manera més organitzada i efectiva de recolzar els represaliats econòmica i judicialment i que s'hi posin només els que estan disposats a.aquest sacrifici, si no que no es presentin
Oriol
La presidència més efectiva possible és la "simbòlica" d'en Puigdemont. Els símbols són poderosos i inspiradors.
LSO
A votar las veces que haga falta, a ver quien aguanta mas, y ERC que se prepare porque no le perdonarán, la reculada traidora que está haciendo, los indepes. no nos da pereza votar, y a ver para cuando una huelga económica, porque la laboral en estos tiempos ya no sirve, parte de trabajadores son unionistas (SEAT) ejm. parte inmigrantes que les da igual, y parte indepes que no son pocos, solo que los indepes estemos una semana sin gastar dinero, solo en comida y transporte publico, ya veríamos.
Josep Olot
Caram, com canvien les coses...Ja parlem obertament de derrota? I la gent, algú pensa en la gent? Molt ràpid us heu rendit, no tots poden tenir la sort de tenir un Mandela, no teniu vergonya! Cada cop que obríem camí, heu pitjat el fre!

envia el comentari