Cal un acord, ja

"Hi ha una gran desconfiança, moltes dificultats i moltíssima pressa. Tot alhora"

La disputa (no gaire) soterrada entre JxCat i ERC per la presidència de la Generalitat amenaça amb ser un dels episodis més patètics de la política catalana de tots els temps. El context és dramàtic, amb un cap de llista a l'exili, assetjat per la diplomàcia espanyola i el CNI, i l'altre tancat a una presó de la messeta castellana des de fa dos mesos. Ambdues llistes estan farcides de gent en les mateixes circumstàncies, inclosa Carme Forcadell, l'encara presidenta del Parlament. Però res d'això no ha impedit que es reprengui la vella -vellíssima- rivalitat entre els republicans i els últims hereus de l'antiga Convergència.

 

No hi va haver llista unitària i, per tant, una negociació que hauria d'haver estat preelectoral s'ha convertit en una obligació postelectoral (val la pena que llegiu aquest reportatge d'Aleix Salvans), amb el temps molt acotat i la necessitat imperiosa de recompondre l'autogovern de Catalunya el més aviat possible, si és que l'Estat ho permet. Això, tenint en compte que els tribunals han obert una causa general contra l'independentisme que tot indica que té la intenció d'arrasar els quadres dirigents dels tres partits que conformen la majoria al Parlament. Hi ha una gran desconfiança, moltes dificultats i moltíssima pressa. Tot alhora.

 

Però el fet és que han d''arribar a un acord ràpid i eficaç. Els votants els ho exigiran sense excuses. I no només això, tant JxCat com ERC tenen l'obligació de començar a preparar llistes conjuntes de cara a les eleccions municipals de 2019 per evitar que els candidats més votats als ajuntaments més importants -amb l'immens avantatge que això suposa- siguin els unionistes. En definitiva, hi ha massa feina com per enredar-se en martingales de partit. Aquesta vegada, no.
Comentaris
Ramon
Mentre que ERC continuï tenint una part substancial de l'electorat presta a llepar-li el cul als sociates i a arrossegar-se com cucs davant Podemos però que en canvi odia Convergència com no tens mai la sensació que odiï Espanya, jo ni hauria intentat res. Espanya va començar a derrotar-nos quan va aconseguir que Solidaritat i Reagrupament no anessin junts a les eleccions del 2010. D'haver-ho fet, ERC ja seria història i Catalunya, potser, lliure.
Ripoll
Exactament així, deixem de fotre el gamarús i anem per feina. No teniu dret a fer-nos patir ara per qüestions de poder. Tot al seu temps.
G
Amb el 155 sense data de caducitat, volem el desenvolupament de la Republica, ja.
no és hora de partidismes i sí de polítiques d'estat, de sacrifici i altura de mires
els nostres polítics s'han de treure la corda del coll de l'autonomia, han de pensar en termes d'estat- si no estan a l'altura que precisen aquests moments, han de deixar pas a altre gent de més empenta ...ja van fer prou el ridícul, tirant enrere i no proclamar la República-com ara també, no anar junts el 21 i deixar proliferar la extrema-dreta del aznar (ciudadanus)..no podem cometre més errors! o ja és això el que volien, potser voldrien tornar a viure fent la viu-viu com els últims 40 anys?
petronio
ERC..... si volveis a poner por delante vuestros intereses particulares, os convertireis en las próximas elecciones, en un partido residual. nadie perdonará vuestra cortedad de miras, ahora toca República.
Jordi (Català i Suís - Brasil)
Com molts i jo mateix vàrem escriure, hom va perdre l'oportunitat de fer una revolució democràtica i pacífica quan fou proclamada la República independent. I ara, malgrat haver guanyat les eleccions, els partits independentistes ni tan sols tenen una estratègia comuna. Pitjor encara: no en tenen pas cap ni una. Els Espanyols amenaçant i els Catalans tranquil.lets a casa. Per 100 anys més pel cap baix. El més sorprenent és que aquesta gent es cregués que amb legalisme ho assolirien. Cal nova gent
Irònic
"....-i de la poca o nul·la disposició de gran part de líders independentistes per seguir la via de la unilateralitat, la desobediència i la confrontació-". Aquesta mateixa web publica un article amb la frase precedent (http://elmon.cat/politica/puigdemont-lespasa-paret). Això resumeix el tarannà dels nostres futurs caps de la República Catalana que hauran de seure a Nacions Unides i potser al Consell de Seguretat, seure a la Comissió Europea i a les Organitzacions Internacionals. Calen altres.
Et pots permetre ser curt i egoista
quant ho tens tot en contra? la resposta es NO. Gent de les dos bandes que suplantin aquests essers sense cap sentit del que requereix guanyar la partida. No ho van fer després del 1O, no ho faràn ara.
Julià Begur
El comentari els últims hereus de Convergència és patetic. Qui no va voler llista unitària ja sabem qui és. A penka tots plegats
Amb convergencia no hi ha independencia
Esquerra no te que cedir davant de lladres ni covards ni fugitius.
República
La tasca dels nostres polítics es, Consolidar la República. Catalana.
Amadeu
Lladres, covards i fugitius. Això els que son els teus companys de camí. Felicitats a l'autor de la frase. Així és com es destrueix intraútero un país/nació abans de naixer. Pots estar orgullós de la teva feina.
terrassenc
Pregunta bàsica als polítics independentistes: volen autonomia o República? L'eufemisme de 'fer república', que tots ells repeteixen, sense una legalitat pròpia no és més que autonomisme disfressat. Prou mentides!
Siya
I ara tornar a comenzar,..poc a poc I sempre endevan, .I tots junts,....alguns.. encara no comprenen lo que es el fascisme español,..o veuran poc a poc...I cada dia.serem mes....tot per tots, ..contra els fascistas,...I llibertat per totom de bona voluntat,...I sobre tot, molta informacio I molta memoria...I tranquilitat, en pas.ferm....I no abaixarse mai els pantalons,...catalunya es catalunya.
janot
Llistes conjuntes a les municipals? Per a què? Per tapar el daltabaix previsible dels que canvien de nom cada quatre anys. A ERC no seran tan rucs. Poden guanyar en solitari en algunes grans ciutats catalanes. I CIU si vol, podrà pactar-hi o fer-ho amb C´s i PP.
Josep Olot
Els votants unionistes no han dubtat en sacrificar el PP buscant fer possible el seu objectiu. Els partits independentistes, ni han anat junts ni amb punts en comú als programes. Ara, després del ridícul posterior a l'1O, de baralla en baralla...fins a l'autonomia. No tardarem gaire a veure-ho!
Josep
Ramon i petronio. Amb vosaltres tan fanatics aconseguireu que l'Arrimades sigui la presidenta. Sospito que ho tenuo molt estudiat .Amb l'axcusa d'ERC ,demostreu que sou un TROYANOS
Ramon
Quan venç, la inhabilitació d'Artur Mas per haver-nos donat el dia més bell de la nostra història?
Ramon
El pitjor de l'argument d'ERC que millor no anar junts perquè perdrien vots és que és cert. Sí, ERC té electors que els castiguen quan pacten amb Convergència. No pas quan pacten amb sociates, amb pudents, ni tan sols amb democristians provinents de CiU. Odien Convergència com mai no tens la sensació que odiïn Espanya. Odien Convergència tant o més que l'odia Espanya. Però, home, l'odiï Espanya té lògica política. L'odi que li té ERC, en canvi, només el pot explicar la psiquiatria.
José gabriel
Parece mentira q nuestros políticos catalanes, más la CUP, no se hallan dado cuenta de aquella máxima q dice " divide y vencerás" ,q es lo que están haciendo el PP y Ciudadanos con los Independentista catalanes, Lástima porque nos van a joderb, a todos por obra y gracia de la derecha indeseable y corrupta, Tanto decir q hay q cumplir la ley pero ellos son los primeros en saltárselas, cambiando de fiscales y jueces q son perros,
Gardecom
El problema de sempre d'ERC es que abans que independentistes son d'esquerres.Aixi de facil
Ramon
Ni això, Gardecom. Per tal de fotre Convergència van arribar a pactar la presidència del Parlament amb el PPC d'Aleix Vidal-Quadras.
Ramon
Algú més amunt diu que tenim una tasca i que hem de consolidar la república. Primer no ho entenia. Però després he caigut que tasca té un altre significat, a més del de feina. Prou de vendre fum, sabatots. Ens heu dut a la catàstrofe i tot per fer-vos cas. Si no hi havia suport estranger ni intenció o possibilitats de defensar res, el que ERC va forçar a fer és indefensable i imperdonable. Però és clar, el pla d'ERC era que Puigdemont es tirés enrere per llavors poder acusar-lo de traïció.
Ramon
De traca, un post anterior que ja commina ERC contra llistes municipals conjuntes amb l'argument que Convergència només ho proposa per evitar una patacada. Trobo que, després dels resultats del 21, podia haver esperat una mica per resultar menys de riota. I segona, ERC no canvia de sigles, no. Però sí que li dóna significats diferents a aquestes sigles. Ara pretén que el seu republicanisme era català.
Ramon
Això que ERC abans que independentistes és d'esquerres, bé, en realitat independentistes no se n'hi van dir fins fa quatre dies. I déu n'hi doret les que ens n'han arribades a fer d'ençà que se n'hi fan dir.
Josep
Ramon tens tant d'odi a ERC com al PP a l'independencia L'odi et cega. Prenta una tila. La vida es llarga
Ramon
No, Josep, no. Del PP n'odio gairebé tot. Mentre que d'ERC només n'odio el seu odi a Convergència.
Ramon
Til·la, per cert, en prenc sovint. Comprada sempre a Bon Preu perquè la til·la de Bon Preu és amb ela geminada. Ja et comença a fer l'efecte només de veure'n l'etiqueta.
Hàmster
Si haguéssiu seuit Radio Hadrian(canal youtube) i apuntat a Resistència Independentista Catalana (fb) ja us haurieu alliberat de totes aquestes lluites intestines que són la politica de sempre de divideix i venç. Un imperi no es manté amb violència tant sols si no dirigint les ments dels súbdits per els liders que estimem i que ells s' ocupen de col·locar.

envia el comentari