Què ens ha faltat

"El 50%+1 és suficient per guanyar en entorns d’alta qualitat democràtica com el Regne Unit o el Canadà, però lamentablement no és suficient per guanyar en entorns de baixa qualitat democràtica i tradició autoritària com Espanya"

Amb l’heroïca victòria electoral consumada i la premsa mundial donant-ne fe, a l’independentisme li correspon ara tornar a pensar. Allò urgent (recuperar el control del Parlament i el Govern) ha estat resolt amb èxit, i per tant ja es donen les condicions per dedicar-se a allò important: dissenyar una nova estratègia republicana que aprengui dels erros comesos i maximitzi els encerts. Escric aquestes línies amb la humil intenció de fer una primera aportació d’urgència a aquest propòsit, amb la certesa que durant els pròxims dies i setmanes n’hi haurà dotzenes, centenars, des de tots els àmbits. Sens dubte la intel·ligència col·lectiva –el patrimoni més valuós de l’independentisme català– tornarà a funcionar.

 

Un possible mètode per trobar respostes és preguntar-te què t’ha faltat fins ara per assolir els teus objectius. Detectar bé les mancances i solucionar-les, almenys aquelles que és a les teves mans solucionar. Què li ha faltat a l’independentisme fins ara? Poso tres coses sobre la taula. Segur que n’hi ha més.

 

A l’independentisme li ha faltat gent. Pot sonar provocador, després d’haver batut el rècord de suport amb 2.060.000 vots i una segona majoria absoluta consecutiva, però no ho és. Falta gent. Encara no s’ha pogut superar de forma certificada i indiscutible la barrera del 50%. M’atreveixo a dir, a més, que no n’hi ha prou amb un 50%+1. El 50%+1 és suficient per guanyar en entorns d’alta qualitat democràtica com el Regne Unit o el Canadà, però lamentablement no és suficient per guanyar en entorns de baixa qualitat democràtica i tradició autoritària com Espanya. Un estat autoritari i una Europa autista no els tombes amb un 50%+1. O almenys no has de pensar que en tindràs prou amb això. Cal buscar majories més àmplies, no perquè t’ho exigeixi l’adversari des del seu insuportable cinisme, sinó perquè, quan l’àrbitre està comprat, un avantatge de només un gol és molt fàcil de revertir: amb dos jugadors expulsats i un penal injust n’hi ha prou. Cal, doncs, socialitzar fins a l’extenuació el projecte republicà, des del carrer i des de les institucions, a la recerca de majories incontestables i irreversibles. I cal fer-ho sobretot en els barris i municipis on el 21D s’han imposat les forces unionistes.  És una prioritat absoluta, no només per créixer, sinó per necessitat imperiosa de cohesió i unitat civil.

 

A l’independentisme li han faltat els grans municipis. Quan ha arribat l’hora de la veritat, només tres dels deu municipis més poblats de Catalunya tenien alcalde o alcaldessa independentista: Badalona, Sabadell i Reus. Per anar bé, al pròxim embat amb l’estat el President de la Generalitat hi haurà de poder anar acompanyat de sis o set d’aquests alcaldes. Un múscul que ara ha faltat. Tenint en compte que les primeres eleccions a la vista són les municipals (maig 2019), l’independentisme faria bé d’obrir una reflexió estratègica sobre com retenir les alcaldies que ja té i com conquerir-ne de noves. Una reflexió que ha de tenir molt en compte que la LOREG posa molt difícil que sigui alcalde un candidat que no hagi estat el més votat. Així com en les eleccions al Parlament ser el més votat (Arrimadas) no et garanteix res, en unes municipals ser el més votat (Colau) gairebé et garanteix l’alcaldia.

 

I finalment, a l’independentisme li ha faltat cultura política de ruptura. El discurs naïf de les estructures d’estat, la desconnexió sense costos i el reconeixement internacional immediat ha de ser enterrat al fons del mar, i els electors haurien de castigar durament a qui s’atreveixi a insinuar-lo una altra vegada. Tot això valia per a un escenari a la quebequesa o a l’escocesa, però l’estat espanyol no oferirà mai un escenari d’aquest estil. Juguem en un camp petit i enfangat, plou i plourà durant el partit, l’àrbitre està comprat i el realitzador de la televisió no posa la repetició de les jugades polèmiques. Aquestes són les regles del joc, i si no ens veiem amb cor de jugar amb aquestes regles més val que es digui clarament i es reformulin els objectius, oblidant la independència per almenys una generació. En canvi, si es decideix anar a jugar el partit, darrere del somriure que no hem de perdre cal que hi hagi una assumpció responsable dels costos personals i col·lectius d’un procés d’autodeterminació, i sobretot cal construir una nova cultura política, més madura i conscient.

 
Comentaris
terrassenc
Els dos primers es resumeixen en la concentració d'espanyolitat a l àrea metropolitana. La solució passa per explicar les millores per a la vida de la població que comporta ser una República, quelcom que els convergents s'han negat a fer fins ara, i que enllaça plenament amb el tercer punt. La CUP i ERC ho han entès.
Pirineus
Orgullós dels 2M i escaig que, davant totes les adversitats, han defensat la terra i les persones que ens representen. Decebut en comprovar la gran quantitat de ciutadans anti-catalans que hi ha. Els independentistes no canviarem de parer i transmetre'm els nostres valors a les properes generacions. Trist en veure que el menyspreu i amenaces des del Estado continuen, sort que som un poble cívic i pacífic ja que en qualsevol altre lloc del planeta provocarien un conflicte social més greu.
Gombau
Pel que fa al primer i segon punt que planteja Eduard Voltas, crec que una cosa que hauria de fer la nova Generalitat que surti ara seria negociar llargament amb Ciudadano's. Serà més factible i més fructífer que negociar amb Madrid. Perquè a mi em sembla que, als espanyols que resideixen a Catalunya, no els mou tant l'odi anticatalà (perquè si no haurien votat el PP, agent directe de la repressió) com el fet que no se'ls hagi tingut en compte per prendre una decisió tan greu (...)
Gombau
(...) per prendre una decisió tan greu com és la independència. Aleshores, penso que l'independentisme hauria de negociar amb aquests espanyols de dins de casa abans que amb el govern espanyol, per veure si és possible d'arribar a cap acord "racional" amb ells. El fet de tindre'ls en compte seriosament desactivaria molt d'odi anticatalà, i seria beneficiós per a l'independentisme a la llarga. (...)
Ramon
No, no crec que ens falti gent. Si de cas ens falta gent que voti independència en condicions així d'infernals. Condicions que, vegada rere vegada, Espanya les modula a fi i efecte que siguin prou infernals com perquè el resultat no pugui ser concloent a favor nostre. No, no hem de canviar la gent. Hem de canviar les condicions. Hauríem de poder votar en condicions democràtiques. Si en les condicions que ens fan votar voregem la majoria absoluta en vots, en un referèndum com l'escocès escombrem.
Gombau
(...) En conseqüència, encara que sembli absurd, caldria endegar una negociació transparent, pública i de llarga durada, per saber realment què volen aquests Ciudadano's, que es defineixin en projectes concrets (corredor mediterrani, aeroports, sanitat...) Que es vegi que els tenim en compte i que valorem molt llurs opinions, que es retratin en moltes coses que ara no diuen clarament... Tot això no pot sinó beneficiar a la llarga l'independentisme. (...)
Gombau
(...) No volem negociar amb Espanya? Doncs bé, comencem negociant directament i sincerament amb els espanyols de dins de casa. Estic segur que això donarà fruits molt importants per Catalunya.
Parlem amb Súmate, prou supremacisme d'alguns
L'independentisme ha de ser capaç d'explicar -i comunicar!- honestament una altra idea d'Espanya constituida per Estats independents que cooperen i explicar els serveis públics que oferirà la República. Que Nou Barris i l'ibex35 s'abracin per votar els neoliberals de Ciudadanos per un cor de cartró ens obligar a fer un replantejament estratègic -de fa anys que alguns diem que estem estancats al 50%!-.
Ramon
D'acord amb en Gombau. Hem de negociar amb els colons. Que són i se senten espanyols no poden amb la independència? D'acord. Pactem plurinacionalitat i d'aquí a una generació tornem a parlar-ne. Però plurinacionalitat a tots els efectes. I que aquesta vegada vagi de veres. En això sí que els poders de fora ens faran costat per força. Ells no volen la nostra independència. Però això els la repamplinfaria. Si una part dels colons ho compren, Espanya no tindria escapatòria.
De n'hi do!
el Cs que es un producte de marketing politic que diu voler el corredor mediterráni pero sense els catalans que el reclamen i amb l'unic objectiu d'esborrar tot el que sigui català. Es alló de me encanta Catalunya pero sin los catalanes. Pero qui c... us penseu que ha montat aquest pais al que totquisqui vol venir???? los señoritos del cortijo????? Fins que el tren no marxi no hi puijaràn.
Joan C.
al catalanisme i independentisme ha fallat una cosa evident, catalunya amb més de 2 milions d'inmigrants i descendents castellanoparlants no els pots deixar sols i controlats per Madrid i la seua ideologia. perquè no hi han diaris en castellà fets a Catalunya clarament a a favor de la independència i clarament a favor de Catalunya? hem de considerar tots i tothom partíceps del nou estat català.
lacedemoni
Per ganyar a camp contrari i amb l'arbitre en contra, s'ha d'anar molt sobrat. I no hi anem! Hem d'entrenar mes!!
Joan
Ja fa anys que sabem que els municipis de l'àrea metropolitana són un niu d'unionistes. La solució no és fer pedagogia sinó actuar amb mètodes científics conteastats, com ara una política de beques potent i decidida que trenqui la cadena successòria en aquests barris. Catalunya té bons sociòlegs i findacions amb diners, o sigui que prou ja de somriures i proclames i posem-nos a aplicar programes concrets en llocs concrets on sabem que existeix el problema.
Antoni
Totalment d'acord. Falta incidir més en el discurs republicà perquè la gent entenguin que la tria és entre monarquia o república.
Joan
Negociar amb persones que voten amb el cor és tan complicat com intentar fer soci del Barça un madridista convençut. Qui sent "els colors" és difícil que canviï. En tot cas, caldria veure de quina forma podríem reduir la seva agressivitat. Caldria estudiar de prop personatges com Nart, Cañas o Carrizosa.
jmpm
per saber si som mes del cinquanta per cent por ser que es faci un referendum amb condicions per que a ñ volen contar persones pero no volen un referendum que s'aclareixin, han fet al que an volgut i han perdut
res de res
No penso perdre un segon en el milió de fatxes que pullulen per aquí. Hem de fer país i un estat amb els que som, 1, 1.5, 2 milions o els que siguem. Un poble, país i estat no són un o més referèndums.
me
M'adono que ja torneu a agafar el lliri. Els lliris s'han de deixar. Amb Ciudadanos no es pot negociar res: no van de cara
Albert
Els politics indepes teniu que parlar mes en castellano per arribar a gent que viu i pensa en aquest idioma.
Ferran López
Amb Ciudadanos no hi ha res a negociar: la seva funció es destruir tot rastre de catalanitat. Quant a faltar-nos? Ens han faltat uns polítics amb voluntat d'aplicar el mandat popular quan hi havia totes les condicions objectives i subjectives. Això ens ha faltat. Tota la resta és literatura.
Amb C' s que ens volen esborrats d'aquest món?
i si s'en surten els seus votants els aplaudirán. O perqué penseu que no han votat PP?
Nuria de Mexic
Veig que falten dues coses: 1) fer un govern preocupat i efectiu en les questions socials. S´han de revertir els estrall de les retallades i les privatitzacions o almenys, si fos necessari, explicar-ho molt be. I per aixó, com diuen alguns lectors, s´han de tenir medis en castellá, o que combinin les dues llengues i sobre tot fer entendre que ningú está obligat a ser catalaá si no ho vol. Poden viure molt felicos a Catalunya sent espanyols. Els manipulen amb aquests dos temes.
Nohosé
Jo feia d'apoderat, i vaig veure que el 100% de persones d'origen subsaharià (color de pell negre i àrabs) que no duien la papereta de casa, és a dir que l'agafaven en el propi col·legi, triaven Ciudadanos. Ja sé que eren pocs els que tenen dret de vot, però no s'entén
Falten més catalans
Quan alguns diuen que s’ha d’anar amb compte amb els descendents dels immigrants, s’obliden dels catalans de fa generacions què han votat Ciudadanos perquè tampoc no volen separar-se d’Espanya. En conec molts a la feina, “catalans de tota la vida”, que han votat aquesta opció. Llavors, a banda dels fills dels immigrants (que hi conec molts que són independentistes), què es fa per convèncer als propis catalans de que el millor per a Catalunya és sortir d’aquesta Espanya podrida? Pregunto.
No és cert que no siguem el 50+1. Hi ha més d'un 70% del territori que ultrapassa el 55% i en molts indrets més del 70%. Això si ho pot comprar les institucions internacionals- Ñ no- Però molts dels ñ de Catalunya sí, que és el que compta. Partició amistosa, respecte a les minories de cada bàndol i doble nacionalitat. La resta fum o enquistament. Un país 51 contra 49 no és governable mani qui mani. La cultura catalana sense estat propi no sobreviurà.
Catalunya continua sent de facto el que sempre va estar, encara que no prou explicitat en el corpus legal, que tot i així rajava d'aquelles fonts. Una unió de Comtats sobirans, ben determinats en la seva idiosincràsia. No es veu per enlloc que la nova República no es pugui constituir a partir d'aquesta realitat encara que algun en quedi fora.
Bajanades
La gent que vota unionista a Catalunya són espanyolistes fanàtics que no es poden convencer. Vot ètnic. I no es pot negociar amb ells perque el seu objectiu no és la convivència sino la destrucció de la nostra identitat. Més val concentrar els esforços en integrar en la cultura catalana la nova immigració, especialement la de cultura no espanyola.
No seria mes fàcil intentar convencer els Comuns, si afegim aquest 8% som mes del 55%
SIEGFRIED
...2 MILLONES FRENTE A 600 MILLONES...Y SUBIENDO...ESTAIS JODIDOS...BIEN JODIDOS...
@Siegfried
al Uruguay yo no voy voy porqué temo a naufragar......
Ha mancat PRESENCIA
Ha mancat propganda, cartells, presencia al carrer, als barris obrers, hospitalet, cornell'a, etc. Menys Vic i mes Badalona.
Manel
S'ha d'intentar atraure a votants de la zona metropolitana però no siguem naïfs, una persona que vota C's la pots pasar a PSC o Comuns però a l'independentisme ho veig complicat. Més que res, hem de ser + tolerants i intentar negociar amb C's de cara atraure als votants de PSC i Comuns..i del partit en si no espereu res..Albert Rivera vol ser president d'Espanya a qualsevol preu, arribar a acordar amb indepes li surt poc a compte..
Manel
Ah la clau de tot plegat: La gent de classe mitjana baixa necesita polítiques socials d'esquerres que sense la independència no són possibles de fer. Els independentistes han de ser conscients que sense això i alliberarse de mantres del passat de corruptelas de ciu no s'aconseguirà la independencia. Com més d'esquerres siguin els independentistes més convencere
Narcís ( el 50% + 1 n'és sobrer fora mida .. tanca/ amaga un mèrit de por, no debades som plens de persones foranes i més que n’arriben!) ( a l” independentisme li ha faltat . . ‘, no, li ha sobrat tenir un delinqüent davant deslleial amb la Carta Internacional dels DDHH . . . !)
Ras i curt : A l'independentisme no li ha faltat res que no sigui ' mitjans de comunicació ' cantant les quaranta de tot allò que ens fum aquest estat, estat del tot aliè, pitjor, enemic ! Per contra, allò que li ha estat sobrer és tenir un botxí mentider, fals, fal·laciós, enganyador, infamant i difamador, i injuriós i calumniador ( renoi, només cal veure que llancen sos politicastres, tv's, ràdios i premsa àdhuc mateix ' àrbitre, moderador i representant ' !
Toni2017
Algú ja ha anomenat per aquí beques. En la mateixa línia jo apunto: sou mínim de 1000€ Clar, per a això cal tenir les claus de la caixa, que el Ministeri d'Hisenda sigui operatiu. Així, cal que en el mateix paquet de la llei de transitorietat jurídica s'aprovi el nou sou mínim, cosa que s'hauria de fer estratègicament a final de més. A veure qui protesta...
S'hauria de fer estudis psicológicos i sociologics
per entendre aquesta barrera que no deixa a molts d'ells incorporarse a un projecte que els beneficiaría i es mantenen en un projecte que els arruina económicament i moralment. Trobar bé que peguin al veí perqué vol expresar la seva opinió o pel seu origen es de cas clinic.

envia el comentari