Senyors unionistes, vostès com poden perdre?

"L'unionisme ha de respondre una pregunta ben simple. Com i de quina manera l'independentisme pot assolir els seus objectius polítics, de la mateixa manera que ho fa l'unionisme? Amb un 50% dels vots més un? Amb un 100% dels vots?"

L'unionisme -tant el polític com el mediàtic i l'institucional- està intentant adquirir un cert vernís de moderació que li permeti encarar tant les eleccions del 21D com els possibles pactes posteriors amb un mínim de legitimitat democràtica. No és fàcil, perquè es tracta dels agents responsables de l'enderrocament de l'autogovern català i de l'ús de la brutalitat policial contra la ciutadania. Però intenten centrar, ni que sigui mínimament, el seu discurs clàssic de l'A por ellos, Manolo Escobar i Puigdemont a prisión i dotar-lo d'algun contingut més o menys acceptable, més enllà del hooliganisme del No nos engañan, Cataluña es Espanya que comparteixen els assaltants de Blanquerna i els manifestants del tripartit monàrquic.

 

I la solució és la de sempre; parlar de qüestions socials, de l'ocupació, del que interessa la gent i bla, bla bla. Com si el llarguíssim llistat de lleis amb contingut social que ha suspès el Tribunal Constitucional no hagués existit mai. És un intent de legitimació que es basa en tolerar l'independentisme a canvi de què es transformi en una mena de reivindicació melancòlica, un simple recurs retòric que deixi de qüestionar el poder de les elits madrilenyes.

 

Però abans de plantejar això, l'unionisme ha de respondre una pregunta ben simple. Com i de quina manera l'independentisme pot assolir els seus objectius polítics, de la mateixa manera que ho fa l'unionisme? Amb un 50% dels vots més un? Amb un 100% dels vots? La resposta és un principi de solució a la fractura social que ells pregonen i que els independentistes no van provocar mai quan estaven lluny de constituir-se en majoria parlamentària. Han d'assumir que ells també poden perdre per adquirir la condició de demòcrates i, per tant, adversaris amb qui poder dialogar.
Comentaris
Ona
Moderacio? Però si s,arrenquen cartells de campanya independentistes, es llança pintura contra plaques de carrer batejades recentment amb noms com “u d’ocubre”, si s’agredeix a cupaires i es cremen estelades,,, ah, i arriben butlletes electorals a nom d’espanyols de l’any de la picó i en canvi centenars de catalans vius a l’estranger no poden votar...
Competir amb una mà lligada
L'unionisme pot entabanar la gent parlant de coses "socials" perquè tenen tota una esquadra mediàtica al darrere que els protegeix, i per això la gent poc informada tragarà. No els passa com a ERC a qui dos bancs nostrats han denegat l'habitual prèstec per a fer campanya electoral. No volies politització bancària? dues tasses. En qualsevol cas, cal que l'independentisme també ofereixi programa "social" i assenyali allò que ha fet, que és molt, i allò que Espanya ha prohibit, que també és molt.
diego
Molt facil Sr Cot - aconsegueixin les majories necessaries per canviar la constitució - per example mitjancant un llei de claredat com al Canada - intentant convencer al conjunt de la ciutadania de les seves posicions. El que va fer Ibarretxe. Mentres tant, les lleis s'han de respectar, com a qualsevol estat democratic. Si si, Espanya es feixista i tot aixo, el que vulgueu, pero saps perfectament q amb aquests eslogans buits no aconseguireu res pq la realitat es la que es.
Preocupat
No es pot repassar el cens per saber que no ha estat manipulat??? Qui custodiara els vots dipositats a Correus dies abans???
Jordi (Català i Suís)
Heu d'ésser conscients que no és una guerra contra el Règim del 78. Ja dura més de 300 anys i la guerra amb els Espanyols no s'acabà l'11S1714. La Guerra és permanent perquè l'únic objectiu dels Espanyols és fer-nos desaparèixer. Però fa tants anys que ho escric als webs catalans i encara continuem parlant del Franquisme, el Neo-Franquisme, el TOP, l'ultra-dreta, els fatxes, etc. No heu pas canviat el xip encara. L'Enemic són els Espanyols. Com a Irlanda i a l'Índia eren els British.
Jordi (Català i Suís - Brasil)
El tarannà sorprenent dels Catalans: durant anys i panys els Espanyols han tractat els Catalans com "de la merde". Obligant-los a parlar Espanyol i tota la resta. Més de 30 anys d'autonomia de pa sucat amb oli i finalment els Espanyols ataquen la misèria autonòmica per tal de sotmetre'ls definitivament. Resultat: majoria independentista. Suite.....
Jordi (Català i Suís)
Els Independentistes de sempre encara somriem. I ara, la minoria d'independistes que tenim consciència que no es tracta de lluita contra el Feixisme Espanyol, contra els fatxes, l'ultra-dreta, el Règim del 78, etc, sabem que tard o d'hora els Catalans hauran de despertar i adonar-se que tenen un Enemic Mortal, Malvat, Lladre, Violent, Criminal, Sense Paraula, i capaç d'atonyinar vells i infants catalans per tal de mantenir-nos sota llur repugnant domini: són els Espanyols. I els tenim a casa.
Jordi (Català i Suís)
Que si Espanya és feixista, que si els neo-franquistes, .... Cal explicar que en François Mitterand fou ministre de Justícia durant l'inici de la Guerra d'Algèria i tanca els ulls a les tortures massives, a les execucions clandestines i les massacres de població civil ? Quina diferència hi ha - per a un Català - entre un Espanyol del PSOE i un Espanyol del PP ? Tots dos volen la nostra desaparició. Volen que els parlem Espanyol a la nostra terra i han fet lleis per obligar.nos-en.
ramonb3
Els unionistes ho tenen ben lligat des del Franquisme. Si vols canvis, obté majoria de 3/4 al Congreso Español. Fet imposible. P. e. el Senat te un repartiment d'escons que sempre serà espanyolista. La unica manera és prendre conciencia i amb majoria clara, la via unilateral fins al final. Manquen més vots. I anar-ho explicant. Però la corrupció del enxufisme - nepotisme- està tant arraigat, també a Catalunya, que ho tenim dificil. A lluitar-ho...............
Sisco
Serem el que voldrem ser, sempre i quan estem disposat a tot, mireu Espanya depèn de Catalunya, sense nosaltres estan arruïnats per això estan disposats a tot, quan això ho tingèm clar, podrem tirar endabant, el que no es pot anar es amb el lliri a la ma.
@Ona
No hi ha a Lleida una plaça que es digui 1 d'octubre. Copio de la notícia aparerecida a El Mon: "El 4 de novembre una setantena de veïns van penjar les plaques als dos extrems de la façana de l'edifici com a record d'aquella jornada i van demanar a la Paeria que canviés oficialment el nom de l'espai, que actualment es diu Marquès de Leganés". És a dir, és una iniciativa veïnal privada, no aprovada per l'ajuntament i no reconeguda més que per les persones que van penjar les plaques.

envia el comentari