El meló

"Mentre l’unionisme fa una campanya més plebiscitària que mai, a una part de l’independentisme se li ha acudit obrir el meló"

Delicadíssim, el terreny que cal trepitjar per analitzar com es mereix el míssil llançat des d’ERC contra la candidatura de Carles Puigdemont. Però obligatori fer-ne el comentari, perquè fa la pinta que marcarà els pròxims dies de campanya, fins i tot potser la campanya sencera, i perquè toca el moll de l’os de l’autèntica naturalesa d’aquestes eleccions convocades per la Moncloa a l’empara del 155.

 

Som-hi, doncs. Subratllant la impossibilitat legal i material que Puigdemont prengui possessió, sembla que ERC pretén despullar la candidatura del President: no podrà ser restituït i no ens vol dir qui és el suplent que ocuparà el seu lloc. En el subtext hi ha la idea que la de Puigdemont és una candidatura improvisada que al final del camí, si guanya, només servirà per a que el PDECat torni a remenar les cireres a través d’un tapat que ara no es vol ensenyar.  I tot això, en contrast amb la solidesa d’ERC com a partit, que sí que ensenya el seu pla B (Marta Rovira). Si votes ERC saps el que votes; si votes Puigdemont, potser estàs votant el contrari del que vols votar. Aquest seria el missatge.

 

En condicions normals seria un marc de campanya demolidor. Però les condicions no són normals, i no està clar que ERC hagi triat bé el moment i la forma. Fa tres setmanes, quan les enquestes encara donaven els de Junqueras com a claríssims guanyadors del 21D, des de les files republicanes tot  eren paraules amables cap a la candidatura de Puigdemont, i fins i tot s’assumien com a propis els propòsits de restitució del Govern legítim. Potser aquell era el moment de posar de relleu els inconvenients i angles morts de la candidatura presidencial. Fer-ho ara, just després que una enquesta fiable (Gesop) digui que Puigdemont ja ha atrapat ERC en intenció de vot, més que preocupació sincera per la governabilitat del país, pot transmetre als electors nervis per la remuntada. Que el qüestionament de Puigdemont, a més, s’hagi produït quan els 50.000 de Brussel·les encara eren a les carreteres de tornada a casa, no sembla tampoc la millor idea. I la cruesa i fredor amb què s’ha formulat, totalment mancades d’empatia cap a la figura del President a l’exili, de ben segur que no connecta amb l’estat emocional de les bases del sobiranisme.

 

El meló que ha volgut obrir ERC posant el focus sobre les conseqüències pràctiques dels processos judicials sobre les principals figures de l’independentisme és ple de trampes per als republicans, també. Si es tracta de tocar cruelment de peus a terra i posar-se ultrapragmàtics, és legítim preguntar-se si Raül Romeva, Dolors Bassa, Carles Mundó i Carme Forcadell (i Rull, i Turull), tots ells a les llistes i amb escó assegurat després del 21D, són aptes per continuar en la primera línia política, estant com estan amenaçats de tornar a la presó si se surten un mil·límetre del guió marcat pel jutge. No estarà en el mateix cas Oriol Junqueras en cas que finalment l’alliberin? No serà considerat “reiteració delictiva” el simple vot favorable a una declaració simbòlica del Parlament reconeixent el Govern legítim? Pot l’independentisme fer política si està permanentment lligat de mans i peus per les estratègies de defensa legal dels seus principals dirigents? El problema és prou greu, afecta prou gent i les solucions són prou complexes com per haver-s’ho pensat dues vegades abans de donar-li caràcter d’argument electoral en la lluita entre els propis partits perjudicats per la repressió.

 

Fins ahir, la campanya independentista semblava construïda sobre bases morals, apel·lant al vot de la dignitat, sense més consideracions a curt termini que donar una resposta contundent als autors i coautors dels cops de porra i del 155. Semblava que les dificultats pràctiques de l’endemà (evidentíssimes) es deixaven per això, per a l’endemà. Sorprenentment, mentre l’unionisme fa una campanya més plebiscitària que mai, a una part de l’independentisme se li ha acudit obrir el meló ara, sense cap possibilitat, a més, que les preguntes (infinites, molt més enllà de la figura de Puigdemont) es resolguin abans del dia 21. A ERC li sobraven, i encara li sobren, arguments per guanyar aquestes eleccions: és el partit que no ha ficat mai la mà a la caixa, el que més connecta amb la centralitat ideològica progressista del país, el que ha gestionat impecablement la situació financera de la Generalitat permetent que es reverteixin les retallades, i, per si això fos poc, té el seu líder a la presó com a màxima expressió de compromís. Costa d’entendre que, amb tants asos a la mà, hagi volgut portar la campanya on l’ha portada.
Comentaris
Oriol domingo
Mundò raona com Iceta sobre el retorn del president Puigdemont. Un vot menys per a ERC
Espectador
La força de l'independentisme rau en el poble , la gent , la societat civil, com a totes les revolucions .Els partits polítics sempre van a remolc , com tantes vegades s'ha demostrat .Les" lluites cainitas" entre partits l'únic que fan es perjudicar la extraordinària valentia del poble el día del referèndum . Això durà a la situació de que el dia 21D tot , tot , tot dependrà de Ada Colau ,que sens dubtes. estarà al costat del tripartit del 155.
Uns polítics cremats
L'independentisme té un problema greu: no té líders. Els polítics actuals ja han demostrat quin és el límit on estan disposats a arribar (fer una declaració simbòlica), i qui no està a l'exili o a la presó està amb l'alé de la justicia espanyola al coll. Ells sols poden proposar una reculada a l'autonomisme. Crec que pel bé del país haurien de dimitir tots perque pugi gent més capaç que no tingui les mans lligades. Però no ho faran.
terrassenc
Doncs no ho entenc. Ningú veu que darrere d'en Puigdemont hi han tots els amics del pont aeri, començant per Mas i acabant per en Vila? De debò que no veieu com s'aprofiten de què ERC tingui el seu principal actiu, en Junqueres, a la presó i silenciat? Això no és 'obrir el meló'? Els mitjans proconvergents (com per exemple VilaWeb, El Món o El Punt) estant tornant a fer un paper ben galdós.
Martona
Molt d'acord amb l'article. Per als republicans que no som de cap partit (la grandíssima majoria) i que només volem assolir l'objectiu de desenvolupar la república, aquestes declaracions d'ERC fan mal, perquè tot el que no sigui reestablir el govern legítim és voler aprofitar el 155 en el seu benefici. I no s'entén, ja que ERC és tan responsable de les últimes accions de govern com en Puigdemont, perquè si ens posem estrictes, podríem analitzar per què el van posar contra les cordes...
flautistes en el laberint
Un cop el joc de l'oca ja s'ha acabat i hem tornat a la casella de sortida del 39. Els flautistes s'encarreguen de fer miques tot el que poguès quedar en peus i assumir la responsaliblitat permetre defensar amb el poble el mandat democràtic del 1oct. Se'ls ha de felicitar per que millor no ho haguessin pogut fer. Te molt de merit situar el conflicte amb una prespectiva del 39 i seguir arruinant tota la força possible amb performance de records guinness.
Societat civil, qui som?
L'independentisme el pilota la societat civil? Toqueu de peus a terra i analitzeu qui pilota què, per entendre totes les anades i vingudes. Prou de contes de la vora del foc, els que ens estem jugant les castanyes en tot això, tenim nom i ens hem conjurat fa anys per tirar-ho endavant, no és ni serà la última lluita.
Victor
ERC ha comès alguns errors greus. Van boicotejar la llista única, uan l'efecte Puigdemont era perfectament previsible, i ara obren aquest meló quan tothom només hi té a perdre. Perque, a veure, l'endemà del 21D, tant PDCat com ERC hauran de pactar i formar govern junts si és que volen fer alguna cosa positiva per aquest país. O sigui que no s'enten què pretenen ara amb això.
JFK
Quan ERC no va voler entrar en una llista unitària ja era la revelació de les verdaderes intencions, fer eleccions autonòmiques, i potser un tripartit: ERC,CeC, CUP. Fins avui totes les enquestes donen pitjors resultats al bloc independentista anant amb llistes separades, si ho comparem amb la llista unitària de JxSi. Si l'objectiu era recuperar el control de les institucions ocupades pel 155, només tenia sentit una llista unitària, com ja s'està demostrant.
Lluís Sabatés
Fas l'anàllisi uns dies tard. El President és el de tots però em sembla q tots teníem clar q haviem de ser més transparents. I això és el q intentem fer des d'ERC. També guanyar terreny a on és pot arrencar vots, el votant sobiranista dels Comuns i només rebem pals. En canvi JxC només l'interessa treure' vots a ERC. Ho trobes normal? Jo no. Seguim
ferran
Polèmiques fora...Hauríem de concentrar tots els esforços als no convençuts que en són molts i moltíssims són recuperables...Els putejats de les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona decidiran el nostre futur. Només fent-lis entendre que mai sortiran de la misèria sota règim colonial hi guanyarem tots.
Jones
En democràcia no hi ha bons o dolents. Tots poden ser bons i dolents. Per tant, ni PDeCAT era tan dolent ni ERC tan bona. La demanda popular de llista unitària era real i ERC no la va voler escoltar. Per què? 1. Per lluita de poder: Veia possible guanyar finalment CDC, pactant amb En Comu Podem i CUP. 2. Per ideologisme: Primer són d'esquerres i pactar amb CDC-PDeCAT és pactar amb l'enemic de classe. Però, no anàvem cap a la independència? Doncs sembla que per ERC aquesta no és la prioritat.
Jones
L'actitud d'ERC negant-se a la llista unitària els va deixar amb el pas canviat sobretot quan va apareixer la Llista del President. I la prova n'és la baixada clara i ràpida a les enquestes. L'estratègia d'ERC, en realitat, valida el 155: Brutal!. En canvi, la posició del President no. ERC, doncs, té mala peça al teler sobretot perquè, a més, ara dóna opció a JxC de parlar d'unitat davant el 155 per defensar la República. ERC té un problema. Ells decidiran si acabarà sent greu o no.
Hem de començar a dir les coses pel seu nom
sí, darrera de Puigdemont s'amaga tota la maquinaria i interesos de Pdecat i ERC també va ser responsable de l'abaixada de pantalons després de l'1O. Encara no sabem si defensaràn la república, els únics que son clars son la CUP pero els periodistes no en parleu. A on son els programes electorals?
Joan de canyamars
No té cap sentit barallant-nos entre nosaltres. Així ni s'aixampla la base independentista. Barallem-nos amb Cdanos, PSOE i comuns si us plau. Per cert Sr.Voltas, independentment que ERC gestiones millor O pitjor les finances, la realitat és que li van caurà molts més euros per gestionar fruit de les compensacions de les bestretes "mal calculades" per l'estat d'anys anteuriors
A. Font Jové
ERC ha decidit en altres ocasions sense pensar en la unitat del independentisme. Quan és a prop, sembla que la por a l' èxit, o.... li fa fer tonteries. Ara, això no s' ho pot, ni ens ho podem permetre! Altrament, l' independendentisme i ERC ho pagaran car.
Antoni Cuadrench
Eduard, estic totalment d'acord amb el que dius. Com a ciutadà penso que el primer que em cal defensar són les institucions legitimades pels volts de la majoria. En aquest cas tinc molt clar qui és encara el meu president. ERC, tal com he llegit d'un comentarista. Es troba ara amb el pas canviat o a des temps. Sap greu perquè això téun cost polític innecessari.
Flipant
Quan ERC s'atreveix a avisar de que el rei va nu, x q que Puigdemont no podrà tornar com a president i JxC no diu qui serà el seu autèntic candidat/a, cauen llamps i trons convergents contra ella. Recordo als que volien la llista única, que JxSí no va tenir majoria absoluta i va necessitar a la CUP
Trevi
Com sempre disparant contra ERC. Fa dos dies Artur Mas va demanar als votants d'ERC que votessin a JxCat. Ningú ho ha criticat. En defensa d'ERC s'ha de dir que és un partit, mentre que JxCat és un poti-poti, si és que no és el PdCat.
Narcís ( no es tracta de partits .. es tracta de país, de dignitat nacional i de justícia!)
Ras i curt : el Govern fou/ n'és suplantat per un d'aliè o forà mitjançant ' cop d'estat ' .. llavors, cal " restitui'l " així amb llur president i resta de consell ( qualsevulla altra cosa o iniciativa seria ' justificar ', ser còmplices, d'aquests ' manaies/ politicastres entrats via cops de porra i il·legals pilotes de goma '! )!
Barnabie
Sempre m’ha cridat l’atenció que quan es critica a erc, els seus militants surten, ofesos, a presentar-se com a victimes d’una situació manifestament injusta i perversa (amb una tendència evident a la teoria de la conspiració). Però quan són ells qui critiquen (a la qual cosa estan ben avesats), aleshores pobre del criticat si gosa dir-hi res: al criticat ni pa ni aigua. Per a mi, tot això fa tuf de sectarisme. Jo vull un país lliure de corrupció i de sectarisme (que és un tipus de corrupció)
Groc
Erc calcula malament la força dels adversaris. Posar a Puigdemont d'adversari i no de soci va ser un error. Ens hi juguem ser la llista+votada o sigui la 1a que intentarà fer govern. I ara insistint en la debilitat de l'altre, segueixen amb l'error.
Xv
L'article ja ho diu, quan eren favorits clars i sobrats per guanyar, tot eren elogis cap en Puigdemont. Ara, en veure el "mandoble" d'aquesta remuntada, surten a l'atac. Hi ha una altre hipòtesis, evidentment que sí, però s'ho haguèssin pensat dues vegades? També hi ha en Forn del Pdcat als barrots? Per tots dos bandos hi ha el mateix. A uns per mi ja se'ls ha vist el llautó, ara sols queda observa i analitzar junts x cat tot el que vagi fent i analitzar.
Aurembiaix d'Urgell
La meva enquesta personal es que la gent volia un Junts pel Sí i Esquerra no va voler. Això i una llista Puigdemont molt atractiva ha fet la resta. Fins el dia 21-12 tindrem sorpasso de Puigdemont. Tampoc em crec el minsos resultats de la CUP. La CUP treurà un resultat molt bó. Els votants de la CUP no estan dient la veritat a les enquestes o sencillament el de la CUP estàn fora del radar de treball de les empreses d'enquestes.
Ramon
"ERC és el partit que no ha ficat mai les mans a la caixa". Quina vergonya. Quin miserable (i sistemàtic) seguidisme de la guerra bruta espanyola contra el catalanisme polític que més temen. Els dossiers d'ERC no els fabriquen (o simplement no els obren) per una única raó: Espanya prefereix que ERC quedi per davant de Junts per Catalunya. Però la tendència fa pensar que se'n quedaran amb les ganes.
Encara que gent d'Erc no està lliure de falta
sabem que la potineijada de Mas et al. després del 1-O va aigualir la força del independentisme. N'estem molt farts de que ens dosifiquin la llibertat i el dret a defensarnos. Tinc l'impresió que a Puigdemont el tenien isolat després del 1-O amb l'escusa de la seguretat i el varen sometre a fortes presions.
Vilarasau, la ma bruta d'erc
NO cal que posi la ma a la Caixa ja que el Vilarasau va comprar el tripartit donant en negre 3 milions d'euros a erc. Es fort que les donacions a erc son legals i a cdc no, quin nivell de corrupció!!! per cert un ERE es corrupció com l'altra, i corrupció legal d'UDC i ICV, té nassos la vara de medir de les esquerres lladregotes com cal.

envia el comentari