Comença la campanya

"En quinze dies, Catalunya es juga avançar cap a una reconciliació sense renúncies, ni bons ni dolents, o a mantenir oberta quatre anys més la via del bloqueig institucional"

Quan es publiqui aquest article hauran passat quatre dies des de l'inici de la campanya i només restaran onze dies per tancar-la. En quinze dies caldrà llegir els programes electorals, analitzar els seus líders, sospesar les seves ofertes electorals en relació a la nostra particular situació i escoltar les opinions d'amics i familiars. Es donarà un elevat consum de televisió i ràdio. Les banderoles dels partits competiran amb els llums de Nadal. L'ambient nadalenc, que motiva el consum, provocarà la il·lusió que les ofertes polítiques semblin regals i somnis de Nadal. S'uniran màxima intensitat emocional familiar i màxima intensitat política.

 

La campanya que estem vivint és d'una emotivitat excepcional a la recerca de la normalitat que tanqui tota ferida per uns i, alhora mantenir viu l'adveniment de la República per a altres. El bloc independentista plantejarà el discurs sota el concepte de dignitat davant de la, per a ells, inacceptable aplicació de l'article 155, pretenent establir que ja no es tracta d'una baralla per la independència sinó per la dignitat dels catalans i catalanes. Es planteja que qui no voti independentisme, s'haurà deixat corrompre per l'Estat espanyol. D'altra banda, el bloc constitucionalista ofereix tornar a la normalitat, oposant-se a perllongar indefinidament el Procés i la Catalunya de la DUI que ho ha trencat tot, i tornar a la normalitat per evitar el conflicte i la fractura a la societat catalana.

 

I entre les dues parts, els anomenats equidistants, representats per Podem i PSC que tant critiquen la DUI com els incomoda l’article 155. Sembla que els equidistants, considerats per alguns com criatures fantàstiques i de formes canviants, seran els àrbitres dels dos blocs després de les eleccions. Jo fins i tot crec que seran els equidistants els que fixaran qui guanya o perd l'hegemonia política a Catalunya. Els seus vots són el reflex d'uns votants que esperen trencar l'immobilisme espanyol i frenar la hiperactivitat independentista. L'anomenada tercera via va creixent proporcionalment al creixement de la incertesa política a Catalunya. I el context de fons en què viu bona part de la societat, que és la por a l'alarmant marxa d'empreses, a perdre influència a Madrid i Brussel·les, a la caiguda del turisme o simplement a la inestabilitat institucional, tindrà més pes en aquestes eleccions que la il·lusió per trencar amb Espanya.

 

En quinze dies, Catalunya es juga avançar cap a una reconciliació sense renúncies, ni bons ni dolents, o a mantenir oberta quatre anys més la via del bloqueig institucional. El dia 21 el món tornarà a mirar cap a Catalunya, esperant albirar el futur d'Espanya, ja que la campanya que estem vivint, producte de la DUI i l'article 155, planteja dues formes extremes de veure la realitat i el futur que gens convenen als ciutadans.
Comentaris
Miquel
UFFFFFFF
Joan de canyamars
El PSOE equidistant??? Si us plau! Sense el seu recolzament probablement no hi hauria 155.
OliBo
I vostè Sr. Riera on ets ? Ho sap ? Tercera via ? Pot ser equidistant ? Pot ser no ho sap ? quines coses oi... !!!
Narcís ( . . català així com posant ses brutes mans a comptabilitat/ diners catalans? -- ' Tercera via ' quan cerquen " fer muts i a la gàbia " davant tanta misèria/ dictadura/ tirania? –‘ Ni bons ni dolents ‘ quan uns canten ‘ som gent de pau ‘ i altres volen ‘ treure’t la vida ‘ sigui en presó?)
De quin país parla, de Catalunya? ': -- ' Elevat consum de tv i ràdio ' i ' ofertes polítiques semblin regals ' quan són made in spain ( l'única que hom pot veure o tv3 també sembla la volen degenerar i l'única oferta digna seria deixar Parlament/ Executiu anterior !)? -- ' Tancar uns ferides ' quan sa heroïcitat n'és apallissar i treure ulls sinó empresonar si no poden afusellar a l'albada? -- ' Equidistants .. ' quan han donat suport a " estat d'excepció " tot xafardejant modus polític . . .

envia el comentari