Salutacions als ingenus, els únics que canviaran el món

"Ser llest és no rendir-se davant de límits posats pels altres, sinó escoltar la veu d'un poble per traspassar tots els murs que facin falta"

L'altre dia, en cotxe cap a Lleida per a una presentació del meu nou llibre, vaig sentir una entrevista a la Ser. Els senyors (no sé qui eren) parlaven de la 'maldita realidad', la 'dura realidad'. Pobres independentistes, que creien que podrien canviar la seva situació. Ai las. Després, vaig sentir una entrevista amb en Jaume Collboni a RNE4 en què descrivia 'topar amb la realitat'. No és casualitat que vulguin pintar un món en què el canvi és impossible. Ells no volen el canvi—ja els van prou bé les coses tal com estan—però això no el fa impossible.

 

Aquests eren justament els mateixos que deien, durant un any o més, que no hi hauria referèndum. Que era impossible. Que no podíem. Que no ens deixarien.

 

És interessant mirar les dades del CEO per veure l'efectivitat d'aquest discurs. Només la meitat dels que estan en contra de la independència pensen que la gent del carrer pot influir en el que fan els polítics. En canvi, més del setanta per cent dels independentistes ho creu. Com diu l'efecte Pigmalió, si creus que és possible, és molt més probable que ho intentis. I, si ho intentes, tens possibilitat de guanyar. Nosaltres ho creiem, ho intentem, i així vam elegir un parlament independentista per primera vegada en la història, vam demanar un referèndum, vam mantenir els col·legis oberts, i vam celebrar el referèndum. I vam guanyar.

 

 

Després parlen molts d'ingenuïtat. De naïfs. A mi m'ho diuen constantment. Però, si ens titllen d'ingenus, és només perquè hem gosat de canviar un món que no ens va bé i de pensar que la democràcia pugui funcionar. L'altre dia, algú em va explicar que tenia un amiga anarquista que havia anat a votar el dia 1 d'octubre perquè tota la seva vida li havien dit "si valgués la pena votar, ho prohibirien" i es va adonar que ho havien prohibit perquè per fi valia la pena.

 

Ser ingenu és creure mentides i promeses falses, com que el Gobierno espanyol—del color que sigui—pactarà mai amb Catalunya, que el tractarà amb respecte, fins i tot amb afecte. Ser ingenu és imaginar que el Gobierno espanyol representarà mai els interessos de Catalunya, que el PSC farà res més que electoralisme com han fet posant Ramon Espadaler a la seva llista, que Ciudadanos algun dia farà alguna cosa per combatre la corrupció a part de prometre combatre la corrupció.

 

Ser llest és veure el món com és i tenir una visió del que podria ser, i no acceptar l'arbitrarietat de la història sinó insistir en la voluntat pel futur. Ser llest és no rendir-se davant de límits posats pels altres, sinó escoltar la veu d'un poble per traspassar tots els murs que facin falta.

 

Quan et diuen ingenu per creure en la democràcia, t'estan dient que la democràcia no existeix. Que només existeix per ells. Quan et diuen que la democràcia només funciona si segueixes la llei, estan oblidant Nelson Mandela (i tants d'altres) que van anar a la presó conforme a les lleis actuals i repressives dels seus països, en el seu cas durant 27 anys. 27 anys legalment però no democràticament empresonat.

 

Va ser Mandela qui va dir que "sempre sembla impossible fins que es fa". Ens volen callats i tancats i sense esperança, perquè així poden anar fent el que volen.

 

La cita rellevant que més m'agrada, però, és de Gandhi. Va dir: "sigues el canvi que vols veure al món". O en paraules de la nostra estimada Muriel: "Nosaltres som el somni.” Si hem de acceptar que ens diguin ingenus per rebutjar els límits dels altres, doncs acceptem-ho. Perquè en rebutjar la 'dura realitat' que només és real si l'acceptes, en actuar de manera democràtica, no-violenta i positiva és justament com fem un espai per a la democràcia no-violenta i positiva. La creem fent-la.
Comentaris
Narcís ( quin estat n'és aquest on qualitats que ens fan humans són tractades com feblesa, com inferioritat .. i no com condicions de rang superior?) ( n'és obvi que un estat així sempre serà primitiu, sempre serà elcul del món .. del que hi hem de fugir si verament estimem!)
No pot ser que l'estudi, la formació, el coneixement, la cultura, la il·lustració, el capteniment, la saviesa . . . la bondat, el bé, la justícia, la consciència, l' intel·lecte, l'empatia, la imaginació, l'amor . . . la defensa de la veritat i la raó ( com n'és la mateixa existència de Catalunya, dels PPCC així sa població ) . . . . . siguin per dessota de l'animalitat o força bruta tot amenaçant fer mal sinó matar qui aquelles qualitats practica, procura practicar!
cavaller negre
En l'historia del món, aquest a fet avenços en gran part, gracies a persones utòpiques.
Pitxolí
Admirable article. Ens diu una veritat encoratjadora i denuncia les pressuposicions fal·laces que hi ha sota les pseudoveritats que ens repeteixen a tota hora
Fabulós article, l'esencia condensada.
La "ingenuitat" americana funciona. La perseverancia catalana hi ajuda i creure en el que es fa perqué es moralment correcte també.
Josep
Crec que més que l'ingenuitat el que fa pregresar el mon potser es el sentit de la justicia, que es equivalent a l'honestedat.
Ingenuïtat
Moltes coses que semblaven impossibles han succeït gràcies a la fe de la gent que lluitava per elles. No sé si la paraula "ingenus" és la més adequada. He sentit molts cops aquesta expressió darrerament, però no en el sentit de l'article, sinó en no tenir prevista la reacció violenta de l'estat espanyol. i sí, hem estat molt ingenus...
Carles Viñals Casado
Pocs articles com el teu, Liz Castro, ens ofereixen tantes i tan ben exposades veritats; meditem-les. "Si votar valgués la pena, ho prohibirien". Per això votà l'amiga anarquista l'1-O, PERQUÈ EL PROHIBIREN; ergo, valía la pena. Perquè la intel.ligència i el realisme rauen en la fe, traduïda en actes, que la llibertat és, a més de desitjable, possible. Contra tots els murs i totes les barreres.
Pirineus
M'ha agradat la síntesi dels somnis i anhels que descrius. Cada u tenim els nostres. Alguns els intentem fer realitat per diferents vies, a vegades fracassem, a voltes triomfem. Altres ni ho intenten, ja els va bé conformar-se amb el que tenen i en cas que calguin canvis millor que els decideixin altres, així si s'equivoquen serà culpa seva. Hi ha persones que actuen i altres que només s'ho miren. Catalunya fa temps que té un teixit social carregat d'il·lusió, d'ambició i implicació. DIGNITAT!
Joan
M’encanta l’article. No només el contingut que és mol bo, sinó també com està escrit. És literatura. Felicitacions, Liz.
doncs seguin amb el pensament de la teva amiga, Liz
ara no val la pena anar a votar, doncs ens ho deixen fer els mateixos, que van fer servir la violència contra persones indefenses ....ja saben que hi haurà tupinada, estàn preparant l'escenari....espero que el meu Poble de qual em sento molt orgullós (amb virtuts i defectes), si això passa, no es quedi inmóvil i reaccioni.
Federalista
La mercenaria americana Castro pagada i subvencionada,per la burguesía lladre del 3 per cent com el cotarelo,el snowden i assanga aquesta pagats pels lladres russos del Putin,tot ella Ben pagats idient bajanades,i sense reconeixervel que son uns mercenaria deM aixo son, a mi com esser Huma em donaría vergonya ser un mercenari de m.
Cartanya
Si els catalans que estimen la seva terra, tinguéssim la convicció en aquests moments que te aquesta dona, el dia 22-D, seriem lliures.
@Federalista
I a TU, Trol uniópata mercenari, qui et paga? Izeta, els fons reservats....cobres en B, amb targeta black? Un botifler sense escrúpol, es el que demostres ser, poc més.
L'enganyifa del federalisme
Imposible a un país que creu que que l'unica cultura que val es la seva i que va acabar amb el cofederalisme que ja existía a la corona d'Aragó desde l'edat mitjana. Mai a fet un pas cap aquests sistema tal i com està recolzat pel vot del feixisme sociologic.
Idaho
Ser llest és ser ingenu; no creure mai més en les promeses de cap tipus del govern espanyol, ni de respecte ni de finançament ni de compliment de cap acord; ser llest es no deixar-se manipular pel lenguatge; ser llest é continuar endavant amb la repúlica, i malfiar del 21d. No accepten observadors internacionals, i x tant quanta més hagi d'apoderades i [email protected] millor

envia el comentari