Preguntar no fa unionista

"Tot l’independentisme està disposat a restituir el Govern i, en aquest cas, tindrà alguna conseqüència política l’acatament del 155 i la renúncia a la via unilateral?"

Hi ha un cert consens sobre què suposaria per a Catalunya que les eleccions del 21-D les guanyés l’unionisme. Però no passa el mateix amb l’independentisme. “Què passarà després del 21de desembre si guanya el sobiranisme?”, és una de les preguntes més recurrents d’aquests dies. Evidentment que per respondre amb la màxima versemblança caldria saber quin escenari es dibuixa exactament després de les eleccions. Però això no treu que sigui necessari un cert full de ruta, una mínima idea sobre què cal fer si Junts per Catalunya, ERC i la CUP tornen a obtenir la majoria absoluta al Parlament de Catalunya.

 

I sobretot cal que la ciutadania ho sàpiga, que sàpiga què vol dir votar una cosa o l’altra, i també que en aquesta ocasió res no serà innocu. I que tothom pugui ser conseqüent. L’independentisme ha vist la reacció de l’Estat, d’Europa i també dels mitjans internacionals. Ara sap quines són les seves cartes i cal pensar la millor manera de jugar-les per guanyar. Però l’estratègia ha de ser nova. Per això, el sobiranisme es troba ara davant la necessitat de construir un relat i una manera de fer diferent. Amb moltes lliçons d’aquests darrers mesos apreses, amb la consciència de què suposa enfrontar-se a un Estat i sabent quina ha estat, fins ara, la resposta d’Europa i els seus estats membres.

 

Per exemple, tot l’independentisme està disposat a restituir el Govern i, en aquest cas, tindrà alguna conseqüència política l’acatament del 155 i la renúncia a la via unilateral? O això era una simple estratègia de les defenses? Què passa si hi ha una majoria parlamentària però no plebiscitària? I què passa si es donen les dues...? Fer aquestes preguntes és pertinent i compatible amb la determinació de l’electorat independentista.
Comentaris
Carles Viñals Casado
La resposta, Nerea, la sé jo, la saps tú i la dicta la pròpia conciència al cor de tot català amant de la llibertat i d'una Catalunya lliure i sobirana per a ell i per als seus fills. La decissió de guanyar (un cop més !) el 21-D, serà la prova no només de que sabem la resposta sinó que, a més, estem decidits a materialitzar-la; a saber: Fer l'endemà de guanyar el 21-D el que havíem d'haver fet després de guanyar l'1-O i no varem fer. Defensar la República i pagar el preu de la llibertat.
Tens tota la raó
Ja seria hora de que els dirigents dels partits suposadament independentistes parlessin clar. Ens varen prendre el pel amb l'1-O i al final va resultar que el pla secret era fer una declaració simbòlica d'independència i tot seguit rendir les institucions a Madrid i deixar el poble amb les vergonyes a l'aire. Una irresponsabilitat tant gran no es pot repetir. Que parlin clar. I si no hi ha coratge que pleguin.
Espectador
Tots els academicismes que es proposen "ad infinitum" en els diaris , a les tertùlies , l'opiniò dels "expertillos", en realitat no aclareixen rès .La qüestió es mes prosaica , i es , Catalunya es prou forta per independitzar-se de Espanya si o no ? i perquè la resposta sigui SI . costarà sang , suor i llàgrimes . Amb la " via Gandhi " no han hi ha suficient , la India va tardar 27 anys !! en aconseguir-ho .
Pep
Els partits independentistes haurien de deixar molt clar en el seu programa electoral quin és el seu pla d'acció si guanyen les eleccions del 21D. El Govern d'Espanya no acceptarà mai el referèndum i d'Europa tampoc podem esperar molt ajuda. Quina serà doncs l'estratègia a seguir? El poble de Catalunya té dret a saber fins on es vol arribar.
Us han enganyat com tontos
A tots els que deiem que us estaven enganyant; que us venien fum; que les empreses marxarien; que ningú ens recolzaria.... ens deieu fatxes; anticstalans; etc...En fi; suposso que enganyar a una massa ignorant i insolidaria es més facil del que semblava. Lo pitjor es que us tornaràn a enganyar fent exactament el mateix. S'ha de ser curt de gambals....
Miquel
Els que tenim que votar en definitiva som els que podem tombar la repression del 155.recordem al país Basc . Patxi el breve,? Os en recordeu? Sería la millor defensa ESPANYA!! no, gracies.
Narcís
Doncs sí ( que ens hi fa!!)! PD: davant de pinxos de baixa estofa amb ganes de vessament de sang/ matà'ns-e ( per variar ) .. no n'és moment de preguntes que sí d'empenta/ pressió i ajut de tota mena o polític, internacional, literari, periodístic , empresarial, autònom, assalariat i .. poblacional/ vots!
ferran
Preguntar?...El que s’ha de preguntar a les esquerres espanyolistes i els fatxes franquistes, com finançaran la Catalunya colònia en mans del xollo Basc-Navarrès, més el xollo Castellà-Extremeny-Andalús, amb un espoli que patim de 31.000 milions anuals (Niño Becerra, divendres).

envia el comentari