El rellotge, contra Espanya

"Catalunya té 5,3 milions d'electors. Si a aquesta xifra s'hi aplica una participació del 80 per cent, la meitat més un dels vots se situa a l'entorn dels 2.120.000"

La pitjor notícia per als partidaris d'un referèndum acordat -que, al capdavall, som l'única majoria clara d'aquest país- és que Madrid no tindria manera de guanyar-lo. En números aproximats, Catalunya té 5,3 milions d'electors. Si a aquesta xifra s'hi aplica una participació del 80 per cent, la meitat més un dels vots se situa a l'entorn dels 2.120.000. Una quantitat que ja deu existir, si es té en compte que l'1 d'octubre hi va haver 2.044.038 vots afirmatius, a falta de les urnes que corresponien a un univers de 770.000 electors i que deuen tenir requisades en algun lloc que desconeixem.

 

L'Estat no ha pretès en cap moment fer alguna proposta política a aquests dos milions llargs de ciutadans. Al contrari, els ha amenaçat i reprimit i fins i tot en nega l'existència política, considerant-los enganyats, adoctrinats, fanàtics o, directament, delinqüents. A mesura que n'ha anat creixent-ne el volum, Madrid ha anat incrementant la repressió, sense adoptar més mesures que el fet de deixar clar que no hi ha regles i que l'Estat -amb el vist-i-plau d'Europa- no té límits de cap tipus en la seva acció i voluntat.

 

Per això el 21D és un referèndum, decretat i encoratjat per l'Estat, en què només pot guanyar una de les opcions. En cas de victòria, serà vàlid i s'aplicarà el programa dels unionistes. I si guanyen els independentistes, també s'aplicarà el projecte polític dels unionistes, de la mateixa manera que ara la Generalitat l'està governant el PP, un partit que va objenir un 8,5 per cent dels vots a les últimes eleccions catalanes.

 

La gran qüestió és quant de temps pot governar un Estat sobre una minoria nacional del seu territori sense disposar de legitimitat democràtica. I, més enllà d'això, quina efectivitat tenen el càstig i la repressió com a única proposta política sobre una societat conscient i desenvolupada. El rellotge pot marcar ràpid o lent, però el que és segur és que els va en contra.
Comentaris
terrassenc
La repressió castiga l'economia, ningú vol invertir en un país intervingut. La UE pot acabar collant l'estat espanyol si guanyem el 21D per la por a cronificar el conflicte. I si superem el 50% la llei de transitorietat tornarà sí o sí.
Espectador
El que es molt fort ,però molt fort , es que a Europa , s'hagi permès que 700.000 vots hagin quedat requisats i no s'hagi armat un escàndol monumental .Si això passès a Venezuela , tots els puristes europeus estaríen escandalitzats . Europa realment ha mantingut una actitud nauseabunda.... al nivell d'un Iceta qualsevol .
Joan de canyamars
L'actitud que ha mantingut Europa, ha servit perquè veiem la seva vertadera cara;' un club d'estats només interessats en que siguem consumidors, no ciutadants. I per tant, a mi aquesta Europa no m'interessa.
Carles Viñals Casado
Sr. Cot: No ens convé fer-nos trampes al solitari. El 27S del 2015, el cens fou de 5,51M d'electors; (no pas de 5,3), que, amb una participació del 80 %, situaría la meitat més un dels vots en 2,20M (no pas en 2,12). A més, cal preveure una participació probablement superior al 80 %. Si aquesta arribés al 85%, cosa no descartable en aquesta ocasió, el 51% dels vots independentistes, hauria de ser de 2,39M. Possible ? Crec que sí, i més encara, però si us plau, no volguem fer-nos trampes.
Monstres i/o tirans
El que és molt fort és que encara ens diguin que val la pena formar part d'aquest monstre en què s'ha convertit la Unió Europea. No en teníem prou amb la tirania d'Espanya, que ara li ha sortit una filla.
Menys del que et penses
Encara que el 100% dels catalans votés independència l'estat espanyol no negociaria res. No li cal. Pot governar Catalunya sense el consentiment dels seus habitants tant temps com vulgui, si és necessari utilitzant la violència i la repressió per via judicial. I Europa li permetrà sense problema. Si no els costa diners ni problemes d'imatge. Hem de ser-ne conscients. Si volem ser independents no estem fent el que cal.
Albert
No ha comptat els vots nuls i blancs, que superen els 50.000 vots, ni els que es perden en candidatures que no obtenen diputats. A les darerres eleccions van arribar gairebé al 5%, poca broma !!. 2.100.000 vots independentistes són molta més majoria del que es diu a l'article. A més a més el eis de Girona i LLeida on l'indepndentisme escombra, t.e un pes molt superior al de Barcelona.
Ramon
La meva impressió és que Espanya farà just el que necessiti i pugui fer, perquè els resultats no ens siguin tan bons que els imposin la negociació. I si s'acosta el dia i les enquestes continuen pintant-nos bé malgrat les condicions infernals en què haurem de fer la campanya, alguna en faran. No es creuaran de braços i acceptaran la derrota perquè, recordem-ho: són espanyols. Alguna de grossa en faran. Si no tenen forma humana d'impedir la victòria catalana, impediran la votació.
XX
A tots aquests "desenganyats" de la UE, no em canso de repetir que si no fos per ella, la repressió ja hauria estat brutal i total, amb exèrcit, morts, camps de concentració, tot prohibit i amb un Millo de virrei. No podem pretendre que ens facin la feina els altres només perquè tenim raó.
Roberto Mugre
Aquest article s'hauria de difondre.
En Carlas te rao
Al sañó Viñals Casat te molta rao, ha fet una astudi que sembla univarsitari, dons
Aurembiaix d'Urgell
I a llarg termini el rellotge biològic es demolidor per els interessos del Ñ. El vot unionista caurà de manera intensa, elecció rere elecció, a partir del 2024 –no abans- per motius demogràfics relacionats amb els prop de 1,7 milions de espanyols que varen establir-se a Catalunya entre els anys 1955-1975. La majoria senten un gran vincle emocional amb Ñ i voten en conseqüència PPSC’. Majories indepes del 60% seran normals en 10 anys i de prop del 70% en 15 anys. Keep calm and carry on.
Cartanya
El que ja sabem es que Espanya, no pot tornar a fer a Catalunya lo que va fer, el dia 1-O, i tampoc pot enviar militar, per que a desmentit davant del mon que ells diguessin que anéssim en compta que podria haver-hi mors; fins aquí lo que no faran, ara de fer en faran alguna, ells no deixaran que Catalunya marxi, si mes no de moment. Per que sembla que a la llarga esta mol clar que si. Ahir mateix en el programa del Grasset, el economista Niño Becerra, be que ho va dir.
Pirineus
És un referèndum encobert per Europa. Som-hi tots a guanyar en vots i escons. Que ningú es quedi a casa. Que no es perdi cap vot. Mireu al vostre voltant i feu el que calgui perquè cap persona falti a la cita. Ens han fet molt mal i només sabem respondre amb el paper. Ens en voldrien fer molt més però som CATALANS! i estimem la terra que ens ha vist créixer o acollit, que ens dóna oportunitats, on hem aprés a respectar, a comunicar, a compartir, a donar i rebre, a escoltar, a tenir seny. AMUNT!
a totes o a res!!!!
españa fara el que sempre ha fet, o sigui, matar catalans i bombardejar Barcelona com ha fet més de 50 vegades. Fa riure la santa inocencia del Govern de la Generalitat que va demostrar que no saben res de'españa ni dels criminals espanyols que odien als catalans fins a la mort, es digui iceta, rajoy, sanchez o iglesias, son exactament uns criminals franquistes-constitucionals.
Est
En lloc de convèncer, castiguen. Creuen més en generar por que en ser empàtics. Jo diria que els anirà en contra. Però la sotmissiò.està molt arrelada. A veure què els passa.
Toni2017
Gran comentari, el de l'espectador, jo que no puc veure l'Iceta ni en pintura no ho hagués dit millor!

envia el comentari