Seixanta anys sense presos polítics als 'Telediarios'

"Per als 'Telediarios' no hi ha hagut mai ni un sol pres polític, en cap època. Com tampoc cap exiliat, ni abans ni ara"

L'any 1957, abans i tot que comencessin les emissions formals de TVE, es va emetre el primer Telediario, aleshores amb el nom, avui oblidat, d'Ultimas Noticias. En aquells informatius, amb presentador i algunes imatges, confluïen les tradicions del Parte de RNE i el No-Do cinematogràfic. El règim franquista va veure molt clar que aquesta era una via utilíssima de transmissió ideològica i control social i per això TVE va tenir una expansió ràpida, sempre amb un espai preeminent per als Telediarios, que van ajudar -decisivament- a la transformació d'un dels dictadors més sanguinaris del segle XX en una mena de patriarca autoritari, però benefactor. O almenys això es percebia des de la sala d'estar de les cases.

 

Seguint la informació que han anat oferint els Telediarios d'aquests seixanta anys, a l'Estat espanyol hi ha hagut una plàcida successió de governants, sempre encertats i preocupats pel bé comú, sota la tutela benevolent de Francisco Franco, Joan Carles de Borbó i Felip de Borbó. A l'altra banda, una variada col·lecció d'amenaces que també han anat desfilant per les pantalles. Van inaugurar la sèrie comunistes, anarquistes i sindicalistes -a l'interior i a l'exili-, en un llistat que ha desembocat en els independentistes catalans -també a l'interior i a l'exili- i, depèn de com, els podemites que no acaben de condemnar tot el que els diuen que s'ha de condemnar.

 

Per als Telediarios no hi ha hagut mai ni un sol pres polític, en cap època. Com tampoc cap exiliat, ni abans ni ara. Per això TVE no és una televisió pública, sinó una televisió oficial. I aquesta és la doctrina que s'irradia a tots els mitjans de Madrid, que formen part del mateix conglomerat del règim del 78 que ha substituït, linealment, el franquisme. Qualsevol periodista, guiant-se pels criteris de l'ofici, interpretarà i escriurà que Oriol Junqueras és un pres polític i Carles Puigdemont, un exiliat. Així ho enten la BBC, per exemple, que és la millor televisió pública del món. De fet, també ho considera així la Junta Electoral Central, que ha prohibit els llaços grocs als col·legis electorals per "partidisme". És a dir, per política.

 

Però TV3 no pot ser com la BBC, volen que sigui com TVE. Una televisió oficial que informi a satisfacció dels ministeris de Madrid. Com vol la Moncloa. Com vol El País.
Comentaris
Com són les coses
Després de 60 anys una tele espanyola, TV3, s'inventa, juntament amb un munt de premsa subvencionada lo dels presos polítics. Curiosament alguns d'aquests presos eren els qu'inflaven desmesuradament el pressupost de TV3 i subvencionaven els mitjans que ara els donen suport.
No Salvadó, no
Yo e sentit a la tele aspañola, dons, parlá del presus pulitics a Vanasuela, dons, u ca pasa,dons, es que als Yordis( el charnegu i laltra) son presus par viuléns, dons
Salvadó
Com sempra, vistimista, ploramica, mantidé, cuvard, chantayista, dons
petronio
! obligatorio el NODO y en blanco y negro !
Elisa
A tots aquest que han escrit aquí dalt, m'agradaria que definiu el nom que se'ls pot donar als presos de ANC i Òmnium, i també als consellers...no son altra cosa que presos polítics, us agradi o no! i TV3 no es una televisió espanyola, es catalana i el que ha de fer es el que fa, parlar dels problemes de casa nostra! Dir-ho de una altra manera si que es manipular, tergiversar i mentir com fan els altres canals i si no us agrada suposo que el vostre televisor te altres canals, no?
Eduard les [email protected]ó
Gracies a vosté i d'altres que escriuen menys tenint el meu idioma matern, he decidit fer-ne ús tant com pugui. Aquesta forma d'exercir els nostres drets és la que més odien, tenim el dret constitucional de fer-ho. PUES a rabiar!! Si us plau tots a tot arreu en parleu català. Tindreu una sorpresa agradable en el moment que demaneu una cervesa en un bar xinés, en català!!
Ramon
No hi ha cap país que tingui presos polítics i admeti tenir-los. En això l'Espanya actual no difereix a la de Franco, aquell sociata.
No ens entenan
Dons, ens diua supramasistas, dons, i es que u som, dons, pro am molta rao, dons, parque els indapandantistas com mol i mol supariós al rest da la gen, dons
el teu
no lo dicen los "Telediarios", lo dice Amnistía Internacional ;)
Mol bé dit Aduar
Dons, aquesta es la menra, dons, ca rabien i rabien, dons

envia el comentari