“Fakes”, enquestes i altres formes de manipulació

"Hi ha gent, molta gent, que no ho sap, gent que creu que els seus seguidors són tots reals i de bona fe"

Entenc per “manipulació” la informació sofística i no veraç. El periodista que no és lliure perquè el seu sou depèn del seguiment de la consigna editorial (el mateix passa en política) i el periodista que no és competent i acaba confonent la realitat i el seus desitjos pertanyen també, ho sàpiguen o no, al grup dels manipuladors, i fins i tot es podria incloure en el sac el mestre que no arriba o va més enllà de la seva importantíssima funció.

 

Però deixant ara a banda mestres i periodistes (els agents de la formació i de la informació, els arquitectes d’una opinió pública lliure) en la fortalesa d’una democràcia ha concorregut d’antuvi un veritable cavall de Troia, les enquestes, que mai són innocents, sempre emprades per atiar o dissuadir la gent en les seves decisions electorals. “Que guanya l’enemic!, tots a votar!" O bé, “quasi estem a punt per aconseguir tal o qual majoria, vinga, una mica més!”. Semblarà infantil i barruer l’artifici, però funciona, l’anomenada “cuina de les dades” (unes dades on s’ha d’incloure que la gent menteix) serveix per a això. I, sabent com funciona la cuina per fer d’unes mateixes respostes lectures tant diverses, pensar que tot el vot és meditat és tant com oblidar que els mateixos analistes recorden un cop i altre (o manipulen de nou) que hi ha un sac de vots indecisos fins el darrer moment; ja m’explicaran si la veritat s’apareix la nit de reflexió en els somnis de tothom.

 

Però a més ara en tenim un altre, de cavall traïdor: sigui fet pels russos, pels enemics dels russos, o per un veí, les xarxes socials van plenes de perfils falsos, ara dits “fakes”, amb intencions diverses però amb zero ganes de ser identificats (tot i que ho poden ser, no s’oblidi) Uns perfils suposadament favorables a una tendència política, en realitat amagatall d’una mena d’espia, d’un depredador, d’un empleat del partit contrari, o d’un atiador de reaccions irracionals i en última instància, tan poderós com nombre de persones conformin el grup de què es tracti. Hi ha gent, molta gent, que no ho sap, gent que creu que els seus seguidors són tots reals i de bona fe. Gent que ja viu en aquesta perillosa irrealitat que fins i tot els pot dur a establir una relació, un negoci, o a dipositar d’acord amb tot això el seu vot en una urna. No és l’únic, però també això hauria d’entrar en el debat sobre la qualitat d’una democràcia en el segle XI.
Comentaris
La careta tragicómica
Senyora, la seva objectivitat i neutralitat que vostè tant publicita, són tan escadussers, que no li serveixen ni per dissimular les seves vergonyes ni els seus pensaments amagats. De fet continua semblant-me un capellà franquista que consola als presoners polítics, dient-los que s'han vist obligats a castigar-los, perquè tornin al "Orden Establecido" o perquè es guanyin el "seu" cel constitucional, reconeixent els seus pecats polítics i els seus mals anhels de llibertat.
Cansat de Espadalers, Nebreras i Icetas
Des de quan recordar la importància de la seva participació a unes eleccions a un conjunt de la població humiliada pel 155 es considera manipulació?
Pitxolí
Avui estic plenament d'acord amb Nebrera. Me n'alegro. No em sol passar.
El lector corrent
Feia temps que no llegia una frase com l'última de l'article: "...la qualitat d’una democràcia en el segle XI" (sic).
xup
Sra Nebrera, hi ha partits politics que volen, hi aixi ho aplican, que els seus votans siguin el mes ignorants posibles perque els poden manipular com volen, els que tenen criteri i opinio no son influenciables per els fakes ni enquestes
ostres
sobre tot tu eres la reina de la manipulacio si que es nota la vena perera
LA VEU DEL POBLE
Per mes que digui aquesta SRA. sempre será opinió PP no es ni objetiva ni parcial, es interesade i manipuladora per tant ¿ que no te feine? que tingui que intoxicar els mitjans de comunicació de la manera que u fa voste, vergonya, i si ens vol fer una favor sisplau plegui de dir vejanades. VISCA CATALUNYA REPUBLICANA.
Albert
És barroer, no barruer
Aplica-t'ho al teu gremi
En canvi, jutges, advocats, fiscals, etc del reino de España feu un us recte, imparcial i objectiu de la informació que, en virtut de la vostra santa toga, determineu si és veraç o no sense haver de retre comptes a ningú. No com els periodistes i els mestres, uns pobres fanàtics i ignorants manipulats per obscurs interessos, sobretot si van a favor de la independència de Catalunya
fart de fachas
El "tufillo" pepero no es possible disimularlo mai, en el seu cas es una tufarada impresionant.
RB
Amb la referència a la democràcia del segle XI l'ha traït el subconscient.

envia el comentari