Nosaltres i ells

"L'independentisme ha de mantenir gelosament i sense defalliment el seu caràcter de revolució pacífica i no violenta"

Si l'actual conflicte entre Catalunya i Espanya es donés en condicions de buit absolut o, almenys polític, el resultat ja seria sens dubte un èxit català. Les armes, els mitjans amb els que es valen les dues parts, sent oposades en significat, són tan superiors en un cas davant de l'altre que la qüestió ja hauria d'estar tancada.

 

Davant les raons de l'independentisme, basades en els drets dels pobles, la falta de raons del centralisme, basada en la servitud d'aquests mateixos pobles.

 

Davant l'esperit i la pràctica de la democràcia i el pluralisme, els de l'autoritarisme homogeneïtzador que reputa perillosament tota diversitat i una amenaça per a la perpetuació del poder tirànic.

 

Davant la cultura, el cultiu del patrimoni artístic i intel·lectual, la incultura del menyspreu per la memòria i per les tradicions i costums que contribueixen a forjar l'esperit del poble.

 

Davant la tolerància entre les diverses creences i visions del món, la intolerància i intransigència d'un credo dogmàtic que pretén imposar-se en l'àmbit extern del comportament i l'intern de la consciència.

 

Davant del respecte, la manca de respecte; davant la comprensió, la incomprensió, davant l'esperit crític, la fe del fanàtic.

 

En efecte, si el conflicte entre Catalunya i Espanya es donés en el buit, en condicions artificials del debat entre les opcions i els objectius, la victòria de l'independentisme seria clara i s'hauria produït fa temps, de manera que cadascuna de les parts representa i ha representat en el passat.

 

Però el conflicte es dona en un context històric concret, amb una correlació de forces específica i que condiciona les possibilitats de cadascuna de les parts, sobretot de la independentista. L'independentisme no té aliats fora de Catalunya al conjunt de l'Estat. Els electors espanyols en la seva aclaparadora majoria, gairebé la unanimitat, són contraris a l'independentisme català i no fan fàstics a la idea que els seus partits i el seu govern recorrin a mitjans no ortodoxos per abordar la qüestió catalana. Per contra, la major força de l'unionisme català es dona a Espanya, fora de les fronteres catalanes. Fins a l'extrem que, ben sabut és, com a tal unionisme, seria invisible i irrellevant a Catalunya si els seus actes no es nodrissin de lleves a Espanya a força d'autobusos i entrepans.

 

La força de l'independentisme català resideix en el seu propi poble, en la seva ciutadania, que no ha de ni pot esperar suport o solidaritat dins de la península, llevat de casos específics i gens segurs.

 

Per aquest motiu aquesta força, que creix a mesura que s'acosten les eleccions del 21D, ha de mantenir gelosament i sense defalliment el seu caràcter de revolució pacífica i no violenta. Perquè només l'escrupolós respecte als principis de la desobediència civil, continuarà funcionant com l'element decisiu de l'independentisme, la seva font de legitimació i el seu llaç d’unió.

 

Però sobretot serà la base des de la qual pugui articular l'única ajuda que el poble català va rebre i l'única que garantirà el seu triomf definitiu, que és la intervenció exterior. Aquesta ha començat ja a articular-se gràcies a la internacionalització del problema propiciat per l'exili de Puigdemont a Brussel·les i és la veritable garantia que acabarà obligant l'Estat a una negociació a partir de l'21D i segons com siguin els resultats.

 

Per això, aquests resultats han de ser en la mesura del possible, superiors als anteriors però no s'ha d'oblidar que, per molt superiors que siguin, no serviran de res si el moviment cau en alguna provocació de l'Estat i trenca el seu comportament pacífic.

 

Només aquesta ferma acció no violenta garanteix l'imprescindible suport exterior, ja que l'independentisme mai tindrà força suficient per enfrontar-se en aquest terreny amb l'Estat. La seva força serà sempre moral però, sent-ho, donarà peu a la invocació del dret d'ingerència en funció del dret internacional humanitari en el cas que l'independentisme no rebi el tracte democràtic i respectuós que l'Estat està obligat a dispensar.
Comentaris
Espectador
EL 21D s'ha organitzat clarament , perquè guany l'unionisme . amb tupinade inclosa i aprovada convenienment per la estructura de poder ocult de la UE (el pare de Junker i el seu sogre van colaborar "activament" amb Hitler ) i aquesta dada es fonamental que la gent la conegui per prendre les decisions correctes que s'hauran de prendre els pròxims mesos . El 155 ha vingut per quedarse , es el somni milenari de Madrid .
Akenathon
Llàstima que poca gent tingui la claretat mental que fas gala. En altre context ens trovariem ara. Gràcies per la teva sensatessa
marc67
Té tota la raó. El 21D l'ha forçat Europa i si guanyem amb claredat Madrid haurà de negociar encara que no ho vulgui. Tenim l'oportunitat d'esdevenir un país europeu en comptes de continuar en un de sudamericà però només el pacifisme i la democràcia ens hi duran. I, encara que de vegades no ho sembli, Europa ens fa costat perquè no es pot permetre que el model econòmic i social d'Espanya, un veritable desastre, continuï sent una llosa per als europeus. Força i endavant!
Àixa
Tan de bo les teves paraules Ramon arribin ben lluny, com l’estel guiador que ens ha d’apropar d’una vegada a “casa nostra”. El teu suport ens és indispensable....gràcies.
A ver Cotarelo, intelectualoide, entérate de una vez
Cataluña no es el secesionismo catalán. No hay conflicto entre Cataluña y España. Lo digo así porque Cataluña es España, eso es evidente. Hay una parte de Cataluña, pongamos la mitad, que es la que crea un conflicto de secesión contra España, dentro de la cual está la otra mitad de Cataluña.
Josep Olot
Només un suïcidi econòmic espanyol, en forma d'impagament del deute, ens pot donar alguna possibilitat de ser independents. Hem regalat la clau de la situació a Espanya, si hi ha garrotades, nosaltres pleguem...Era el somni de PP, C's i PSOE!
juanjo
respuesta a "A ver Cotarelo..."... Si estás tan seguro de que sólo la mitad de los catalanes son "secesionistas"... por qué no dejáis que hagamos un referéndum "con garantías" y así podremos comprabar tu aseveración de que somos España. Otra cosa... Esa mitad de catalanes de las que hablas, son precisamente el pueblo originario de este territorio... no crees que sus aspiraciones deberían ser tomadas en cuenta por el estado Español (por ciwerto... heredero del franquismo)
En temo que erra en el darrer paràgraf. Ningú ens ajudarà més enllà de bones paraules. Són dinàmiques dels estats, res personal. Per tant ho hem d'aconseguir sols.
Maurici Costa Ventura
Quina raò que te, la llàstima es que això no o llegeix molta gent. Tots a una, sense violència i amb esperança.
Pau
A ver... Os lo escribo en castelufo para que me entendáis, panda de analfabetos atrasados, autárquicos subdesarrollados... Españoles, en definitiva: unionistas, antes de escribir, por favor quitaros la boina.
Josep Maria
Sóc un fervent seguidor del teu PALINURO i com que allí no puc agrair-te els teus Art. I Pensaments ho faré d'esde aqui , felicitats i esper-ho poder seguir llegin-te
Racional
Cotarelo habla del despertar de la conciencia del,pueblo catalán que pide la independencia, pero la realidad es: Secesionistas 47% de votos, constitucionalistas 53% de los votos.
Ioti
Racional? Tu afirmes, jo ho dubto. Ja ho veurem!
Jordi (Català i Suís)
Els Catalans de l'Interior haurien de saber que són ells mateixos els qui accepten la submissió als Espanyols. Psicològicament han interioritzat l'acceptació de l'esclavatge després de generacions d'esclafament i de terror practicat pels Espanyols. I cal molta força interior i visió de futur per desempallagar-se'n. Però curiosament, mercès al comportament de bèsties sense humanitat que tenen els Espanyols, els Catalans van eixint de llur coma d'esclau. Només quan eixirà el desig de venjança,...
Jordi (Català i Suís)
Malhauradament el desig de Justícia és impossible a realtizar-se amb un Enemic salvatge i primitiu com l'Espanyol. Només quan els Catalans sentiran profundament que ja n'hi ha prou i voldran fer pagar tot el mal, les humiliacions, les agressions i els insults, aleshores els Espanyols ja no podran fer res. Ni llur patètic Exèrcit, Guàrdia Civil ni Policia. I caldrà fer pagar els Espanyols per tot el mal que estan infligint.
Jordi (Català i Suís)
Catalans: heu copsat que tenim la Colònia Espanyola infectant els webs catalans sense cap vergonya penjant-hi comentaris en llur llengua d'Ocupants ? Ells saben que són els Amos a CAT. Com els Francesos a Algèria. I per a fer-nos-ho saber, escriuen en Espanyol. I els rucs Catalans els llegeixen els comentaris i fins i tot els responen en llur llengua ! Déu-n'hi do ! Sou rucs de mena ! Boicot total a tot el que és Espanyol. Teniu totes les eines per fotre'ls fora.
Lo Sr. Llagosta
Després de llegir a García Cotarelo, perdó Cotarelo García (que es va canviar l'ordre dels cognoms fa molt de temps) he entès lo de "Palinuro". No es tracta del pilot de la nau d'Eneas, no. Es refereix al Palinurus Elephas, vulgo llagosta, animal amb lo cervell i forma de pensar més semblant a García Cotarelo o Cotarelo García, tanto monta.
Només el titol ja fa fàstig
Aquests contes infantils i pseudo-racistes de bons i dolents; del bé contra el mal; on nosaltres tenim totes les virtuts i els espanyols són una suma de tot lo dolent; simplement estan a la altura dels pitjors texts feixistes. Només preten potenciar l 'odi i la divisió. Us asseguro que m'ha provocat la nàusea i vergonya aliena.

envia el comentari