República Matrix

"Hem d’assumir que la fundació de l’estat català serà per la força o no serà"

Des d’avui i fins al 21-D la judicatura espanyola i el govern del PP seran l’antídot contra la crítica. Demanar explicacions per l’engany comés amb la nonata República serà contestat amb la necessitat d’alliberar els presos,  recuperar l’autogovern i evitar la violència de l’estat. El clam de “Llibertat, amnistia i estatut d’autonomia!“ substituirà al d’”Independència”, la qual cosa impedirà fer una reflexió en profunditat que vagi més enllà del sentimentalisme propi dels catalans. L’independentisme hauria de posar-se davant el mirall i acceptar que l’estil polític de la revolució dels somriures ens ha dut al sot. O el canviem o no en cantarem ni gall ni gallina.

 

No seré jo qui negui el dramatisme de tenir deu compatriotes a la presó i que cal fer els possibles per acabar amb aquesta situació, però això no pot ser un obstacle per posar damunt la taula la improvisació i la irresponsabilitat (fins i tot per a la seva pròpia seguretat personal) dels dirigents dels partits independentistes. No han tingut més remei que reconèixer, davant l’evidència del fiasco, que no hi havia res preparat per fer efectiva la creació d’un estat català. Ni previsió del control del territori, ni cap aliança internacional  o ni una mínima o embrionària estructura estatal. D’aquí la grotesca situació de proclamar un divendres a la tarda una cosa que volia ser una república i anar-se’n de cap de setmana. Com que tot plegat és una tragicomèdia absurda que supera fins  i tot als seus principals actors, han hagut de treure a escena la veu primeta i desconsolada de Marta Rovira per explicar sopars de duro que justifiquin la seva pròpia por. Com es pot encarar el suposat trencament d’un estat membre de la UE (i en conseqüència de la pròpia UE) amb el plor de Maria Magdalena?

 

Només és explicable per dues raons que formen part de l’actual personalitat política dels catalans: la ingenuïtat i la por per assumir les conseqüències que representa exercir el poder amb majúscules. No ens hauria  d’espantar, si es fa efectiu algun dia un estat català, empresonar, amb tota la pulcritud jurídica naturalment, a Albiol, Arrimadas, Levy o Carrizosa. Perquè si continuessin  amb el seu discurs de sempre, serien “polítics presos” que no respectarien l’ordre constitucional català.

 

Però en lloc de preparar-nos mentalment i logísticament per fundar el nou estat, tornem al joc autonomista a través de les eleccions del 21-D. Serà, ens diuen, a través d’elles que sortirà una majoria independentista que forçarà vés a saber a qui a negociar un referèndum acordat. Voldran vendre’ns una altra vegada la teoria del roc a la faixa. Sense que ni  s’albiri a l’horitzó cap gest de dimissió, tornaran a demanar-nos que els fem confiança. Picarem? L’independentisme es mereix que li parlin amb un llenguatge sincer i per adults, perquè no es pot jugar amb els sentiments de la gent simplement per guanyar un vot de més.

 

Si no parlen clar ells, altres ho haurem de fer. I comencem per dir que la independència mai serà pactada ni amb Espanya ni amb la UE. Ha estat la primera vegada que un territori que forma part d’aquesta entitat, podrida èticamet fins al moll de l’os, ha amenaçat una mica de trencar l’stato quo, i la resposta ha estat que no ho consentiran de cap manera,  perquè seria la tomba dels buròcrates de Brusel.less. Per tant, no obriran mai les portes per fer una Europa de les nacions. Justificaran la violència o els empresonaments com han fat sempre. Com a màxim faran alguna declaració imprecisa per mirar de cobrir l’expedient i prou.

 

També, i això hauria de figurar com a primer punt de qualsevol programa polític independentista a partir d’ara, hem d’assumir que la fundació de l’estat català serà per la força o no serà. Això és una crida a la violència gratuïta? En absolut. És explicar al poble les coses com són i que trii si vol continuar sent espanyol per sempre o bé dignificar la seva existència.
Comentaris
jordi
Qui diu les veritats... perd les amistats Val mes veritats com rocs que seguir amb les mentides pietoses. Però amic no hi ha cap arbre prou frondós per aixoplugar els que ho veiem així.
Victor
Fundar l'estat català per la força de qui o què? Amb llumetes de mòbil i llacets grocs no ho crec. Però, ja que no tenim exèrcit i amb els Mossos no crec que hi puguem comptar gaire; estem disposats a armar al poble? I com? Això val una cal.lerada i no és fàcil de obtenirles d'estranquis. I fan falta més coses que pistoles de 9mm. I la gent? Qui estara disposat a fer de guerriller? I els que sí ho vulguin ésser, qui, com i on s'els instruirá? La lluita armada no és gens fàcil!
Ferran López
Sí a la tesi principal. No a la pressuposició que no hi havia res de preparat. S'hi equivoca: hi havia a punt les estructures d'Estat, i també complicitats internacionals. Però si no exerceixes el poder, deixes que et prenguin el poder que ja tenies i alhora impedeixes que et reconegui ningú. El motiu perquè no s'exercí la independència no és pas que no hi hagués res de preparat; és que no volgueren exercir-la. El perquè no volgueren, no ho sé pas.
Una proposta
La teoria és molt bona, però la pràctica? Quants tancs i avions (a més a més de soldats) té el senyor Espot al seu magatzem? És molt fàcil destruir, però construir? A Eslovènia tenien 10.000 policies fidels i armats fins les dents i 15.000 soldats (els TO) per controlar el territori i els serbis van acabar plegant. Ho faran els espanyols? Quants soldats tindríem? Costa molt poc criticar i somiar. Ara, si el senyor Espot té alguna fórmula màgica que l'exposi. L'escoltarem.
Georgiana
Jo abans d'assumir la força assumiría vages generals permanents i comprar productes a empreses compromeses pel país. Recordeu el "taxation without representation" doncs estem igual, per què hem de pagar impostos a un Estat i una Monarquía que no ens representa? a més il.legalitzan les nostres lleis i els que si ens representan? Jo dic tallem-lis l'aixeta, ja que han dit que això dels morts es una bestiesa, probem-ho a veure que fan Espanya i la UE amb l'aixeta tancada.
D´acord amb el diagnòstic
No tant amb la sol.lució, ja que per la força no guanyariem. Però és veritat que els dirigents independentistes poden esquivar tenir que donar explicacions gràcies a l´autoritarisme idiota dels espanyols. Perque no han fet res: no van declarar la independència, no varen preparar res, ni tant sols varen defensar res. Sols estaven disposats a fer declaracions simbòliques, i la gent els va passar per davant. La pega és que l´alternativa és el feixisme, o sigui que els haurem de votar igual el 21-D.
Jordi (Català i Suís)
Per algun comentari més amunt és evident que l'article d'en Espot no s'ha pas entès. Quan parla de crear l'Estat Català per la força siginifica que un nou Estat ha de "enforce" (utilitzo el verb anglès perquè s'hi adiu molt bé) les noves lleis i la nova autoritat. Siginifica que has d'utilitzar la Policia per tal d'imposar la nova situació. O utilitzar massivament la població per bloquejar la Justícia, Policia, funcionaris i Militars Espanyols. I d'això se'n diu forçar. A bon entendeur, salut !
Nuria de Mexic
El pitjor que es pot fer es tenir l´esperit del senyor Espot: cada independencia es diferent i les del segle XXI ho seran. El Govern tenia preparat fer les coses sense violéncia. Faltava el pla B: el Dret Internacional. Contractar gent com Alfred de Zayas i preparar la guerra juridica, que portará anys pero menys decepcions. Senyr Espot, está be ser critic, pero ara no es el moment. Ara s´han d´ajuntar vots i guanyar el dia 21D. No sigui derrotista i no mati les ganes de llibertat.
retrolluis
No es fàcil enfrontar-se per la força quan ets la part mes dèbil.....Però hi ha coses que es poden fer: els independentistes ens hauríem de negar a donar allotjament als/les membres de la Guàrdia Civil, Policia Nacional i Forces Armades destinats a Catalunya, Tampoc subministrar-los menjar, aigua i combustible pels seus vehicles. Tot i que sempre trobaran botiflers que faran negocis, per alguna cosa es comença.
Pilar
Puc arribar a llegir el seu article i amb algunes coses estar-hi d'acord. No ens em de deixar atemorir, pero en defensa de la Marta Rovira i del mateix President, son capaços tot. Però aquest commentari que fa és masclista. Guardem les formes, si us plau "Com que tot plegat és una tragicomèdia absurda que supera fins i tot als seus principals actors, han hagut de treure a escena la veu primeta i desconsolada de Marta Rovira per explicar sopars de duro que justifiquin la seva pròpia por.
Carles Viñals Casado
Així doncs, el culpable del fracàs és el Govern. Què fàcil, oi ? Doncs NO, SENYOR !!! Durant molts anys, per no dir tota la vida, hem covat la falsa convicció que amb la raó i els somriures en tindríem prou, com si no sabessim amb quí ens les havíem, i ara carreguem sobre una dotzena de persones la culpa de tothom. Una mica de vergonya, senyors ! Si ens havíem cregut que la llibertat es comprava a preu de ganga, o encara pitjor, si ENS HO VOLÍEM CREURE, ara estem despertant del somni.
Que no tenim cap mena de força per fer front a la violència de l'Estat ? És clar que no !! I no la tenim perquè la força no s'improvisa d'avui per demà, sinó que es va creant dia rera dia, al llarg dels anys, per tal de tenir-la disponible en el moment decissiu. És la PRIMERA de les famoses "estructures d'Estat" que hauríem d'haver-nos procurat. Ah, no, això no. Nosaltres som DIFERENTS I MILLORS que la resta del món. Pacifisme i somriures, i veureu com ens en sortim. Doncs bé, ja ho hem vist.
Manel
Santi, totalment d’acord. La fugida del cap de setmana i la passejada com a béns per ser emprosanats va fer molta bassarda. Discrepo en l’ús de la força, de fet el que cal és que l’altre er cregui que la utilitzaràs. I fins ara ni ens gan cregut perquè hem dit explicitament que això no ho faríem ergo ja hem perdut perquè nosaltres sí ens hem cregut que ells la utilitzarien
Carles Viñals Casado
Els bascos crearen una força militar (ETA) i erraren per dos motius : Un, començar d'immediat una guerra sagnant contra les forces armades del'Estat, en lloc de consolidar-se, incrementar el seu nombre i mantenir-se en reserva. Dos, no haver acompanyat la creació d'aquella força militar de l'imprescindible col.laboració organitzada de la societat civil. Aquí hem errat per VOLER-NOS CREURE que només amb la societat civil, sense el recolzament d'una fora armada, en tindríem prou.
En Israel tenim l'exemple d'un poble que, des de punts de partida molt més dificils que el nostre i des d'una desigualtat numérica abassegadora (un contra cent), assolí un territori i un Estat combinant l'organització popular amb l'acció diplomàtica i... la força de les seves organitzacions militars, l'Irgún i el Hagannà. Ells comprengueren que no podíen esperar ajut de cap mena d'un món que no havía mogut un dit per ells mentre desfilaven cap a les càmbres de gas.
Jim
No podem declarar-nos independents al marge de tothom perquè les empreses catalanes venen als mercats español i europeu. Si la UE ens apugés els aranzels es provocaria una crisi humanitària. Sinó ha passat res (tot simbòlic) i ja hi han hagut empreses que han jurat lleialtat al rei desplaçant la seu (i deslleialtat als contribuents catalans) ... La única manera és que els partidaris de la independència superin còmodament el 60% del vot.
Abderraman
Si Catalunya ha de seguir essent una colònia espanyola, que se la trobin pobre i més bruta del que ja és. Des de'l 22D, política de terra cremada.
Narcís ( sabem que un paràsit .. un tumor .. un aprofitat sinó criminal .. no n'és senzill treure-se'l del cim, però s'ha de ben triar l'antibiòtic .. sigui sent pesats amb l’absència dels DDHH i explicant i il•lustrant “ tot el que ens fan i permeten se’ns faci “ .. Europa ha de ser-hi pel mig!)
l'autor n'és molt injust .. massa, massa hom ha aconseguit sent dessota estat botxí .. renoi que sí ! PD: i és clar que amb els ' somriures ' arribarem lluny .. la misèria moral, covardia i estat sanguinolent mai serà nostra personalitat ( només caldria .. ens encomanessin aquest modus de ser i d'actuar! ) així llur infantilisme i delinqüència!
poble de covards
catalunya es un poble de covards marietes sense pebrots. per aixo estan com estan, i porten així tres segles: manca de petrots. qui te collons per lluitar, aconsegueix la seva llibertat. qui no els té, es converteix en catalunya, una terra de ploramiques somia-truites.
quant de covard
que escriu aqui. parlant amb el pacifisme fanatic i a ultrança per bandera. negant-se a veure que davant tenim un enemic armat i ple d'odi que es mor de ganes de fer servir la violencia contra nosaltres. forces armades i població, units en el seu odi contra els catalans i el seu plaer de veure els iaies sagnant. aixi, ser pacifista equival a ser un xai directe a l'escorxador. un jueu cap a la cambra de gas. tambe hi havia molts jueus que es negaven a combatre. ara son a fosses comunes.
tato
pilar, una fanatica hembrista que veu masclisme fins i tot en l'aire que respira. surt del pou! i comença a mirar les persones i no el seu sexe, tros de sexista fanatica! l'unic aqui que parla amb sentit comú és el Carles Viñals Casado. naturalment, en un poble d'idiotes, l'intel·ligent és ignorat.
L'autor no sap gestionar la seva frustració i coqueteja infantilment amb la violència?
Aquesta mena de pseudoideòlegs del apocal.lipsi;que juguen amb la violència i amb la venjança;desitjant una situació de caos bèlic que tapi les seves frustacions personals;són contraproduents i destructius per la causa. No haguèssim arrivat ni a una dècima part de lo que hem aconseguit amb gent d'aquesta calanya. Tots els que esteu desitjant que això esclati violentament sou enemics de la Pau, de Catalunya i de la República. Ho aconseguirem tard o d'hora; i ho farem sense vosaltres. Ningú us vol
@ Carles Vinyals
Quan dius que eta lluitaba contra les forces armades del estat; et refereixes als clients del hipercor de Barcelona? Als nens que jugaven a la plaça de Vic? A qui et refereixes exactament? Per tu ETA era una força militar; dius? Saps Carles? Espero que siguis un adol.lescent i que no tinguis ni idea de lo que estàs dient. Si ets un adult; m'estalvio els qualificatius que mereixes.
Anna
Potser valdria la pena que aclarís si fa servir el mot "força" com a sinònim de violència i morts o bé en el sentit de dur al límit de la capacitat de resistència. Si és en el segon sentit, d'acord. En el primer, jo no m'hi apunto. Mai no s'ha fet una cosa fins que es fa per primer cop. I ara ens toca a nosalttes fer una revolució diferent. I serà una manera nova i millor en tant que no demana sacrificis humans. Els morts, no serveixen per seguir lluitant. Els vius, sí.
Carles Viñals Casado
Volem perdre definitivament ? Molt fàcil: Dediquem el nostre temps a culpar-nos mútuament d'un error que és de TOTHOM EN GENERAL i de NINGÚ EN PARTICULAR. Fem-ho i ens autodestruirem mentre Espanya es peta de riure. Volem guanyar encara ? Això és més difícil, però vergonya per a nosaltres si ens rendim sense intentar-ho. Primer de tot, posem tota la carn a la graella per obtenir majoría en escons I VOTS !! el 21 de desembre.
Carles Viñals Casado
Segon: Un cop assolida aquesta fita i tot just sabuts els resultats, cadascú a fer la seva feina. El Govern, a proclamar IMMEDIATAMENT la República Catalana i nosaltres, el poble, al carrer a defensar-la, sense que ningú hagi de demanar-nos-ho i, els primers, els qui acusen el Govern de covardia. Tindrem l'ocasió de demostrar que no som nosaltres els covards.
Jordi(Català i Suís)
Hi ha un aspecte molt important que hom oblida voluntàriament: som en guerra amb els Espanyols. Ells, els Espanyols, en són conscients des de fa molts segles. Per això ens diuen "Polacos", boicotegen els nostres productes, la nostra llengua i als bars d'Extremadura (anys 90) hi tenen rètols "No poden entrar ni gossos ni catalans". Però el tabou és tan immens a CAT ! Fins que no tindrem clar majoritàriament que els Ocupants són els Espanyols i no pas el Règim del 78, no anirem enlloc.
Carles Viñals Casado
Anónim interpel.lador: Sí, afirmo que ETA fou una força armada clandestina i, per tant, militar. Per a tú, terrorista; així designen les tiranies -i els seus amics- als qui s'alcen contra elles; les "democràtiques" incloses. I sí, lluitava contra les forces de l'Estat. I no, ja ho saps, però t'encanta insinuar-ho, que no parlo d'Hipercor ni de cap innocent mort a les seves mans. I no, no sóc cap adolescent. Defenso amb orgull la llibertat i l'honor del meu poble. Què és el que defenses tú ?
Poca gent parla tan clar com Spot.
Davant seu Junqueres es un presocràtic i Mas un venedor de traballengues. Llastima que hi ha pocs com Spot. Perquè per no tenir no teniem ni als Mossos d'Esquadra per defensar-nos. Van complir les ordres de Madrid. Ara ho sabem, quan ja és tard.!
Georgiana
Montgomery Improvement Association (MIA) organitzà el boicot on demanà als negres no fer servir l'autobus. El 99% va participar i des de dec.1955 fins nov.1956. La companyia d'autobusos va patir perdues de milers de dollars. La segregació es va declarar inconstitucional, van abolir les lleis de Jim Crow i va neixa el moviment del Drets Civils. Aprenguem de l'història com a clients tenim molta FORÇA. Mostrem que si ens discriminen, també hauran de discriminar els nostres diners.
Georgiana
"Freedom is actually bigger game than power. Power is about what you can control. Freedom is about what you can unleash"-Harriet Rubin- No ho tradueixo perquè la traducció fa perdre l'impacte de les paraules originals. Pobre Espanya amb tot el seu poder i el seu control i si, jo la considero pobre, dèbil, incompetent, envejosa, petita, insultant, mentidera no hi hagut cap generació, cap ni una, que no la hagi hagut de patir.
Matilde G de Ayala
Eslovenia NO tenia exercit propi: els soldats que la van defensar eren els eslovens que formaven part de l´exercit Yugoslau que quan Serbia va amenassar invadir Eslovenia van desertar i s´en van anar a Esloviena a defensar el seu pais. El mateix va passar amb els soldats croates. A l´exercit espanyols quants catalans hi ha ?? i quants volen defensar Catalunya. ?
Anna Armendares
Parlar clar no vol dir ncessariament parlar en el moment adequat. El senyor Espot esta a casa seva esperant el Nadal, mentre el nostre Govern, que ha complert amb el que ens va prometre, es a la presó o a l´exili (i probablement ben aviat a la presó). Ara necessitem que el senyor Espot tracti de veure alguna cosa bona i ajudi amb la seva clarividencia a tirar endavant la Republica. Aixó portará anys i tindra temps de fer moltes critiques.
Mai amb violència
Volem la independència per viure millor; no per pegar-nos. No pot haver-hi dubte de que els independentistes som gent pacífica; i hem d'actuar com a tal. Només ho aconseguirem d'aquesta manera; ja no estem al segle XX; les coses funcionen diferents. Gent com el sr. Espot; amb aquests articles, o el lector Viñals-Casado; (intol.lerable la seva ambiguetat sobre una banda de criminals que va matar decenes de catalans civils) són nocius per la República; i ens allunyen del nostre objectiu.
la clika
tu hippi desperta si tu el de mai amb violencia pero a kin mon vius tu??? ves a plantar flors i deixa al demes fer la seva feina
federalista
home ja tenim aci al espot parlant de violencia i sang , i al tarat del viñals, dient que els assasins d'eta eran uns lliutadors per la pau, amb 27 morts a hipercor nens inclosos, i catalans fill de p de viñals catalans , res de nou un tarat el espot, i un fanatic sanguinari el ciñals res escotia 2 hmans que eson escoria, cot test que ja es colen assasins i amics de assasins.
S. Mas
El concepte d'alliberament nacional es palesa. Una anació ocupada te tot el dret a expulssar l'ocupant, i l'obligació. No pot conviure amb normalitat amb qui la vol assimilada. Catalunya no és una part de Castella ni está encaixada a l'estat castellà camuflat d'Espanya. Per a Catalunya la independencià és una conseqüencia la prioritat és l'alliberament.
Jordi (Català i Suís)
Estic al.lucinant amb molts comentaris. Però de debò els Catalans creien que fent una DUI al Parlament els Espanyols no farien res ? Heu perdut la memòria del 1939 ? D'aquell 26.01.1939 que el meu avi fou gairebé executat al carrer perquè hi trobaren a casa un llibre per a infants en català ? I tot davant l'àvia i els fills petits. Heu oblidat els afusellaments amb metralladores al Camp de la Bota ? Heu oblidat la bomba a El Papus que va destrossar el concerge ?
Jordi (Català i Suís)
En Manuel Valls va tenir la barra de dir que l'1 d'Octubre ,si més no, no hi havia hagut morts. En Valls fou ministre de l'interior a França i va tenir molts contactes amb els Espanyols. En Valls sap perfectament de quin peu calcen els Espanyols i sap que hi ha milers de feixistes dins i fora dels Cossos Armats que només cal que siguin estimulats discretament per començar a matar gent o a fer atemptats per carregar-los a qualsevol grup independentista fantasma. En Valls va avisar entre línies.
ELS SOMRIURES
HAN FET CAURE TOTES LES MÀSCARES d'aquí i d'allà. NO HI HA NI DEMOCRÀCIA, NI DRETS FONAMENTALS, NI DRETS HUMANS, NI HÒSTIES. Ha sigut una revolució molt potent i un avís. S'ha de continuar i trobar la manera, amb l'EFTA a l'horitzó.
Mai amb violencia perqué
aquí sí que perdem. Que es exactament el que volen.
Anonima
Doncs jo ho he entes perfectament: la força no es ni la resistencia civil ni el terrorisme a l estil ETA. Son unes forces armades d intervencio al moment de la proclamacio de la republica!!!
Roseta
Puigdemont truca als russos, que de l us de la força en saben. I ho dic enserio!
Roseta
Total ja t han imputat un delicte de rebelio, tant per tant que sigui veritat
SALVEM EL QUE PUGUEM
Si em poso a pensar, puc entendre i fins i tot defensar les tesis del senyor Espot. Però és ara, en temps de repressió (neo)franquista, quan hem de furgar en les ferides obertes? Jo, l´unic que tin clar en aquests moments és que hem de treballar perquè el bloc (ERC+JuntsxCAT+CUP) sumi la majoria absoluta en vots i escons si potser. I si no potser, que com a mínim sumi més que el bloc-155. Us imagineu que no sigui així? Pobres de nosaltres. A VOTAR, HOME/DONA, A VOTAR PER NOSALTRES.
SALVEM EL QUE PUGUEM
Penseu que estem a territori-155 i a més a més vivint la BARBÀRIE DEL MÓN A L´INREVÈS (Europa inclosa). Convé insistir en la piulada del President Puigdemont: "El botxí s'apropia del relat de l'innocent. Els feixistes hereus del Movimiento diuen nazis als néts dels afusellats. Qui vota és un delinqüent. Qui pega un heroi. I amb l'ajuda de la premsa del 155 van imposant la realitat que els va bé. Si ho consentim, desapareixerem." Tinguem-lo presen
Roger PTY
El 22D si guanyem i mentre els seus nens de Sant Ildefons van cantant nosaltres en massa a ocupar tot el territori de Catalunya. És el principi d'efectivitat reconegut pel dret internacional, automàticament som de facto un nou Estat, llavors si que arribaran reconeixements internacionals i l'Estat veí no podrà utilitzar la força. Ja n'hi ha prou d'anar amb el lliri a la mà !.
O som o no som....
Estic totalment d'acord Sr. Espot,...sobre tot en que no teniem cap pacte post proclamació amb cap Estat, per recolçar-nos militarment, crec que aquest i la manca de civils organitzat per controlar el territori, va ser el més greu error,...ara, voldria veure més fets, i menys paraules,.....prou de llepar-nos las ferides,....aquest 21-D serà molt important, perquè tots i totes les pacifistes obrin els ulls, quant vegin els resultat amb trampa de las votacions....ho tenen tot ja super preparat....
Veig per aquí molt violent reprimit
Quines ganes teniu alguns de desfogar les vostres frustracions aprofitant l'avinentessa, eh! Aneu-vos a jugar a guerres vosaltres solets, d'acord? La República esdevindrà una realitat a mig termini, quan la majoria social sigui inapel.lable, i ho serà sense que ens faci falta ni cap fil.loetarra ni cap friki bel.licista. Llegir segons quins articles i segons quins comentaris causa quelcom entre la llàstima i el fàstig.
David
Sóc Espanyol i no visc a Catalunya, entenc el català a la perfecció. Només donar animo a tots els catalans i el meu més sincer suport. Si algú cal ajudar, no és el govern espanyol, és a Catalunya i la seva gent, almenys mentre el PP estigui al govern.
Nuria de Mexic
Els mentaris, mes interessants que l´article. Veig que tot esta molt verd i que per tant perilla el 21D. El procés catalá ha inaugurat una nova manera de fer una revol.lució d´alliberament nacional que ja s´esta estudiant a tot el món. Sembla que tampoc sabeu que ni España ni Juncker i la seva mafia son els qui decideixen legalment l´indepencia. Oblideu la UE i Espanya i feu la feina a nivell del Dret Internacional. Será lent, pero es el cami si es guanya el 21D.
Cat2017
Seria bo, que pensessis en implicar-te en politica i transmetre el missatge. Jo ja he canviat el xip. No anire a cercar a ningu per agredir-lo per raons politiques ni idearies de cap mena, pero si venen a per mi, m'hi defensare. Si son violents, em defensare violentament; si son pacifics i dialogants els hi obrire la porta i potser i tot el cor. Malauradament per ara es una tasca dificil i sols veig el canvi de xip i respondre a l'adversari amb les seves propies armes.
catala progresiata
nomes veure la cara de boig del fanatic aquest del espot ja dona mal rotllo, els seus avanpassats murcians, i mes espanyols que el cid ja deurien disfrutar matant moros, i ara ell deu disfrutar matant espanyols, si es que la cabra santiago cierra españa, que ets mes espanyol, que el cid, sempre tira al monte.
marc67
Va molt errat, Sr. Espot. Som a l'Europa del SXXI i això vol dir que no hi haurà violència i que les coses s'han de guanyar a les urnes. Recordi que l'1-O la participació va ser del 43% (té molt de mèrit, però és insuficient) i que el 27S es va guanyar amb una majoria poc clara. Europa ha forçat Rajoy a fer ràpidament aquestes eleccions del 21D. Que siguin autonòmiques o plebiscitàries depen de nosaltres, del vot dels catalans. I Europa ens recolzarà, no ho dubti, però abans cal guanyar democrà

envia el comentari