El 'corralito' del 155

"Volen fer-nos creure que la Constitució és la solució. I ho fan els mateixos que l’han convertit en un problema"

Un dels vells axiomes del pujolisme era que calia anar amb molt de compte i que les reformes les carrega el diable: si demanes la reforma de la Constitució o l’Estatut, a Madrid et poden fer cas. No en la direcció que desitges, sinó en la contrària. Sovint, ingènuament, pensem que les reformes són sinònim de millores, de progrés. Ens oblidem, per exemple, de les famoses reformes del mercat laboral: han estat reformes, sens dubte, però per tornar al segle XIX. Ull, doncs, amb les reformes.

 

A Pedro Sánchez, per variar, se li ha tornat a quedar cara de babau. Ell apostava per una cosa indescriptible que responia al nom de 'Comisión para la evaluación y la modernización del Estado autonómico'. Era la suposada alternativa al paisatge nuclear després de la DUI que no va ser i del 155 venut maquiavèlicament com una decisió moderada, suau i prudent. Doncs bé: el primer que diu el PP, amb el qual Sánchez va pactar la cobertura per a la bestiesa del 155, és que "no hemos venido aquí con la idea de reformar la Constitución".

 

Normal. A mitja Espanya, o més, li han ficat al cap que això del 'Estado autonómico' és una aberració que cal corregir. I ara alguns ingenus o tramposos, com Sánchez, ens volen vendre que es pot corregir i millorar, és de suposar que dintre del 'corralito' del 155.

 

Després de descobrir que la Constitució té coses tan interessants com el 155 o la cobertura legal per a barbaritats com la 'ley mordaza', poques ganes han de tenir de reformar un mecanisme amb tantes possibilitats. Menys encara quan, segons el mateix portaveu del PP, Bermúdez de Castro (ai, aquestes nissagues familiars acampades sobre l’Estat...), «muchos avances del modelo autonómico no conllevan en modo alguno la reforma de la Constitución».

 

Ostres, tu, quina sorpresa. Ara resulta, ves per on, que la Constitució es pot interpretar amb la ment una mica oberta i amb ganes de trobar solucions creatives. Qui ho diu ho fa amb la tranquil·litat que dóna saber que el Tribunal Constitucional està a les ordres del 'bloc borbònic' i que s’empassarà dòcilment el que convingui, com totes les altes instàncies de la justícia espanyola.

 

Volen fer-nos creure, quan sentimentalment ja estem a anys-llum, que la Constitució és la solució. I ho fan els mateixos que l’han convertit en un problema. Tranquils, diuen, la «Comisión para la evaluación y la modernización del Estado autonómico» és una eina fantàstica. Deixeu-vos de plurinacionalitats, federalismes i mandangues: a l’Espanya nacional, quan es posa a modernitzar, no la guanya ningú.

 

Mentrestant, aquí continuem atrapats en el garbuix del 155, el 'corralito' que ho permet gairebé tot i que dóna marge per dosificar la pressió, aconseguir conversions i confessions, posar límits claríssims i brutals per als que somien autodeterminar-se, arruïnar vides, destrossar un país... El 155 és l’autèntica modernització de l’Estat autonòmic, un exemple d’innovació que -com diu Rajoy- no s’ha vist al món des de la segona Guerra Mundial.

 

Després del shock i la dramàtica topada amb la realitat que han representat les darreres setmanes (i que no superarem si no fem un exercici d’autocrítica a fons) ens acabarem adonant que el 'corralito' del 155 ha vingut per quedar-se. No té marxa enrere, com a molt el poden dissimular, camuflar o modular, però continuarà aquí. Aquest és l’autèntic rostre de la modernització autonòmica: els està funcionant de fàbula, l’han venut com una intervenció minimalista i indolora (tot i els empresonaments i les garrotades) i ara oferiran algunes reformes modernitzadores a la baixa.

 

Quedar-se així és un suïcidi en diferit, però marxar-ne pel camí del 'procés' és òbviament inviable... Toca pensar diferent.
Comentaris
Al
No senyor hi havia una altre via que el nostre Govern ens va negar. Afrontar i defensar la nostra república, fins i tot aquest dret se'ns ha negat...
Paco
Tot això està molt bé, però... Però resulta que uns babaus ens van vendre que ja érem independents, i ara resulta que votarem en unes eleccions autonòmiques. I, a sobre, un d'ERC et diu que no s'esperaven que Madrid reaccionés amb tant aviolència. Aniré a votar, per diginitat, però no hi ha cap "polític" que mereixi el meu vot. Són tots uns enzes!
La culpa sempre és d'un altre
És el signe del secessionisme. Si els hipersavis secessionistes s'han equivocat en els seus càlculs i a més mentit a la gent és la seva responsabilitat. Han de retirar-se de la política per fracassats. Però la culpa sempre és de Madrid, de la Constitució, de Rajoy per no voler pactar els termes de la secessió ... Es tornen a presentar tots en unes autonòmiques; fins Forcadell. Vergonya.
Harta de fachas
Sí, ya toca "pensar diferent" Se ha de empezar a pensar en el control del territorio. La hipócrita EU nos lo deja más que claro, por no hablar de los españofachas... Bondad, simpatía, civismo... les resbala, sólo respetan el poder. Si no controlas el territorio no tienes ningún poder de intercambio, ninguna posibilidad de ponerlos, de verdad, entre la espada y la pared Mientras tanto, a votar ignorando los cantos de sirena que puedan nublarnos el entendimiento ¡Viva Cataluña Libre!
Anna
El 155 és el Decret de Nova Planta en versió 2.0. Simplement això. I que ningú pensi que passat el 21D es deixarà d'aplicar. Les delegacions exteriors estan desmantellades i no les deixaran tornar a muntar. L'ensenyament és al seu punt de mira i se'l carregaran per espanyolitzar els nens catalans , la TV3 sera més horrible que Canal Sur o TeleMadrid i els Mossos tindran menys atribucions i menys recursos que la policia municipal del poble més petit de Catalunya. Tot "com sempre".
(Suposat) crim i càstig
El que busca l'espanyolisme (incloent-hi la versió tova dels nostàlgics de la tercera via, més utòpica si cal que el mateix independentisme) és convertir la necessària autocrítica en sentiment de culpa dels presumptes vençuts per a exigir-los retractació i rendició incondicionals. Pur exercici d'abús de poder.
Fins que no hi vas no sabràs què et costarà
No estic segur que moltes dels errors que s’atribueixen a l’independentisme ho siguin realment. Era imperatiu seguir el camí que s’ha seguit, perquè és el que més s’ajustava al marc mental democràtic i d’estat de dret on estàvem instal·lats. Ara (però no abans!) s’ha demostrat que és fals per a Espanya i també per a la Unió Europea, però s’havia d'arribar a un final dolorós per tenir-ne la certesa.
CaterinaCh
Bona anàlisi, però`ja ens dirà cap on anem, si la solució no és la independència. Perquè no ens n'hem sortit perquè l'estat espanyol és molt bèstia i la UE ha girat la cara al que passa (ells en sabran el perquè). Per tant, què proposa? Potser el que ens cal fer és que els contraris a la independència comencin a dir-nos què faran, si ja els està bé la situació d'involució. Ja seria hora de demanar-los responsabilitats, no?
Kadra
Toca revolució o revolució. En definitiva, el mambo que ens han negat
Narcís ( ça com lla, el què n'és clar , és que no podem ser amb els braços plegats i .. tots a l'una dia i nit i pertot . . . el " mal " no pot sortir-se'n per més temps amb la seva .. no pas quan la vida és curta i mereixem viure com qui, què, com i on som, tot plegat, catalans de Catalunya!)
El que sí ha fet el " procés i sa definició/ proclamació .. ha estat ' descobrir les cares de tots els farsants o falsos amagats rere el mot esquerra de país veí botxí i, el més imperdonable, de ca nostra ' ( i malparlaven dels esmentats com dreta àdhuc de l'esquerra independentista ! )! PD: verament un fatxa/ anticatalà n'és un infrahumà, n'és un monstro o ésser sense cap empatia arrebossat de misèria moral .. però, aquests que se'n diuen esquerrans sense respectar nostra llibertat .. què són?
Es un corralito economic
no et deixen disposar dels teus diners p e r q u e ells necesiten mantenir el seu nivell de vida i les pensions que no poden pagar. Buiden les teves guardioles perqué les seves ja estàn buides. I tu sempre pagaràs la factura perqué ells no n'han pagant mai cap, igual que varen arruinar banquers europeus al s. XVI ara ens arruinen a nosaltres i a Europa.
Nuria de Mexic
Jo penso que tanta gent llesta que diu que havien (qui?) de defensar la republica, o que no ho havien preparat be, o que ens (us) varen enganyar son gent a sou per afeblir els catalans. O sou babaus o ximples o ignorants. Ara hi ha gent arruinada, gent a la presó i tots els que escriuen aqui tranquils a casa. Vergonya: que volieu morts al carrer, sang dels vostres joves desarmats ?? No coneixeu les revolucions i heu oblidat el que es la repressió ¡¡ Es indigne el que llegeixo sobre el Govern.
Arseni Abadal
Madrid ha "perdut" definitivament Catalunya, i mai la recuperarà. El que cal es paciència i molt de temps. Adressar les nostre accions EXCLUSIVAMENT a Europa, que ara s'ha posat al costat d'Espanya, però no sempre serà així. Hem avançat molt en treure la careta a Ñ, i l'unic que es úitil es seguir fent-ho. Quan el seu deute peti, serem part de la solució...

envia el comentari