Parleu-nos clar, si us plau

"Amb tots els matisos i les derivades que es vulguin, o s’aposta per parar i agafar aire, o s’aposta per tornar a l’atac."

La CUP ha fet la pregunta pertinent: “llista unitària, per fer què?”. Ningú no està afrontant de forma oberta i transparent el debat sobre el dia 22 de desembre, i tenint en compte que venim del Gran Buit i el Gran Trauma de l’endemà de la declaració d’independència, no s’entén que la intel·ligència col·lectiva sobiranista s’hagi enredat de nou en un debat sobre les llistes, en comptes d’exigir als partits que es defineixin sobre l’endemà de les eleccions al Parlament. Només des de les respostes sobre l’endemà es pot analitzar racionalment i honesta si el millor és una llista conjunta o tres de separades. I de moment aquestes respostes no les està oferint ningú. Ni ERC, ni el PDECat, ni la mateixa CUP que fa la pregunta.

 

I respecte a l’endemà, les alternatives no són moltes per a l’independentisme. Amb tots els matisos i les derivades que es vulguin, o s’aposta per parar i agafar aire, o s’aposta per tornar a l’atac. En el primer cas, correspon un programa de mínims: recuperar el control de la Generalitat, obstaculitzar des de dins el 155, evidentment treballar per la llibertat dels presos polítics mentre siguin a la presó,  refer-se organitzativament, renunciar al momentum i repensar amb calma una nova estratègia cap a la independència; i tot això en el marc d’una legislatura llarga, de quatre anys, dins de la qual es produirien eleccions a Espanya i vés a saber el panorama que en queda. Resumit ràpid, el programa “agafar aire” seria això, i resultaria totalment coherent amb les llistes separades, perquè les solucions excepcionals només són pertinents i adequades per a objectius excepcionals. I també, que ningú s’enganyi, perquè el programa “agafar aire” permet geometries variables a l’hora de formar govern, incloent-hi els comuns.

 

L’altra manera d’enfocar l’endemà de les eleccions és entendre-les com una baula més de la cadena de legitimitats engegada el 27S, continuada l’1O i convertida en declaració de la República el 27 d’octubre al Parlament. En aquest marc interpretatiu, una victòria independentista, sobretot si és en vots i escons, seria equivalent a una ratificació popular definitiva (en urnes “legals”) de la declaració d’independència, i aleshores el Parlament i el Govern resultants, i també la ciutadania organitzada, haurien d’obrar en conseqüència. Estaríem parlant, doncs, d’una legislatura curta o curtíssima, que necessitaria de la màxima unitat i determinació, i per tant molt probablement la millor fórmula per afrontar-la seria un sol grup parlamentari independentista, resultat d’haver anat a les eleccions en una llista conjunta.

 

Crec que els ciutadans ens mereixem saber si les tres forces independentistes comparteixen el diagnòstic i quin és el seu programa per a l’endemà. Només així podrem opinar amb propietat sobre la millor manera d’anar a les eleccions, i sobretot, només així podrem votar sense risc de caure de nou, i potser de forma definitiva, en el Gran Buit i el Gran Trauma. Parleu-nos clar, si us plau.
Comentaris
Estimat Voltas, he estat molt a prop i ara hem de recular?
Cap a on, tornar a l'aitonomisme? Ho sento pero demaneu massa, Si no hem tingut coratge ahir no el tindrem demà. Perquè demà serem cada cop menys gent.
capsigrany
que vol dir una legislatura curta curtíssima ? que s'hauria de fer ? proclamar la republica altra vegada però ara de veritat sense el control de res? em sembla que anem tots una mica perduts
Angelblau
Llista unitaria per retornar el Govern llegitim a les nostres Institucions.
Laura Ordovas
Si els ciutadans demòcrates ( no se si els patits que teòricament ens representaven també), vem arribar fins al 2 d’Octubre junts, ara hem de seguir junts. Prendre aire, reorganizarse, això es el que hem fet sempre. O anem junts i donem una resposta contundent i unitaria. O estarem accetant un altre cop l’assetjament i les imposicions del Govern de Madrid.
Narcís ( la CUP, menys baboiades, menys mirar-s'ho lluny estant, i més mullar-s'hi, ço és, per què no hi entrà ningú al Govern així mateixos riscos que partits que el representaven?)
No cal se'ns parli ' clar ' .. renoi, serà que no s'entén ( ' un cop d'estat ' així de força animal barata o abús/ prepotència i delinqüència dels tres poders superiors d'estat aliè ensems amb l'armat .. ens negà/ anul·là/ esborrà! ) .. prolongació del 27S àdhuc millor si hi ha majoria de vots/ població a favor ( malgrat si fos a l'inrevés .. als fatxets els hi importaria un rave aquesta si la tinguessin en escons!) ! PD: ben aviat veurem qui només pensa en sa butxaca que no pas en Catalunya !
Laura Ordovàs
Junts ens varem aixecar ja fa molts 11 de Setembre. Junts varem arribar fins al 2 d’Octubre d’aquest any. La nostra força es anar junts i es als partits polítics que si van apuntar una mica sorpresos de la nostra empenta. Només junts podrem fer fora el cop d’Estat del Govern de Madrid. Portem masses anys agafant aire, si seguim intentant agafar aire, l’únic que passaràes que un altre cop ens hauran desinflat. No estem davant d’unes eleccions normals. La nostra força es la de la unitat.
Harta de fachas
Eduard, toda la información lo será también para los fachas y anticipar la estrategia al enemigo es peligroso. Tiene un gran poder de reacción que debemos desbaratar o ralentizar lo más posible. Tal vez haya temas que, en pos de la estrategia, requieran cierta discreción o "unos tiempos"... Establecer circuitos de comunicación que implementen los efectos de la lucha. No podemos olvidar que no estamos ante un adversario respetuoso sino ante un enemigo tramposo, cruel y sanguinario. ¡VCL!
terrassenc
El pont aeri farà la República? Oi que no? Doncs tampoc la volen fer els amics del pont aeri, els dirigents convergents. Tant costa d'entendre que són professionals de la política i juguen a DUES bandes? El 21D votarem i l'independentisme, si no hi ha tongo, guanyarà, ja que té 2M de vots en un cens de 5.3M i una abstenció estructural del 20-25%, tant si van junts com separats. Si Puigdemont vol ser mínimament creïble, que demani que Junqueres sigui el cap de la llista única.
Té raó
El poble no ha fallat. Han fallat els polítics. Es va declarar una independència en la que no creien, no tenien res preparat ni cap voluntat de defensar-la. Ho varen fer com a reacció a la posició dura de Madrid i la pressió de la gent. Ara els polítics callen i no diuen qué pensen fer. En la meva opinió els polítics ni tenien ni tenen cap pla, com va passar amb l´Estatut i ara amb la independència. Cal honestedat, i no crec que aquests polítics ni aquests partits ens la puguin oferir.
Ramon
Si la llista electoral convé electoralment, ERC és indecent per negar-s'hi. I si no convé electoralment, també ho és el seu electorat.
Senglar
La unió fa la força. Ara més que mai hem d'anar tots junts per assolir la República Catalana independent. Ja fa massa temps que dura tot això i no ens podem permetre mantenir més econòmicament el reino de España. Que s'espavilin, que treballin més i que no siguin tant corruptes. Si els hi agrada tan el feixisme, que se',l ben confitin. Nosaltres estem més avançats i encara els hi queden molts anys per atrapar.nos. Que estudiin més, i sobretot que evolucionin per tal que deixin de ser tercermun
Spq
D'acord amb el contingut de l'article. Davant la repressió violenta espanyola es va palesar la manca de preparació catalana. Per això la independència no s'ha pogut aplicar. En les eleccions del 21 D els partits catalans han de desenvolupar una estratègia per a neutralitzar la violència espanyola, més enllà de confiar en una intervenció europea, que sabem que no es produirà. Si no hi ha cap estratègia per a establir la República, després de les eleccions ens trobarem en un cul de sac.
NoeMaVi
Crec que el què ha de ser un referèndum pactat. Ara q tenim la mirada d'Europa. I apostar per la fòrmula que garanteixi aquest reclam.
Jordi Estelada
Els partits indepes no parlen clar, en part suposo perquè no poden dir les coses com caldria per por a més represàlies... Si erc guanya aquestes eleccions, hauria de deixar que Puigdemont seguís sent President, almenys nominalment, ja que veig difícil que pugui tornar de l'exili (es nomena un Primer Conseller, equivalent a un 1r Ministre de la República). I pel que fa als empresonats, ja veurem si podran sortir-ne...
La vía d'agafar força es una excusa per deixar ho estar
com volien els enemics de l'independentisme, la llibertat i la dignitat. Els que us penseu pero també sectors de pdcat- ciu i erc.
Mr Hole
Dèiem que enderrocaríem el règim del 78 i el que hem tirat a terra és l'Estatut que va sorgir d'aquest Règim. Els propers 40 anys ens els passarem enyorant l'Estatut i aquells dies feliços. El dia 21 de Desembre el programa serà llibertat, aminista i estatut d'autonomia. Es a dir que els que volíem carregar-nos el règim del 78 serem els primers en reivindicar-lo.
EL QUE NO HEM DE FER...
Deixar la unitat d'acció independentista. Tenim tres grups que polítics que van aconseguir 72 diputats a les darreres eleccions autonòmiques i que van a arribar a acords per a la desconnexió d'Espanya. Ara el que no podem fer és validar l'autonomisme una altra vegada. Qualsevol acord de govern global amb Catalunya en Comú és acceptar que la legalitat espanyola no es pot saltar. De la llei a la llei i si l'Estat espanyol no ens ho permet és degut a que utilitzen els arguments de la força.
Victor
Què cal fer el dia 22D , o més ben dit què es podrà fer el dia 22D ?. Doncs dependrà dels resultats. Ara ja sabem , i qui digui que no s'enganya, que la via unilateral no és possible, a menys que traguéssim un improbable 75-80% dels vots. La millor manera d'arribar a la independència seria un referèndum acordat. Per exigir-lo necessitem un 50% dels vots o més. Això no treu l'urgència de recuperar l'autogovern, i alliberar els presos politics. Tot s'ha de fer alhora.
Jordi(Català i Suís)
Sembla que encara hi ha gent que creu que només anant a votar hom podrà expulsar l'Ocupant Espanyol de CAT. Quantes manifestacions massives des del 2012 ? Podrà guanyar l'independentisme les properes però tot continuarà igual. Sabeu per què ? Doncs, perquè els nostres dirigents no saben pas què fer per assolir la independència. Ja han fet tot el que podien fer i són a la presó i a l'exili. I Europa gairebé aplaudeix els Espanyols. És evident que la via parlamentària no funcionarà.
Jordi (Català i Suís)
Què cal fer per assolir la Independència ara que sabem que la via parlamentària és estèril ? Què és allò que més fa por als cínics dirigents europeus ? Dues coses: la repetició de la violència i la paralització de CAT. Què fa por als Espanyols ? Res perquè estan bojos. Què faran si els Catalans paralitzen indefinidament CAT ? Utilitzar massivament una altra vegada la violència. Suite.....
Jordi (Català i Suís)
L'únic mètode eficaç de lluita és la paralització total de CAT: 1-No pagar impostos a Madrid 2-Vaga general indefinida 3-Boicot a les forces d'ocupació espanyoles i a tots llurs funcionaris administratius i judicials 4-Rebuig total a utilitzar la llengua dels Ocupants Espanyols. 5-... i podeu afegir-hi tot el reguitzell d'accions permanents pacífiques que volgueu... suite
Jordi (Català i Suís)
La paralització de CAT provocarà el següent: 1-Crisi econòmica aguda que afectarà greuement els Espanyols i l'UE 2-Violència massiva feta pels Espanyols contra els Catalans que sovint serà feta per mercenaris feixistes o policies fora de servei. 3-La situació haurà d'assolir nivells mai vistos a Europa des de Irlanda del Nord per tal que la mateixa Europa intervingui. I no és pas segur que la purriassa espanyola cedeixi i accepti el referèndum legal. Suite....
Jordi (Català i Suís)
Si crèiem que els Espanyols eren els nostres veïns ara ja sabem el que realment són: Ocupants i Colons. Res més. Si crèiem que amb flors i violes i flors a la mà podríem endolcir la raça més repugnant d'Europa que ha declarat la tortura i mort dels toros patrimoni cultural i nacional, ara sabem que el que tenim al davant és el MAL. I el MAL no es pot combatre amb només grans manifestacions. Cal fotre'ls i amb finesa. I l'únic que els fotrà i de debò és amb la llengua i amb els calers.
Anna Armendares
El govern que surti te dues feines: tornar a governar amb eficácia, amb respostes als problemes sociales i portar el tema de la independéncia on s´ha de resoldre a aquestes altures: als tribunals internacionals. Els especialistes internacionals ja ho han explicat: la independencia no la dona l´Estat d´on un s´independitza ni les opinions de Juncker o Macron. La independéncia la ratifiquen les lleis internacionals i els pactes que Espanya ha firmat i no compleix. El demes es perdre el temps.
Anna Armendares
El govern que surti te dues feines: tornar a governar amb eficácia, amb respostes als problemes sociales i portar el tema de la independéncia on s´ha de resoldre a aquestes altures: als tribunals internacionals. Els especialistes internacionals ja ho han explicat: la independencia no la dona l´Estat d´on un s´independitza ni les opinions de Juncker o Macron. La independéncia la ratifiquen les lleis internacionals i els pactes que Espanya ha firmat i no compleix. El demes es perdre el temps.
Elisa
Però com podeu ser tan curts alguns? Que voleu que es parli clar quan tot-hom està amenaçat de presor o investigat... Us agradaria estar en en el seu lloc? Doncs paciència i a fer les cosses poc a poc i amb bona lletra com va dir el nostre president. I aquest que es lamenta de que hem perdut l'estatut que no sigui gilipolles, l'estatut ja no el teniem tal com el voliem, no recordes que se'l varen "cepillar" com va dir el Guerra? Doncs ara que se'l fotin al cul l'estatut, volem molt mes!!
Inteligencia colectiva sobiranista
Jo crec que hauríem d'unir-nos tot i fer fora als qui no pensin com nosaltres. És el que mana la intel·ligència col·lectiva sobiranista d'aquesta que parla.
Defeta
Les independencies s'aconsegueixen o per pacte amb l'estat precursor o amb una crisi on la violencia hi te un paper. Es clar que el sobiranisme català ni vol ni ha de voler mai res que tingui a veure amb la violència. Per tant toca perseverar, determinació, no defallir, pensar que es un cami molt llarg, amb un adversari molt poderòs que només cedirà si ens anem carregant de raó democràtica, amb paciencia i agafant la força que les errades de l'estat ens va proporcionant. Ser realistes, cap press
Desfeta
La pressa independentista només es compatible amb una cosa que no volem per a res, que es la violència. Per tant només ens queda la lluita democràtica perseverant carregant-nos de raons, ampliant la base electoral i social del sobiranisme, que avui poder encara no es suficient. El dia 21 D tenim la oportunitat de validar el progrés del sobiranisme. Observem amb satisfacció el que hem acomseguit aquests darrers anys, i seguim el camí de reforçar-nos no fem errades i posem en evidència l'estat
Astruch
Potser hi ha una "tercera via" (amb perdò per les connotacions del terme): agafar aire durant un temps no gaire llarg per tornar a l'atac, però en tot cas volem "que se'ns parli clar".
Ramon
Perquè només Convergència és bona i pura, i la rsta són pútrids i indecents (partits i electors). I això ho dic des del bon rotllo i buscant la unitat, però resulta que només jo tinc raó. Si la gent no vota Convergència, la gent està equivocada i és dolenta.
Tarrega
Si cal recular tornarem a disfrutar dun tripartito III amb el Junqueras de Caudillo de les esquerres NAZIONAL-FEIXISTES-ESPANYOLESS amb el Montilla fent d'assessor personal d'en Junqueras. Ja no enganya a ningú ERC-MONTILLA, que sigui català
Pere
No entenc com ara tot queda resumit en una lluita de partits, tenim un govern escollit per la ciutadania , és aquest el que s' ha de votar, tot lo altra és fer el joc a les forces colpistes.

envia el comentari