Senat, el búnquer autoritari

"El Senat va idear-se, sense cap control democràtic, com a dispositiu de seguretat per les estructures de la dictadura i per això elegeixen els mateixos quatre escons totes les províncies, primant les demarcacions castellanes més despoblades"

L'article 155 ha servit, per una vegada, per posar el focus damunt del Senat espanyol, un artefacte reaccionari que defineix perfectament la gènesi i l'essència autoritària del règim del 78. El Senat va idear-se, sense cap control democràtic, com a dispositiu de seguretat per les estructures de la dictadura i per això elegeixen els mateixos quatre escons totes les províncies, primant les demarcacions castellanes més despoblades o les ciutats africanes de Ceuta i Melilla, que en trien dos cadascuna. Per si fos poc, en la primera legislatura -constituent- el rei d'Espanya va designar, a dit, un total de 41 senadors, la majoria dels quals eren exjerarques falangistes i militars franquistes. Després del café para todos s'hi van afegir els senadors per designació autonòmica.

 

Aquest sistema és el que fa que el PP disposi d'una folgada majoria absoluta que, en la tramitació de l'article 155, li ha permès retorçar el reglament tant com ha volgut per impedir que es presentin esmenes a la totalitat, quedi reduït a cinc hores -en lloc de 10 dies- el temps per presentar esmenes a l'acord i no hagi calgut passar per la junta de portaveus per establir el calendari de tramitació que al PP li ha semblat bé. Això, amb la sempre interessant col·laboració del satèl·lit socialista.

 

Per tot plegat, l'anomenada "càmera territorial" és la que exercirà l'única competència exclusiva que té, que és la de destruir l'autogovern dels catalans. Ja no ve d'una vergonya, ho sé, però les eines de l'abús també caracteritzen els qui les fan servir.
Comentaris
Caterina Ch
Per reforçar el que diu l'article, un exsenador de Mallorca va explicar a Prada fa uns anys que quan als 90 es parlava de modificar el senat per fer-lo realment una cambra territorial, els senadors de PSOE i PP el primer que van preguntar i mirar és quants senadors hi haurien de l'antiga corona d'Aragó. I quan es van adonar que si se sumaven aquests els Bascos i navarresos i gallecs eren majoria, van enterrar per sempre la reforma del Senat.
Eam
Pensava que això és similar al que va passar al parlament el 6 i 7 de setembre i creia que el pp ho va criticar com a antidemocràtic....
zzzzz...z.zzzz...zzzzz...
El cementiri dels elefants serà l'eina que certificarà la mort de l'estat espanyol, ranci, castellà, autoritari, inflexible i anacrònic que tan bé va reflectir la imatge del Borbó amb la seva dona vestida de princesa de Disney travessant la catifa dels premis lliurats, no se sap ben bé a què, de la setmana passada a Oviedo. La viva imatge de la decadència, disfressada d'opulència, que feia vergonya aliena. Amb el 155 comença a visualitzar-se l'enfonsament del règim del 78.
JordiP
Exacte. L'article 155 original, procedent d'Alemanya, està previst amb combinació d'un Senat (Bundesrat) perfectament adaptat a la representació dels Länder. El espanyol, contrariament, és la representació del més carca del país, com be explica l'article. Atado y bien atado.
El Sanador(cuandero) impostor
El "s'ha anat" ( Senat) ha marxat de Catalunya i del ambit democratic ja fa molts anys. Aquests "Sanadors" no curaran els mals d'España.
Sam
ja queda tot dit!! ben explicat, Cot.
El senat no val par res
Lunic que fa el senat es atacá a cataluña, dons, parqué mes val?
Perqué parlem d'ells?
quant hauriem de parlar de nosaltres i el que estàn fent amb el nostre vot ? Prou d'estat pendants d'Espanya, ja sabem que d'allà només ve miseria de tots tipus.

envia el comentari