"I si no ens fan cas?"

"En un estat de setge el que es suspenen són molts drets fonamentals de les persones"

A ningú amb dos dits de front se li escapa la gravetat del moment. Cal sols un instant més de reflexió per adonar-se que a curt termini ningú en sortirà guanyador, entenent que qualsevol victòria és la derrota d’un percentatge equiparable de la gent que pensa diferent, de la gent que se sent involucrada i la que no en aquest psicodrama postmodern. Tant si s’estima el país petit com el gran, com si se sent part dels dos, ningú no pot afirmar sense cinisme o miopia culpable que hi ha una solució neta i rodona a l’enfrontament de parers, de visions del món, de lectures dels esdeveniments. I així hem arribat a l’aplicació del que els constitucionalistes durant tants anys explicàvem a classe ben per sobre, entenent que era una ciència ficció col·locada a la Constitució a imatge i semblança d’altres textos europeus similars, condemnada per fortuna a l’eterna manca d’efectes. Però no.

 

Coneixent el President Rajoy, es pot dir que ha arribat fins aquest moment per una triada de circumstàncies que sumades conformen quelcom semblant a una tempesta perfecta: d’una banda la seva tendència natural a deixar córrer els problemes, potser per mandra, potser per compartir el criteri d’aquell altre gallec mort l’any 75, per a qui els problemes greus, quan es deixen coure, poden passar a ser menys importants, irrellevants o inexistents; però no era el cas. D’altra banda, trobem el seu talant, ben allunyat de la bel·ligerància, de l’exabrupte verbal, de la violència de tota mena, el que es pot entreveure en la seva activitat parlamentària, fins i tot en les intervencions plasmàtiques o sense opció a preguntes dels periodistes; potser no era la millor opció com a líder de l’oposició, potser no era la pitjor durant el seu temps de presidència; i la tercera circumstància, definitiva en aquests cas, és el seu context històric, pillat entre la part més bronca del seu partit, la que parla de Puigdemont com un colpista, i un Puigdemont que ja és capaç d’equiparar Felip VI amb l’anterior Felip i assegurar, amb un corifeu de ben engreixats intel·lectuals contraposats als de Madrid, que això d’aquí és Corea del Nord i que també el 155 aplicat és colpista.

 

En aquest escenari és versemblant que aquest Rajoy que descric s’hagi preguntat, com diuen des del seu entorn, què passaria si aprovades pel Senat a l’empara de l’article 155 de la CE les mesures demanades, els seus destinataris no volguessin complir-les. I la resposta, ho diguin o no allà o aquí és la desaparició de l’Estat o la declaració de l’estat de setge a Catalunya. També l’estat de setge està previst a la Constitució, i aquell sí que no deixa cap marge a la interpretació de part, ni a preguntar-se sobre la suspensió o no de l’autonomia; perquè aleshores el que es suspenen, com es previst a totes les Constitucions del món, són molts drets fonamentals de les persones. Persones. Al final, les veritables repúbliques, les responsables úniques i transcendentals del seu destí. Per ser-ho cal deixar de parar atenció al soroll ensordidor que ve de fora, mirar endins, ordenar prioritats amb sinceritat i sense por de no estar a l’alçada de mites èpics dels altres. Ho podem fer? Ens farem cas?
Comentaris
Anna Armendares
Per primera vegada veig que aquesta senyora te por del seus amics i conxorxes. Be, potser ha tingut un atac de lucidesa o d`honestedat. Pel demes, amb por o no, segueix sent la de sempre. El que veig ben clar es que ja sap, pels seus amics i conxorxes, que si fracassa el 155, cosa molt probable, ve l`estat de setge.Imentre Europa preocupats pels calers i per les borses.
Anna
Senyora Nebrera, el seu pragmatisme l'ha portat a omplir la seva biografia d'uns saltironets que Catalunya no es pot permetre, només ens falta vosté avisant de que ve el marraco. A hores d'ara, els catalans/es, molt més lúcids del que sembla tot i no tenir tantes carreres, ja en coneixen el color dels ulls de la bèstia perquè l'han tingut a tocar. En el passat a molts i moltes ens va decebre, sempre hem escoltat més als valents que als oportunistes, sort!!
Narcís ( a ca nostra podem " engreixar – nos “ com i quant vulguem .. no debades són diners catalans!) ( que no pas defora, que són plomats, piratejats i espoliats, a més de no valorat/ agraït/reconegut!) ( ça com lla, que lleig parlar així de persones sensates, raonades i íntegres!)
Ai, Senyor, quina llàstima, sempre fent el doble joc .. d'allò més injust i grotesc : 1. No n'és qüestió d'estimar petit o gros o els dos .. és qüestió que majoritàriament espanya és ( o necessita ser ) catalanofòbica, sia per interès espuri d'uns, sia per ignorància d'altres i, sobretot, per maldat d'ambdós ! 2. En MHP Puigdemont no diu res que qualsevulla persona amb dos dits de seny i bona voluntad no vegi ( oi, " VI " ? ) ! PD: " l'estat no desapareix " .. no sap ser país veí botxí ?
Kadra
@Anna Armendares, si arriba el 116 i l'exèrcit es passeja pels carrers tampoc s'ha de tenir por. No se'ls ha de provocar, però també ignorar i no col·laborar amb ells. La indep. haurà estat declarada, els reconeixements internacionals vindran a poc a poc, el govern i/o l'ACE funcionaran en paral·lel a les autoritats d'ocupació, Serem independents/ocupats durant un temps fins que acabin marxant. L'exèrcit no farà caure l'economia : també està al carrer a països amb màxima alerta terrorista.
Guillem
Ho sento pero avu s"et veu el llauto. La solucio era fer el referendum. Despres de uns quans anys demanant fos acordat. No ha estat aixi i l'hem fet com hem pogut. Si vol recrimina als altres que son els qui volen que un problema politic esdevingui social anant en contra de la solució que els catalans hi estavem d'acord
Joan García
Podrà vostè, estar a l'alçada de la democràcia? Podrà, algun dia, denunciar totes les injustícies comeses pel Gobierno de España contra Catalunya i els catalans? Avui, entre d'altres coses, el procés és una revolució ja: que tothom es tregui les caretes i que es defineixi sense ambigüitats. Prou a la hipocresia!!
Pepone
Senyora Nebrera, el temps s'acaba i al final haurà de triar entre Feixisme o Democràcia. No hi ha camí del mig ni matisos ni res de res. Vostè mateixa. Molta gent de Catalunya ja fa molt de temps que ho tenim clar, i tirarem endavant la república malgrat el PP, el PSOE, el C's i tots els franquistes disfressats de demòcrates.
eslovenia
Esclar, qui no vol solució diu que no existeix una solució neta. No coneixes Andorra? No seria una possible solució?. La Nebrera i bona part dels espanyols no deixen de ser uns dictadors que tenen inculcada la supremacia i la seva solució final.
Yara
Som un país ocupat, una colònia de França i de Castella, i el que han de fer aquestes dues tribus és deixar de fer-nos mal i treure els seus exercits d´ocupació colonial dels Països Catalans
Dan
Adéu,Escanya!!
JORDIS LLIBERTAT
Sra Nebrera. Els seus són capaços de fer un 155 maldestre i un estat de setge. Per això no els volem ni ara ni abans. Vostè encara si?
Laia
Senyora: Lliçons de sentit comú, les justetes. Els catalans ja som grandets, no la necessitem de mainadera. No ens cal tanta càtedra com té vosté, que ens parla com a nens petits, per saber qué volem, i qué ens convé.
tramontana
Un pais petit i un gran?... es deu referir Sra. Nebreda a la seva superfície, no)
Kani
¿Algú dona alguna importància a un article d'opinió d'una persona que va encapçalar el PP de Catalunya i quan va caure en desgràcia dins del partit, de sobte es va tornar catalanista? JO NO. Ja ha demotrat amb quina facilitat canvia de discurs.
Catalunya 427
Ara ens vol fer por amb l´estat de setge ! Va, Nebreda,no ens prenguis per rucs.I també et dic,que si decreten això, també ens en sortirem.No ho veus que hem perdut la por? No ho veus que fareu mes ferits i això serà el vostre final ?
desdelaselva
No cal fer res épic, ni singular, ni arriscat. Només el que vosté faria si el seu marit volgués abusar de vosté. Dir no i lluitar pacificament. Tanta equidistáncia la partirá per la meitat.
Cat2017
Sincerament, algu creu que hi haura realment estat de setge? Que els hi prohibiran als turistes sortir per les rambles o el passeig maritim? Els impediran baixar dels avions al Prat o enlairar-se? Algu creu que ningu fara un estat de setge pels catalans i no per a la resta de la gent a la ciutat comptal? I a les rodalies? I a altres contrades? NO HI HAURA ESTAT DE SETGE!!
SANDER
...la gent,només pot obeir a un amo.Nosaltres, a la Generalitat. No podem obeir un estat anclat al segle XVII.
Robert
na Nebrera l'altre dia defensava a la ràdio que el Poder Judicial no és corrupte... hahahahaha !!! Si mira, que tinguin carnet del PP és casualitat oi? va dona, va!!
Sou molt benpensats i innocents.
Llegir els vostres comentaris sembla un homenatge al humor absurd. El separatisme esta caient pel seu propi pes. Només em preocupa que no sigueu capaços de diregir la fustració que sentireu quan veieu que tot era mentida i que us han venut una idea que de entrada potser no era impossible; però tan malament plantejada i tant pessimament executada; que ara si; es impossible. Les presses; les trampes; i caure en el joc brut; ha enverinat la causa per décades. Ho tindreu que pair.
Net
Gandhi va afirmar: "Primer t'ignoren, després se'n riuen de tu i, quan t'ataquen, guanyes."
Pere de Lleida
Aquesta sra..torna als seus orígens.Es com aquella dita espanyola"La cabra siempre tira al monte" No va poder liderar el PP català,i ara potser espera que la cridin per formar part, d'això O no se quin organisme,que dirigirà la politica catalana
Observant
A l'enemic no se li demana clemència perque només busca tallar-te el coll.
Ignagon737
Per què els contraris a la independència o al dret a decidir insisteixen a dir que ara s'ha creat una situació d'enfrontament, de ruptura, dins la societat catalana? Potser quan els independentistes érem minoria podíem nosaltres també parlar de trencament de lligams?, potser no tenim el dret de ser respectats per les nostres idees tot i no ser les d'ells?, és més democràtic qui creu en seguir amb l'statu quo i no accepta que les majories han canviat?
Ignagon737
Ara, senyora Nebrera, és quan els unionistes tenen l'oportunitat de demostrar que són autèntics demòcrates, que accepten l'opinió de la majoria tot i no ser la seva opinió. Qualsevol altra cosa és pura supèrbia.
Pirandó
Serà com quan jo era jove. Llavors ho feiem amb ciclostil i escoltant Radio Pirenaica. Però no s'adonen que els temps han canviat. Ara hi ha móbils i impressores. Ni tant sols impedeixen les comunicacions tallant internet tal com es va veure a Hong-Kong a on els mòbils es comunicaven directament entre ells. No ho posarem fàcil.

envia el comentari