Examen de consciència

"Això que escric no pretén que mirem el mal fet per l’altre, ans per mirar-nos dins i preguntar-nos quina quota ens pertoca en la responsabilitat de l’incendi"

En el moment que escric no se sap què respondrà Puigdemont a Rajoy sobre si en el seu últim discurs al Parlament de Catalunya va declarar la independència o no. Sembla importar ben poc que el competent per fer-ho, segons la tan recent com incomplerta llei del referèndum, sigui el Parlament i no el President; i sembla importar també ben poc el ridícul que suposa que rere aquell discurs no siguem capaços saber si ho va dir i què significaria haver-la declarada.

 

Per tot això a mi no m’interessa gens que hagi respost, més encara si com diu Forcadell s’ha de fiar tot “al que faci la gent” (que és tant com encomanar-se a la revolució). El que m’importa, el que vull dir no té a veure amb el passat, ni amb els greuges amb què s’ha armat l’argumentari d’una i altra banda, això ho deixaré per a un altre dia. El que vull ara, en aquests moments que amb dificultat deixaran marge a la serenor i en tot cas ja no alleugeriran les conseqüències del que s’ha fet, és cridar a fer un examen de consciència.

 

La consciència de què parlo és la meva, la nostra, la de tothom, fins i tot la de qui creu superbament que la seva està ben neta mentre discuteix a tort i a dret sobre l'únic tema de conversa dels darrers mesos. Fer-ho requereix seure un instant, deixar de banda apriorismes, separar els sentiments dels drets i contemplar el paisatge actual a Catalunya: es divideixi no l’independentisme, Aznar (qual bomber piròman) la va clavar: abans de la independència, arribi o no, la divisió s’ha produït a Catalunya (ni que sigui entre els que creuen que existeix i els que la neguen). I com a mínim es visualitzen dos bàndols entre els catalans (amb gent de “vuit cognoms catalans” a cada banda i xarnegos com jo també dels dos cantons): els que creuen que continuar essent Espanya és “bon negoci” i els que no (i en els dos hi ha, però, dels que traslladen seus de les empreses fora, com demostra el President del Barça), els que continuen sentint-se part del tot, i els que se senten despresos des d’ara o des de sempre d’allò.

 

Què s’ha fet malament? En una banda la pressa, en l’altra la supèrbia; en una banda la supèrbia, en l’altra banda la ira; en una banda la ira i en l’altra, l’avarícia; en una banda l’avarícia i en l’altra, l’enveja. Si és cert que un percentatge molt majoritari de mestres i periodistes són independentistes, com es podria no haver arribat fins aquí? I això (el que passa, el que no havia d’haver passat o el que encara no ha passat) de qui és culpa? I la resta, els indiferents, els activistes, els incendiaris, els mentiders, els falsaris, els sofistes, els manipuladors o els frívols?

 

Això que escric no pretén que mirem el mal fet per l’altre, ans per mirar-nos dins i preguntar-nos quina quota (per acció u omissió) ens pertoca en la responsabilitat de l’incendi.

 
Comentaris
un senyor antic
La Senyora Nebrera ara pateix del mal dels Constitucionalistes, la febra "tautologica", donar voltes sobre un text que només es remet a ell mateix i es repeteix "ad infinitum", es pot curar amb una medicina que es diu Democracia o sigui votant.
La mare del tano
Doncs jo el que em pregunto es perquè la senyora Nebreda publica articles a El Mon.cat i a El Nacional.cat.Crec que els lectors no em fet res per merèixer això.Està traient el lloc d´un altre que possiblement no ens seria tant irritant. No la volen al Periodico ? A la Vanguardia tampoc ? No tenim sort en això, caram !! Au,va,feu fora la Nebreda si us plau !!
Narcís ( els pecats són de ‘ nostre violador territorial ‘.. més proves? ) ( ai, Senyor, quina llàstima ..quan n’és a l’inrevés ..massa anys ha trigat Catalunya en adonar-se’n davant sabotatge estatal i resta o cope, oc, rne, ser .. abc, mundo, razon, periódico, pais .. a3/6ª, t5/4, 13tv, tve..!)
Ras i curt : -- Què diu la Llei del Referèndum .. la Llei de Transitorietat .. . . . així allò exposat, així exposat amb son conseqüent suspensió/ temps mort tot demanant allò aconsellat? -- Què compon vot/ consulta participativa/ escoltar - llegir la gent i, després, referèndum .. amb ' revolució ' de cap mena? -- També amb la malícia espanyola ' 8 cognoms catalans o/ i xarnegos ' .. justament els de no soca-rel i mateixos mixtos són qui més saben de la catalanofòbia espanyola!
jaume
Senyora Nebrera , aixo dels 8 cognoms es una estupidesa inconmemsurable, i allo de charnego , nomes ho fan servir per burlarse de nosaltres ,, se es catala o no s'ho es
del camp el llam
Sra Nebreda. Li agrairia que ens lliures de les seves enormes incongruencies i equidistancies. Per favor vagi a .donar " la tabarra" als diaris i revistesde l'altre costad de l'Ebre que li son molt afins ideologicament parlant.
Pen
Sempre Nebrera: condescendència amb un estat impresentable, forà , abusador i cruel , i exigència i duresa extrema amb amb els de casa. Rebutjable ella i els seus
GOA
Quan s'escriu molt i hi ha poc a dir surten coses com aquest article
Elisa
La divisió hi ha estat sempre, no es ara que no ens entenem amb Espanya, el que ara n'estem farts!!!
AT
aquesta dona volia manar al PP i va perdre unes votacions amb la sanxescamayxa, s´ha de ser molt pringat
FSC
La Nebrera va de persona de dretes "moderada", i intenta caure simpàtica per aquest motiu, però d'això res de res. Defensarà la seva España fins el darrer dels seus dies, facin el que facin des de Madrid. No us equivoqueu. De moderada no en té res i ho vesteix tot de jurisprudència i de lleis per amagar la seva rància perspectiva dels fets. Els juristes, en general, són els més reaccionaris de tota la societat, no accepten de bon grau els canvis.
Hilari
Nabrera plegui ja de escriure als mitjans i fer de tertuliana amb aquest tó de setciencies del PP. Els seus comentaris no adjudant gens a la bona entesa entre els catalans. La seva participació desmereix qualsavol mitjá on participa.
Elna
Aquesta Nebrera és una dogmàtica, s'ha de pensar i creure el què ella diu, com a bona pepera.
Desfeta
La pregunta es pertinent. La resposta es que la Generalitat i en gral. Catalunya ha estat molt pacient i ha donat senyals que ho podiem entomar tot. I això ha anat validant la política recentralitzadora d'Aznar. Fins que la sentència de l'estatut ens va convencer a molts que ja n'hi ha prou, que calia una resposta ja no pel deficit fiscal, ni el greuge de les inversions públiques, ni tampoc pels atacs a llengua cultura i escola, calia una resposta per salvar la dignitat.
Desfeta
Que ha fet malament l'estat controlat pel PP, ? doncs utilitzar Catalunya per als seus objectius electorals. Presentar-la com una amenaça a la unitat d'Espanya i oferir-se com a partit campió per a defensar España.Ja va utilitzar el terorisme d'ETA en el mateix sentit. Ha alimentat un monstre catalanofobic que ja no pot aturar. No he vist en els ultims set anys cap gest del PP per a reduir el sobiranisme, ben al contrari, l'ha provocat tan com ha pogut.
Desfeta
El govern del PP ha negat la tercera via dels catalans moderats , no li ha donat cap oportunitat. Recordeu la demanda de gestió autonoma de l'aeroport feta des de l'IESE ? La van fer els mes moderats, que van aconseguir ? Res de res. On ens volien portar ? O dit d'altra manera, el sobiranisme no ha estat un instrument necessari per al PP partit salvador de la unitat de la patria ? Com hauria transitat electoralment tots aquests anys immers en la corrupció i havent decidit qui pagava la crisi ?
Desfeta
Em queda el PSOE. El pitjor paper de tots, quina pena. Ha fet seguidisme del PP es un partit dinàstic, jugant el joc de l'alternança, Burocratitzat, privilegiat per un sistema de finançament autonomic ineficient que beneficia comunitats on te molts vots. Quina diferencia amb el PSOE de la refprma fiscal, del model sanitari etc... un desastre, sempre a remolc del PP.,
Farum de ranci i neftalina......
Mentre els que no ens em considerat mai espanyols, em sigut minoria i em restat calladets, i els amics de la Sra. Nebreda han fet i desfet a casa nostre, abusant de la nostre terra per ser com va dir Fraga, terra conquistada, no hi havia "divisió", però quant la truita s'ha tombat, i per dignitat els independentistes som majoria, ells, la minoria no ho accepten, no resten calladets, foten brega i creant divisió, i a sobre en acusen a nosaltres de fer-ho, es veu que guanyar es dividir.
sinto
Sembla que la Nebreda esta contractada per franquistas per fer propaganda peperra. Sempre repeteix la mateixa mantra *que em fet malament...Jo li dire que heu fet malament sempre heu anat amb pantalons baixats i amb la vaselina al cul senyora Duran i Teixido.
Jesús
Doncs jo trobo que aquesta senyora escriu molt bé, i és de les poques persones del PPSOEC, junt amb Margallo que argumenta i val la pena llegir. No és bo ser endogàmic. Ara, d'aquest article, jo no entès res. O ella.
Nuria de Mexic
Miri senyora, tracto de llegir-la de tant en tant, pero em costa entendre que vol dir i on va. Visc a Méxic, soc filla de l`exili i sempre he sigut independentista. Per aixó quan la llegeixo no entenc res del que escriu. Almenys no te res a veure amb el que sento i penso. I vaig cada any a Catalunya i tampoc veig ni sento el que vosté escriu. Ni d´un costat (els indepes) ni de l`altre. No se pas que s`empesca.
Marc
No sé què fa tanta gent entrant aquí, llegint-se les mentides d'aquesta persona i publicant comentaris. El que digui aquest personatge mai tindrà res d'interès. Deixeu-la publicar si voleu dir que sou transversals, però ha perdut tota credibilitat i tot interès.

envia el comentari