La convergentada de dimarts

"Al capdavant hi tenim un President que vol guanyar"

Per molt que alguns hagin volgut fer passar la maniobra de Junts pel Sí com una argúcia estratègica de Puigdemont, aquella cosa que va passar dimarts al Parlament va ser una convergentada de les de tota la vida. El clàssic ara no toca del catalanisme, l’infinit carreguem-nos de raons del processime, l’opacitat escapista d’aquell full de ruta que no entenien ni ells i, en resum, la vella tendència d’estirar la narrativa política com un xiclet perquè qui dia passa, any empeny.

 

De totes les bondats que se li han atribuït a aquella cosa que va passar dimarts al Parlament, no me’n puc creure ni una. Els rèdits, diuen, eren rebaixar la tensió, donar resposta als qui pressionaven pel diàleg, insistir en la necessitat d’obrir una mediació i, havent quedat com el bàndol civilitzat, deixar la pilota sobre la taulada de Rajoy.

 

Si l’objectiu era legitimar la DUI deixant en evidència que és l’estat qui no vol mediació, l’ultimàtum hauria pogut fer-se de manera obsessiva i articulada durant els vuit dies que van separar el referèndum del ple al Parlament, que en realitat no van ser aprofitats per fer res de productiu. Aquest era el moment d’ensenyar a Europa i als comuns que la DUI és l’única sortida que ens deixa l’estat. Però si l’ultimàtum el fas en el moment en què la partida demana que tiris la teva carta més alta, dónes a entendre que vas de farol. O dit d’una altra manera, quan et passes la vida donant últimes oportunitats a l’altre no és perquè siguis un gran estratega sinó perquè et falta valor per complir les teves amenaces. Això ho sap tothom.

 

Pel que fa a la tensió, la pausa potser ha servit per baixar-la però no per rebaixar-la. En el sentit que el cost en tensió i confrontació que suposa fer-li la independència a Espanya és fix, segueix sent el mateix avui que ahir i que demà. Si tu realment estàs determinat a tirar-te d’un trampolí, què en treus decidint que ja saltaràs després? Els riscos seran els mateixos, i per tant si ajornes el salt no és per poder fer-lo en millors condicions sinó perquè no tens els ous de saltar.

 

De la mateixa manera, passar-li la patata calenta a algú que saps del cert que te la tirarà al cap no és una genialitat sinó una manera d’espolsar-te una responsabilitat que et pertoca assumir. 

 

Aquella cosa que va passar dimarts al Parlament no ha servit de res. Els europeus i els comuns no van com bojos buscant i suplicant mediació i segueixen renegant de la DUI. A més, el preu de fer una DUI segueix sent el 155. L’abscència de beneficis certifica que no va ser un cop mestre sinó una escagarrinada en tota regla. És d’admirar que els membres del govern s’estiguin jugant el seu patrimoni i la seva feina i comprenc que és molt difícil assumir la responsabilitat d’avessar el país a una situació de confrontació i d’incertesa, però com va dir el mateix President, això és el que han vingut a fer.

 

Malgrat el dimarts, jo tinc confiança. No hem guanyat res però tampoc crec que haguem perdut res que no puguem recuperar. En contra hi tenim un estat que és garantia de desencaix i que alhora ja no pot venir a matar-nos. A favor hi tenim un poble que és garantia de resistència. I al capdavant hi tenim un President que vol guanyar i que sap perfectament que la pinça que fan l’unionisme i l’independentisme deixa cada cop menys espai per a les contorsions convergents.  
Comentaris
ROSA
Tots els consellers d'ERC i PDeCAT van optar per la suspensió de la DUI Només la consellera Ponsatí va mantenir l'opció de la unilateralitat EN AQUEST MATEIX DIARI. ASTRID VOSTÈ FA FÀSTIC
Comparteixo l'analisi
Els estrangers també han entès així la (mala) jugada de l'altra dia. I veient que el nostre govern va de farol s'han passat al que veuen com a bàndol dels guanyadors. Per això tots recolzen Espanya. Però la situació no és irreversible: es tracta de fer entendre al PDECat i a ERC que si defalleixen ara ho pagaran molt car.
Molt bon analisi
Perqué creu que el president no es part del problema? L'ultima decisió era seva. Ni la Marta Pascal ni el Mas son diputats. Ha de haver transparencia, qui ha votat que i perqué. A totes les democracies que valen la pena la gent te accés a aquesta informació. No depen del que diu un periodista o del que s'ha sentit pels pasadisos del parlament, per favor!
Amen
Ben dit.
Francesc
Una altra anàlisi sense tenir-ne ni idea del que ha passat. Ahir mateix es publicava que tot el Govern menys una Consellera es va manifestar a favor de suspendre la declaració. Es vota quant hi han eleccions no mitjançant escrits als diaris. Mis rigor si us plau
Gat Moix
Jo crec que ara ja no importa qui va fer o dir això o allò, ni si va ser el PDCAT o ERC o ambdós qui ho varen consensuar. Ara toca el que toca. El dilluns, sessió plenària al Parlament, declarar la suspensió de la DUI, fer una lectura solemne de la Declaració d'Independència i no contestar el requeriment d'en rajoi
pep
El 2 d´Octubre també va ser un convergentada? Com es de gran el sobre que t´has emboxacat? Val la pena trair a Catalunya sembran la ciçanya? Diges quin es el te preu i poder el millorarem.
terrassenc
Ho veu tothom, mentre depengui de convergència no hi haurà independència. ERC, independents, Demòcrates s'han de posar les piles com la CUP i forçar als amics del pont aeri, Puigdemont inclòs, a complir el MANDAT del 1-O.
Enrica
El que dius és tan evident. Quan van fer sortir el Vila a aigualir la setmana, ja es va veure que farien llufa. Ara quan estiguin a la presó i amb multes milionaries que no vinguin amb caixes de resistència... que dialogin
Tonet
No hi estic d'acord. De cara al mon que ens ha de reconeixer va ser una jugada mestre. Ho retardarem una sermana i seguirem el cami havent donat a coneixer al mon que qui no vol dialogar es espana.
alerta
Quina casualitat, la consellera que va continuar al costat del poble i el dimarts no va fer llufa. es l´unica que el dia 1o va rebre de valent.el dialeg que els colaboracionistes no han patit ni patiran mai sempre nedan i guardant la seva roba
@terrassenc
Sempre al servei d' Erc el .mariasmo i al falangito junt n el preparao ho celebraran. La brigada aranzadi esta amb tu. Divideix i guanyaran.
I jo encara diria més
Després del que ha fet Puigdemont (que per cert, ens deu una explicació) el PDECAT està sota sospita Ja ha tornat el senyor Mas, tremolem... ai no, que mai se n'ha anat Un possible rèdit de tot aquest fiasco: Puigdemont detingut (pobre... pobre?) els partits independentistes il·legalitzats, o sigui, CUP i ERC i el PDECAT guanya les properes eleccions... ves que no hi hagi algú negociant-ho ja per Madrid... Quina manera de fer el ridícul! REACCIONEM!
Racs
Francament, escoltant en Mas crec que queda molt clar que no hi ha un pam de net. Els convergents estan amb el cagalló al cul i els d'ERC tres quarts del mateix. Veurem els proxims dies si tot plegat és un farol, com creiem alguns, o era una tàctica per convencer el món. Penso que el que hauria entès el món hauria sigut una declaració clara el dimarts.
Zas
ho veig també aixì.
Processisme
Tota la raó Àstrid. L'escagarrinada de dimarts dóna la raó a aquells que sempre han dit que Pdcat ha utilitzat aquest procés, que va sorgir i encapçala la gent, per aconseguir concessions de l'Estat després del desastre de l'Estatut. Pdcat va demostrar dimarts que no vol la independència sinó aferrar-se al poder. Fa 5 anys que no tenen projecte polític per Catalunya i saben que ara unes eleccions anant sols les perdrien i potser estrepitosament. On són les estructures d'Estat?
Kadra
Què és el 155? la suspensió de l'autonomia. Si hi ha una DUI som nosaltres mateixos que suspenem l'autonomia. Si després d'aixecar la DUI actualment suspesa, intervenen amb policia o militars, aleshores no té sentit que des d'aquí parlem de "155" sinó ocupació d'un país estranger.
Pepone
Ho sento, però jo penso que va ser una bona jugada. Ara som on som, i si en Rajoy ens aplica el 155, nosaltres la gent haurem de paralitzar el país com el dimarts dia 3, i a prendre pel sac la prima de risc espanyola.
Anna Armendares
Un anàlisis precis i valent. Pero també crec que no ho tenim perdut. En Vila va anunciar per on anaven els treys. Es amic de la Pastor, que hi vols fer. I convergent. Pero hauriem d`haver imaginat com aniriem les coses durant aquella setmana perduda.En Mas es movia massa aquells dies. Es irgent que dilluns a mes tardar donem el pas. Jo crec que Puigdemont ha d`enviar el discurs a Madrid com a resposta i simultaneament premer el botó. El 155 a esta funcionant.
Pepo
Astrid, d´acord amb l´exposició que fas a l´article, menys en una de les teves asseveracions. Dius que ... en contra hi tenim un estat que és garantia de desencaix i que alhora ja no pot venir a matar-nos ... precisament és el que farà, perquè de fa mesos que pronostico ferits lleus, greus i també morts en el moment de màxim fragor de la batalla. Un Poble desarmat i amb tendències de defensa pacífica, que sabem hores d´ara que rebrem i de valent. Em sap greu, però et desmenteixo.
Narcís ( per curiositat femenina .. de què hi vius? o .. de què/ qui n'esperes viure?)
No sóc ningú per parlar d'autors qui siguin, fos només perquè no els conec, fos només perquè és el text allò que importa, però verament .. aquesta avui m'ha ben decebut del tot ( sempre pensà ser neta .. defensora de la veritat .. neutral, imparcial i desinteressada .. àdhuc valenta . . ) ! PD: a què ve ' jugar ' amb el mot convergència ( i, damunt, per subestimar, menystenir gratuïtament .. com si altre partit hagués pogut aconseguir més pro nostra nació !), quan ara tota unitat ens n'és poca?
Les estructures d'estat no seràn efectives fins que no
es PROCLAMI l'estat. ( no declaració, proclamació)
eslovenia
Bé, ara tenen dos ultimatms, de la CUP i el dels franquistes. Processime: no acceptem cap dels dos. Decència,: reforçar la DI.
SIEGFRIED
...hay algo mejor que la independencia...segun vascos y navarros...
Astrid, vostè fa fàstic.
M'agradaria que fos vostè a la que posaran a la presó, pot ser no tindria tanta pressa. O que l'hi embarguessin la seva casa, el seu cotxe i tot el que tingui... Els mandataris de la UE demanaven diàleg, ara ja saben qui vol i qui no vol dialogar.
Ets una vergonya Astrid....
nacional. Mai ningú ha arriscat tant i ho ha fet tant bé com convergència (ara PDECAT) Aneu repassant els esdeveniments i veureu qui son els que han posat en risc la seva persona i el seu patrimoni... Només gent de CDC.
Un encert el del govern.
Per la xarxa es diu que varem començar intentant ser com Escòcia, i sembla que estem derivant cap Eslovènia. Escòcia no és independent i Eslovènia si.... //*//
Jordi J. Recort
Puigdemont va fer una jugada mestra, però li ha sortit malament, perquè Europa interpretat com un signe de feblesa, i a l’endemà de la declaració ja vam tornar el missatge de que és un afer intern espanyol, que la constitució, que no s’acceptaria independència, mentres que la cosa anava endavant i tirava se’ns prenien seriosament, de fet el missatge del Donald Tusk era de tu a tu, de posar Catalunya al mateix nivell que Espanya i Europa, immediatament després de l’aturada del Puigdemont ja torne
A SIEGFRIED
Ellos, vascos i navarros, son una parte muy pequeña del PIB y su aportación también es mucho màs pequeña. Catalunya por el contrario mantiene gran parte de la Espanya subsidiada y sin ella Espanya se hunde. Conclusión Espanya nunca puede prescindir de la aportación catalana porqué nunca se ha ocupado de cambiar su modelo productivo, casi inexistente. No lo han hecho en 500 años y no lo van ha hacer ahora. Sus problemas los solucionan siempre a través de la violencia. Lee historia espanyola.

envia el comentari