Un minut d'independència

"La decisió preserva el mandat popular i parlamentari i, a més, trasllada la pressió cap a l'Estat espanyol, que haurà de fer gestos d'obertura si no vol quedar connotat -encara més- com un estat autoritari"

Hem estat independents durant un minut. Els cinquanta-vuit segons, exactament, que van entre "assumeixo" i "proposem que el Parlament suspengui els efectes de la declaració d’independència"... A mi també m'emprenya.

 

Però la jugada del Govern aconsegueix diversos objectius estratègics que són imprescindibles si el que es vol, precisament, és que aquesta independència sigui efectiva. D'una banda, la decisió preserva el mandat popular i parlamentari i, a més, trasllada la pressió cap a l'Estat espanyol, que haurà de fer gestos d'obertura si no vol quedar connotat -encara més- com un estat autoritari que, com ja se li ha fet notar des d'Europa, utilitza la violència per aconseguir objectius polítics. Puigdemont, des del faristol, ha donat noms, com el de Kofi Annan, que s'han compromès a formar part d'una mediació internacional. Catalunya ja és un actor al món.

 

El Govern també ha deixat sense excuses l'escalada repressiva de Madrid. Qualsevol acció en aquest sentit serà interpretada com a represàlia en un moment d'ofensiva salvatge contra els Mossos d'Esquadra que ha de ser resposta, amb la màxima fermesa, des de Catalunya. I, finalment, el govern català podrà capitalitzar políticament una hipotètica negativa al diàleg de Madrid, que tindrà dificultats per cronificar una actitud autoritària i antipàtica per a l'opinió pública internacional.

 

En definitiva, Catalunya ha tingut una actitud diplomàtica, en un moment en què necessitem diplomàcia. I la imprudència també fa traïdors, evidentment. Però cinquanta-vuit segons... A mi també m'emprenya.
Comentaris
Abderraman
Hem lluitat intensament cinc anys i potser no tant uns altres 300. Fins aquí hem arribat. Espanya i la seva violència han tornat a guanyar. Tan sols ens queda la política de terra cremada: peles a fora, productes estrangers i res de reciclatge ni mariconades. La terra no val res; només les persones.
Ramon
Els crits d'independència al Camp Nou caldrà traslladar-los al minut 20 amb 17 segons. Just kidding. Bona jugada. Molt bona jugada. Confereix centralitat i moderació al President i posa Espanya en la disjuntiva de perdre-ho tot o bé atiborrar-se de gripaus.
enric
Per acontentar putes i ramonetes perdrem els que ho donen i ho han donat tot a canvi de res. Ells no afluixaran, al contrari, veurem més repressió.
Xavi
Unitat i confiança. L'article te tota la raó.
auroc
Els pitjors enemics sempre els hem tingut a dins de casa: La Caixa, Sabadell, Abertis, Foment, etc etc etc
Abderramán no hem arriba fins a qui de casualitat
La estrategia, els tempos i la discreció ens hi han portat. No es tracta de fer l'heroi, ara toca guanyar. Hem aconseguit internacionalitzar el problema.
almogaver.cat
Evidentment que és un risc sr. Cot. El Gobierno Pepero és imprevisible en rancúnia, però el moviment del Sr. Puigdemont, en escats diríem un "gambito". De moment, sols de moment, ha trencat l'esquema del Gobierno i del seu aparell repressiu i l'ha distanciat del PSOE. Estableix, que Catalunya és dialogant i l'estat PPero és brutal i poc fiable. Crec que el Sr. Puigdemont mediàtica i diplomàticament s'apunta un tant, encara que deixa a part de la gent desil·lusionada de moment (No es pot estar re
Sly
Trobo obvi que el nostre President ha rebut sol.licituds europees per actuar aixi. Ara es l hora que aquests poders obliguin Rajoy. Per mi esta molt clar: es l economia. I si no el fan canviar d opinio aleshores recolçaran Catalunya
Cromanon
Tenim que començar de cero i amb la repressió de un estat bèl·lic i opressor de llibertats seria imposible crear les estructures de la nova republicà. Crec que el nostre president ha actuat amb intel·ligència i firmes sa
JK
Zapatero va prendre el pèl a Mas. Ara Tusk ha près el pèl a Puigdemont. Si l'oferta de la UE o els EUA fos seriosa ho haurien fet públic. Han tingut 8 dies. Perdem l'única arma que teníem a canvi de promeses vagues, fum. I el govern ens deixa als més implicats als peus dels cavalls. Cagada històrica de l'independentisme. I desmobilització. Jo mateix, voluntari, president de mesa etc. Em sap molt greu dir-ho, però no compteu més amb mi, s'ha acabat.
terrassenc
Si espanya accepta fer un referèndum i el govern ho accepta s'haurà despreciat el mandat de l'1-O i justificat l'injustificable; vàrem votar per la Independència no per fer un altre referèndum. I si no volen parlar, estem on érem i hem perdut iniciativa. Els amics del pont aeri han tornat a prendre el pèl a ERC, independents, Demòcrates, la CUP i 2.3M de votants catalans. Sort que la clau la té la CUP.
AVUI SEREM INDEPENDENTS
Suposo que el primer signe de represio voldra dir que se suspen la suspensio de la independencia. Doncs aixo mateix, despres d anys de repressio i dialectica autoritaria, l estat espanyol no pot parar i asseures a negociar. Els seus mateixos votants no ho entendrien. Avui serem indepedents de facto.
Ni cas a Abdreeaman
Es un picolo travestit que babeja quan veu porres dures i negres, segurament es sociata i li agrada la balleruga. Avui mateix serem independents.
Laia
ahi si us plau qlgú em pot dir que passa, Vem sortir ahir de Lluís companys abatuts i avui tinc un mal de cap que no m'aguanto
Pedra picada
Siguem realistes. Tirar pel dret ahir era un suicidi. Era posar-li en safata al Gobierno fer les seves salvatjades i quedar-se absolutament sol, o gairebé, respecte a suports externs. És el que m'hagués agradat per radicalitat democràtica, però estratègicament era nefast.
pep
El Govern esta gestionan la INDEPENDENCIA, es una jugada molt inteligent que deixa fora de joc el gobierno.
Catalunya 427
@Pedra picada.I ara tampoc tenim suports externs.I no tenim ja cap força.
ZAS
Idem a en Pedra picada. Cal,doncs, més política.No hi ha més.
Narcís ( no podem deixar d'afluixar .. el bé no pot afluixar mai contra el mal sinó el món seria acabat!)
Sent dins ( dessota, trepitjats bota militari àdhuc assassinats ) d'estat forà/ estranger entrat a mata-degolla més d'un cop així delinqüent i pecador mortal .. allò fet pel MHP Puigdemont ha estat encertat i .. se'n diu política, se'n diu diplomàcia, se'n diu protocol i, sobretot, se'n diu ' posar els fonaments ' per la llibertat, sobirania i Estat català! PD: espanya es delati com allò què és .. simple força bruta barata i covard contra població d'altri desarmada i pacífica !
TheGentleman
Si el Gonienno ejpañó declara avui el 155, aquest vespre per TV3 es declarará la independencia. Ahir els piolins anaven provocant a la gent amb sirenes, porres i volien gresca. No dubteu que davant les mostres d'alegria desfermada, aguessin carregat. Es el guió que volíen però, un cpo mès han quedat en fora de joc.
La declaració està signada
es desbloqueija i ja està.
confiança
com molta gent, estic decebut però alhora confiat, amb el nostra govern que va dir que votaríem i ho vam fer, hem de deixar passar les hores a veure què, encara que per la part del "gobierno" no sembla les hagi fet canviar massa i l'altre cosa que em fa dubtar, sí ahir Trusk va parlar amb el nostra President, avui els alemanys tornen a dir que és un afer intern espanyol.
Xavier Borràs i Pla
Què gran ets, Salvador Cot. Estima i admiració per igual. I tot, des del meu petit País Valencià. Salut !

envia el comentari