Per què els mitjans de Madrid són així? Una hipòtesi

"Els mitjans de Madrid tenen molt poca autonomia real. Els públics, per intervenció política i, els privats, perquè deuen els seus ingressos a unes empreses de l'Ibex que, a més, participen en el seu accionariat"

Una de les característiques més vistoses d'aquesta crisi política és l'actitud dels mitjans de comunicació de Madrid. A diferència dels de Barcelona, no hi ha diversitat en les línies editorials, ni cap diferència apreciable entre els que són públics o privats. Tant se val si es reclamen d'esquerres o de dretes, ni quina sigui la seva penetració quantitativa o qualitativa dins la societat catalana. Tret de molt poques excepcions -més o menys corresponents a l'estretíssim espai comunicactiu de Podemos-, els diaris, televisions i ràdios de la capital d'Espanya són inequívocament agressius contra un moviment de gran base popular que, paradoxalment, es manifesta a uns centenars de quilòmetres i en un context que, en principi, ells coneixen perfectament

 

Tanta uniformitat contrasta poderosament amb la premsa internacional, que presta atenció preferent al conflicte entre Catalunya i Espanya, però sempre amb intenció d'objectivitat. De fet, si hi ha una línia predominant, definida per l'eix The New York Times/Le Monde, és la de demanar que Madrid autoritzi -i guanyi- un referèndum a Catalunya. 

 

Els mitjans de Madrid tenen molt poca autonomia real. Els públics, per intervenció política i, els privats, perquè deuen els seus ingressos a unes empreses de l'Ibex que, a més, participen en el seu accionariat. La posició anticatalanista és, per tant, concertada. Al meu parer, amb un doble objectiu. D'una banda, mantenir l'opinió pública espanyola al marge del conflicte, en la creença que l'acció de l'Estat ni els afecta ni els perjudica i així tenir les mans lliures per a qualsevol nivell repressiu. En segon lloc, aquesta concertació informativa intenta construir una minoria de bloqueig de l'unionisme social a Catalunya -mobilitzable, en cas de necessitat- refractària a uns arguments de l'independentisme que es presenten com a falsos o perillosos.

 

En qualsevol cas, l'opinió dels ciutadans espanyols no compta. Gens. I aquesta és una de les raons per les quals el règim del 78 ha aguantat quaranta anys gairebé fossilitzat. Una dificultat més per a la democràcia. Un incentiu més per a la independència.

 

 
Comentaris
almogaver.cat
Disculpi'm, si no ve al cas el comentari. Almenys excepcionalment, no posarà les opinions del lector del seu diari immediatament? En aquests dies, ens hi juguem tan i és possible que tanquin la Internet? Mentre duri la comunicació i immediatesa de la resposta i complicitat a la notícia és vital. No quan passen 22 hores. Si és per supervisors, aquests dies li'n sortiran com ginesta té nostres camins. I els diaris de madrit en part escriuen en NO-DO perquè és el que volen llegir. Easy no?
Nelson
Només cal veure un Callejeros playa per entendre que Espanya és un país d'analfabets. Sí, esclar, un parell de premis Nobel, una aristocràcia que toca el piano y assisteix regularment al Teatro Real, però l'excepció confirma la regla. Famílies de notaris, de militars, d'alts funcionaris de l'estat. I el populatxo a callar i emigrar. Los santos inocentes. La escopeta nacional. País miserable i sense futur.
Narcís ( sempre, sempre, sempre mitjans espanyols han mentit, falsejat, enganyat .. infamat, difamat .. injuriat, calumniat .. qualsevulla cosa vinguda/ originada a Catalunya! ) ( i la raó n’és molt senzilla .. no poden acceptar siguem altra nació així com fossi més avançada .. ambdues alhora!)
Així és .. però no oblidem que si mitjans espanyols planten aquesta ' llavor informativa ' és perquè la terra espanyola n'és majoritàriament preparada per a rebre-la, sia per enveja, sia per gelosia, sia per complex, sia per .. maldat ! PD: per no anar-hi més enrere .. només dir que des del 77 no han parat de parlar a tort de Catalunya àdhuc quan en MHP Pujol fou nomenat ' español del año ' per l'ABC!
catala progresista
almirante indepre nelson has anat a hospitalet nou barris, castelldefels santa coloma etc , molts dels qui surten a callejeros playa son de alli almirante indepre nelson que no ets mes tonto perque no t'entrenes fill meu, ah que seran els mals catalans el 52 per cent que no volen sapiguer res d'aquest vodevil de tercera i el 48 pur els catalans bons no castellans, que caguem pepites d'or llegim a nietsche i els nostres pets oloren perfum, com es pot ser tan gilipolles amb perdo pels gilipolles,
federalista
cot ja t'ho he dit diverses vegades control als indepres que escruien al pamflet perdo diari, test d'aptitud mental cot que sino es colen retardats mentals com el tal nelson d'on traus a aquests imbecils cot es curiositat, malsana pero curiositat.
desdelaselva
El negoci principal de Castella ha estat l'explotació de les colónies. Aixó es tremendament injust i no es pot explicar aquesta veritat a la població castellana, pel que es construeix un relat per justificar les accions colonitzadores. Al principi, l'excusa de les matances era l'expansió del cristiniasme. Quevedo explica més tard la superioritat moral castellana. Després ve alló de que als catalans ens perd l'estética com si l'estat espanyol es basés en l'ética. Ara la mentida es la llei.
Jordi Català Sobirà
Una de les característiques d'aquests franquistes és el menyspreu que manifesten tenir contra els ciutadans, sobretot si aquests tenen criteri i reivindiquen els seus drets;i tant hi fa que fem manifestacions d'1 milió, 3 o 15 milions. Ells necessiten gent borrega de votants teledirigits en defensa de la "patria", o sia, perquè ells puguin seguir robant i saquejant les arques públiques com han fet fins ara.
Montserrati
Com deia algun bon personatje, Españoles somos todos pero quien nos quiere mandar y manda son los castellanos.
Jordi Català Sobirà
@Montserrati: espanyols només ho són ells. Els catalans mai hem estat espanyols sinó per la força. Els q es diuen espanyols en realitat són castellans. Espanya no existeix perquè mai ha deixat de ser Castella. Però com fan en tot, han repetit la seva mentida tants cops q al final se l'acaben creient. Espanya és una tapadora de la Castella imperialista supremacista.

envia el comentari