Tempus fugit

"Ha passat el temps de les martingales i solucions transitòries. Els 18 mesos del full de ruta han posat a cadascú al seu lloc i han desemmascarat als que no jugaven net"

Fa 13 anys que el PP va muntar una campanya en contra de la reforma de l'Estatut català recollint signatures "contra Catalunya" a tot l'Estat; 12 des que el PSOE ho "raspallés" al Congrés fins a reduir-lo a gairebé res; 11 des que els catalans ho aprovessin en referèndum; sis des de la primera consulta independentista a Arenys de Munt que va donar un 96% de sí a la independència; set des que el Tribunal Constitucional ho va triturar; cinc des del començament de les impressionants manifestacions de les Diades que Rajoy considera "rebomboris"; quatre des que Rajoy rebutgés totes les peticions de Mas; tres des de la consulta del 9N en la qual més de milió i mig de catalans va votar per la independència; dos des que les eleccions de desembre de 2015 van donar un Parlament de majoria independentista; un i mig des que el govern de gener del 2016 fixés un full de ruta cap al referèndum (i la independència) de 18 mesos.

 

No és una decisió precipitada, un salt en el buit, una improvisació. Tant és: el nacionalisme espanyol va considerar que es tractava d'un pla sorgit sobre la marxa, de manera irreflexiva, per ocultar la corrupció de CiU i el 3% i que es vindria a baix i es desinflaria com un suflé. Els mateixos catalans no farien res per fer-ho sinó que s'enfrontarien entre ells, com tenen per costum i, al final, no hi hauria res, ni full de ruta, ni referèndum ni, per descomptat, independència.

 

Tan segurs estaven els polítics nacional-espanyols, la mirada dels seus intel·lectuals orgànics i els cercles bancaris i empresarials que el suflé es desinflaria, que no es van molestar a articular una estratègia i una tàctica davant la qüestió catalana. No se'ls va ocórrer portar la iniciativa. Això quedava per als catalans. L'Estat espanyol tindria prou amb resistir per guanyar la partida. I així van passar tots aquests anys, amb els independentistes catalans treballant activament per la seva causa, articulant propostes, eixamplant la seva base original i elaborant un discurs que ha acabat sent hegemònic a Catalunya i un relat independentista davant dels quals el nacionalisme espanyol no contraposava res, no reaccionava, no mostrava cap tipus d'iniciativa.

 

Quan queden escasos dies per a la realització del referèndum anunciat amb 18 mesos d'antelació, els diferents corrents polítics que integren l'arc parlamentari espanyol han experimentat la urgència del moment. El suflé no només no ha baixat sinó que ha pujat. Els partidaris del referèndum segueixen sent majoria aclaparadora, el vot independentista es manté i les forces polítiques que el postulen estan més unides i són més actives que mai.

 

A la vista de la situació, des de la dreta neofranquista governant fins a les diverses oposicions, la dinàstica del PSOE, la dels dos nous moviments C's i Podem, s'aglomeren al centre de l'escenari del fòrum públic aportant solucions precipitades, d'últim minut, tractant desesperadament de trobar una via, no de resoldre la qüestió, sinó d'impedir un referèndum que cap d'elles, ni la dreta ni les esquerres van acceptar mai, encara que Podem hagi fet de vegades posat de donar-li suport.

 

La dreta del PP, la principal responsable de la deriva independentista, s'ha negat sempre a un altre tipus de diàleg, de concessió, fins i tot de mer reconeixement de la condició d'interlocutor de l'independentisme. Ancorada en el seu pretext dogmàtic del respecte a la llei, aquella que poc oculta que el seu propòsit és portar la qüestió a la confrontació directa per aplicar la violència i la repressió, únic llenguatge que entén i, d'aquesta manera, aspira a una derrota de l'independentisme que justifiqui la seva política de nova submissió de Catalunya.

 

El PSOE ha fet alguns intents d'última hora de trobar una solució intermèdia a força de ressuscitar un caduc federalisme en el qual en el fons no creu, però ha acabat fent pinya amb la dreta, donant suport a la seva política de repressió per la força bruta i consolant-se amb la vaga promesa que a partir del fracàs del referèndum al cost que sigui, s'obrirà una imprecisa forma de diàleg en la qual, en realitat, no està interessat ningú.

 

L'esquerra neocomunista, les seves confluències i els seus referents catalans han aportat a la desesperada -i en una situació de perill per a la seva integritat física- una nova proposta de tercera via entre la tercera via del PSOE i el respecte al principi democràtic de l'autodeterminació dels pobles que hauria d'haver acceptat sense més, actuant en conseqüència i recolzant l'única alternativa avui legítima: el referèndum vinculant de l'1 d'octubre amb o sense pacte amb l'Estat.

 

Tots ells van tenir temps de sobres i no van fer res perquè mai van creure que Catalunya havia iniciat un procés revolucionari de nou tipus. De res servia el joc dels aparells ideològics i repressius de la Constitució de 1978, ni el pseudorreformisme del PSOE, ni la demagògia populista de Podem en el seu intent de substituir l'horitzó d'independència per fosques logomàquies.

 

Ha passat el temps de les martingales i solucions transitòries. Els 18 mesos del full de ruta han posat a cadascú al seu lloc i han desemmascarat als que no jugaven net. La sort està tirada i ha de decidir entre un nacionalisme espanyol opressiu, corrupte, agressiu i sense projecte ni perspectiva i l'opció independentista catalana que fundarà la República a Europa obrint una nova època per a la mateixa Europa, per a Espanya i, sobretot, per a Catalunya.
Comentaris
Passeu-hi un corrector, si us plau
vine a viure amb nosaltres
A tots els cotarelos, veniu a viure a catalunya i participe-ho en la consolidació de la república catalana. Espanya és nacionalisme opressiu, corrupte i agressiu. Espanya no te projecte ni perspectiva.
Narcís ( serem un bon o dolent o pitjor Estat català , però mai més serem anihilats, espoliats i escarnits/ befats, damunt, per estat anticatalà, catalanòfob i ' embrutit ' ! )
Ben dit .. potser només dir que amb les manifestacions que hi havien .. era impossible pensessin ser per amagar res que sí per no tenir relat vertader que contraposar sinó seguir mentint/ falsejant/ enganyant els espanyols així seguir deturant-nos en prosperitat amb ses lleis i recursos i espoliant-nos al seu antull! PD: verament pensaven sortir-se'n amb la seva .. tot pensant que els catalans tindríem por, els hi tindríem por àdhuc molts es deixessin vendre directament o indirecta!
Murenu
Que bien lo cuentas Ramon y que grande eres. Te queremos.Gracias!!!
Tant si podem votar com si no,
Catalunya serà independent! Tanta humiliació, tanta repressió, tant d'abús de poder i de lleis contra qui no té armes! Espanya ha signat la seva aniquilació per no saber ni voler escoltar la veu del poble català!
xup
molt ben exposat, el PP pensant que aques indepes amb mirallets de colors ja en tindrien prou, el Pedrito Sanchez no te criteri ni mana a casa seva, a remolc del PP, aixi quedara escombrat per inutils, el Riverita, anar pasant el raspall, perque sense el PP no soin res (a vivir de la sopa boba) el cuetes intentan amb la verborrea la cuadratuira del cercle i venent paraissos utopics, tots plegats INUTILS
Deriva independentista?
No, Sr. Cotarelo, amb tots els respectes. Jo he calculat derivades en física, matemàtiques i geologia. Faig servir derivats quan parle la meua llengua. Dit això, no em vaig haver de " derivar" mai per saber qui sóc, d'on vinc i on pertany-ho. Si ens voleu ajudar no utilitzeu el llenguatge dels opressors. Estareu d'acord amb Chomsky, oi?
Anònim
Gran Cotarelo. Cal un traductor professional, si us plau, ja que aquest senyor s'ho mereix !!
Anna
Excel.lent resum i paraules encertades, com sempre sr. Cotarelo
Trini
Exacte, una vegada més. Gràcies, Cotarelo, ets fantàstic. La traducció fa pena, poseu-hi remei!
Estimar o no CAT
Jo em demano què esperen encara els federalistes sincers de El Periodico, pe, i d'altres, com poden creure encara en una espanya reformable quan el PPSOE actua en pinya contra CAT? Suposo que no s'estimen prou el seu pais, CAT o estimen espanya, igual que els fills estimen el pare que els pega...
Pepo
Aquesta revolució tranquila o dels somriures, com va batejar l´estimada Muriel, ha agafat velocitat de creuer i no la comana ningú, perquè les revolucions ja ho tenen això, caminen cap a l´objectiu traçat. Calen consignes, cal organització, però no cal coratge personal, aquest és substituït pel grupal, dieu-ne com vulgueu, aturar aquest moviment ciutadà, ja no és possible. Tota una societat i es seus sectors principals i secundaris estan determinats a decidir.
federalista
res de nou la burguesua lladre del 3 per cent paga a mercenaris amb lo furtat durant trenta anys, i els mercenaris miserables a canvi de unes monedes vomitan odi fins i tot cap el seu pais, es lo que te ser un mercenari o un xarnego oi cotarelo ,sanchis, liz castro ,o rufian que en el fons sou la mateixa merda, i la merda merda es.
Cristopher
Federalista, no insultis el federalisme si us plau!!! Dit això per poder-nos federar primer hem de ser lliures i independents. I que a l'altre part de la taula hi hagi algú disposat a parlar i federar-se. Així es podria fer una autèntica federació, partint de la llibertat i la igualtat. O sigui, primer independència.I després podrem parlar i consolidar els llaços que calguin. No abans! Però el PPPsoE ho està dinamitant.....ADÉU!!!
doc
Sr.Cotarelo es un placer leer sus articulos. A mi personalment m'agradaria llegir-los en castellano en su idioma natal me gusta mucho su relato simple precis i clar ojala los Comuns ablaran asi para entenderlos.
Fuster
Els fusters catalans no passen "raspalls", sinó RIBOTS! En català, si us plau!
felicitats per l'article
sempre és un plaer llegir-l'ho....per el federalista, noi quantes vegades i quants anys han estat al govern espanyol, aquests que ara tenen tanta febre de federar-se? vinga va! "a otro perro con ese hueso" els suciolistus quan manen, se'ls hi oblida aquesta paraula. pp=psoe=cs=podemus=monarquia=oliarquia
Cartanya
Com sempre brillan. Però voldria aprofitar la ven entesa fer brollar aquella campanya de fa uns 8/9 anys de "Deu mil a Brussel·les" en la que jo entre altres cons mil (no es van assolir els deu mil del anunciat)van fer el viatge en autocar en anada i tornada, pero ningú en parla d`aquell petit gra de sorra, impulsat per el Profesor Canela (mai mes he sabut res d`ell, en questions independentistes), i que per mi va ser una baula, per fer nos visibles a el mon.
Menudo inútil como adivino.
Algunas perlas de sus artículos: el PSOE no permitirá que Rajoy vuelva a ser Presidente, la nueva legislatura de Rajoy será muy corta, no durará un año. Anda, como dice el comentarista federalista, siga siendo un mercenario vende mierda, es la fiel representación de su amargada vida.
Cat2017
Quan arribi el moment, En Cotarelo serà profeta a la seva terra. La gent se l'escoltarà per mirar d'entendre el que ha passat, per mirar de corregir la merda de estat que tenen i amb una mica de sort, crear un corrent de pensament on s'hi adhereixin altres intel·lectuals qui marquin la nova vida política espanyola. No els hi desitjo sort, a cap d'ells. L'únic motiu que mou Cotarelo a donar-nos suport, es perquè mitjançant la independència de Catalunya, l'Espanya coneguda morirà. Karma x Karma.
Dona
No s'enten com els que donen suport a Rajoy en la qüestió Catalunya: Cs i PSOE poden suportar tanta vergonya. El PSC n'és més responsable perquè sap , en directe, els greuges de l'estat i la reacció de la població. Benmirat aquests alcaldes fidels a Iceta que s'ho fassin mirar. S'ha d'estar molt sotmés per aguantar la quantitat de mentides que sembra el PP. Les alcaldesses de l'Hospitalet i Sta. Coloma de Gramenet demostren ser menys Intel.ligents del que se'ls suposava.
Pai
Jo no sé perquè alguns voleu fer raonar al "fadaralista" si tots sabem que és un tarat... Com l'altre, el de l'adivino.
@ federalista
Que be coneixes lo que vosaltres feu, ho reflexes perfectament, es allò de "piensa el ladrón, que todos son de su condición",..no et facis tantes palles mentals, que quedaràs més tarat de lo que estàs......

envia el comentari