"Moviment feminista, participació i govern de la ciutat": evidències de la diferència

"L’Ajuntament, les institucions, s’escarrassen en igualtats i paritats, en fer servir un llenguatge tan aliè que, tot i que hi som, allà, als carrers, a tot arreu... no ens veuen!"

Dimecres 13 de setembre, al capvespre, la Regidoria de feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona va presentar alguns dels resultats d'un informe elaborat entorn a la participació del moviment feminista a la ciutat. Més de cent −fonamentalment− dones omplírem la sala Maria Aurèlia Campmany del Pati Llimona.

 

La primera evidència és la que es repeteix sense marge d’error cada cop que es crea un espai per a parlar de dones: que a més de les més de cent dones que hi érem, potser, i com a molt, hi havia −només− uns cinc homes a l’acte.  A la política institucional, però, li costa d’acceptar, recollir i posar en algun lloc aquesta evidència: que és un bé, que a les coses de dones hi siguem −només− les dones.

 

Davant aquesta obstinada realitat, però, l’Ajuntament, les institucions, s’escarrassen en igualtats i paritats, en fer servir un llenguatge tan aliè que, tot i que hi som, allà, als carrers, a tot arreu... no ens veuen! A la política institucional li costa tant encertar en tot això com llegir què fem les dones, de quina manera ens ocupem del bé comú cada dia i com polititzem, transformant-la, la realitat del barri, de la ciutat i del món.

 

I és que a la política institucional no hi cap la diferència femenina: li ho varen dir, amb les seves paraules, a l’Ajuntament de Barcelona, en aquell acte, les dones de Poble Sec Feminista, les dones de Gatamaula, les dones de Ca la dona i, segurament, moltes més dones en el diàleg final.

 

En la coincidència d’un “no ens hem sentit representades”, del “vam dubtar si venir a aquest acte” o en la contundència de “la institució municipal és heteropatriarcal” hi ha moltes maneres diferents de dir les dones l’evidència que ens separa de la política institucional quan aquesta s’encega a buscar dones amb una mirada masculina: l’informe sobre la participació del moviment feminista a Barcelona que presentaven aquella nit planteja, pràcticament, que només "hi ha participació en experiències molt petites, aquelles en les quals les dones han rebut formació”! 

 

Que les dones participen de la vida de la ciutat és una obvietat. Que des de fa segles, però si volem posar-hi dates recents, almenys des de 1996 el moviment feminista a Barcelona li ha anat explicant a la ciutat com hi està present i com ha anat acollint i resolent el bé comú, és una altra obvietat.

 

Potser la feminització de “participació” i de “política”, començant per les paraules, serà la clau perquè la Regidoria de feminismes i LGTBI transformi radicalment el sentit polític que la conté.
Comentaris
Gombau
No ha d'haver-hi diferències legals entre homes i dones. Tots som ciutadans catalans i tenim els mateixos drets d'accedir a qualsevol lloc o ocupació. I allà on es faci discriminació per raó ÚNICAMENT de sexe, caldria denunciar-ho. I crec que aquí s'acaba la història, i no cal pegar-hi més voltes ocioses-
Gombau
Dit això, cal afegir que no hi haurà mai igualtat entre homes i dones mentre estigui en vigor l'ominosa llei espanyola de "violencia de género". No es pot acceptar de cap manera (i és contrari als drets humans) que una denúncia FALSA d'una dona faci que un pare sigui detingut, hagi de demostrar la seva innocència, sigui apartat dels seus fills (sovint per sempre) i la seva vida quedi arruïnada definitivament. És una llei bàrbara i injusta, que la nova República hauria de derogar immediatament.
Jmuc
Soc un home i no he entès res.
Frederic_p
Parla de la "feminització" de la política com a cosa positiva. La ciència diu que els homes i les dones som igual de dolents i bons. Però les quotes ajuden a que els dolents/tes escalin més. En aquest estudi rigorós queda demostrat: http://bit.ly/2ymSJAy es pot veure i comprovar que actualment el nivell de corrupció de les dones a l'Estat és superior al dels homes. És absolutament inqüestionable.
Narcís ( ja n’hi ha prou de “ criaturades “ .. quants homes moren per accident laboral, per infart, per tabac, per alcohol .. quants homes malviuen esguerrats,amputats/ mutilats .. quants homes es suïciden de mitjana al dia i . . .ens hi ve a parlar de què?) ( A fer ‘ mèrits ‘ a altre lloc!)
Vinga a fer ponts i sota zero graus o per sobre els quaranta! Vinga a penjar-se d'edificis per netejà'ls-e o arreglà'ls-e! Vinga a picar pedra .. posar voreres i/ o fer cunetes! Vinga a netejar clavegueres i fosses sèptiques! Vinga a carregar davanters o mateixes faldes animals o/i desossà'ls-e! Vinga . . . . . . . . . a fer " treballs " durs, d'esforç, de resistència, de sacrifici, penosos, de rendiment fins l'extenuació o patiment fora mida i .. a corre-cuita, munt d'hores i arriscats!
Maurici
Trobo que parla sense dir res. Sense demostrar res, sense aportar cap lògica. Només parlant d'una suposada sensació de víctima de no sé què.
Ramon
La feminització de la política no deu ser per a totes els alcaldesses que estan negant als seus veïns el dret a votar l'1-0. Jo no m'empasso que les dones governin millor o dirigeixin amb major "humanitat" que els homes. He tingut "jefas" que eren unes veritables arpies. Ho sento però aquesta mena d'afirmacions no tenen cap mena de sentit.

envia el comentari