El perill de la frivolitat terminològica

"És cada vegada més arrelat en el discurs quotidià, i sobre tot entre els extrems, l’ús dels adjectius “nazi” i “feixista”  per referir-se respectivament a l’altre"

Des de fa un dies s’ha elevat el to en la utilització de termes històrics per a definir situacions actuals, i si ben cert és que algunes de les circumstàncies i assercions comencen a assemblar-se seriosament a aquelles que enrariren l’ambient als anys 30 i desembocaren en la Guerra civil, el cert és que crec (i desitjo) que entre aquell temps i el nostre alguna evolució antropològica i un mínim sentit de la història ens allunyi dels paral·lelismes. Ni que sigui perquè després del xoc que es pugui produir ens els propers temps, els contendents hauran de seure a parlar.

 

Tanmateix és cada vegada més arrelat en el discurs quotidià, i sobre tot entre els extrems en contra i a favor del procés, l’ús dels adjectius “nazi” i “feixista”  per referir-se respectivament a l’altre. Quantes vegades no haurem sentit entre els contraris a la independència menystenir les seves idees comparant-les amb les del partit de Hitler: les fórmules identitàries catalanes com a front comú per sobre de les ideologies; la visió de la història d’Espanya en què aquesta és l’enemic a abatre, o la idea de què la democràcia està per sobre de la llei quan aquesta no s’adequa als desitjos poden suscitar un debat ampli sobre correcció, veritat, avinentesa, però entre això i la nit dels vidres trencats vull creure que sempre existirà un abisme; és cert que fórmules semblants, juntament amb l’ús dels mitjans de comunicació com a eina de propaganda, van ser emprades per a la consolidació a Alemanya del règim nacionalsocialista, un règim que, no ho oblidem, va ser recolzat entre altres per l’ara admirada Suècia sense que a ningú sembli importar-li gaire. Però no podem dir que aquesta Europa i aquella es poden assemblar, i no ho podem dir perquè ningú ho ha de voler.

 

Per això cal recordar que també hem sentit a la CUP més d’un cop anomenant feixisme a qualsevol cosa que no sigui el sistema socialista (en el sentit cubà o veneçolà) que somien; ho han dit fins i tot del President Mas a qui no acceptaren al capdavant de la Generalitat, argumentant que formava part d’una ideologia pactant o simpatitzant, deien, de feixistes. Ara fa pocs dies uns autoproclamats independentistes han entrat violentament en una seu local d’un partit contrari al procés (C’s, però tant fa) al crit de “vosaltres, feixistes, sou els terroristes”. Amb tan minso argumentari, els violents (violència és entrar a la casa d’algú sense el seu permís) sols poden pertànyer al mateix col·lectiu que a partir dels esdeveniments del dia 17, ja no condemnà als veritables terroristes, dient que la culpa és nostra perquè fem la guerra als seus països d’origen, i perquè venem armes als què després patrocinen les “madrasses”, i demanant perdó per eventuals islamofòbies.

 

Nazi i feixista. Es tracta d’un ús frívol dels dos adjectius que, junt amb el comunisme esfereïdor de les txeques siberianes i altres homologades, recorden a la humanitat que el seu millor segle fins a la data ha estat també el pitjor. I al mateix temps, malauradament demostra ben a les clares la poca cultura dels que els utilitzen i la facilitat en què podem arribar a ensopegar amb la mateixa pedra de la història. El que, per cert, ja ha succeït més d’una vegada.
Comentaris
Grapallut
Tens raó, Montserrat. Però caldria matisar que, a Espanya, hi ha un partit cabdal del règim del 78 (tan cabdal que treu majories absolutes i ara mateix governa el país) que va ser fundat per un ministre de Franco i és hereu directe de la dictadura feixista instal.lada al poder per Hitler i Mussolini al preu de centenars de milers de morts i represaliats; i que es mantenen centenars de monuments, símbols i noms de carrers d'aquell règim feixista. Cal dir-ho i recordar-ho.
HannaH
Com definiria que la vostra GC entri amb la cara tapada al Parlament? HI ha res més frèvol que utilitzar la vostra llei basada en un dogma franquista (i utilitzar aquí la paraula franquista aquí no és cap frivolitat) per a perseguir parlamentaris desafectes i impedir als vostres veïns d'escala i de barri que puguin vota en un referèndum autodeterminació on no es nega la vostra participació ni la de ningú?
Sra. Nebreda,
Quí creu qu'es mereix adjectius com Nazi o Feixista? Els que fan un 'cop d'estat' posant urnes o els que defensan el règim postfranquista del 78, que son hereus d'un cop d'estat fet amb tancs, sang, judicis sumarissims i represió?
como la vida misma
Sra. Nebreda utilitzar el llenguatge politicament correcte obligació dels polítics i sacerdots però al carrer la gent diu les coses pel seu nom tal com les perceb. O a voste no li agrada la libertat d'expreció?
Narcís ( tothom amb dos dits de seny sap sobrerament que s'entén per ' fatxa ' .. i si l'autora no ho entén .. escolti/ llegeixi mitjans espanyols àdhuc porucs o venuts catalans!) ( a hores d'ara com pot parlar així .. quan n'és tot d'allò més senzill?)
No fumem .. com posa a la mateixa balança aquests dos mots, quan : 1. uns només demanem urnes davant atac cínic, desvergonyit, descarat de tota mena i de tot ordre? i 2. altres sempre han odiat allò català fos només perquè aquells mai per mai han volgut perdre la supremacia estatal? PD : doncs és clar que són fatxes : vegi's tot el que ens vomiten parlant .. escrivint .. i, allò pitjor, fent-nos-en tota mena d'entrebancs, sabotatges i lleis cercant nostre enfonsament!
Parlant de frivolitat
Utilitzar la terminologia guerracivilita de "cop d'estat" des de les seves files, no veig pas que ho consideri frívol ni inadequat. Per tant, vostè sosté que la situació actual a Catalunya és de "cop d'estat". ?
jaume-celesti
Sra. Montserrat, m'agrada més que el seu cognom. Anem al gra: Totes aquestes paraules d'insuls, han vingut iniciades per fora de Catalunya,aleshores, com és normal, els d'aquí han contestat de manera similar, pero, molt lluny dels insults que rebem els catalans de fora de Catalunya. Aixo és així, no vulgui ara justificar el que succeeix, possis a parlar de on han vingut tan odi i maltractament als catalans, bé, si vostè se sen mig catalana i mig espanyola, aleshores ja s'enten el seu discurs
Marc
L'error més gran de tots és buscar l'equidistància entre "Feixistes" i "Republicans" i posar-los tots al mateix sac. No és veritat, Montserrat. El PP és hereu directe del règim franquista, que era una dictadura i per tant feixista, per definició i no com a insult buit. Que als independentistes els diguin Nazis no és el mateix que als unionistes els diguin feixistes. En cap cas és el mateix. Posar-los tot al mateix sac és un exercici de cinisme i condescendència amb els feixistes.
Ostras! Arribeu tart a la puta i la ramoneta
només per 35 anys. S'escapa de tota lógica.

envia el comentari