Més estat que no intel·ligència

"Enric Hernández és només un peó. Si no ho hagués fet ell ho hauria fet un altre. Perquè s’havia de fer"

Algun dia ho sabrem tot sobre el 17A, però segur que no serà abans de l’1O. Un servidor, per exemple, té una curiositat especial sobre l’absentisme de l’estat aquella tarda-nit. Les preguntes, crec, són pertinents. Per què el president del govern espanyol es va amagar fins després de mitjanit? Com és que no va fer una primera compareixença des de Galícia –on era de vacances– per enviar un primer missatge de control de la situació i lideratge polític, i per anunciar el seu immediat desplaçament a Barcelona, com hauria fet qualsevol cap d’estat o primer ministre europeu en una situació com aquesta? Per què el govern espanyol més recentralitzador i antiautonomista de la història recent va deixar que fos un president regional qui aparegués liderant la situació davant del món en aquelles hores crítiques? És només una qüestió d’incompetència i de falta de reflexes? S’hauria amagat Rajoy de la mateixa manera si l’atac hagués estat a la Puerta del Sol o a la Giralda? Qui va decidir amagar Rajoy, i sobretot, per què?

 

La qüestió és que durant set llargues hores l’estat espanyol va estar ostensiblement absent, i que el buit el van ocupar les institucions catalanes obtenint una nota molt alta a ulls de la població del país i de l’opinió publicada mundial. D’aquí plora la criatura: la idea que va quedar fixada en 48 hores (un govern competent i serè, una policia preparada per a qualsevol repte, un país autosuficient) resultava intolerable a ulls de l’estat, i menys a un mes vista d’un referèndum d’autodeterminació. Tot el que ha passat després té a veure amb això, no amb l’obsessió malaltissa d’un periodista. Enric Hernández és només un peó. Si no ho hagués fet ell ho hauria fet un altre. Perquè s’havia de fer.

 

Només quan hi ha una operació d’estat al darrere es pot aconseguir que els sis diaris de més circulació i absolutament totes les televisions excepte la de Catalunya donin per bo un document que és apòcrif (cap segell oficial), que diu que es tracta d’informació “sense fonament i de veracitat desconeguda”, i que és ple de senyals inequívocs de fabricació maldestra. Només quan hi ha una operació d’estat al darrere es pot, contra la lògica més elemental, convertir en culpable d’un atac terrorista precisament l’únic cos policial que està marginat de la informació sobre terrorisme. Només si hi ha l’aval de l’estat la premsa del sistema es pot atrevir quasi unànimement a jugar amb la seguretat, un tabú important per als editors responsables. Tot plegat canta tant, que fa angúnia i tot. Angúnia pel periodisme, i sobretot pels periodistes concrets que s’hi han prestat.

 

Quin serà l’efecte a curt termini i en relació al referèndum? Difícil de pronosticar, però malgrat la pudor de claveguera que ha envilit l’ambient i ens fa sentir bruts i desassossegats, no estic segur que els autors intel·lectuals de la jugada hagin encertat l’estratègia. Si Madrid tenia en ment prendre el control del cos de mossos per impedir físicament el referèndum, en el marc o no d’una intervenció més general de l’autonomia, ho té molt més difícil ara que no fa un mes. El cos, i no diguem el seu major, avui és més a prop que mai del Govern de la Generalitat i més lluny que mai del d’Espanya. Tampoc no sembla que l’estratègia engegada de màxima crispació sigui la més adequada per fomentar l’abstenció. L’experiència històrica demostra que, a més excitació ambiental, més participació en els processos electorals. Caldrà esperar i veure, però potser, només potser, descobrirem que la intel·ligència de l’estat té més d’estat que no d’intel·ligència.
Comentaris
lleidatà
A mi el que pensin els espanyols d'Espanya, me la bufa. A mi m'inporta el que puguin votar els espanyols de catalunya. Per això, descomptant els que no miren ni escolten ni llegeixen res en català (uns 2M dels 3M de catalans d'origen espanyol), jo em centraria a que el milió restant tingués tota la info per votar SI amb tots els arguments. Per això son bons articles clars idiafans com el teu, Eduard. Felicitats.
Sly
Molts motius per a desitjar la República de Catalunya. Entre més, la desaparició de mitjans com El Periodico, i afegeixo penes severes d'inhabilitació per a tot periodista condemnat en ferm per greu manipulació de l'opinió publica. Sembla evident que no hi ha prou amb els codis deontològics dels seus Col.legis professionals.
El tret per la culata o dos canonades al peu?
La reacció univoca, furibunda i exegerada de la brunete mediàtica madrilenya amb la brunete camuflada a catalunya, comença a fer pensar en una maniobra de distracció. Per que es evident que tot aquesta maniobra no els beneficia de cara al Referendum del1-O. Per tant es prou probable i versemblant que intentin tapar un mal major. Espero de tot cor que mai ens haguem de llevar un mati amb titulars com: L'Imam de Ripoll trevallaba per les clavageres de algun estat que no era Islàmic.
Joan Benet
La pudor que desprèn l'estat espanyol, en plena descomposició, és insuportable. Però nosaltres tenim a mà el millor antídot: votar l'1 d'Octubre i obtenir la independència.
Josep Mª Esteve
Ell mateixos s'han obligat, davant els ulls dels espanyols, a no fer possible el referèndum. Jo crec que els passos que donaran seran dirigits a intervenir amb les seves policies, però com a força judicial, sota les instruccions d'un o diversos jutges. Per això necessiten posar en dubte la fiabilitat dels mossos, justificant així la intervenció de la GC o PN. L'únic camí es no deturar-nos per cap inhabilitació, detenció o amenaça, i fer un 1O en que guanyi el SI.
ferran
La propaganda del règim és tant barroera que estan aconseguint que tebis, indiferents, fins i tot els morts es facin independentistes...Un símptoma del que dic, és la caiguda en picat de 8TV des que s’ha convertit en titella del règim...Recomano recuperar la tertúlia d’ahir de 8TV per comprovar com es menteix, es manipula i es difama.
Pitxolí
Admirable article. Gràcies, sr. Voltas, ajudar-nos a veure-hi més clar.
El Periodicu
Aquest pamflet de diari que per vergonya es fa des de Catalunya, cal fer-li boicot a casa nostra per ser el missatger de falsetats barrueres i indignes.
Jmuc
Existeix un Col-legi de Periodistes de Catalunya?.No te res a dir sobre aquest afer?.Son de vacances?.
Pere
1-O: JA NOMES A 29 DIES DEL NOSTRE REFERÈNDUM D'AUTODETERMINACIÓ: tic, tac, tic, tac, tic, tac, tic, tac, tic, tac, tic, tac, tic, tac, tic, tac, tic, tac, tic, tac, tic, tac, tic, tac, tic, tac, tic, tac i tic.
Fortor a podrit
Si l'Hernàndez denunciava la informació de la CIA quan els cossos encara eren al terra i alguns digitals encara no havien publicat res, 1- o recordà de sobte que al maig algú de la Generalitat li comentà sobre l'avís de fons poc creïbles, o 2- sabia per endavant que passaria alguna cosa. Deixem el cas 2 en suspens, i centrats en el cas 1, perquè el CITCO ha sortit al rescat del Periodico demanant la confirmació d'un avís quan només caldria que ensenyés l'avís original?
Ferran
El senyor Hernández s'ha prestat a fer el paper de El Mundo amb la manipulació de l'11M, que va durar anys, com tothom recorda. Senyor Hernández i tot l'staff d'El Periòdico de Catalunya (per a més INRI): "No ha estat ETA".
alerta
Recordeu que el cagaeslastic va estar signant penes de mort fins als darrers dies, el gallec de ara per sort no pot si no ja estarien preparant els estris i no será per que no tinguin ganes a molts llocs de la EGL DUI ja
Narcís ( aquest estat s'ha quedat psicològicament a mig camí del desenvolupament i de la civilització! ) ( d'aquí que tot ho vulguin solucionar amb la força covard, prepotent i aprofitada .. sense cap mena d'estimació de la pròpia honra!)
Ni tan sols d'estat .. un estat sap què fer per ser volgut i respectat com ' unitat política ' .. fos només defensant la realitat de qui el forma/ conforma .. així tenint-los consideració, deferència àdhuc reverència que no pas ànim anihilador lingüístic, cultural, històric, ànim anihilador moral/ emocional, tècnic, científic i ànim anihilador material, econòmic i d'instrucció .. tot plegat, català! PD: pel que fa a la intel·ligència .. sense comentaris ( Q I primitiu .. sinó malvats!)!
Fat Boy
Pregunta voste que feia el Rajoy?. Doncs feia d'Erdogan o, si ho prefereix, de Juan Carlos I el 23-F. Pero la jugada, al contrari d'aquests dos, li va sortir malament.
ok corral
No sé perquè s'obvia el detall més greu. Els indecents del periodico diuen que van callar al maig-juny per no crear alarma. S'estan definint com uns ineptes, no saben escriure sense crear alarma. Un titular del tipus " vist els atemptats a europa i els avisos constants estem preparats per evitar-los?" Això no es podia publicar al maig
desdelaselva
En Rajoy es va amagar perqué volien que la generalitat aparegués com a responsable de la cadena d'atacs prevista. També estaven preparats els "avisos" de la CIA sobre la Sagrada Familia i similars. El que ´passa es que els atemptats son menors i no hi ha descontrol. De tota manera ells segueixen amb el guió previst inventat-se el comunicat sobre les rambles, encara que tot grinyoli. Sapastres.
Joan
Recorde-ho que qui porta la batuta es la filla del colpista del 23 f.....SAENZ DE SANTAMARIA....
Jordi Estelada
La meva hipòtesi: ells van propiciar que hi hagués l'atemptat per posar en evidència la Generalitat, de què no seria capaç per ella sola de gestionar-ho; llavors apareixerien ells per "salvar" la situació de caos. Allò que no preveien és que la gestió de la Generalitat fos tan bona. El tret els ha sortit per la culata. En síntesi: l'estat caspanyol és corresponsable de l'atemptat (per no haver facilitat informació cabdal als Mossos sobre l'imam de Ripoll, presumpte confident dla policia casposa.
Guerau
Ets molt bo! Una reflexió i anàlisi genials. Potser sabrem pq 7 hores i no es va reunir amb els mossos i govern de la Genetalitat. Gràcies
Guerau
Ets molt bo! Una reflexió i anàlisi genials. Potser sabrem pq 7 hores i no es va reunir amb els mossos i govern de la Genetalitat. Gràcies

envia el comentari