Un vell Estat a remolc d’un nou Estat

"Els poders de l’Estat ja faran la reflexió que considerin oportuna. A Catalunya, ja s’ha fet: Ni la policia de Catalunya ni les institucions no han fet fallida davant dels seus ciutadans"

La tragèdia dels atemptats de Barcelona i Cambrils ha permès constatar una evidència de la qual Catalunya fa temps que en té proves. Hi ha un Estat que comença a no ser Estat i un país que ja és Estat. Madrid va tornar a fer fallida. Absent les primeres hores de l’atemptat, convocant des de Madrid reunions a les quals suposadament no hi havien d’assistir representants de les institucions catalanes, sinó el delegat del govern espanyol a Catalunya. I absent pel que fa a la seguretat, tot i que la policia espanyola i la catalana es coordinen més del que voldria Madrid. El mateix Estat considera els Mossos com una policia de segona que s’ha de limitar a multar els vehicles que corrin massa, i a les mans de la qual, suposadament, no pot quedar la resposta al terrorisme. Si no pensés això, no vetaria la policia de Catalunya a la Europol, impedint-li l’accés a informació important en la lluita antiterrorista, i per tant, comprometent la seguretat dels ciutadans per raons ideològiques. La policia basca, en canvi, sí que és digna de primera divisió. Només cal que el seu govern voti uns pressupostos del PP.  

 

Els poders de l’Estat ja faran la reflexió que considerin oportuna. A Catalunya, ja s’ha fet: Malgrat la política d’exclusió que han patit els Mossos per part de l’Estat, ni la policia de Catalunya ni les institucions no han fet fallida davant dels seus ciutadans. La resposta a l’atemptat la van dirigir les forces de seguretat catalanes –Mossos i Guàrdia Urbana- i les dues principals institucions del país, Generalitat i Ajuntament de Barcelona. Com un Estat. Flanquejades en tot moment per una societat civil que també va estar a l’altura, atenent les indicacions de la policia, entomant amb respecte totes les incomoditats que el dispositiu comportava i, sobretot, essent solidària. Els serveis d’emergències i d’atenció sanitària, els propis d’un gran Estat. No és pas casual que la comunitat internacional –mandataris i premsa- hagi lloat l’actuació dels Mossos i a l’actitud dels catalans i no pas a Espanya i la policia espanyola.

 

El missatge de les institucions catalanes als seus ciutadans, i a tot el món, és que una societat democràtica i lliure no té por del terror. D’aquí el clam 'No tinc por', que s’ha fet global. Res de fer política partidista, encara que la premsa madrilenya hagi aprofitat mesquinament l’atemptat per vincular-lo al procés i encara que l’executiu espanyol hagi fet crides a la unitat de tots els espanyols per aturar el terrorisme. Frase recurrent la del ministre Zoido: “Juntos somos mejores y unidos venceremos al terrorismo”. Politiqueria que no està a l’altura d’un Estat en plena gestió de l’atemptat i la investigació policial. Si Mossos i policia espanyola no van junts és perquè Madrid no ho vol. I als fanàtics se’ls en fot el procés i les urnes. Com també la unitat d’Espanya.
Comentaris
Jordi Català Sobirà
digueu-me malintencionat, però el fet que Madriz no hagi permès als Mossos l'accés a l'Interpol o que hagués impedit el reclutament de més mossos com es demanava des d'aquí, no els ha de fer corresponsables de l'atac que hem patit? (recordem el precedent dels atemptats d'Atotxa que ells atribuïen a Eta -per no perdre les eleccions- quan ja tot el món sabia que no era així; això és la marca Caspanya i ara tenen un grapat de corifeus malèvols que intenten treure rèdit a costa d'una altra tragèdia.
Fat Boy
Han vingut tard, han fet el paripe, s'han fet la foto i han marxat a fer vacances una altra vegada que ja esta be la conya aquesta, fa molta calor i tal dia fara un any.
Semon
Com d habitud, ho claves! Felicitacions.
t
Fa anys que se sap que les monarquies aliades del Golf Pèrsic (amb Arabia Saudita al capdavant) són les que financen l'extremisme i a Occident ningú fa res. Surt més a compte parlar del dolent que és el sr Putin i la suposada "amenaça russa"
Georgiana
Aquest vell Estat ens costa molt. Amb la renaixença del nou Estat els diners els podem recobrar junt amb la cultura la llengua, les infrastructures, però no les vides. No permetem que els seus boicots i hipocresia posi en perill i jugui amb les vides dels ciutadans. Si l'Estat no deixa els nostres representants i la nostra policia accés a les reunions i l'informació necessaria, es el nostre dret i deure establir un nou Estat per la nostre seguretat. Prou "taxation without representation".
Hammer
molt ben dit.
Orgullós del la gent
d'aquest país.
Ni ens representen ni els volem
Intenten construir un ideari que justifiqui la seva mesquinesa. A mesura que passin els dies el debat es reorientarà, ja que hi ha fets polítics de responsabilitats molt greus del estado español i del ministro Zoido. Al juny ja es va fer palès el menyspreu de la seguretat dels catalans a l'obstaculitzar la Junta de Seguretat o les 500 places a ofertar dels Mossos. Rufian, entre altres, ho va deixar clar al congreso: mireu (i divulgueu) aquest vídeo: https://m.youtube.com/watch?v=eULMBykzats
ENRIC
Mira Gemma, tu i el Vicens Partal sou de les últimes alegries que em queden. És un plaer llegir-vos. Escriviu bé, esteu ben informats, sou prudents, i sou uns bons periodistes. I em deixava una altre cosa : sou un patriotes de veritat
t
Continueu fent negocis amb les monarquies integristes del Golf Pèrsic aliades d'Occident. Quina hipocresia. I després ens venen el "cuento" de l'"amenaça russa"
Molt ve Gemma
SEMPRRE I TOCAS, jOVE, GUAPA, INTEL.LIGENT, I AMES ENCERTADA AMB ELS TEMES DE POLITICA ( no comb alguns de Madrid, que veuen les coses de la menera mes franquiste, que ens podem imaginar. ) ¡ ¡ VULGARS PANFLETEROS MESQUINS ! !
Rose
Molt satisfeta, malgrat la desgràcia, de l'actuació de les nostres forces d'emergència
Narcís ( com pot ser possible a hores d'ara els espanyols s'empassin tot allò que els llançen partits fatxes, estat fatxa i mitjans fatxes .. tots ells " degenerats " fora mida ?
Gemma , moltes gràcies per ta bona consciència, honradesa moral/ ètica i, sent dessota aquest país veí botxí, valentia! PD: què es pot esperar d'espanya quan sa premsa escrita ( ABC, el mundo, el país, la razón així com diaris regionals/ territorials siguin privats i, allò pitjor, públics) o ràdio ( rne, cope, oc, ser àdhuc ' independents ') o tv ( estatal, planeta, Berlusconi i, què dir-ne, cee així com autonòmiques i comarcals o locals) .. sempre cerquen dir mal de Catalunya?
1714
Hi ha molta manipulació amb el tema del terrorisme. es pretén amagar la contradicció de qui els qui se sap que financen l'extremisme (les monarquies del Golf Pèrsic) són ni més ni menys que els aliats d'Occident a la regió, per no parlar de les conseqüències desastroses que han tingut les intervencions injustificables d'aquests darrers 15 anys, d'Irak fins a Síria.
?
per què censureu?
Miguel
Ah! Pero ja es poden polititzar els atemptats? No heu esperat ni els 3 dies de dol.
Pere
Claro Gemma. Se nota que eres una persona muy ecuánime...A ver si nos explicas el por qué los mossos no llamaron ni a sus propios tedax ni dejaron pasar a la Guardia Civil en el chalet que voló por los aires. Te recuerdo que la GC tiene competencias exclusivas en explosivos. Por qué no llevaron perros adiestrados para encontrar todos los muertos, por qué no informaron a la.delegación del Gobierno, por qué Colau no hizo caso de las recomendaciones de la Policía Nacional,...quítate las gafas esteladas
Soci ANC
Tot el que hem viscut demostra la preparació dels Mossos d'esquadra i del govern davant els esdeveniments que s'apropen. Necessitem la independència política i econòmica de Catalunya amb urgència, que prenguin nota els indecisos. ll*ll
MontserratSi
Els que tenian dubtes de la construcció de estructuras d'estat per part del govern de la Generalitat han tingut la prova de foc que malauradament ens ha tocat de pasar , felicitacions arreu del mont excepte naturalment del país veí .Molt orgullosa de ser catalana .
Ah! sí, sí...
Orgullós dels Mossos. La feina ben feta no té fronteres.
Jordir
Respondre al Miguel a la pregunta retòrica de si es poden polititzar els atemptats després de tres dies de dol. No s'hauria de fer, y té una raó que hauria de fer arribar a tots aquells que des dels mitjans van minant el respecte degut a les institucions responsables d'enfrontar el problema. I que ho han fet des del minut 1, aclarint, al meu sentir si més no, el perquè les autoritats espanyoles tarden tant a ser-hi. Què potser esperàvem un fracàs organitzatiu que no s'ha produït? Massa claveguera
Manel
Com diu la BBC, sembla clar que aquest atemptat esta relacionat amb la participacio de l'exercit espanyol en la guerra d'Iraq sota la decisio del senyor Aznar. Estic ben segur que si fossim independents no ens auriem involucrat amb el senyor Bush i companyia, i per tant ara no tindriem aquests problemes.
Joan
Pere, saps del boicot del estat als Mossos?. Saps que la policia nacional va posar en perill un infiltrat? Saps que un avís de la CIA al ministeri de l'interior espanyol i que no va arribar als Mosso? Millor anar sols que mal acompanyats.
Desfeta
Pere, saps que el Gobierno de Espanya fa molts anys no cpnvoca la Junta de Seguretat de Catalunya? I que al final la ha convocat Puigdemont ? Saps que el gobierno ha boicotejat 500 plaçes de mossos? Saps que el gobierno ha exclos els mossos de la informació d'Interpol? Saps que la Ertzaintza hi va poder accedir quan el PNB va aprovar els pressupostos del PP ? A mi em sembla que al PP la seguretat dels catalans tan se val sobiranistes com unionistes, li importa un rabe. Es una pura mercaderi

envia el comentari