Una altra banca és possible?

"Les caixes d’estalvi catalanes es van ensorrar de la mà de la concentració, però també de la mala praxi que en elles van generar tots els partits polítics sense excepció"

Quan les noves tecnologies no havien arribat per quedar-se, explicava als meus estudiants les limitacions de l’Estat democràtic fent referència a la impossibilitat material de generar nous partits (per les diabòliques lleis electorals), nous mitjans de comunicació (els gegants ho eren cada cop més)  i noves entitats bancàries. Si la democràcia és pluralisme polític, l’acumulació d’aquests poders en poques mans fa difícil la capacitat de generar una opinió pública lliure en una societat informada i dotada de veritable poder d’opció. Malgrat l’ajuda que actualment pugui significar en el pla estrictament econòmic una major defensa del consumidor, la democràcia es perjudica seriosament en l’oferta única.

 

Ni que sigui per deixar la suma igual, nous partits apareixen com bolets, sobre tot en el panorama confús que amb dificultat s’endevina a Catalunya a partir de primers d’octubre. Pel que fa al món de la informació, cap mitjà de comunicació audio-visual pot assolir ni la cinquena part de la total audiència (malgrat que el pastís de la publicitat se’l reparteixen entre poc més de dos) i molts projectes sols digitals, com ara aquest, van prenent l’espai a la premsa impresa i les seves versions per a les TIC.

 

Però què succeeix en l’àmbit bancari? La recent operació generada entorn al Banc Popular (i tots els bancs del grup, s’ha de recordar) accelera la previsió que el panorama bancari espanyol sigui en poc temps en mans de sols quatre grans grups financers...i el nombre encara pot minvar més. En aquest context s’ubica la Catalunya que va viure la glòria d’un seguit de Caixes d’estalvis i que després va assistir també al seu ensorrament de la mà de la dita concentració, però també de la mala praxi que en elles van generar tots els partits polítics sense excepció. Aquesta mateixa Catalunya està gestant ara un projecte per i per a la gent que intenti recuperar l’essència social del crèdit obviant la dependència que genera qualsevol ajut institucional; es tracta de la Cooperativa Catalana de Serveis Financers, pensada per contribuir al creixement de l’ activitat productiva sostenible, i que en qualsevol cas s’allunyi de la vessant especulativa que, per interès, per necessitat o per totes dues coses, ha acabat ocupant l’acció majoritària de les entitats bancàries a l’ús.

 

Sé que els seus promotors, entre els que es compten antics bancaris, empresaris jubilats i voluntariosos col·laboradors il·lusionats per la vessant social que comporta el projecte, pensen fer una reflexió acadèmica però alhora pràctica en la Universitat Catalana d’Estiu el proper dia 22 d’agost. No sé on ens agafarà aquell dia a tots plegats, potser seria un bon moment per coincidir i parlar de coses positives i tangibles (“a les coses”, deia Pla), però en qualsevol cas els desitjo clarividència i sobre tot, manteniment en el temps des seus lloables principis fundacionals, que sense dubte contribuirien a dur a la gent un alè d’esperança entorn la idea que una altra banca és possible.
Comentaris
Joan García
Em dóna la impressió que en els seu article apareix un segon paràgraf que no té res a veure amb l'article en sí i que vulgui introduir l'1 d'octubre com a element distorsionador. Li pregaria, i li agraïria, que sigui més explícita amb les seves opinions. Per altra banda parla de coses positives i tangibles. Coincideixo amb vostè. Però quan les coses positives i tangibles les decideix el poble és molt millor per a tothom, al meu entendre.
Pitxolí
Em pessigo una vegada i una altra i sí, sí...; avui estic d'acord amb la sra. Nebrera.
Vaja vaja
La banca etica fa anys que existeix, el mateix triodos bank va neixer el 68 del segle passat. Arribem 49 anys tard (be... encara no hem arribat, els % de penetració d'aquest tipus d'entitat es encara minuscul. Ah no, que es només una tapadora per a que les grans empreses puguin dir que treballen amb entitats "socials" i vendre la moto a la gent i treballadors propis, mentre fant el de sempre que es enfonsar el sou dels treballadors tan com puguin y emportar-se la pasta a Panama.
Narcís ( on n'eren les lleis fonamentades en la moral/ ètica? on n'eren els controls/ inspeccions/ revisions/ intervencions dels poders públics? qui, com, quant han pagat ses malifetes de frau, estafa, furt .. lladronici, robament?) ( és espanya .. tot n’és dit!)
Ras i curt: 1. els mitjans públics espanyols són ' simples renta-cervells ' o parcials, gens neutrals i interessats bastards, tot plegat, pamflets de falsa/ farsant opinió que no pas " mitjans d'informació " ( què cal dir de llurs diaris, emissores i tv's sinó periodistes venuts uns i fatxes altres en contra de qualsevulla deontologia professional!)! i 2. de la banca què es pot esperar si mateixes ' caixes ' de responsabilitat política han estat les primeres en fer el que els hi donà la gana!
Llorenç
Mentre visquem en un estat amb les mans lligades per el poder econòmic, no canviarà res. Si vols canviar la banca, treballa per canviar de país.
Marc
"nous partits apareixen com bolets, sobre tot en el panorama confús que amb dificultat s’endevina a Catalunya" Confusió cap. Els partits que s'han creat a Catalunya ho han fet percisament perquè tenien les idees molt clares. Unió es va escindir de Convergència perquè tenien molt clar que volien una cosa diferent. Els Demòcrates es van escindir d'Unió perquè tenien molt clar que no volien el mateix. No té res a veure amb la pretesa confusió que vols entaforar amb calçador al teu article.
Marc
"cap mitjà de comunicació audio-visual pot assolir ni la cinquena part de la total audiència" ??!!! Què vol dir NI la 5a part? això és un 20% de share i és moltíssim. És clar que cap mitjà ho assoleix, és lògic i a tu et sembla un problema?
Marc
"Sé que els seus promotors, entre els que es compten antics bancaris" deus voler dir banquers, no?
Jo
No, Marc, vull dir "bancaris", treballadors de la banca...no banquers, que són accionistes majoritaris del capital dels bancs...
Genís
Montserrat ens indica que "En aquest context s’ubica la Catalunya que va viure la glòria d’un seguit de Caixes d’estalvis i que després va assistir també al seu ensorrament " A ningú se'ns obliga a tenir amnèsia i oblidar que dintre d'aquestes Caixes d'Estalvis Catalanes, estava i encara està CaixaBank, la primera Entitat Financera per actius, passius i serveis dintre de l'Estat Espanyol. Per tant Sra. Montserrat tampoc es pot parlar de "total l'ensorrament". Content que l'hagi pogut entendre.

envia el comentari