Els empresaris espanyols ja s'inquieten

"Creix el temor a les conseqüències del xoc institucional entre les franges més informades de les elits de Madrid"

Aquest cap de setmana, El País ha publicat algunes dades d'un estudi que el propi diari ha encarregat a Deloitte sobre l'opinió dels directius de 265 grans empreses. Les conclusions són un curiosíssim seguit de martellades furioses sobre un clau que, com sol passar, no entra per la cabota. L'única xifra que aporten és que un 74 per cent dels directius enquestats consideren que "el secessionisme català és dolent per a l'economia espanyola". Això justifica el títol de la peça periodística "Estat d'alarma en les empreses pel desafiament secessionista".

 

Però, atenció, aquesta "alarma" baixa en picat quan els enquestats són directius catalans, fins el punt que menys de la meitat -un 43 per cent- comparteix l'opinió dels seus col·legues espanyols. Un diferencial que seria notícia -LA notícia- a qualsevol mitjà que no estigués en guerra. Això ja no ho expliquen a El País, però és legítim pensar que l'"estat d'alarma" de les empreses catalanes vindria, justament, pel fet de quedar-se sotmès, irremeiablement, a l'arbitrarietat del capitalisme a la madrilenya.

 

En definitiva, creix el temor a les conseqüències del xoc institucional entre les franges més informades de les elits de Madrid, tot i que no poden permetre's el luxe d'informar-ne explícitament a la pròpia opinió pública, que podria no seguir-los en l'estratègia del no radical a qualsevol preu. Una segona peça, plena d'adjectius de menyspreu cap a l'independentisme, inclou, de passada, la primera referència explícita a la gran por de l'Estat per part d'un diari del sistema: "El més lògic és que l'independentisme acabi passant factura (...) potser en forma de qualificació crediticia, tot i que per ara sigui poc probable." I més por: "És molt difícil anar contra el corrent del poder monetari del BCE"... Els nervis comencen a sortir al diari, fins i tot a Espanya.

 

 
Comentaris
Jordi(Català i Suís)
Sembla que només els Catalans no s'han assabentat pas que hi ha una guerra. I la guerra no és pas entre la collonada del "Règim del 78" i "les aspiracions legítimes" dels Catalans. La Guerra Total és entre Catalans i Espanyols. No em feu riure parlant d'una altra cosa. Només hi ha una minoria insignificant d'Espanyols que és a favor nostre.
Maria
Pel nostre bé, marxem!!! I pitant! Que els bombin! I si no tancament de caixes. Prou menyspreu! Per dignitat de país i pels nostres fills.
Ramon
Així com nosaltres hem hagut d'amagar la catalanitat per vendre en el mercat espanyol (que si anuncis aflamencats de Freixenet, que si "mixtos de jamón y queso", que si "natillas", que si llet "el Castillo", que si "RACC Automóbil Club", que si "Gas Natural", que si "Carmen Chacón"), ara també seran els productes espanyols que ens hauran de dissimular d'on procedeixen. Pebrots de l'Empadronament. Ventallots Agnès Rosals. Llambordes de ca la Tallut. Què més produeixen?
Clar
Que es vagin preparant cap a la tardor per a la pujada de la prima de risc. Els sortirem cars, però aquesta vegada "las fuerzas nacionales" no podran declarar nula la nostra moneda. S'hauran d'asseure a negociar de quina part del seu deute ens fem càrrec nosaltres amb la independència. Potser serà la vegada que pagarem de gust.
Pepo
Tard, però s´adonen de la ruïna que els representa la nostra marxa. Nosaltres voldrem seguir negociant entre empreses de l´estado español, si ells no ho volen fer, és clar que la reversió en forma d´exportació, és la sortida més còmoda per les empreses catalanes, doncs no para i encara menys pararà de créixer amb estat propi. La sortida del 20 o potser 22% del PIB, serà un drama brutal i si és sense negociació del deute, la mort en vida. Han apostat pel "viva la muerte, muera la inteligencia".
JLM
Jo en comptes de tant d'optimisme vaig pensant què més puc fer per què tot això surti bé. No us penseu que el dia 1 guanyem i el 2 ja som independents. Primer haurem de vetllar les urnes de nit i de dia quan les reparteixin, potser haurem de tallar les principals vies de comunicació, fer uns quants dies de vaga,impedir la detenció dels nostres representans, si ens ho demanen fer un corralet per demostrar que tot això va de veritat. Etc. No ho sé, veig que ningú no en parla i això em preocupa.
Llibertat o españa-lladregota
España, vull dir, Castella no té solució, i un estat que viu des de fa molts segles robant i matant de les colònies, ara amb l'última que els hi queda, Catalunya, aniran a mort, pero els catalans guanyarem, i Castella passaran gana, molta gana, els molt miserables criminals i lladres
Tramontana
El govern està fent bé la seva feina que es posar urnes i que es pugui votar 1-O. Nosaltres hem de fer campanya argumentada que ens convé votar SI.
Sobre empreses...
les OPES cap a Abertis (per molt que tingui president unionista) no seran per fer que la seu social de l'empresa no estigui a Barcelona?
pep - manresa
JLM, ningú diu que sera fàcil, però no ens correspon a nosaltres marcar la estratègia a seguir, afortunadament en aquests moments amb el tàndem Puigdemont-Junqueras al davant tenim el millor govern de la Generalitat possible, ells són qui marquen en cada moment el full de ruta i no dubto que faran el possible per què tot surti bé, encara que no sempre es fan les coses exactament com un voldria, nosaltres el millor que podem fer és seguir les indicacions de la Generalitat i la ANC-Òmnium-AMI
enric
no sé si és per la meva edat (72) o perquè soc optimista de mena, però penso que la independència s'assolirà a finals d'octubre. Dit això, i a part dels 16.500 milions que ja no aniran cap a Madrid, la vida econòmica seguirà igual. Comprarem a Espanya i allà vendrem els nostres productes. Ells ens compren per la relació qualitat/preu i perquè paguen a 60-90 dies. Si van a la resta d'Europa, els faran pagar al comptat; d'això sí que ningú en parla. Res, no passarà res.............
ull
Sembla que els empressaris espanyols no son tan llestos com em pensaba. Les relacions comercials tenen que continuar. Vegis el que diu enric
ës clar,
A Endesa se li pot acabar el "chollo" si el nou estat català deixa entrar a alguna empresa francesa que ens suministri energia més barata...
Roc S. M.
El gran invent del caciquisme latifundista és Catalunya, Aquesta paga l'empobriment dels castellans que produeix el manteniment, en inproductivitat, de les propietats latifundistes i financeres de la casta castellana. La revolució que haurien fet amb el regim republicà, anoerrat per la sublevació de la banda terrorista cubano-africanista de Mola i Franco per mantenir els previlegis de la casta citada, fou substituida per l'obligat trasvasament de diners des dels Països Catalans cap a Castella

envia el comentari