Cui prodest el clavegueram?

"Arriba una clau sols ideològica de construir Catalunya, però a la dreta del panorama de les idees tothom sembla haver marxat de vacances"

Els mitjans de comunicació catalans s’han abocat a la difusió massiva del documental “Las cloacas de Interior” amb una barreja d’eufòria per l’oportunitat de presentar el Govern de Madrid en la seva pitjor faceta, i de ràbia pel contingut que hi té a veure amb l’entrebanc que les clavegueres de l’aparell central de l’Estat hagin pogut intentar contra el procés. El fet que en el documentals sortissin Xavier Trias i Artur Mas i que es descobrís la maldestra actuació envers ells de l’aleshores ministre Jorge Fernández Díaz i d’alguns altres polítics alhora titelles de certs individus foscos de la policia de tota la vida (adobada de “rubalcabisme”) ha fet creure als guionistes del procés que el programa reportaria rèdits a l’independentisme; més encara en veure que d’entre els canals de televisió de tot l’Estat, sols al País Basc es retransmetria el programa. El pluralisme mediàtic sempre va per barris.

 

I potser sí que algú que fins aquell moment no estava convençut de voler la independència ara ho està, pensant en l’oportunitat de lliurar-se dels usos espuris dels serveis policials. I de fet la meva primera lectura del programa va ser aquesta, potser perquè sense oportunitat d’alternar-ho amb Goldfinger (no tinc Imagenio) haig d’admetre que el vaig anar seguint a estones, convençuda de ser davant d’un dejà vu de la Comissió d’investigació parlamentària on van comparèixer els seus autors.

 

Però del fet que el documental té unes pretensions ben diverses a les de l’independentisme em vaig convèncer més endavant. Fa pocs dies en la tertúlia del programa Divendres  de TV3 en la seva darrera setmana d’emissió coincidí amb Jaume Roures, convidat en tant que productor del documental. En dues ocasions es va afanyar a dir que la crítica que s’hi feia no era sols a la putrefacció de l’aparell central, que a Catalunya la cosa no havia estat diferent, i que un Estat independent no seria garantia de res; més encara, que el programa sols esmenta l’anomenada “Operació Catalunya” com una petita derivada política del control privadament interessat que certs individus de la policia, la fiscalia o la judicatura han fet i fan de l’aparell de l’Estat en el seu propi benefici i seguint una tradició que afirmava hereva del franquisme.

 

Benefici? Cui prodest el programa sobre tan menyspreable clavegueram? La resposta no arriba fins ben entrada la segona part, però que ningú badi, tot ell està pensat per al moment estel·lar en què Pablo Iglesias desmenteix haver estat finançat obscurament. O sigui, per dir, per fer-nos creure que per primer i únic cop a la història un partit polític emergeix del no res i arriba a la cinquantena de diputats sense deure res a ningú.  Siguin certes o no les connexions de Podemos amb Estats de radicalitat democràtica tal que per la força de les majories pensen perpetuar governants en el poder, el cert és que la clau del programa, i el seu suposat periodisme d’investigació té la seva culminació no en el perquè ara alguns comissaris delaten a altres (la guerra desfermada entre ells i les raons ni s’esmenten), ans en el protagonista paper de Pablo. Però que ningú es queixi, he conegut periodistes que m’han dit a la cara que, si ells volen, fan d’un sòmines un líder en un cap de setmana. I Pablo Iglesias no és en absolut un sòmines.

 

En clau catalana, l’exaltació del podemisme i l’aliança d’esquerres (més, menys o res independentistes, però d’esquerres) que es visualitza un cop tancat el cicle mític de l’1 d’octubre  per la força inexorable del pas del temps, hauria de fer a alguns repensar les seves estratègies. Arriba una clau sols ideològica de construir Catalunya, però a la dreta (conservadora, o lliberal, o democristiana, o sociolliberal, o tot alhora) del panorama de les idees, tothom sembla haver marxat de vacances. Tot per fer...i quasi tot possible.
Comentaris
PItxolí
«Arriba una clau sols ideològica de construir Catalunya, però a la dreta (conservad., o lliberal, o democrist., o sociollib., o tot alhora) del panorama de les idees, tothom sembla haver marxat de vacances. » Una persona que escriu per a la premsa crec que hauria de ser capaç d'expressar-se amb més facilitat, amb més naturalitat. ¿Què coi vol dir «Arriba una clau sols ideològica de construir Catalunya»?
puigdalfal
Aquesta senyora és professora i qualifica l'actuació del ministre Fernández Díaz de "maldestra". Només "maldestra"? I és professora?
llpv
Montse em fa pena però crec que ja no et llegeix ningú
X. M.
El documental no fa més que ensenyar una petita part de les clavegueres de l'estat (per qui no en fos conscient ja). Que a Catalunya tenim corrupció ho sabem (com arreu) però no es pot ni comparar amb el nivell que hi ha a Espanya i de ben segur que no s'acaba sota lleis espanyoles ja que la seva reforma no depèn dels catalans. En quant a la suposada exaltació del podemisme no cal patir-hi, els seus dirigents (CSQP, CeC, BeC) ja s'encarreguen de que els votants honestos es replantegin votar-los.
Bacoretta
La exaltació de Podemos. Som com els de IV, ara si, ara no, ara de costat, ara cap per avall , ara de peus, ara fent la figuereta, ara amb una ma lligada, ara amb espardenyes, ara amb la boca oberta, ara amb la boca tancada, ara cantant el gegant del Pi. ¡¡Els PURS!!
Pison
Es una diferent interpretació del missatge del Documental,cert, encara que hi ha una evidència empírica, el individu ho personalitza en la seva problemàtica, si a sobre ho generalitzara en certs camps ....
ETA vs procés
Vaig pensar el mateix: els comentaris i la veu en off posant en peu d'igualtat (o minimitzant) l'operació Catalunya amb els la resta de tripijocs bruts diu molt dels autors del documental. Només hi ha una cosa que s'hi pugui comparar: els GAL. Però amb la diferència que aleshores la guerra bruta es feia contra uns terroristes (cosa que no l'excusa), i ara es fa contra un moviment pacífic i democràtic. Que no és poca cosa. O sí. Vostès mateixos.
Narcís ( què es pot esperar d'un estat on sos mitjans només saben mentir, enganyar, falsejar la realitat mitjançant " ninots " .. venuts/ sicaris pendents de mantenir sa moma?)
Ras i curt: el documental fou mínim, mínim d'allò més, ço és, gairebé ni ' punta d'iceberg ' .. renoi, si no n'és ple de merda, putrefacte, corromput fora mida aquest estat veí botxí ( el reguitzell de casos/ fets originats pels ejpanyols, espanyolers, espanyolíssims sota el mot espanya seria inacabable, a quins pitjors i sens dubte penals, penalíssims!)! PD: només cal veure qui són els manaies del govern central i de ses autonomies gens autonòmiques que sí lladres a dojo de Catalunya!
mercè
Montserrat, estic molt dàcord amb el teù escrit.... Perfecte, ja som dos Gràcies
Grapallut
No he entès res, Montse. Amb els teus articles sempre em passa el mateix. Sí, ja sé que sóc un grapallut. Però he llegit Nietzsche (en alemany), D'Annunzio (en italià), Hardy (en anglès), Maupassant (en francès) i fins i tot algun article de la XIII marquesa de Casa Fuerte (en espanyol), i he entès gairebé sempre què volien dir o no dir. Ordena una mica les teues idees, dona. Em sembla que et bloqueges perquè, en realitat, tens por d'expressar el que pensa realment el teu jo intern. M'equivoco?
Genís
Montse comences el teu article :"Els mitjans de comunicació catalans s’han abocat a la difusió massiva del documental ..."Et pregunto et sembla malament aquesta difusió? Preferiries que s'hagués prohibit la seva projecció com a altres cadenes de TV. Montse com habitualment el teu article és confús, enrevessat . Alguns no arribem al teu nivell i si a sobre afegeixes latinajos..... Alguns t'agrairíem que fossis més planera. Salut i independència.
Mentxu
Només algú ultranacionalista espanyol i jurista pot qualificar de maldestre el exministre Jorge Fernández Díaz. Amb la colaboració dels lletrats del cos judicial espanyol el clagaveram de la monarquia hispànica roman intacte com en ple franquisme.
Hi ha gent que l'hi costa veure l'huracà
que s'ho emportarà tot. Mentrestant fem articles de tall autonomic.
SR. MEU
Liberal, socioliberal... No aquesta barrabassada de "lliberal", sociolliberal". No sap què és un cultisme?
Ha parlat la gran sibila
Experta en clavegueres donat que hi va viure, i molt bé, al costat de les altres rates del PartiPodrit.
OncleSAM
Dels que surten al documental i dels que no, però que hi haurien hagut de sortir... anys hauria de fer que haguessin hagut de dimitir i haguessin hagut de passar pels jutjats. Però d'això res de res. És la prova del cotó d'un estat autoritari i tocat per la corrupció. Tot el demés és bla, bla, bla. Ja fa anys que he descobert que quan ens critiquen als catalans en realitat ens estan dient que ells, el mateix però augmentat++. Està clar, cadascú parla del que sap.

envia el comentari