La targeta censal i una crisi de Govern

"Puigdemont ha acabat de matar aquesta setmana la vella Convergència amb la complicitat total de Pascal i Mas"

Me’l baixava d’internet, l’imprimia i l’enganxava a l’ascensor i a la porta del parking. Invariablement, l’endemà ja no hi era. Hi va haver dies que quan anava a procedir amb la meva rutina em trobava que algun altre veí ja havia fet la feina (ascensor i parking). En aquest cas sortia al carrer i enganxava els meus dos cartellets al costat de l’intèrfon i de les bústies. Però igualment l’endemà ja no hi eren. El full simplement informava d’en quina escola del barri ens tocava votar als veïns de l’escala aquell 9 de novembre, i, si no recordo malament, te’l baixaves del web extraoficial del 9N. 

 

Deixo a banda el simbolisme perfecte sobre el que ha estat fins ara el procés (independentisme proposant, unionisme boicotejant), per subratllar a través d’aquesta anècdota quina és la gran diferència entre aquell 9N i el referèndum del proper 1 d’octubre. Aquest cop no caldrà que els veïns juguem al gat i a la rata per l’escala, perquè el Govern de la Generalitat ens enviarà a tots una targeta censal amb segell oficial a cadascun de nosaltres, dient-nos l’adreça del punt de votació i el número i la lletra de l’urna on haurem de fer cua. Un dia de setembre obrirem la bústia i allà hi serà la targeta. Com sempre.

 

La distància que hi ha entre la targeta censal i el joc del gat i la rata dels veïns explica també amb molta precisió la crisi de Govern d’aquesta setmana. Davant les dificultats i els riscos evidents d’organitzar un referèndum d’autodeterminació oficial amb l’estat agressivament en contra, alguns membres del Govern tornaven a pensar en clau de 9N: externalitzar a la societat civil part de l’operatiu. Aquest punt de vista, però, tenia el problema que no era compartit ni per la direcció executiva del Pdecat que encarna Marta Pascal, ni pel màxim responsable del 9N, Artur Mas, ni per ERC, ni per les entitats sobiranistes, ni –m’atreveixo a afirmar– per la gran majoria de ciutadans disposats a anar a votar, que no compren un 9N bis. La de fer una cosa semblant al 9N era, per tant, una proposta sense recorregut que, a més, amenaçava de bloquejar els preparatius oficials del referèndum i provocar amb tota certesa el trencament definitiu del Govern de Junts pel Sí.

 

Així doncs, la Generalitat organitza amb segell oficial i la gent vota. Imposant definitivament aquest esquema, el president Puigdemont ha acabat de matar aquesta setmana la vella Convergència, i ho ha fet amb la complicitat total de Pascal i Mas. És per això que, a l’inrevès de la majoria d’interpretacions que he llegit fins ara, sóc del parer que la crisi d’aquests dies no debilita sinó que reforça el Pdecat. Simplement: qualsevol alternativa hauria provocat el descrèdit definitiu de la nova força política i, probablement, la seva desaparició en termes electorals.

 

Menció a banda mereixen Junqueras i ERC. Després d’un any i mig rondinant contínuament en privat (ara sabem que amb raó), sobre el compromís dubtós de determinats elements del Govern i del Pdecat, els republicans es troben ara amb la responsabilitat executiva de l’1O a les mans. Amb un president que ja ha demostrat tot el que havia de demostrar, i amb un Govern 100% alineat i cohesionat, és a Oriol Junqueras a qui li ha arribat el moment de demostrar el que sempre ha defensat: que ERC no només és garantia, sinó que, a més, és capaç de fer-ho.
Comentaris
Maria
Doncs a mi em sap greu que no hi sigui Neus Munté... No hi estava al 100% amb el compromís? Fa pocs dies tots els consellers/es van ratificar públicament el seu compromís. Jo ho tinc clar, votaré SI.
Solpose
Tots tres són independentistes. Jo crec que no s'hauran vist capaços dd'aguantar el vertígen del "xoc" que es preveu. Persones humanes, que no tothom és igual.......
XAVIER
Doncs jo trobo a faltar a la Cup al govern. Ves per on...
No
No cal preocupar-nos: el PDCat no ha fallat, mostrant-se ferm i fent neteja. ERC no fallarà, malgrat el que diguin alguns falsos indepes. Per tant, votarem.
skamarla
No dubto del compromís de la Munté. Jo ho veig més aviat com un canvi estratègic d'alineació. Sortirà a la segona part, suposo.
Isabel C.
Justament quan assistim a una mostra d'unitat i cohesió que ajuda a donar l'empenta final a la lluita col·lectiva per l'alliberament nacional i social, arriba vostè, Eduard Voltas, i ens fa una lectura mesquina, roïna, partidista, sectària, revantxista, en termes clarament electoralistes i de curt termini, enfrontant partits, com si això anés de treure més pit que l'altra per si cas hi haguere autonòmiques (oi?). Gent com vostè és destructiva i ha de fer un pas al costat si volem guanyar.
Isabel C.
Maria, no tothom que ha sortit del Govern ho ha fet per les mateixes raons. És el cas de la Neus Munté, que ha sortit més perquè quedi algú amb lideratge en cas de necessitar relleus per continuar la lluita que no pas perquè temi per un patrimoni que, d'altra banda, no té.
Boi
Avui orgullos de ser del PDeCAT
Maria
És cert que també referent a la Neus Munte he pensat que la seva sortida és estratègica. Veurem!! Endavant!!
No
A Isabel C: cada vegada sóc més conscient que no entens res. Res de res. Em penso que sectaris com tu, que ho interpreten tot segons el seu fanatisme, són els que haurien de fer un pas al costat.
Tindré proves
Gràcies, Sr. Voltas. Ara sé que quan m'arribi una targeta censal de la Generalitat puc denunciar-los, amb proves, davant l'Agència de Protecció de Dades i guanyar els judicis. Només em queda pensar què indemnicación per danys morals els he de demanar. Bona sort a tots.
I no podria ser Junqueras?
Potser Junqueras sigui el que s'ha carregat a l'antiga CDC. Destituir i nomenar consellers és competència única i exclusiva del president de la Generalitat. Junqueras no pintava res a l'acte de comunicació dels canvis de Govern (tots del Pdecat). Junqueras tutelava Puigdemont perquè no li tremolessin les cames?.
Jor.di
Mentres rebian individualment el Pdcat, cap problema, pro ara li tocaba al Junky i per tan han de rebre tots per igual, aquets es el autentic motiu dels canvis al Govern, Cada vegada ho te mes dificil ERC i Junqueras per posarse de perfil com han fet sempre.
...
Jo crec que tot plegat és una estratègia, cal guardar els trumfos
Susana Rodríguez-Vida
A "Tindré proves": No crec que denunciar als tribunals d'un altre país et serveixi de molt. Sembla que no has llegit la Llei del Referèndum ni has sentit parlar de la Llei de Transitorietat. Les lleis espanyoles ja no pintaren res a Catalunya. Per tant, ja poden anar fent judicis que serà per nosaltres com qui sent ploure.
Sergio
Soy de izquierdas, pero cada vez mas me gusta el Puigde.
@Susana Rodríguez-Vida
Quan m'arribi la targeta censal (abans del referèndum, òbviament) les lleis seran les espanyoles. Per tota la resta caldrà esperar a, com a mínim, 48 hores després d'un referendum anul·lat sostingut per una llei que, a dia d'avui, ni s'ha inscrit en el registre del Parlament. Ja veurem.
Jordi
Despres de 5 anys l'estat a aprés, ja no vol reprimir a centenars de carrecs electes o milers de ciutadans, va per els encarregats directes de fer el referendum i ja no els amenaça amb la presó sino amb arruirna-los a ells i les seves families. El millor suport que podem donar no són anims sino col·laborar amb el compte que va obrir l'ANC per pagar les multes millonaries que els volen posar. Si saben que els cobrim, ningú tindà por.
Vlad
La purga de consellers temerosos aprima una mica més el recolzament de la DUI i la base de la majoria a favor de la independència que ara se situaria per sota del 40%. Podem declarar la independència unilateral amb aquestes xifres. És un risc a córrer. Però les purgues no són gens beneficioses si no tenim la paella pel mànec. En cas contrari a Puigdemont se li tornaran el problema i segurament a CDC alguns ja demanen el seu cap.
Pepo
Amb elements com Isabel C, no era possible JxS ni acords amb CUP ni res de res
Joan
VIad, vull una bola de vidre com la teva, perquè he "llegit" els pòsits del cafè i no em surt el mateix...
Anna
Potser no ens deixaran votar no ho sé .... La pregunta és si el dia 2 octubre ja no existirem els independentistes???
Jmuc
Collons Isabel C!.Afortunadament no ets tu qui comanda el camí cap a l'independencia.Si haguessis estat tu,ja ens hauríem estavellat!.

envia el comentari